Писани извори на интернету и литература

Однедавно су на сајту www.familysearch.org доступни бројни архивски документи аустријске војске, између осталог и крајишких регименти.

Комплетна листа доступних докумената (највећи дио је дигитализован и може се прегледати након регистровања на сајту):
https://www.familysearch.org/search/catalog/results?count=20&query=%2Bauthor%3AÖsterreich%20%2Bauthor%3AArmee&subjectIndex=1500

Највише пажње обратио сам документима везаним за Прву и Другу банску крајишку регименту. Ти документи покривају период од 1757. до 1820. године. Међу њима се нарочито истичу детаљни пописи крајишника (Musterlisten) и мјесечни извјештаји по крајишким јединицима (Standestabellen).

Можда некоме буде занимљиво, мене је много обрадовало кад сам нашао да је дигитализовано, због оног Модрушког урбара из 1486. године. z;)

wasserzeichen-projekte.jpg

Lopašić, Radoslav: Urbaria lingua croatica conscripta, Hrvatski Urbari. Sabrae i protumačio Radoslav Lopašić, Bd.: 1, Zagrabiae, 1894

Био бих вам захвалан ако бисте могли да ми прегложите квалитетне књиге о Византији и византијској архитектури, на српском, енглеском или руском.

Војислав Кораћ и Марица Шупут: АРХИТЕКТУРА ВИЗАНТИЈСКОГ СВЕТА
Ричард Краутхајмер и Слободан Ћурчић: РАНОХРИШЋАНСКА И ВИЗАНТИЈСКА АРХИТЕКТУРА

Војислав Кораћ и Марица Шупут: АРХИТЕКТУРА ВИЗАНТИЈСКОГ СВЕТА
Ричард Краутхајмер и Слободан Ћурчић: РАНОХРИШЋАНСКА И ВИЗАНТИЈСКА АРХИТЕКТУРА
Хвала Статлере :) Ову прву има, другу ћу потражити.

Da li ti treba neki možda deo; strana, ili tako nešto?

Извини Славене, ја тек сад видим ову поруку. Уопштено ме занимала та књига, а у светлу једне теме o Ватиканским тајним архивима, Шимрак је ту ваљада објавио неке изворе.Не мораш се мучити око тога, за сада нека стоји по страни, можда се негде и појави скенирана. ;)

Може помоћ у тражењу литературе?

Ради се о расправи у којој се тумачи могућност да је цар Урош заиста на кратку био збачен/заробљен од Вукашина годину-две уочи битке на Марици.
Недавно сам је нашао, прелетао преко ње и мислио да сам је сачувао ради каснијег читања. Преварих се, на компјутеру је нема.

Ако неко зна о којој се расправи ради, био бих захвалан.

Измена:
Пронашао сам расправу, постављао је Статлер линк у теми о краљу Марку:
https://www.academia.edu/35694614/P...An_attempt_at_reinterpretation_?auto=download

Poslednja izmena:

Коначно је тај ради/дисертација завршена. Требало је да учествујем у истраживању у склопу овог рада пре неких 6-7 година. У задњи трен су све отказали услед промене управе ако се добро сећам, Народног музеја и процедуралних и финансијских проблема који су због тога уследили.

Back