Pitajte u vezi zdravlja

Mimi's mom: Jutros sam bila kod privatnog veterinara koji je i inace lecio Gandija u zadnje vreme, i on smatra da ne vredi vise ici sa antibioticima protiv bakterija, jer ne deluju na duze staze i dao mu je catosal, dextrasol i komplex vitamina b. Medjutim, od toga mu je jos gore:(, stomak mu je tek sad podivljao, naduo se i ima dijareju,a uprkos tome tesko izbacuje kaku, a napade i dalje ima, danas ih je imao 3. Naravno, ne mora da znaci da to ima veze sa terapijom, moza jednostavno nije bila "pogodjena prava" terapija, pa ova ne deluje... Zakazala sam za sredu neuro pregled na privatnoj veterinarskoj klinici, pa ce tamo detaljno da ga ispregledaju, jer ne bih da ga trujem lekovima bez konkretne dijagnoze i konkretnih analiza.
A to da li je moguce operisati, pitanje je, jer RTG je pogledalo nekoliko veterinara i svi su imali drugacije misljenje povodom toga sta vide na snimku. Ali nadam se da cu u sredu znati nesto vise.

Alal: imala sam psa koji je oboleo tik pre nego sto sam htela da ga vakcinisem protiv stenecaka. Naprasno je potpuno prestao da jede i oci su mu bile nekako mutne, krmeljve (slabo se secam detalja, bila sam dosta mladja), a kada sam ga odnela kod veterinarke, rekla je da je to verovatni pocetak stenecaka.. znaci moze i tako poceti. Shvrle je nakon toga dobio par inekcija (ne secam se kojih) i uskoro se povratio... Znam da je za stenecak jako bitno ODMAH reagovati, jer kad dodje do kasnijih faza, moze biti kasno... ako imas sumnju da se tako nesto desava tvom ljubimcu, bolje odmah podji kod veterinara.

Stvarno ne znam za ostale veterinare ali na Katedri za radiologiju na vet. fakultetu bi trebalo da su dobri dijagnostičari, bar po onome što sam ja čula jer do 4. godine nisam stigla. On se, jadničak, baš muči sa tim... Nadam se da će neko znati tačno šta mu je i kako to može da se reši.

Alal je pitala zbog dva šteneta koja je pronašla izbačena na ulicu a koji su juče, dok smo mi razglabale šta i kako da im radi, nestali sa sve stvarima koje im je ona odnela da na njima leže. Sad se nadamo da ih je neko odneo kući da ih izleči i udomi, mada sam ja, iskreno, pesimista. :(

Ova poruka je stigla do mene:

Apatinga:
Jel se razumijes u macke? Kod nas je dosla macka koja ima neku ranu na ledjima iz koje curi gnoj,doduse sad manje,cistimo previjamo itd..omacila se.Sad joj je donja vilica modra,kao da bali,nece da jede itd..sta joj je? Ako ti ne znas jel ti nije problem da postavis ovo pitanje umesto mene?

mimi's mom: RTG snimak i jeste radjen na Katedri za radiologiju, ali tamo su mi konkretno samo rekli da je u pitanju anomalija kicme koja izaziva opstipaciju i globalno sve te stomacne tegobe. Kad sam ih pitala sta ja tu mogu da ucinim da mu to olaksam, rekli su mi da se po tom pitanju obratim lekarima na prijemnom odeljenju, gde sam Gandija i lecila dok sam se zadrzala na veterinarskom. A tamo nisam, na zalost, nista konkretnije saznala, osim izjava tipa "ovo meni izgleda lose, veoma lose", "puna su mu creva", "moze operacijom da se resi, a moze i bez, ako je problem u crevima" itd. Zato sam se i orijentisala na privatnu veterinarsku praksu. Medjutim, ni tamo nisam mogla nesto konkretnije da saznam, za sada.

U sredu sam ga nosila na neuroloski pregled i definitivno su iskljucene mnoge dijagnoze, srecom to sto antibiotici deluju umirujuce na napade, iskljucene su mnoooge neuroloske bolesti, mada je i dalje diferencijalna dijagnoza povelika...vitusi, bakterije, paraziti, shant, hipoglikemija, insuficijencija tiamina, itd.. ali se slazu da je najverovatnije bakterioloski, no moram ponovo da uradim RTG snimak, jer kazu da je prethodni mutan i ne vidi se jasno sta se desava...

Do tada, cekamo da se macanu stabilizuje situacija sa napadima, dobio je antibakterijski sirup od koga mu je vec posle 24h bolje i niz napada se ublazio... Sledi mu i testiranje na neke viruse, a na biohemiju ce se cekati tek kada bude "cist" od antibiotika, koji inace maskiraju situaciju. Eto, takva je nasa situacija :(

Sto se tice dva steneta, mozda ih je ipak neko i uzeo, ljubiteljima je tesko da ostave zivotinjice na ulici. Znam po sebi, uvek mi je bila puna kuca pronadjenih ljubimaca:). Nadam se samo da ih sinteri nisu pokupili.

Poslednja izmena:
Pričala sam malo sa mužem pošto sam slaba sa tim uvodnim predmetima tipa anatomije i fiziologije, vegetativni nervni sistem nema veze sa kičmom, bar ne sa tim delom gde je Gandiju smešten taj deformitet. Dakle, VNS se grana direktno iz glave, to objašnjava kako su kod preloma kičme očuvani i rad srca i disanje i crevna peristaltika... I on i ja smatramo da je u pitanju neka infekcija, s obzirom da reaguje na antibiotike. S tim da je meni na pamet padao i virus, sličan onom kod ljudi... Nadam se da grešim, da nije FIV, da mu je iz drugih razloga oslabljen imunitet. I razumem zašto je posle kortizona tako burno odreagovao. Kortizoni smanjuju upale ali takođe imaju katastrofalan učinak na imunosistem. Ništa, sad se čekaju rezultati. I ja sam nestrpljiva da ih saznam, obavezno nam javi šta je u pitanju, ako ništa drugo, da znamo ako se, ne daj bože, pojavi još neka maca sa sličnim simptomima.

Pričala sam malo sa mužem pošto sam slaba sa tim uvodnim predmetima tipa anatomije i fiziologije, vegetativni nervni sistem nema veze sa kičmom, bar ne sa tim delom gde je Gandiju smešten taj deformitet. Dakle, VNS se grana direktno iz glave, to objašnjava kako su kod preloma kičme očuvani i rad srca i disanje i crevna peristaltika... I on i ja smatramo da je u pitanju neka infekcija, s obzirom da reaguje na antibiotike. S tim da je meni na pamet padao i virus, sličan onom kod ljudi... Nadam se da grešim, da nije FIV, da mu je iz drugih razloga oslabljen imunitet. I razumem zašto je posle kortizona tako burno odreagovao. Kortizoni smanjuju upale ali takođe imaju katastrofalan učinak na imunosistem. Ništa, sad se čekaju rezultati. I ja sam nestrpljiva da ih saznam, obavezno nam javi šta je u pitanju, ako ništa drugo, da znamo ako se, ne daj bože, pojavi još neka maca sa sličnim simptomima.
Puno ti hvala na sugestijama! Iste stvari mi je ispricao i neurolog nakon poslednjeg pregleda, pa mogu da odahnem, jer sam izgleda na pravom mestu, i nema vise nagadjanja i lutanja. Konkretno, i sam veterinar je preporucio da se urade testovi i na FIV, zarazni peritonitis i virusnu leukemiju, da bi se iskljucile i te stvari, nego moram jedno po jedno zbog troskova. Nadam se da nije FIV, inace se on fantasticno drzi s obzirom koliko je imao problema odmalena. Cim mu je bolje, odmah se igra, "lovi" po kuci...

Pudla je trebalo da se protera sredinom februara, ali posto nije danas sam gledala da li je otekla i slucajno na delu vagine koji se spaja sa stomakom, znaci gornji deo, napipala nesto tvrdo, otprilike precnika oko pola cm. Malo sam se uplasila da nije tumor ili nesto, a sa druge strane ranije nisam pipala pa i ne znam dal tu mozda treba nesto tvrdo da se nalazi, neka zlezda ili vec ne znam sta. Pokusala sam na netu da nadjem vise o tome, ali ne ide mi, pa ako bi neko mogao da da mi napise jel normalno da tu postoji kvrzica... Hvala unapred:(

za macu sa problemom... mislim da je neko resenje da se hitno odvede veterinaru, mozda je pojela neki otrov ili dobila trovanje krvi od rane koju ima! Moja kujica je od trovanja krvi uginula! mislim da je to sto se desava jako hitno za veterinara....

Poslednja izmena:
Imam problem sa mojim macorom.
U petak sam primetila da malo sepa zadnjom sapom, ali posto je mogao da stane na nju mislila sam da ce se to povuci.
Medjutim, juce pocne da mu otice sapa(donji deo sape) i sinoc kasno primetim krv na posteljini ispod sape koja ga je bolela.
I tek mi je jutros dozvolio da mu pogledam sapu. Krv mu je isla sa donje strane sape, gde su mu jastucici.
Dok ga sutra ne odvedem kod veterinara, ne znam cime danas da mu ocitim ranu(pretpostavljam da je zgazio na nesto), i da li kao preventivu da mu dam nesto od antibiotika.
Znaci da mu je rana zagnojila i da je zato sapica otekla a da je jutros to pukla i pocela da krvari.
Znaci samo mi je potrebno da mu dam nesto od terepaije danas a sutra cu ga obavezno voditi kod veterinara.
I ako treba da mu dam neki antibiotik zbog infekcije, koji?
Inace normalno jede, i pije tecnost, cak i prede, samo sto je miran, uglavnom lezi ustane samo da izvrsio nuzdu.

Ranu mu ocisti 3% hidrogenom, da se lepo ispere. Ako imas, najbolje da mu stavis malo flogocid masti, a ako nemas, bolje ne stavljaj nista, eventualno samo povidon jod namazi. Antibiotik da pije mu nemoj davati, to sutra neka vet odredi ako treba. Zadrzi se na lokalnoj sanaciji povrede.:)

Hvala Vam na odgovorima. Njega je danas u toku dana pocela da boli i prednja sapa, tako da sam se uplasila i odvela ga ipak danas kod veterinara. Nisam smela da cekam sutra. Ima temperaturu, jer se ubo na nesto i krenula je infekcija tako da sledeca cetiri dana mora da prima inekcije. Hvala vam.

Pitanje u vezi mog mačka Artura:

primetila sam da u poslednje vreme voli da češe vilicu/zube/usta o ćoškove.. kao kad se umiljava, s tim da se češe o šta stigne: ivicu kreveta, ivicu ormara, šporeta...
Kad ga pomazim u predelu njuške on potura glavu tako da ga mazim (odnosno češem) po vilici, gde mi obično ruka ostane mokra jer otvara usta i imam utisak da mu češem desni...
Takođe, sve češće ujeda ljude u igri i čini se da uživa u tome...:think:

Pitam se šta bi moglo biti da ga vilica svrbi? Star je oko godinu i po dana.

Pitanje u vezi mog mačka Artura:

primetila sam da u poslednje vreme voli da češe vilicu/zube/usta o ćoškove.. kao kad se umiljava, s tim da se češe o šta stigne: ivicu kreveta, ivicu ormara, šporeta...
Kad ga pomazim u predelu njuške on potura glavu tako da ga mazim (odnosno češem) po vilici, gde mi obično ruka ostane mokra jer otvara usta i imam utisak da mu češem desni...
Takođe, sve češće ujeda ljude u igri i čini se da uživa u tome...:think:

Pitam se šta bi moglo biti da ga vilica svrbi? Star je oko godinu i po dana.

Mačke su jako sklone upalama desni, najpre je to u pitanju. Odvedi a kod veterinara, ne smem napamet nikakvu terapiju da ti preporučujem. Jako je bitno da mu usta i zubi ostanu zdravi jer u protivnom mogu da dovedu do oboljenja bubrega, srca... Postoje granule sa specijalnom dental care formulom ali u ovom stadijumu, kad se on već toliko češe, trebalo bi da mu to ipak pogleda veterinar.

Evo i ovde da se javim, Izzy se ostenila. Dobila je 5 kuca, 3 zenke i 2 muzjaka. Sve je obavila sama. Dobra je mamica, cuva ih stalno, napusta ih samo ako mora da obavi nuzdu.
picture.php

Hvala puno na odgovoru:) (u vezi mačka Artura)

Skuvaću žalfiju pa ću mu ušpricati u usta (to mu je jednom jako pomoglo kad je imao ranice u ustima zbog Kalici virusa), pa ako ne vidim poboljšanje u roku od 2 dana vodim ga kod veterinara...

Hvala najlepše, još jednom...:bye:

Važi. Gliste imaju tzv. entero-hepato-pulmo.enteralnu migraciju pri kojoj probijaju zidove creva, oštećuju jetru, peritoneum, dijafragmu i pluća i izazivaju upalne procese tom svojom migracijom i svojim metaboličkim proizvodima i stvaraju uslove za bakterijske infekcije a svi već znaju da vakcinu smeju da prime samo zdrave životinje.

Sta mislite o ciscenju zuba macama? Vidjam po nekim stranim sajtovima da postoje cetkice za zube za mace i da se preporucuje ciscenje, bas zbog upala desni i infekcija.....meni je to malcice radikalno, posto moj macan ne mrda dalje od terase......

Kod macora sam primjetila proredjenost dlake...u predjelu obrva do uveta....sad kazu mi posto je crn da je to samo ociglednije i da nista nije cudno....ali bas mu se vidi koza...inace nalazim po kuci pramencice....ne pustamo ga vani....vakcinisan,kastriran...
ovako mi djeluje odlicno....igra se,jede.....sad ono inace je malo specifican....nece u ruke....miluje se samo kad on hoce...sto nije cudno za macke:)

Sta mislite o ciscenju zuba macama? Vidjam po nekim stranim sajtovima da postoje cetkice za zube za mace i da se preporucuje ciscenje, bas zbog upala desni i infekcija.....meni je to malcice radikalno, posto moj macan ne mrda dalje od terase......

Pa jeste malo radikalno s obzirom da postoje granule sa dental care formulom i još gomila grickalica na tu foru zgodnih i za mačke ali ako se uzme u obzir da od pokvarenih zuba (čemu su mačke inače sklone) može da se dođe do problema sa srcem, bubrezima i ko zna još čega, malo dodatne pažnje nije na odmet.

Kod macora sam primjetila proredjenost dlake...u predjelu obrva do uveta....sad kazu mi posto je crn da je to samo ociglednije i da nista nije cudno....ali bas mu se vidi koza...inace nalazim po kuci pramencice....ne pustamo ga vani....vakcinisan,kastriran...
ovako mi djeluje odlicno....igra se,jede.....sad ono inace je malo specifican....nece u ruke....miluje se samo kad on hoce...sto nije cudno za macke:)

Nadam se da je samo proleće i eventualno blaža hipovitaminoza ali ako se u tom predelu pojave i krastice, to je već alarmantno. Malo mu pojačaj ishranu i trebalo bi da sve bude u redu. :think: Je lli to onaj mali slatkiš što su se na Ženama divili parketu umesto njemu? :lol:

Back