Поздрав!
Као неко ко не студира историју, а итекако ме интересује, које би сте ми ауторе и књиге препоручили од којих бих могао да учим историју? Интересује ме наравно српска историја, потом Грчке (стара Грчка, Византија и новија историја), Русије, Немачке и Француске... Мада, осим српске, не мора ништа специфично, касније ћу да откријем шта ме интересује.
Проблем је што ја осим рецимо Ћоровића и пар других, апсолутно не знам ауторе који су колко толко веродостојни. И то само што се тиче домаће историје, за страну апсолутно немам благе везе. Капирам да донекле могу и сам да проучавам домаћу историју читајући скениране књиге и текстове неких познатијих људи 19. века. На пример наишао сам на ове ствари:
Оно што не желим је да наиђем на неког Дамјановића или њему сличном. А собзиром да се сада сви баве историјом, рекао бих да је то мало теже. За сада су ми једини "извори" Протић, Антић, Ломпар, Крестић и трибине КЦНС. Није да чак и њих слушам и од њих учим историју. Капирам да су бољи од Дамјановића и њему сличнима, али знам да са друге стране ни они нису набољи извори, поготову зато што се све своди на слушање емисија у којима гостују или трибина, и потом извлачења "белешки", тј. појмова и догађаја које спомену, и које касније истражујем.
Па ме интересује да ли неки људи који се озбиљније баве историјом могу да ми препоруче неке добре књиге и ауторе? Некоме ко се тиме бави аматерски. Такође, било какве препоруке што се тиче проучавања историје су добродошле.
Хвала.