Pitajte u vezi zdravlja

To se i meni desilo. Prosle godine za praznike, Dzipsi je povracao sve sto bi tog dana pojeo, nije hteo uopste da jede, ali je bio zivahan, taman taj dan kad smo ga odveli kod veta mu se stanje poboljsalo, poceo je da jede, a da nije povratio. I meni je znaci sve trajalo 2 dana, a treci mu je bilo bolje. Lekar rece da je nesto pojeo ili se prehladio.

Pozdrav svima, evo opet mene. Situacija sa psom nije nista bolja, cak mrsavi jos vise, (ako je to moguće). Danas prilikom primanja infuzije veterinar mi je rekao da nema vajde i predlozio da sutra umesto infuzije bude uspavan......................:sad::sad::sad::sad::sad: Šta da radim, nikako nisam za to, srce mi ne da, ali da li stvarno ima smisla da cekam i da ga ovih dana jedno jutro zateknem.......nepokretnog......
Ne trazim ohrabrenje da li da to uradim ili ne, vec samo vase mišljenje o tome, da ste kojim slučajem (daleko bilo) u situaciji kao ja. Kako da znam da li on previše pati, jako teško i ubrzano diše. Da li bih ikada imao opravdanja za sebe ako bih to odobrio, da li bi mi on to oprostio...........
J..em ti ovakve situacije i kako nam je uopšte dodeljeno da biramo tako nešto, to je.... nehumano..... ne znam......
Šta mislite, recite mi nešto, sutra je blizu:(:(:(:(:(

Pozdrav svima, evo opet mene. Situacija sa psom nije nista bolja, cak mrsavi jos vise, (ako je to moguće). Danas prilikom primanja infuzije veterinar mi je rekao da nema vajde i predlozio da sutra umesto infuzije bude uspavan......................:sad::sad::sad::sad::sad: Šta da radim, nikako nisam za to, srce mi ne da, ali da li stvarno ima smisla da cekam i da ga ovih dana jedno jutro zateknem.......nepokretnog......
Ne trazim ohrabrenje da li da to uradim ili ne, vec samo vase mišljenje o tome, da ste kojim slučajem (daleko bilo) u situaciji kao ja. Kako da znam da li on previše pati, jako teško i ubrzano diše. Da li bih ikada imao opravdanja za sebe ako bih to odobrio, da li bi mi on to oprostio...........
J..em ti ovakve situacije i kako nam je uopšte dodeljeno da biramo tako nešto, to je.... nehumano..... ne znam......

Pravo da ti kazem, sutra sve zavisi samo od tebe. Ocigledno ej da se pas muci i da mu je tesko ali to niko ne zna da li bi se ipak spasao jer je mlad.Ne znam koliko je humano drzati ga tako u zivotu a i ono drugo ej veliko pitanje. Hrabro samo. Sta god odlucis , kajaces se svakako. Drzim ti palceve da odlucis "ispravo" , koliko je to moguce. Mada, posavetuj se jos sa nekim vetom. Pozdrav!

Znam da je pomalo bezveze da sada i na ovaj način postavljam pitanje, pogotovu što ću špopodne Donu da vodim kod vet., ali dok sam sada na poslu jako sam uznemirena pa će možda neko od vas savetodavno i da mi pomogne. Moja Dona 3gd., belgijska ovcarka je nocas povratila, jednom pun sadržaj želuca, a jednom samo malo kao neku sliuz, i od jutros nece da jede. Normalno je vesela, kad sam je pustila iz boxa istrcala je skace dolazi da se mazi. Cinija sa suvom hranom netaknuta, pomislim da jioj se ne svidja posto mnogo radije jede kuvanu hranu i u principu vrlo retko joj i dajem granule. Pred polazak na posao ponudim joj šaku mlevenog mesa koje jwe odbila. Sve vreme je uzajedno sa sinom Bajom koji granule takođe neće, ali je za mlevenim mesom poludeo, smazao ga je u cugu.
Da li je neko imao slicne probleme, jer ja hvala Bogu za sve ove godine niisam pa me zato sve ovo i plaši

Nemoj da se plasis, sacekaj barem jos jedan dan p aces videti ako se ponovi situacija. Znaju samo da iziritiraju zeludac sa necim i onda se to desava. Barem mom psu . Ali ako to potraje , svakako idi odmah vetu. moze biti svasta.Ili upala, ili neko manje trovanje ili ko zna sta. Sacekaj do sutra.Drzim palceve!

Razmisljala sam dosta o toj situaciji jer i mi imamo 12,5 godina i sve smo slabijeg zdravlja a imala sam pprilike pre par godina da vidim kakvo je mucenje i za vlasnika i za psa i to na dva mesta odjednom: epilepsija u jednom slucaju a u drugom poodmakli dijabetes. Kod prve su na kraju uradili eutanaziju kad vise nisu mogli da joj prekinu napad ni posle nekoliko sati (ili cak dana, ne secam se vise) a druga je dobila teranje (iako je bila jako stara) i odlutala je onako slepa iz dvorista. A sve to posle meseci i meseci maltretiranja, kupovanja fenobarbitona/insulina...

Ne znam sta da ti kazem. Sa ove tacke gledista mislim da bih ga uspavala. Ali, kad se desi, ne znam da li cu i dalje tako da mislim. Stvarno ne mogu da tvrdim. U svakom slucaju, nije ti nimalo lako da doneses takvu odluku.

Mozda ja nisam bas prozvana da pisem posto nisam nikada imala psa, ali ..
Moje je misljenje da dokle god ima sansu da se izvuce, makar ona bila vrlo mala, ja bih mu dala sansu da se bori.. Ne znam, u krajnjem slucaju tako se postupa i sa ljudima :cry:

Uh...
Užasna situacija i jako teška odluka...
Umesto saveta samo kratak komentar: Dva (moja) psa su mi uginula na rukama.
Jednostavno nisam mogla.
Kule koje mi je dolutala u dvorište i bilo moje 36 sati je "sredio" komšijski pas: polomio mu kičmu i totalno je izgubio zadnje noge... Nikakve šanse nije imao. Njega sam, teška srca uspavala...
Ne znam... zaista ne znam.

Била сам у ситуацији када сам водила пса од другарице на успављивање, није била никаква шанса да штене остане "нормално" ... она није имала снаге па сам ја .... није пријатно, далеко од тога!

Мој пас кога сам стварно обожавала је имао генетску болест и дошао је дан када ће му та болест пресудити. Ја сам све време посматрала пса и била убеђена да му је крај близу. Хтела сам да га успавам, знам да су то муке. Звала сам вета, али он му је давао шансу иако сам схватила по њему да му је јасно да не може ништа више да учини. Пас је мало живнуо у току ноћи и онда .... ох, то не бих могла поново да проживим, некад помислим боље да сам га успавала. Вет (који ми је уједно и пријатељ) ме је дуго убеђивао да се није патио, али мени није деловало тако.
У сваком случају, одлука је јако тешка јер ти, у ствари, одлучујеш о нечијем животу. Ако си сигурна да пати, да стварно нема шансе нити да оздрави нити да преживи без мука онда треба успавати. Али и дати шансу, бар ону минималну, пробати ... да те не гризе после савест целог живота.
И још нешто - ако то одлучиш - без обзира колико ти буде било тешко, буди уз пса, јер заслужује да оде са овог света на твојим рукама.

А што се тиче еутаназије, потпуно је безболна, немој да бринеш. То се ради са анестезијом.

Ne znam, ja sam uvek za to da se pas uspava ako se muci, a ne moze da mu se pomogne. Ali mislim da jos nije kasno. Teska odluka...ja da je moj pas u pitanju ga ne bi uspavala, ne bi imala snage, iako mislim da je to najispravnije.
Jednog komsijskog pekinezera su udarila kola, tj. dzip mu je presao preko tela. Ja sam se slucajno nasla tu, bilo je uzasno, uvrtala se po ulici, ispustala neke krike. Ponela sam je odmah do veterinara (ne moram da spominjem da i dalje imam oziljak od ugriza, jer je jako bolelo, pa se nije kontolisala)posto su vlasnici bili na putu, a ona im pobegla od bake koa ju je cuvala... Vet je konstatovao, polomljena oba kuka, butnu kost leve noge, rebra, glavu je isto povredila, izgubila je osecaj u zadnjim nogama (valjda joj je i kicma bila zeznuta), nije mogla da kontrolise nuzdu. Vlasnici su sledeci dan dosli i odmah preuzeli stvar u svoje ruke. Vet je rekao da bi bilo nejbolje da je uspavaju, jer nece moci da se oporavi, sanse su minimalne da pocne opet da hoda i obavlja nuzdu kontolisano. Oni je toliko vole, da nisu mogli da je uspavaju, nego su odlucili da sacekaju jos par dana pa ako ne uspe... Inace, ona je bas vezana za mene, znam je od kad je bila stene, dosta puta sam je ja setala i cuvala kad oni nisu bili tu... I dan pre uspavljivanja, ona se odvuce na zadnjim nogama napolje i ispiski...ljudi su umrli od srece!!! Vet nije mogao da veruje, posto je mislio da joj nema spasa. Oporavak je trajao nekoliko meseci, ali da je vidite danas, godinu dana kasnije, kao da se nista nije desilo...
Tako da, ja mislim da treba verovati u cudo, sacekaj jos malo ipak su to jake zivotinje. Mislim da mu je sad najpotrebnije tvoje prisustvo.

Jeco mislim da na osnovu opisanih simptoma ,uzrok tog otezanog disanja tvog psa je srce.Iskren da budem ne znam koje su mu vitamine davali i kako je mogo da dobije trovnje od toga ali necu sad da ulazim u to.
Interesuje me kako si mu dijagnostikovali lutajuci pacemaker,odnosno da li mu je radjen EKG.Takodje s obzirom na njegovo stanje trebalo bi eventualno da se uradi i rendgenski snimak da se vidi kakvo mu je srce.Suvise malo informacija imam da bih ti nesto pametnije rakao.
Ne znam da li i dalje ima tog povracanja i da li mu je dato nesto da pije od lekova i za to.danas postoje hrane za skoro sve bolesti koje su namenski napravljene i to ne samo kao granule(jer psi koji su bili godinama na domacoj kuhinji se tesko prebacuju na granula) vec i kao konzerve koje psi uglavnom rado jedu.Naravno kao dobra opcija ostaju uvek piletina i pirinac ali sad ako mu je takvo stanje nemoj ga ni forsitrati puno sa hranom.
Ako imas nesto vise informacija ti napisi pa mozda budemo dosli do nekog pametnijeg odgovora.
Pozdrav

Evo prvo da se zahvalim na odgovoru i da se izvinem jer ja kasnim sa svojim, Prvo da kazem da je miki dobro prebrodili smo krizu...Sto se tice dijagnoze radjen mu je i ultrazvuk i EKG , vadili su mu krvnu sliku, koja je bila uredna, a sto se tice ultrazvuka suzena mu je glavna krvna aorta ( nisam sigurna da li sam se dobro izrazila, ali neam nalaze pored sebe jer mu karton stoji u veterinarskoj stanici ).Duge je na djetalnoj ishrani, sto znaci da mu stvarno ne dajem nista masno trudim se da ga hranim najzdravije....tabletice i dalje pije i dobro se osjeca .....nadam se da vam ove informacije mogu vise pomoci

zanima me misljenje i savte da li treba kupati macu koja je u stanu(izlazi samo na terasu)..ako treba koliko cesto i kojim sanponima,videla sam u vet shopu neke ali sta znam...iskreno po meni je malo bzv kupati macku,milsim da nema smisla,same se ciste,ali volela bih da cuejm ljude koji imaju iskustva i strucno misljenje...pozz

Уопште нема потребе да купаш мацу (зашто би је додатно излагала траумама) а и сама си дошла до закључка - оне се саме чисте. Евентуално ако се баш од нечег упрља, раствориш мало сирћета у чашу млаке воде и пребришеш длаку.

Уопште нема потребе да купаш мацу (зашто би је додатно излагала траумама) а и сама си дошла до закључка - оне се саме чисте. Евентуално ако се баш од нечег упрља, раствориш мало сирћета у чашу млаке воде и пребришеш длаку.

i meni je to bilo teko logicno,nikad do sada nisam kupala mace,ali sam onda pocela da nailazim na zacudjujuce poglede..pa sam htla da se raspitam..hvala...

Jednoj od ulicnih maca koje hranim je pre neki dan pocela da curi zuta tecnost iz oka i nosa!Da li je to neka infekcija ili nesto drugo!Molim odgovor od nekog ko je imao iskustva sa ovim!pozz

Moze lako da se desi da je u pitanju infektivni rinitis, znam da ga mace na ulici cesto fasuju zimi ali tu se moje znanje zavrsava. U svakom slucaju, samo ime (infektivni) ti govori da bi trebalo da pripazis ako imas svoje mace u kuci, da formiras jednu tampon-zonu u kojoj ces da se presvlacis pre kontakta sa svojim macama.

Kupanje Mace ti je ko stirkanje posteljina za spavanje!!!!:D:D
ZAISTA JE NEPOTREBNO I SUVISNO(moze izazvati i traume):D;)ali ima ih koji to ipak rade pa na nas koji to ne radimo gledaju ovako:shock:

:lol::lol::lol: Stvarno, nema bas smisla. Jedino bi valjalo navici ih na cetkanje jer se tako smanjuje kolicina dlaka koje one unesu u sebe tokom svoje "toalete" i koje ti izneses na sebi kad krenes negde. I jedan savet: o onim rukavicama sa gumenim pipcima ne razmisljaj, ono cupa ubiboze!

:(:(:(:(:( Uginuo mi je pas jutros, pre nego što sam morao da odlučim da li da ga uspavljuju:-(:-(:-(:-(:-(
Hvala svima koji su mi pomogli komentarima.......
Evo, kakav je bio, inače, nekad, pre par meseci i juče posle terapije

Prilozi

• DSC00054.jpg
    DSC00054.jpg
    73,2 KB · Pregleda: 16
  • Dida velika.jpg
    Dida velika.jpg
    80,8 KB · Pregleda: 16
  • Dida dan pre.....jpg
    Dida dan pre.....jpg
    90,1 KB · Pregleda: 19
jadan pas kako se sasusio na kraju :(
bas mi je zao,uvek se potresem kad vidim zivotinju da pati :(
nadam se da si bio uz njega do kraja...uvek se setim kad je moj pas bio toliko bolestan da nije mogao da se digne na noge,danima sam plakala ko kisa i sedela sa njim....fala bogu te se oporavio :(

Back