Pitajte u vezi zdravlja

Hvala MM :heart:.

Moram da sredim macke i kucu, a nemam vise keceva u rukavu:confused:.

Najveci mi je problem srednje mace koje moram osloboditi buva (samim tim i sve ostale) da bih okoncala njeno ceskanje i problem sa stafilokokama (ovih dana idemo na kontrolu), zatim je vakcinisala pa sterilisala.

Trenutno je kod mene (za sad) mali macor, pa se pribojavam da bi mnogi od nas ovde mogli postati majke, a to bi onda bilo ludilo prilicnih razmera:eek:...

Da li mala maca moze, u isto vreme, da primi zastitnu vakcinu i injekciju ivermektina (lecenje suge)? Na veterinarskom fakultetu kazu da moze i da to nema veze jedno sa drugim, a prijatelj veterinar nije za tu opciju. Sta nam vi savetujete?
Maca ima vec oko 5 mecesi i ovo bi joj bila prva vakcina.

1) Kada zivotinja dobije vakcinu, manje ili vise joj se narusava imunitet (ako gresim, ispravite me).
2) Da li to isto radi i injekcija protiv suge, ne bih znala.
3) Nije lose da pitas vet - prijatelja zasto se ne slaze.
4) Ucinis upravo ovo sto i sada - konsultujes vise poznavaoca veterine, ali brzo i zbog vakcine i zbog suge, jer je verovatno konstatovana, cim nas pitas.

nadam se da ce neko moci da mi pomogne...
imam zenkicu mesanca, srednjeg rasta, staru 14 meseci. veoma je zivahna. medjutim, od juce je pocela da cvili, trazeci nasu (suprugovu i moju) neprestanu paznju i prestaje da cvili kada joj se obratimo i kada je mazimo (moram da napomenem da joj dosta paznje poklanjamo, minimum 2 sata svaki dan je napolju i igramo se + u stanu...jednostavno - obozavamo je). juce je bila aktivna, htela da se igra, ali danas samo trazi da se sklupca pored nekog od nas.
pregledali smo je, nismo nasli ni jednog krpelja, njuska joj je vlazna, stolica normalna, nije povracala, nema ni jednu spoljnu povredu. sinoc je normalno jela, ali sada je htela tek iz moje ruke da malo pojede.
ako neko moze da nam pomogne, sta bi to moglo da bude?

nadam se da ce neko moci da mi pomogne...
imam zenkicu mesanca, srednjeg rasta, staru 14 meseci. veoma je zivahna. medjutim, od juce je pocela da cvili, trazeci nasu (suprugovu i moju) neprestanu paznju i prestaje da cvili kada joj se obratimo i kada je mazimo (moram da napomenem da joj dosta paznje poklanjamo, minimum 2 sata svaki dan je napolju i igramo se + u stanu...jednostavno - obozavamo je). juce je bila aktivna, htela da se igra, ali danas samo trazi da se sklupca pored nekog od nas.
pregledali smo je, nismo nasli ni jednog krpelja, njuska joj je vlazna, stolica normalna, nije povracala, nema ni jednu spoljnu povredu. sinoc je normalno jela, ali sada je htela tek iz moje ruke da malo pojede.
ako neko moze da nam pomogne, sta bi to moglo da bude?

Kad treba da dobije teranje????

Interesuje me koliko cesto se desava da psi lutalice imaju displaziju i kako da je prepoznam? Citala sam nesto na netu i izmedju ostalog nasla da takvi psi obicno sede nakrivljeno, sto je slucaj sa tim psom za kog sam zabrinuta. Kad hoda, hoda jako sporo ali ce desava i da potrci kad se igra sa drugim psima i tu ne vidim nikakve cudne pokrete. U principu dosta je lenj pa ne znam da li je to do karaktera ili do displazije. Ima oko godinu dana

Evo i mene, sorry sto nisam videla na vreme ovu poruku.
Ulicni psi takodje mogu da imaju displaziju kukova, jer nisu im roditelji uvek drugi ulicni psi, moze da se desi da se recimo zenka upari sa necijim kucnim psom koji ima displaziju i tako prenese na jedan deo potomstva.
Istina je da psi sa displazijom znaju da sede nakrivo, ali to nije nikako sigurni pokazatelj da je definitivno displazija u pitanju.
Osim snimka koji daje definitivnu dijagnozu moze da se primeti da nesto nije u redu sa kukovima ako pas tesko ustaje (i to je bas vidljivo da se muci, tj ustaje kao da dize teret jos jednog psa), i vidi se da mu je guza malo uza nego sto bi trebalo (ne znam kako to tacno da opisem, jer nekad im zbog mrsavosti izgleda kao da je guza uza). Copanje nije krajnja faza, cesto je to prva faza po kojoj se displazija i otkriva, tj copanje pokazuje da je u pitanju tezi oblik displazije.
Tako da iz svega ovog sto si opisala moze a i ne mora da pas ima lose kukove, ali ako krene da copa to ce biti defnitivni pokazatelj, tj to bi trebalo uskoro da se desi ukoliko je tezi oblik.

Evo i mene, sorry sto nisam videla na vreme ovu poruku.
Ulicni psi takodje mogu da imaju displaziju kukova, jer nisu im roditelji uvek drugi ulicni psi, moze da se desi da se recimo zenka upari sa necijim kucnim psom koji ima displaziju i tako prenese na jedan deo potomstva.
Istina je da psi sa displazijom znaju da sede nakrivo, ali to nije nikako sigurni pokazatelj da je definitivno displazija u pitanju.
Osim snimka koji daje definitivnu dijagnozu moze da se primeti da nesto nije u redu sa kukovima ako pas tesko ustaje (i to je bas vidljivo da se muci, tj ustaje kao da dize teret jos jednog psa), i vidi se da mu je guza malo uza nego sto bi trebalo (ne znam kako to tacno da opisem, jer nekad im zbog mrsavosti izgleda kao da je guza uza). Copanje nije krajnja faza, cesto je to prva faza po kojoj se displazija i otkriva, tj copanje pokazuje da je u pitanju tezi oblik displazije.
Tako da iz svega ovog sto si opisala moze a i ne mora da pas ima lose kukove, ali ako krene da copa to ce biti defnitivni pokazatelj, tj to bi trebalo uskoro da se desi ukoliko je tezi oblik.

Hvala ti na odgovoru. Za sad nista od toga sto si navela ne primecujem kod njega, a nadam se da i necu:D

Da nema mozda laznu trudnocu? Kakve su joj sise?

nakon tog prvog i jedinog teranja pocetkom juna, sisice su se malo povecale i vise se nisu menjale. ali evo, vec treci dan vuce dve manje igrackice svuda sa sobom. ranije ih nije izdvajala, podjednako se igrala sa njima, kao i sa drugim igrackama, ali sada ih samo nosi sa sobom, to nije igra. danas me "nije pustila" da odem na posao...toliko je cvilela i zavijala kad sam izlasla, da sam ja, panicno, resila da se vratim (inace, jos davno se navikla da idemo na posao, uz odredjen pozdrav i nismo imali nikakvih problema sa tim)....sva radosna je posle ponovo isla napolje i sada me u kuci mirno prati.
vodicu je popodne kod veterinara....da vidim sta ce mi on reci...

nakon tog prvog i jedinog teranja pocetkom juna, sisice su se malo povecale i vise se nisu menjale. ali evo, vec treci dan vuce dve manje igrackice svuda sa sobom. ranije ih nije izdvajala, podjednako se igrala sa njima, kao i sa drugim igrackama, ali sada ih samo nosi sa sobom, to nije igra. danas me "nije pustila" da odem na posao...toliko je cvilela i zavijala kad sam izlasla, da sam ja, panicno, resila da se vratim (inace, jos davno se navikla da idemo na posao, uz odredjen pozdrav i nismo imali nikakvih problema sa tim)....sva radosna je posle ponovo isla napolje i sada me u kuci mirno prati.
vodicu je popodne kod veterinara....da vidim sta ce mi on reci...

Definitivno je lazna trudnoca u pitanju. Mora da ide na dijetu i to strogu,sise joj mazi jodom,ali ne bradavice. Skloni sve njene igracke i ne dozvoli joj da pravi gnezdo. Za par dana ce sve biti u redu.

Definitivno je lazna trudnoca u pitanju. Mora da ide na dijetu i to strogu,sise joj mazi jodom,ali ne bradavice. Skloni sve njene igracke i ne dozvoli joj da pravi gnezdo. Za par dana ce sve biti u redu.

hvala na ovom odgovoru...nekako sam se malo smirila, s obzirom da su zaista simptomi ukazivali na to, nakon sto sam iscitala sta sam na netu nasla o tome.
ali:cry: ...
upravo sam se vratila od veterinara, sa kojim sam generalno nezadovoljna, ali je tu, u kraju, pa idem kod njega...on je nasao i upaljeno grlo (ne pije hladnu vodu, nije bila na kupanju, jedino sto je ovih dana vise vremena provodila na plocicama u kupatilu - zbog 100 stepeni; opste gledano, moj pas je do sada bio potpuno zdrav), iako je njegov asistent, mladji veterinar, pomislio na laznu trudnocu, on je to odbacio (kaze da ne bi onda nosila igracku sa sobom da je lazna trudnoca?!) i misli da je upala materice, tj. piometra i da to sto pre treba operisati. sada smo vadili krv, gde mi se pas opet istraumirao (vec je jednom ranije kod njega zbog vakcine dozivela "fras"), a salje me na ultrazvuk, gde ce morati da je ili uspavaju ili daju nesto za smirenje.
nisam sigurna da li treba psa da izlazem jos jednom "nervnom slomu", jer to zaista deluje kao trauma za nju....temperatura je normalna, nista pregledom nije konstatovao da je uvecano, zakljucio je da je nista ne boli, jer bi reagovala na dodir, naveo mi je gomilu simptoma koje moj pas nema.
poteban mi je vas savet....:think::(

Posto imam sa tim iskustva evo od mene jedan dobronameran savet.
Moja Lea nije pokazivala nikakve simptome lazne trudnoce, jedino sto je bilo jeste da su joj sisice bile vece nego sto bi trebalo, ali ne toliko da bi je vodila kod veta, sve dok nije pocelo mleko da joj samo ide. Ono sto je meni vet rekao za jod jeste da samo drzim, izbegavajuci bradavice, nikako da ne masiram jer ce joj pospesiti jos vece lucenje mleka.
Idi ti kod drugog veterinara, cisto da cujes jos jedno misljenje i nemoj da pominjes da si je vec vodila, da uporedis misljenja!!!
Pozdrav

Koristi se povidon jod,taj obicni. Nanosi se kad god ti padne napamet,sto cesce to bolje,ali nikako ne sme na bradavice.
Ishrana tada treba da bude svedena na minimum,a najbolje je kuvani pirinac i piletina.

Aham oki, hvala. Znaci nanosi se bez skidanja sto se prethodno nanelo ako sam razumela. Bez utrljavanja, i ne na bradavice. Ja sam joj svakako smanjila obroke, zbog vrucine jer vidim da jede zato sto mora. Ok, piletinu i pirinac svakako jede. Samo jos nesto, sta zapravo radi jod, mislim kakvo dejstvo ima?

STa moze da znaci kad pas danima sapom trlja jedno oko? Pritom je oko sasvim normalno, ne suzi niti ima krmelje.

Moze da bude alergija a moze da bude i neka blaza infekcija koja ne izaziva lucenje krmelja ili suza. Probaj da mu isperes to oko cajem od zalfije, to ti je najjeftiniji nacin dezinfekcije, a ne moze mu naskoditi nikako, tako da ako nije infekcija caj mu nece izazvati iritaciju ili nesto sl.

To moj radi vec dugo,ja sam ubedjena da je zbog prasine,ali je moguce i da je alergican na polen neke trave.

Moze da bude alergija a moze da bude i neka blaza infekcija koja ne izaziva lucenje krmelja ili suza. Probaj da mu isperes to oko cajem od zalfije, to ti je najjeftiniji nacin dezinfekcije, a ne moze mu naskoditi nikako, tako da ako nije infekcija caj mu nece izazvati iritaciju ili nesto sl.

Hvala puno:)

Back