Pitajte u vezi zdravlja

Kao prvo, veličinu ploda uglavnom određujemajka tako da po nju ni u takvoj situaciji najčešće ne bude problema, mada određeni rizij uvek postoji.

Kao drugo, i zbog tog rizika koji ipak postoji i zbog problema da udomi štence kasnije i zbog rizika da je, kad sve to prođe neće sterilisati, bolje da je steriliše sad. Veruj mi, ako je vet iskusan, nije nikakav problem sterilisati skotnu kuju, čak je zbog drugačijeg rasporeda krvnih sudova opasnije sterilisati kuju u teranju. Gledala sam i jedno i drugo, kad je u teranju, bude krvi do kolena a kod skotnih je u pitanju nekoliko velikih krvnih sudova koji se lepo podvežu i sve bude super.

da li neko zna kakav je to karantin za pse na granicama i za cega sluzi? nije mi jasno neko mi je cak rekao da pas pre nego sto predju granicu mora da je u karantinu neko vreme a meni je to nelogicno da ja cekam na granici zbog psa, ili kaze neko da ostaju cak i deset dana, sta je to? to mi nikako nije logicno sta ja da radim dok mi je pas u karantinu. ja sam se inace raspitala sta treba sve od dokumentata, ali ovo za karantin mi nije jasno, pa ako neko nesto zna nek me informnise

A gde beše putuješ? Britanija, recimo, ima propisan 6-tomesečni karantin u cilju sprečavanja unosa besnila u zemlju, mislim da je i sa Australijom slična situacija. Ne znam ništa detaljno, raspitaj se podrobnije o čemu se radi tamo gde su ti rekli za obavezan karantin. Možda je u pitanju samo ELISA test na besnilo, to može lako i kod nas da se uradi, izvadi se krv i serum se šalje u Novi Sad i za 15-tak dana stignu rezultati.

pa treba da je vodim u ausrtrjiu a ja sam iz novog sada, jao boze 6 meseci karantin meni to nije normalno

Pa tih 6 meseci je za Britaniju a oni baš nikad nisu prednjačili u normalnosti. :lol: Austrija je članica EU i treba ti, koliko je meni poznato, ono što piše-potvrda o vakcini i mikročipu, o zdravstvenom stanju ne starija od 15 dana pred polazak i potvrda iz referentne laboratorije tamo kod tebe. sad, može da se desi da svaka zemlja ima neku svoju izmišljotinu... Ako im ta potvrda iz NS nije dovoljna, sledeća akreditovana laboratorija je u Sloveniji. Mada mo
e da se desi da jednostavno ne veruju ovdašnjim veterinarima za taj klinički pregled pa hoće sami da se uvere. To bi trebalo da bude ustanova bolničkog tipa, sa boxevima adekvatne veličine, gde se životinja posmatra 24h dnevno... Raspitaj se čime nisu zadovoljni.

ovako, nista strasno ali da proverim sa vama znalcima da li treba da se zabrinem ili je neka glupost... primetila sam par malih "tacaka" bez dlake giletu na glavi gde mu se malko kao isperutala koza ili napravila suva gromuljica koja kad sam je protrljala opalo bi malo dlake i ostao beo (tj boje koze) kruzic... ko ga ne gleda svaki dan i izbliza jedva je uocljivo, medjutim broj takvih tacaka se povecao, ali nema ni kvrzica ni perutave koze... inace se malo perutao, ja sam mislila da nije od "losije" hrane (zadnje dve nedelje je na malo jeftinijem bento kronenu)...

ranije je imao povremeno na nozi (ali ne tako kruzno) isto opadanje dlake i malo perutanja ali bi mu se to brzo povuklo i ne secam se sta mi je vet za to rekao kad sam pitala ali ocigledno nista spec... znam da sam mazala kantarionom ili propolisom...

ajde davajte savete, naravno icicemo kod veta ako primetim da se pojave novi ili poveca...

Pa zasad ne deluje uznemiravajuće, možda malo kantariona ili propolisa, kao što si i sama napisala. Može da se desi da su mu samo zbog promenjenog jelovnika malo odreagovali ožiljci iz tih tuča iz perioda kad je "porastao". Prati ih u svakom slučaju.

ljudi,gasa copa,izgleda da je nekako povredio nogu,ne znm kako,nisam videla,nisam bila kod kuce od osam do deset,do osam je sve bilo ok ali kada sam se vratila vidim da copa i kada sedi drzi desnu sapicu podignutu,vidi se da ga boli,moze da skakuce ali otezano!zvacu sutra veterinara ako ne bude dobro,ali sta da radim nocas ako ga bude bolelo??!

Evo sda se i ja javim, pisala sam na temi o macama, ali ovo je vise veterinarsko pitanje.

Usvojila sam macka pre nekoliko dana, ima oko 3 meseca. Problem je sto vec evo treci dan nije kakio. On je hiperaktivan, igra se, skace, onda spava, kao i svako mace, veseo je, i nicim ne pokazuje da mu bilo sta smeta. Ali, kad god idemo na nosu, on samo piski. Imate li neki savet? Ja ne znam od cega je mogao da dobije zatvor (mozda od neceg cime su ga hranili u prihvatilistu). Nadam se da nije nista opasno. Evo vec tri dana ne ucim, nego mu zagledma guzu, sve se nadam bice nesto. Guza mu malo smrdi, ali to vlajda tako mora, a on se ponasa normalno, bas skace i igra se.

Pa zasad ne deluje uznemiravajuće, možda malo kantariona ili propolisa, kao što si i sama napisala. Može da se desi da su mu samo zbog promenjenog jelovnika malo odreagovali ožiljci iz tih tuča iz perioda kad je "porastao". Prati ih u svakom slučaju.

ma kakvi ti oziljci su mu na vratu i vrhu njuske, odnosno ne vide se vise (sem na samoj njuskici)...praticu u svakom slucaju...

a imamo i nov krater-ranu ispod oka:confused: znaci odlepila sam... rekao mi vet samo da ispiram jodom... ujeo ga je drugar-ono igrali se, dosao treci drugar i odjednom napad iz ciste bistre??? i ranije ga je taj drugar malo "napadao" ali nista ozbiljno...svadja oko drveta, igracke, bez ujeda... a sad ga bogme capio posteno... odrana koza i dlaka-rupa poveca uf...jos da vece bude kompletno, ovaj moj ih razdvajao, tj.spasavao ovog naseg nesposobnog od drugog psa i kad je uhvatio napadaca, nas se osilio i krenuo da capi drugog psa medutim-guzva, mrak i popio od naseg po ruci-jel tetanus obavezan u ovakvim slucajevima?

e sva sam iznervirana i uznemirena...niko se nije lepo snasao, a jedini koji je nesto uspeo da uradi dobio je po prstima:mad:

Alal, mogu misliti kako si pukla. To će srasti i Gile će samo da "izgleda opakije"... Prati šta mu se dešava sa tim ranama mimo tuče, nadajmo se da je samo alergijska reakcija ili, još bolje, preosetljivost na nešto. To je već zaraslo, sad samo otpadaju krastice, ako sam dobro razumela. Je li baš u svakom momentu bio zaštićen od parazita, da nisu komarci ili tako nešto?

Zvezdice, je li maca očišćena od glista? Ako nije, daj joj tableticu, kupi u apoteci, oni će ti objasniti šta i kako, pa prati šta se dešava. I pretraži skrovita mesta po kući, što kažu, ako sam dobro videla, Vilu i Tara... Možeš i da joj daš par kapi ricinusovog ulja da je protera ili malo medicinskog uglja da pokupi eventualne otrove nakupljene u organizmu zbog odsustva stolice. Ili jednostavno jogurt, dobar je i zato što ima kalcijuma.

Tara, jesi li mu pregledala šapu, da nije nešto ostalo zabodeno? Stvarno ne znam šta bi mace smele da piju od analgetika, one su jako specifične po pitanju lekova. Jedino, ako ga baš bude bolelo, što smem da ti preporučim je hladna obloga, da se povuče višak krvi sa povređenog-upaljenog mesta. Javi kako je.

dobro je da si se javila...mislim da ga manje boli,ali copa i dalje i ne oslanja se na nju bas...nema nista zabodeno,pregldala sam koliko sam mogla...a znam to za anelgetike da su vrlo specifcne pa necu da rizikujem,ako bude nesto stvaicu mu hladnu oblogicu...hvala!

Hvala na odgovoru :) Prihvatiliste je reklo da su ih cistili od glista, ne znam da li to treba da proverim, ne znam da li da mu dajem ako ne znam sta je bilo. Kao sto rekoh, on juri i skace, ponasa se kao i svako mace, ali nece da kaki. Ja se ubi' od brige.

Hvala na odgovoru :) Prihvatiliste je reklo da su ih cistili od glista, ne znam da li to treba da proverim, ne znam da li da mu dajem ako ne znam sta je bilo. Kao sto rekoh, on juri i skace, ponasa se kao i svako mace, ali nece da kaki. Ja se ubi' od brige.

Proveri koju je terapiju dobio, pre koliko vremena i koliko puta, većina tableta se daje dvokratno, ako su gliste u pitanju. Sve ostalo stoji kako sam napisala.

Alal, mogu misliti kako si pukla. To će srasti i Gile će samo da "izgleda opakije"... Prati šta mu se dešava sa tim ranama mimo tuče, nadajmo se da je samo alergijska reakcija ili, još bolje, preosetljivost na nešto. To je već zaraslo, sad samo otpadaju krastice, ako sam dobro razumela. Je li baš u svakom momentu bio zaštićen od parazita, da nisu komarci ili tako nešto?

jeste front na mesec dana s tim sto sad kasnimo koji dan (vet nam rekla da ovaj front combo ide na mesec i po :rolleyes: sutra malo u nedelju sam mu nasla ogromnog krpelja kad sam ga kupala a sad moram da cekam par dana pa tek onda front:confused::confused:)

a "rane" mimo tuce nisu rane, samo opala dlaka u obliku kruzica i tu je sad normalna koza... a na 2-3 mesta je bila kao mala perutava kvrzica...ma komplikujem ja mnogo-videcemo kako ce se i da li ce se jos pojavljivati...

ajde precicu na mesance da ne spamujem sa nastavkom mog kukanja...

mimi's mom, имам једно питањце за тебе:

бринемо о једном мачору овде код нас, у дворишту, прилично је питом, драг и мио, што значи да нам дозвољава било шта да му радимо, што је захвално због помоћи која му треба.
Додуше, нема једно око, нажалост, то око се стално гноји и стално је упаљено. Оно што ја тренутно радим јесте испирање физиолошким раствором, капање Гентокулин капи и прскам му рану од туче са Енбецин спрејом. Мене занима да ли постоји било какав начин да се то гнојење/упала смири на дуже време? Да ли ја ту могу да помогнем или треба да контактирам вета да га успава да би му санирао то око?

mimi's mom, имам једно питањце за тебе:

бринемо о једном мачору овде код нас, у дворишту, прилично је питом, драг и мио, што значи да нам дозвољава било шта да му радимо, што је захвално због помоћи која му треба.
Додуше, нема једно око, нажалост, то око се стално гноји и стално је упаљено. Оно што ја тренутно радим јесте испирање физиолошким раствором, капање Гентокулин капи и прскам му рану од туче са Енбецин спрејом. Мене занима да ли постоји било какав начин да се то гнојење/упала смири на дуже време? Да ли ја ту могу да помогнем или треба да контактирам вета да га успава да би му санирао то око?

Mislim da bi ipak trebalo da kontaktiraš veta da vidi šta je tu ostalo, šta fali...

Haug!!! ...Da ne duzim puno -imam maltezerku staru 5 god koja je sad prvi put skotna,po ultrazvuku vide se tri steneta....Za sad je sve u redu i krajem sled. nedelje bi trebala vec da udje u termin.Iako imamo nekoliko veterinara ni na jednog ne mozemo da se oslonimo jer niko od njih nije specijalizirao porodiljstvo a mene hvata frka jer su mi objasnili da ja treba da skidam placentu sa stenaca i da pratim porodjaj i vezujem im pupcane vrpce...:roll:
Mozete li da mi preporucite neke dobre vetrinare u Beogradu koji se bave porodiljstvom kuja ili da mi neko iznese svoja iskustva ? HVALA !!!!

Back