Pitajte u vezi zdravlja

imam malu zivotinjicu zove se bobi
nasuprot imenu ona je zenka
pregurali smo jednu trudnocu
drugu smo se cuvali
medjutim,ne zna se da li smo se sacuvali-
jednom je bobi pobegla,,,bila je u begu sat vremena
,,...ona je zdravo kuce i zivo kada je imala kucice i kada su malo odrasli ona se ponasala kao da je jedna od njih
..vesela je pa i ne mozes shvatiti kada joj nije nesto dobro
..od jutros se trese ,stenje ,i ima nagon za povracanjem ,,i kad kad povrati nesto belo
..kao kada se otruju mace i kuce
smrdi joj iz usta
//
ali ona je i dalje setka i laje ulicom
kada je u kuci sklupca se ispod stola i pocinje da stenje i da se trese..
vodila sam je veterinaru ,dao joj je inekcije ,kaze da ima povisenu temperaturu i da je mozda pokvarila zeludac
da joj ne dajem da jede nista do sutra
..
moje pitanje je
AKO JE OSTALA SKOTNA I DOBILA TROVANJE
STA AKO JE PLOD UGINUO A ONA NE MOZE DA GA IZBACI
KAKO SE TO RESAVA?

Onda je pokvarila stomak.
Bela pena je iz želudca. Psi kada ih boli stomak pasu travu i to ne svaku, nego ima jedna sa dugim uskim listovima. Ona ih nagoni da povraćaju ili da izbace samo tu belu penu i tako očiste stomak.
Ali ako to traje onda je vodi kod veta

Pozdrav svima!!!
Pitanje za veterinara ili nekog ko ima iskustva s macama.

Imam dve mace. Jedna ima 8 meseci i upravo je jako bolesna jer mislim da su joj se u trbuhu razvile gliste i zakrčile creva. Leži, po malo prošeta da promeni mesto. Traži hladno da legne. Problemi su nastali juče kad sam primetila da ima zatvor ( a prethodnog dana je bio proliv) da je bezvoljna i da ječi kad joj diram stomak. Stomak joj je tvrd. Temperatura joj je malo snižena, 37,5.
Išla sam kod veta. Dao joj je Dronal ali ga je nakon pola sata povratila. Zatim joj je dao i neku drugu vrstu..i to je povratila nakon 45 minuta.
Uključena joj je infuzija(fiziološki rastvor) dat antibiotik, pregledana UZ i nema problema s mokraćnom bešikom.
Ceo dan juče je ječala . Strašno mi je i preživljavam s njom .. :(
Ne može da vrži veliku nuždu nikako mada ulazi u pesak više puta ali bez uspeha.
Kupila sam čepiće za bebe i stavila joj u analni otvor a na usta sam joj još sinoć dala 3 x po 2 ml parafinskog ulja ( u toku 12 h s razmacima izmedju) ali ništa ne pomaže.
Maca niti jede niti pije i drži je samo to što je dobila infuziju.

Razmišljam da je verovatno povratila tabletu koju sam joj dala pre 2 meseca i da su se zato paraziti tako namnožili. Ništa nismo primetili osim malo većeg stomačićea ali smo tumačili da voli da jede pa je zbog tog(nače imala pre neki dan pre bolesti 3 kg 150 g, baš smo je merili ). Ta težina joj je sad plus, znam , ali ne znam šta da radim dalje. Veterinari u mom gradu se bave krupnom i sitnom stokom , živinom. Sve što znam znam jer godinama sama lečim ( uspešno ) životinje uz pomoć neta i iskustva .
Isključujem mogućnost mačje kuge jer ne povraća s mirisom truleži i ne slini niti ima ostale simptome..
99 % sam sigurna da su gliste i da ih ima u velikom broju u crevima i da su blokirale crevni trakt. Otud i niža T jer verovatno luče toksine. Macine desni nisu bele ali je evidentno da ima bolove i da potiče iz trbuha.
Razmišljala sam o operaciji ali ovde nema ko to da uradi.. :(
Imamo 2 privatne ordinacije gde bi i mogli nešto ali su veterinari zbog praznika otputovali negde i ne rade.
Očajna sam. Pomozite.
Šta da radim i kako da pomognem maci?

Da napomenem da je pre toga bila živahna , da je dan pre bolesti dobila za dezert dve papaline iz ribarnice( za ljudsku ishranu) i pojela je odmrznutu na sobnu T , iseckanu i s apetitom.

Druga maca ima mačiće i isto je unutra kao i ova bolesna. Odvojila sam ih ali pre toga je ležala s većom macom i mačićima u kutiji.
Veća maca i mačići su dobro.

Kupila sam Soltrik.
Da li mogu da dam bolesnoj maci, možda njega neće povratiti?

Da li da dam i velikoj jer ako ima ta manja verovatno gliste ima i veća. Mačići imaju svega 9 dana i sisaju.

Hvala unapred na odgovoru.

Srdačan pozz svim ljubiteljima životinja!

Problemi su nastali juče kad sam primetila da ima zatvor ( a prethodnog dana je bio proliv) da je bezvoljna i da ječi kad joj diram stomak.
Ne bi trebalo da zatvor pravi tolike probleme pogotovu što je predhodnih dana imala proliv, pre će biti da su gasovi ili nešto sl.
Vidim da je vetrinar isključio zastoj mokraće, samo da napomenem da sam nedavno imao slučaj gde je moj mačor u uslovima totalnog zastoja mokraće odnosno fusa...bio sav naduven u predelu stomaka tako da sam na prvi mah pomislio na zatvor pa sam mu davao parafinsko ulje, na kraju je dobio uremiu i počeo povraća...završio je sa kateterom od 7 dana. Na kraju se ispostavilo gore navedeno.
Simptomi lako mogu da navedu na pogrešan zaključak, najbolje da mačku odvedete u veći grad gde postoji iskusni vetrinar......ili jednostavno okrenete telefon.
Dobro je što je uradjen ultra zvuk.

Ne može da vrži veliku nuždu nikako mada ulazi u pesak više puta ali bez uspeha.
Karakteristično za zastoj mokraće, najčešće se misli da je zatvor koji ni izbliza nije opasan kao ovo prvo.

Poslednja izmena:
E cao ljudi... Mozda me se neko sjeca. Ja sam onaj lik sa mackomkoji je bio skoro skroz mrtav pa je ozivio. Na kraju, macak je postao skroz normalan. Ponasao je noralmno i rastao je i sve je bilo ok. Jedino sto je danas nastradao... Zgazio ga je auto a ja nisam bio kod kuce... Grize me savjest i jako mi je zao... Eto.... Samo sam htio sa nekim to da podjelim... Pozz...
photo.php

Поздрав свима, да не бих отварао нову тему, изложићу овде шта имам да кажем :) ...
Треба ми савет у вези болести која је захватила мог пса..
Наиме, кожа од врата па на доле му је сва некако опуштена,сува спарена, длака је отпала са тог места.
Длаке на осталом делу тела од врата па преко леђа има али је доста груба и разређена, у питању је мешанац
стар око 6 година... С обзиром на то какву ветеринарску услугу код нас имамо, већ знам одговор : Пас је стар то мора тако !
Зато се и обраћам овде ако ко има нешто да ме посаветује или да ми препоручи нешто... чекам...

Нисам га лечио никаквим средствима јер сам очекивао помоћ стручног лица, тј ветеринара,
али он није баш заинтересован за то... ништа хвала на издвојеном времену..

Поздрав свима, да не бих отварао нову тему, изложићу овде шта имам да кажем :) ...
Наиме, кожа од врата па на доле му је сва некако опуштена,сува спарена, длака је отпала са тог места.
Длаке на осталом делу тела од врата па преко леђа има али је доста груба и разређена, у питању је мешанац
стар око 6 година... С обзиром на то какву ветеринарску услугу код нас имамо, већ знам одговор : Пас је стар то мора тако !
Зато се и обраћам овде ако ко има нешто да ме посаветује или да ми препоручи нешто... чекам...

Koliki je pas i kakva mu je dlaka? Mislim, koliko kg ima otprilike i je li mu dlaka kratka, duga, ostra...? Lici mi to ili na sugu ili na demodikozu, ako pas nije skotski ovcar ili mesanac istog, Ivermektin, onaj sto nasi veterinari daju svinjama kad se osugaju, ce da resi stvar, u razmaku od 2 dana udarne doze prema kilazi 2-3 puta, posle toga isto to sa antibioticima sirokog spektra i sve vreme mu mazes Flogocid mast, sad je ima i u humanim i u veterinarskim apotekama. Ako veterinar ne bude hteo da rizikuje, njegov kolega i njegova tehnicarka (moj muz i ja) smo to probali u praksi, posle su pacijentu i komarci crkavali na nosu kad slete da ga ujedu-prilicno zgodno kad se uzme u obzir da su nam stigli i srcani crvi.

Koliki je pas i kakva mu je dlaka? Mislim, koliko kg ima otprilike i je li mu dlaka kratka, duga, ostra...? Lici mi to ili na sugu ili na demodikozu, ako pas nije skotski ovcar ili mesanac istog, Ivermektin, onaj sto nasi veterinari daju svinjama kad se osugaju, ce da resi stvar, u razmaku od 2 dana udarne doze prema kilazi 2-3 puta, posle toga isto to sa antibioticima sirokog spektra i sve vreme mu mazes Flogocid mast, sad je ima i u humanim i u veterinarskim apotekama. Ako veterinar ne bude hteo da rizikuje, njegov kolega i njegova tehnicarka (moj muz i ja) smo to probali u praksi, posle su pacijentu i komarci crkavali na nosu kad slete da ga ujedu-prilicno zgodno kad se uzme u obzir da su nam stigli i srcani crvi.

Пас је мешавина немачког ловног теријера и мајке мешанке, има дугу длаку и отприлике 17 кг... како да знам сад која је ударна доза,јел то пише на паковању или ??? Иначе хвала на одговору..

Može biti lako gljivićna infekcija, pošto je velika razredjena površina ili da ga kupaš nekim sredstvom protiv gljivica ili da daš lek oralno. Ja za takve stvari koristim nystatin tabletu, iako je namenjena za unutrašnje infekcije deluje i na kožu. Daje se jednokratno ili ponoviti 2-3 puta. Ne znam koliko je težak pas ali mislim 1/2-1 tableta je dovoljna. Dlaka bi trebalo da se pojavi za mesec dana ne pre. To ti je jedno od efikasnih rešenja, ukoliko je gljivićna infekcija.

Star pas......nije to ništa.....nedavno je u mom komšiluku uginuo pas koji je imao 18 godina, ceo život je bio na lancu...

Пас је мешавина немачког ловног теријера и мајке мешанке, има дугу длаку и отприлике 17 кг... како да знам сад која је ударна доза,јел то пише на паковању или ??? Иначе хвала на одговору..

Terapiju mora da da veterinar, doze su iste kao i za prasice, injekcija je u pitanju i uopste nije bezazlena. Napisala sam kao okvir za veterinara, uputstvo od kolega koje su imale i izlecile slican slucaj. Ako i dalje odbija, prijavi ga veterinarskoj komori. Inace, Ivermektin mozes da nabavis u BOLJE OPREMLJENIM veterinarskim apotekama i u formi praska ili tableta za oralnu primenu, tamo ce ti dati i uputstvo oko doziranja. Demodeks nije, preduga mu je dlaka, znaci da je sugarac, verovatno propracen bakterijama zbog pada imuniteta.

Može biti lako gljivićna infekcija, pošto je velika razredjena površina ili da ga kupaš nekim sredstvom protiv gljivica ili da daš lek oralno. Ja za takve stvari koristim nystatin tabletu, iako je namenjena za unutrašnje infekcije deluje i na kožu. Daje se jednokratno ili ponoviti 2-3 puta. Ne znam koliko je težak pas ali mislim 1/2-1 tableta je dovoljna. Dlaka bi trebalo da se pojavi za mesec dana ne pre. To ti je jedno od efikasnih rešenja, ukoliko je gljivićna infekcija.

Star pas......nije to ništa.....nedavno je u mom komšiluku uginuo pas koji je imao 18 godina, ceo život je bio na lancu...

Nisu gljivice, nije to macka, kod pasa se mnogo redje javljaju.

Javlja se kod svakog kod ljudi najviše....uvek ih ima kod svake kožne infekcije tako da treba uvek imati u vidu......kad se ne zna šta je onda se ide od toga pa dalje.....možda nije u ovom slučaju ali zašto da se preskoči....bakterije, gljivice, demodex sve je povezano....

Gljivice se tu kod pasa javljaju poslednje u nizu, posle antibiotske terapije, ako se pacijent ne "pokrije" i nekim mastima sirokog spektra delovanja (recimo Flogocidom). Gljivice i bakterije ne rastu na istoj podlozi, tako je i otkriven penicilin i njegovo antibiotsko dejstvo.

Pre 20 dana omacila se maca u moje dvoriste.
Donela je na svet tri komada, jedno je stari macor udavio, ostala su dva.:(
I kod jednog i kod drugog maceta se javlja problem sa ocnim kapcima, kao da ne mogu da ih otvore.
Kod jednog primetio sam veliki beli krmelj na levom oku.
Da napomenem da je macka majka, neiskusna prvorotkinja, ne starija od godinu dana.
Molim vas za pomoc i izbegnite price oko veterinara, pa da mi je lako dostupan i da imam
mogucnosti zar bih dangubio po forumu i trazio pomoc.
Ako vec postoji slicna tema, izvinjavam se unapred, uputite me na nju.
Hvala.

Pre 20 dana omacila se maca u moje dvoriste.
Donela je na svet tri komada, jedno je stari macor udavio, ostala su dva.:(
I kod jednog i kod drugog maceta se javlja problem sa ocnim kapcima, kao da ne mogu da ih otvore.
Kod jednog primetio sam veliki beli krmelj na levom oku.
Da napomenem da je macka majka, neiskusna prvorotkinja, ne starija od godinu dana.
Molim vas za pomoc i izbegnite price oko veterinara, pa da mi je lako dostupan i da imam
mogucnosti zar bih dangubio po forumu i trazio pomoc.
Ako vec postoji slicna tema, izvinjavam se unapred, uputite me na nju.
Hvala.

Pa ja recimo kad imaju taj problem skuvaj caj od kamilice sacekaj da se ohladi tj da bue onako malo mlak i na vaticu malo da umocis i da im
ocistis okice mada posto su mali vrlo malo kamilice na vatu stavi.
Ima tema sve o macama pa mozda tamo nadjes neki bolji savet ... Kada su veci macici onda im mazem oci sa kremom za oci (ne znam tacno ime) i kamilicom i tako sam radila i sve bilo ok...

Back