Pitajte u vezi zdravlja

Kao prvo, pod hitno prekini sa antidermakotikom, ma koliko da je efikasan protiv svih mogućih upalnih procesa na koži, i sama si zaključila da je jako štetan. I pretpostavljam na osnovu ovoga što si napisala da jeste u pitanju blago ali hronično trovanje to što je izazvalo epi napad. Ta anestezija zbog popinog praseta je samo dolila ulje na vatru ali nije ništa značajno doprinela, samo ubrzala proces. Kao drugo, kovrdžavi bišoni su jako osetljivi i skloni su očnim, kožnim i ušnim infekcijama, po tom pitanju su jako slični pudlama u pogledu "održavanja"-redovno ispiranje očiju bornom kiselinom, čupkanje dlačica iz ušiju, šišanje i četkanje... A kao mali psi, imaju dodatno zahtevan organizam sa specifičnim potrebama, ako baš ne možeš da nađeš neku kvalitetnu hranu za male pse, i neka bolja mačija bi trebalo da je relativno ok što se tiče sastava, i sama imam malog psa koji ima već 14 godina i solidno se drži. ;) (Samo, i ne razmišljaj o komercijalnim varijantama kao što su Friskies, Whiskas, Kitekat... One nemaju pojma, ima i drugih vrsta sa povoljnim cenama a daleko boljih.) Ako si u mogućnosti, ne bi bilo loše da kuci nabaviš neki pseći šampon za osetljivu kožu i da isključivo njega koristiš i to ne češće od jednom mesečno, uz obavezno dobro ispiranje. Ako sam nešto zaboravila, podsetite me. U međuvremenu, pogledaj na temi o pudlama i ako postoji tema o bišonima (slabo zalazim u taj "rasistički" deo podforuma) je li neko imao sličnih iskustava.

Imam jedno pitanje.......
Uskoro putujem daleko na mesec dana....Imam psa za kog sam MNOGO wezana,a i ona za mene...Brinem da li ce joj se neshto desiti kad odem,da li ce mnogo da pati ili tako neshto...
Chula sam za par sluchajeva da su psi umirali od tuge,nznm dal je moguce....?!
....nemam mogucnost da je powedem sa sobom... :(

Cica mace ostavljam na cuvanju kad idem na letovanje. U pocetku sam bila vise istraumirana od prvog macora, ali su mi i kombinacije, dok nisam malo ispitala taj teren, bile triper kombinacije, dok nisam provalila uslove u kojima mi je prva zena cuvala Cicu :eek:.

Ni sada mi nije svejedno i stalno saljem sms-ove da proverim sta se desava. Koliko god da mi je lepo na odmoru jedva cekam da ih vidim, a obicno dobijem informaciju od zenice koju angazujem da im nije svejedno sto su sami. Nisam u njihovoj kozi pa ne znam, ali nema tu mnogo resenja ni za njih ni za mene. U svakom slucaju, znam da su solidno zbrinuti. Nije idealno (mozda i ja mnogo trazim :roll:) ali je ok.

Pretpostavljam da ako imas neku pristojnu kombinaciju za cuvanje i brigu oko psa - da ce biti ok :ok:.

@EGYPTIAN CAT: mnogo hvala :)

@mimi's mom: Naravno da mi vise ne pada na pamet da mu stavljam bilo kakav lijk na kozu dok se ne uvjerim da je pas potpuno oporavljen. Trudim se oko hrane maximalno, kupujem mu hranu za pse, koju uvijek rado odbije, ali u kombinaciji s drugom hranom jede. Sampon za pse stalno uzimam, ali recimo nisam znala da ga ne smijem cesto koristiti...Cesto ga kupam i tretiram, mozda ni to nije ok...Cula sam za lijek Amitraz i to da je jako ucinkovit kod demodikoze. Ako sve bude ok sa psom voljela bih to probati, ali me ujedno i plasi...Zaista nemam nikakvo razumno rjesenje!
Plasim se da bi se oboljenje moglo prosiriti!
Hvala za pomoc!

Ne verujem da ima demodikozu iz prostog razloga što je ona najčešća kod kratkodlakih pasa. Ali ako je ima ali tek ako uspeš 100% da se uveriš da je baš to u pitanju, Ivermektin je efikasan. Pre će biti neka gadna iritacija zbog suviše čestog kupanja ili nečega sličnog. U svakom slučaju, ošišaj ga skroz na kratko i neko vreme ga maži Flogocid mašću, ona bi trebalo da može da sanira sve osim demodikoze, mom mačku sam izlečila gljivičnu infekciju njom.

Zdravo EGYPTIAN CAT!
Pomenula si zenu kod koje ostavljas cica mace... mozes li mi preporuciti nekoga ko bi pricuvao macu, naravno, uz nadoknadu?

Moj macak, pisala sam ovde jednom o njemu, je poseban slucaj, ima periodicno epi napade, i mora da pije laktuloza sirup tri puta dnevno, a zbog potencijalnih napada mora da je stalno pod nadzorom.. Retko kad se desi da moram negde na duze da odem, ali evo, pre par dana ceo dan smo i muz i ja bili odsutni i sve vreme sam predrhtala pitajuci se kako li je Gandi, jer smo otisli u zadnji cas (neodlozni posao), a nisam imala kome da ga ostavim. Kad smo se vratili, Gandi je bio ok, ali sam videla da moram imati nekoga ko bi ga pricuvao kada sam odsutna.

Inace, kad sam ovde pisala o Gandiju, nije se tacno znalo od cega su mu napadi, tj. sta ih uzrokuje ( i bilo je dramaticnih lutanja u dijagnozi i dijametralno suprotnih zakljucaka), no u medjuvremenu sam ga preselila na Novak polikliniku i tamo su bili ekstra efikasni; ispostavilo se da ima hepatopatiju (najverovatnije portosistemski shant) i jetra mu jednostavno ne radi kako treba zbog toga, otrovi se zadrzavaju u krvi i izazivaju napade..Zato on mora tri puta dnevno da pije pomenuti sirup, jer on sprecava amonijak da odlazi u krv (a upravo je on najveci krivac za napade). Kada ima napade, onda mu se daje diazepam i to je cela procedura..
Tek kada je dobio pravu dijagnozu i pravu terapiju stanje mu se daleko popravilo u odnosu na citavo njegovo predjasnje detinjstvo, gde su ga samo filovali antibioticima, i cim su prestajali da deluju, napadi su se vracali u punom jeku.
Dakle, morala bih naci osobu koja bi bila spremna da pricuva macka malo osetljivijeg zdravlja kada je to potrebno (a to je retko kad).

Dakle, molim za preporuku, ili ako imate neku ideju kako da resim ovaj problem, javite:).
(Ima li mozda privatnih pansiona za macke uz mogucnost ekstra brige?)

Hvala:)

Znači, definitivno su mu postavili dijagnozu i odredili terapiju. Dobro, drago mi je. Što se problema i čuvanja tiče, meni trenutno sam naša Mačkić (ovde, sa foruma) pada na pamet, ima i sama već starog mačka tako da ima iskustva s njima, jako voli životinje a od pre nekog vremena vodi pse u šetnju, radi s njima neke osnove ponašanja... Ma divna devojka, samo ne znam da li bi mogla zbog drugih obaveza ovo da prihvati. Ali ako je retko, verujem da... Ma najbolje je da ja lepo postavim link na njen profil pa se dogovorite! http://forum.krstarica.com/member.php?u=45221

Poslednja izmena:
Da li je moguce da alergija nikada u potpunosti ne prodje, tj. da se povuce djelimicno tokom godine, a da se ljeti javlja i na mjestima na kojima da sada nije bila? Hvala za ove savjete, pokusacu sa tom mascu, mozda mu bude bolje. Plasi me sto se prilicno prosirilo crvenilo kako sam prestala da ga tretiram Antidermakotikom! Koliko puta se smije koristiti sampon u toku mjeseca?

Mimi's mom, puno hvala na preporuci, upravo sam joj poslala poruku. Verujem da ce se naci neko resenje sto se tice povremenog Gandijevog cuvanja...
Na zalost, nemam kome inace da ga ostavim (sto se tice najblizeg okruzenja) :(.

Inace, od kada mu je postavljena dijagnoza i od kada je na laktulozi, preporodio se, poceo je da raste ko lud:)).. da nije tih povremenih napada bilo bi sve savrseno.
U septembru slavimo rodjendan (godinu dana:).
Puno pozdrava od Gandija i mene:)

Demodikoza se manifestuje tako sto na obolelim delovima koze opadne dlaka,koza se peruta i stvaraju se ranice.

Ako je alergija u pitanju probaj da nadjes konjsko meso i hrani ga kuvanim mesom i pirincem,u slucaju da je u pitanju alergija nakon ovakvog hranjenja ce se povuci jako brzo.

A reci mi kad je pas zadnji put ciscen od parazita crevnih?

:eek: Crevne parazite sam potpuno zaboravila, i njihovo redovno uklanjanje je jako bitno, i onom jadničku Šapi i još nekim psima je dlaka krenula da raste i koža da se oporavlja posle terapije Soltrikom. A takođe preveliki broj glista može da izazove i trovanje koje može da dovede do epi-napada... Svaka čast, Vilus, kako si se setila! :rumenka: Šta ti je svakodnevni boravak sa velikim brojem osetljivih pasa! :aha:

sasvim sam sigurna!!!
kad izadjem napolje u dvoriste, muve su svuda po njoj!
ako mislis na front line, stavila sam pre 2 meseca npr jednu tu, i skupljam novce za drugu koju cu joj sad staviti...
ipak ona ima 25 kg, a za tu kilazu je front kod nas (novi sad) oko 1500 din... :S

Dlaka nije opala nigdje za ove tri godine, mozda sasvim malo, a ranice je znao sam sebi otvoriti nekim uobicajenim aktivnostima tokom dana. Primijetim samo crvenu tackicu koja krvari recimo kod nokta...Nisam upoznata s nekom terapijom oko crvenih prazita, sve sto znam jeste da pas redovno prima sve vakcine, pa i te protiv parazita. Cak je pio jedno vrijeme i neke tablete protiv trovanja jer je imao tu operaciju sape, dakle prije mjesec dana je primio zadnju vakcinu protiv parazita. Ako na to mislite.

Protiv parazita (glista) se najčešće daju tablete ili pasta, te vakcine o kojima pišeš su najverovatnije injekcije ivermektina koji može da bude jako opasan ako se ne primenjuje kako treba. Verujem da u veterinarskim apotekama imaju makar Prazikvantel ili nešto slično, a ako ne, efikasan je i Soltrik iz humanih apoteka. Dakle, daj psu tabletu protiv glista za početak.

Je li joj dao injekcije ili tablete? Ako su tablete, onda je to medicinski ugalj i normalno je da joj stolica bude tamna. Ako su u pitanju injekcije, možda je neki metabolit toga što je dobila ili onoga što je izazvalo zatvor. I ne može odjednom da krene, sad samo povedite računa o ishrani i trebalo bi da se sredi.

Pas je primao redovno: vakcinu protiv bjesnila- Rabies (Nobivac); tretman protiv krpelja i buha- ampule, tretman protiv ehinokoka- Virbac Vitaminthe, Univerm total tableta; ostale vakcine: Pratel, Lepto, DHP (Nobivac); i Vangvard...Eto toliko sam procitala iz njegovog pasosa i međunarodne potvrde o vakcinaciji koju sam dobila od ranijih vlasnika!
Molila bih vas da mi kazete tacan naziv tableta da bih se mogla konkretnije obratiti njegovom vetrerinaru!
Hvala!

Uh, pa on je tretiran svim i svačim, Vitaminthe, Univerm Total i Pratel su tu protiv raznih vrsta glista. Ali kad je poslednji put tretiran? Terapiju bi trebalo ponavljati na 6 meseci minimum, mada bi jedno od toga bilo dovoljno, ili Drontal+ ili Cestal+.

imam malog shis tzu-a i star je 10meseci...u poslednjih par dana poceo je da se ponasa cudno..u sred setnje sedne ili legne i nema sanse da ga pomerim osim da ga nosim!! ili hoda neko vreme i kao da dodbije bolove u "dupetu" (stvarno ne znam kako bih drugacije nazvala taj deo) i sedne neko vreme,ne moze da hoda, i onda posle 5 min,verovatno kad ga to prodje,juri ko blesav!! i tako na svakih 10 min kad smo na polu! u stanu se ponasa normalno! nije imao stolicu vec 2 dana! hranu mu nisam menjala i dalje jede njegove granulice i nesto moje kuvane hrane!! sta bi moglo da bude u pitanju?
pokusala sa da mu masiram zadnji deo ledja i rep i prija mu!!
da mu promenim nesto u ishrani?

Back