„Pijani brod”

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Bi2, pa jeste kralj imao svoje savetnike ali...Ja uvek malo preterujem u takvim stvarima pa evo i sada.Moguce da je Aleksandar imao tu ideju o ujedinjenju svih srpskih zemalja, a onda su mu verovatno strane sile nametnule i Hrvate i Slovence kako bi se na neki nacin revansirale Italiji i Austriji.Sve je u igri.Pored svega toga treba imati u vidu da je to bio period 'budjenja' slovenskog(srpskog) Juga, pa je verovatno i taj zanos uzeo maha.
A sto se tice Hrvata, verovatno su oni prevashodno hteli da budu sa Srbima, jer su videli da ako nastave da zive sa Nemcima(Austrijancima) i Madjarima da ce se izgubiti i nestati.Najveci crnjak u svoj toj prici oko hrvatskog ilirizma je sto nosioci tog pokreta Ljudevit Gaj i biskup Strosmajer nisu bili ni H od Hrvata.Naprotiv i jedan i drugi bili su Nemci!!!Da li je i to mozda slucajnost?No, to je sada ovde nebitno...
Moram da priznam i da povucem veci deo kritika na racun vlade kralja Aleksandra.Ipak je to bio covek sirokog pogleda na svet.Kralj 'Ujedinitelj'" je jos tada imao i bio vodja jedna male balkanske EU-Male Antante!!!Prvi je uocio opasnost od fasizma i komunizma i sa njima se zetoko obracunavo pa je taj svoj sukob i platio glavom u Marselju oktobra meseca 1934. godine, kada ga je na pristanistu docekalo oko milion Francuza!Malo li je za jednog Srbina?!
Kralj Aleksandar je bio veliki mecena i ktitor.Zavrsio je mauzolej Kradjordejvica(Oplenac), obnovio manastir kalenic, podigao spomenik Neznanom junaku na Avala, podigao spomenik Pobedniku na Kalemegadnu, obnovio Njegosevu kapelu(bio je potomak Njegosev), otkupio je od dvorske biblioteke Beca prvi stampani primerak 'Gorskog vijenca' i jos mnogo toga...
Imao je najbolje namere za srpski rod ali...Da je ostao ziv ko zna sta i se sve desilo na ovim prostorima, ipak je kralj Aleksandar bio zapazena licnost kod zapadnog sveta.

Ah da karneval, melezkinje uh...
Ali ipak slovenska lepota je ubedljivo na vrhu
pozdrav

Pozdrav narode,

Kada smo vec kod kralja...da i ja nesto kazem.

Iskreno, ja sam republikanac po ubedjenju, nisam za kralja ili bilo koju drugu elitu koja postaje elita samo na osnovu predaka tj. stare slave. Priznajem tu "elitu" ukoliko je ona zaista elita ali u umnom i duhovnom smislu. Od te i takve elite ni traga ni glasa u Srbiji, a sa televizija ne silaze kvazi politicari,kvazi naucnici i kvazi novinari. Gledao sam pre neki dan onu nakazu Isidoru B. ! Pa kako neko moze nju da uzima za neku srpsku inteligenciju? Necu pominjate ostale likovi koji su cesto gosti na TV Politika, TV Art i TV Most..... UZAS!

Elem, idemo dalje, vracamo se na kralja! Od cele porodice Karadjordjevica priznajem samo Petra I Oslobodioca! Aleksandar je po mom misljenju bio pomalo alav i uopste ne znam zasto smo morali da idemo u neku zajednicu sa Hrvatima i Slovencima! Mi kao narodi nismo ziveli zajedno ni u srednjem veku, a ujedinjenje Slovena na nekom visokom nivou je jednostavno nemoguce. Uostalom, ceo taj ilirski pokret i panslavizam je prvenstveno bio usmeren na oslobodjenje a ne ujedinjenje svih Slovena (bar ne u teritorijalnom smislu). Ni druge slovenske nacije se nisu ujedinile, osim Ceske i Slovacke, mada se postavlja pitanje ko su zaista Slovaci! Nacija ili istorijski surogar iste!

Ja sam uvek bio za "u se i u svoje kljuse". Srbija je te 1918. bila zaista cenjena zemlja koja se dizala iz pepela. Medjutim, narod onda je bio malo drugaciji nego sto je danas. Ako hocete, smatram da su ti nasi preci bili posteniji i prostodusniji od nas! Naravno, o pokvarenosti na drzavnickom nivou govori i jedan od, po mom misljenju, najvecih prijatelja Srba - Arcibald Rajs u svojoj knjizi tj. zavestanju:"Cujte Srbi". Svima koji to nisu procitali preporucujem da procitaju! Prosto je sramota da u vecim gradovima Srbije nema njegove ulice! Covek je ceo svoj zivot posvetio Srbiji i Srbinu, koga je veoma lepo opisao i nasao mu sve vrline, kao i mane!

Ako cemo iskreno, Aleksandar je izgradio dosta stvari za svoju porodicu a manje za narod! Pa pogledajte kada su izgradjene sve one vile i zamkovi po Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni, Srbiji! Od cijih novaca je to podignuto i za koga? Pa podignuto je za clanove kraljevske porodice! U vreme kada su se sve te stvari gradile Jugoslavija nije bila ultra-mega-giga razvijena drzava vec siromasna i nerazvijena drzava, sa bezbroj problema i sa standardom stanovnistva koji se veoma razlikovao od severa do juga i od istoka do zapada. To da je bio ktitor i mecena....pa lako je biti ktitor sa svim tim novcem!

Da je ostao ziv mi mozda ne bi bili razruseni tokom II sv. rata mada je i to upitno. Verovatno bi posle rata (ili cak i u toku rata) izbila neka revolucija ili bi bili svrstani u one "mracne sile". Nemojte zaboraviti da je vojska Kraljevine Jugoslavije docekala II sv. rat sasvim nespremna! Vojska se ne moze obnoviti za dve godine tako da ne stoji ona kritika da to nije uradjeno jer je Aleksandar ubijen. On jednostavno nije racunao na rat iako je sukob bio izvestan! Treba li reci koliko je Jugoslavija imala aviona kada je napadnuta i zasto su vojnici dezertirali? Zasto se koristila zastarela francuska i engleska oprema i zasto armije nije modernizovana? Kraljevina Jugoslavija je bila velika greska koja je mozda mogla biti ispravljena! Ipak, mislim da je napravljena u pogresnom trenutku. Trebalo je nasu bracu ostaviti da se cvare u svojoj muci sami, a mi da se drzimo po strani.
U stvari, ja mislim da je ovo i vrsta politike koje mi moramo da se pridrzavamo kako ne bi uzalud ginuli... Nedam svoje, tudje necu! Svako nek resava svoje probleme kako zna i ume! Mi ne treba da se mesamo i da pomazemo tzv."bratskim narodima", a i kada im pomognemo to treba DEBELO da naplatimo!

P.S.
Slovenska lepota jeste najlepsa kao i sve slovensko (imena, reke, gradovi, sume, gore)!

Pominješ današnju ELITU koja se pojavljuje na televizijama. Seti se samo onog pijanog broda koji luta bez pravca i cilja. Kad god pristane u neku luku, pojedini otrežnjeni putnici se iskrcaju jer ne žele da se dalje voze pijanim brodom.Ko nam je ostao danas? Što se čudiš danas što nam današnju inteligenciju predstavlja pomenuta gospodja koja najčešće govori o kresanju a ne propušta da naglasi kako je ona zaboga magistar.Ali, ne kaže da je magistar postala na faxu sa čijim se profesorom ona kresala, a koji joj je kasnije postao i muž! Eto, to ti je intelektualac danas.To sve nije bitno, bitno je da ispred njenog imena stoji mr. i da ona samim tim smatra da je kompetentna da priča i piše o svemu. A niko se ne pita kad je stigla da napiše 40. ili neku više knjigicu, vodi Tv emisije, razbija se od putovanja po svetu, piše filmove, vaspitava dvoje dece...j...te žena je u tom slučaju genije...ili sve to radi prilično loše.Al nije ona jedina takva. Videla je to ona od drugih.Seti se žene prof.dr.Marića, onog seksologa.Šta je postala njegova učenica? Magistar ili doktor, možda čak i profesor na Medicinskog fakultetu! Pa šta očekuješ/mo?
Kažeš nekad je narod bio drugačiji. Jeste, bio je pošteniji, moralniji.
Što se tiče Rajsa, piskarali smo ovde o njemu, očigledno nisi stigao da pročitaš te naše postove.
Zavoleo je ovu zemlju, nas kao narod, upropastili smo ga finansijski na kraju i ubli a ništa nismo naučili od onoga što nam je rekao.Priznaćeš da te bolje vidi neko sa strane, neko nepristrasan, nego ti sam.I šta sad. Ništa. Za Rajsovim navodima potežemo, al samo parcijalno. Šta kome i kad odgovara.
Štp se tiče Rajsa

@ Rujevit-u

Zašto misliš da preteruješ? Meni deluje sasvim izvesno da su mu strane,velike sile nametnule Hrvatsku i Sloveniju! Ako hoćeš da se ujedinjuješ može, al ćeš dodati Hrvate i Janeze.Zašto? Da l zbog razloga kojeg ti pominješ ili zbog toga što su znali da su sva tri naroda vrlo različita i da tu dugo ne može biti sloge? Da će kad tad doći do otcepljenja, zbog ovog ili zbog ono razloga. Nemojmo barem ne ovde biti pristrasni. Meni je sasvim OK. i Wilkolakovo tumačenje njega kao kralja i to u onom delu kako nam je vojska bila opremljena pred početak rata, iako su svi pa i ON znali da je rat vrlo izvestan.Jeste da "boj bije srce u junaka" al majku mu tu je potrebno još nešto! Zašto je to tako bilo? Mi smo se kao narod uvek dizali iz pepela, zato više nemamo volje da ustanemo iz pepela. Taj današnji pepeo za mene više liči na brlog nego na pepeo. Ne možeš se stalno boriti protiv istih stvari, i opet upadati u pepeo. Vekovima je to raji dojadilo.Probaj samo da jedeš ono što najviše voliš da jedeš danima, mesecima, vrlo brzo će ti se zgaditi bilo kakvo jelo, zar ne? Banalan primer, al je mislim primeren. Jednostavno, evo ja prva, više ne vidim razlog bilo kakvom uzdizanju iz pepela, koje uvek košta nekih života. Čemu? Kad ćemo opet upasti u neki pepeo. To nije samo moje mišljenje, više od pola Srbije danas misli tako. Eto ti razlog današnje apatije, depresije... Ma, nek ide sve niz vodu.
Ajd, vratimo se kralju "Ujedinitelju": kažeš bio je svestan opasnosti od komunizma i fašizma i sa njima je žestoko obračunavao. Rajs kaže da veruje da ga je neko od nas skratio za glavu?
U jednom postu kažeš da je Kralj "naseo" a opet negde na ovom Forumu pročitah da su i on i Živojim Mišić bili masoni, tj. ljudi istine i pravde. Spomenik Neznanom junaku na Avali, masonsko obezležje, Kako je onda naseo? Sad mi tek ništa nije jasno? Pozdrav.
I očekujem vaše komentare. Evo, i Piroćanac nam dodje.

P:S: Nemojte sve što je naše dizati u nebesa. Lično ne vidim toliko lepih i zgodnih devojaka na ulici. Brazil ima najzgodnije žene na svetu(ne mislim na lepotu lica nego tela), igraju najbolji fudbal na svetu i imaju najbolju kafu na svetu i zbog toga nemaju pare! A i šta će im, pored svega ovoga.Cao.

Ma svi ti intelektualci koji se vucaraju po nekakvim TV stanicama ne vrede ni pisljivog grosha! Iskreno, idu mi na zivce kada pocnu da se frljaju sa nekim stvarima a isti se jednostavno utrkuju ko ce biti "provokativniji" i ko ce vise puta pomenu kresanje! Ehej, stoko neobrazovana!

Sto se tice kralja, ja sam svoje rekao. Arcibalda smo skratili za glavu i nek' nam je Bog u pomoci!

Ja mislim da je narodu dosadilo da se dize iz pepela jer kad god digne, digne se i sljam i ispliva na vrh poput govana (posto ista plutaju, nikada ne tonu). Takva odlika (da su laksi od vode) krasi i nase politicari i gore pomenute intelektualce. Sta god se desi oni isplivaju sasvim legalno i jednoznacno... u skladu sa svim zakonima fizike! Mislim da Srbija ima tri izlaza:

1. masovno pustanje vode niz vodokotlice (da probamo da pustimo te fekalije niz vodu);
2. pozivanje strucnjake za odgusenje;
3. da jednostavno ispadnemo frajeri, i pojedemo sve to, posle toga se dobro oblizemo i kazemo "uh, bilo je dobro".....

P.S.
Zvucace ruzno ali meni je bitnija faca od ostatka. Kontam da se devojke jos uvek gledaju u oci a ne u dekolte... Jes' da ovo nije za ovaj podforum, al' kad vidim devojku hocu da vidim OSOBU koja sa sobom nosi neku pricu... Ako je telo ono najvaznije...pa nista lakse! Evo, cuo sam da su napravili lutku Dzene Dzejmson (u prirodnoj velicini) i to ne od one obicne gume, vec od nekog specijalnog silikona koji verno podrazava kozu.... Kome ne treba ni toliko, ima da kupi "sega mega drajv", po nesto nizoj ceni, ali orginalan Dzenin...izbazdaren i sredjen! Ko voli nek izvoli! Navali narode, navali Srbine, umesto da pravis male Srpcice igraj se sa novim sega-mega....
Ocekujem da se za zenski deo populacije (ili onaj muski furunaski) pojavi i Roko Sifredi lutka u 1:1 razmeri. Cuh da u nekim prodavnicama u inostranstvu mozete pazariti kopiju odredjenog dela tela pomenutog artiste(bazdraren i ukalupljen)....pa....eto jos jedan hint!

Pozdarv 'radni' narode

Fino smo se raspisali nema sta.Slazem se velikim delom sa vama.Izuzev onog od Bi2 za devojke no nebitno:)

A sad o kralju 'Ujedinitelju'!Imam jednu opasku na komentar Bi2:"masoni ljudi istine i pravde'!
Ako su ONI ljudi istine i pravde ja ne znam sta smo onda mi, verovatno Marsovci!To ne mogu da prihvatim ma ko to rekao!Citao sam i ja da je kralj bio clan Velike Loze i slicnih stvari ali koliko je to vewrovatno...U svakom slucaju imao je konatakata sa maosnima, i zbog toga nams e sve ovo i desilo!Jevreji i masoni, pa mislim da nema veceg zla za covecanstvo.
Da se vratim kralju.Pa "nasi" Ga i jesu ubili-KOMUNISTI iako je njihova iloga bila manja od uloge ustasa i VMRO-a, ali u svakom slucaju bilo je i 'nasih'.
Spomenik Neznanom junaku na Avali je radio I.Mestrovic koji je bio izgleda opsednut jednim od sedam svetskih cuda-mauzolejem u Halikarnasu!Srusili su Njegosevu kapelu na Lovcenu i napravili kopiju spomenika na Avali i nekadasnjeg mauzoleja u Halikarnasu.
Aaaaaaa, sve pisem zbrda-zdola.Mozda je kralj imao neku drugu nameru sa Jugoslavijom ali u svakom slucaju ako je bio mason onda su ga zestoko izigrali.

P.S.
Ovde postade praksa da se posle svakog posta napise nesto i o lepsem polu:)
Ma volim ja i Brazilke ali slovenska lepota je jelinska!!!

poz

@Bi2, pa sta mozes da ocekujes od Bjelice?!Eto sta dozvoljavamo da nam se takva 'elita' pojavljuje na TV i da nam soli pamet.Da pricaju traceve, da pokazu koliki su prostaci a narod sve to guta i prija mu izgleda cim se ne buni.Pa nek crkne onda ako mu ne smeta!Ko nam je kriv sto smo Srbi

Ako se dignemo iz ovog pepela svaka nam cast.Samo nadam se da se necemo dizati ratom, dosta ga je bilo na ovim prostorima(i suvise).

Veceras nesto nisam raspolozen, nece me tastaura :) Sutra ce biti bolje, 'jutro ce promeniti sve' :)

Neću sad ništa drugo da komentarišem osim gluposti, naše gluposti, oko tog spomenika na Avali. Davno sam čitala da je baš na tom mestu nekad postojao grad, nekako čudno se zvao, nešto na Ž.. spaljen kad je Marin Mehmed osvajao Beograd. I umesto da smo to sačuvali i imali ga dokaz, kakav takav,mi smo dopustili da Meštrović (hrvat,jel tako?) leči svoje komplekse na nama.Nisam znala za ovu priču o tom spomeniku, sad mi je još gore.
Razilaze nam se mišljenja oko ženske lepote, naravno. Vi muškarci, ja žensko. Kao žena skoro sam ljubomorna kako su Brazilke gradjene a kad bi mogao čovek da im zameni glave, dobro hajde za naše, to bi bila kombinacija. Al, ideal ne postoji , jel tako?
U svakom slučaju drago mi je što još uvek momci, poput našeg Wilkolaka, gledaju žene u oči i traže Osobu. Oči su ogledalo duše, rekao je neko, i bio u pravu.
Ajd, laku noć.

Grad se zvao Žrnov! Pohvale za temu i ucesnike! Pomenuli ste izmedju ostalog i ime dr Arcibalda Rajsa.Svaki put se jako rastuzim kad cujem - procitam nesto o njemu.I onda stvarno pomislim kako smo najgori narod na svetu...ali i Hrista razapese, zar ne? Taj covek je u vec pomenutoj knjizi izneo sve nase vrline, ali i mane, potpuno realno i objektivno.Dao nam je i upozorenje i smernice za buducnost, ali na zalost, nije imao ko da ga cuje.A i sto bi, pa to je bio samo covek koji se odrekao svoje svetke karijere, otisao u Srbiju, postradao sa njegovim narodom, dao mu i dusu i telo, a zauzvrat dobio ponizenje i bedu....

P.S. Divno je cuti da jos uvek postoje muskarci koji zene gledaju u oci, a ne u dekolte i noge! ;)

@Bi2, da cuo sam za taj grad(kako @Goscica napisa-Zrnov)!Al' eto opet srpska zaslepljenost i ludost.Mestrovic jeste bio Hrvat i nazalost bio je jedan od tri coveka u koga je kralj Aleksandar imao najvise poverenja.Ta tri coveka bila su knez Pavle,Ivan Mestrovic i Jovan Ducic.Knez Pavle je tu istu tvorevinu u koju je toliko verovao kralj rasturio na najbedniji nacin;Mestrovic je na licnost kralja naneo najvece uvrede i nepravde; jedino Jovan Ducic nije ucestvovao u blacenju kraljevog ugleda.Toliko o ljudima od 'poverenja'.

A sto se tice Jugoslavije, pa ta zemlja je bila spoj razvijenog severa i zapada koji nije bio pogodjen ratom koliko jug i istok.Na samom nastanku kraljevine pojavile su se velike teskoce.U Makedoniji su harale cete bugarskih komita, na Kosovu je trajao ustanak Azema Bejte a u Crnoj Gori je po ujedinjenju poceo Bozicni ustanak.Kada se na sve to doda mrznja Hrvata ka kralju i svemu sto je srpsko i pravoslavno onda je tesko ziveti.Ah da ne zaboravim da se bas tada u svetu javlja velika ekonomska kriza, koja kulminira slomom Njujorske berze 1929. god.Kada su zemlje koje nisu imale problema koliko Jugoslavije tada lose zivele i jedva opstajale sta onda reci za ovo 'bure baruta' gde se sukobljavaju vera, nacija, politika, kultura, ekonomija...

I jos nesto, sam vid kraljevine kao kraljevine(ne samo nase vec i bilo koje evropske)je propao po svrsetku I sv. rata.Osnovna nacela i stubovi monarhije su propali po zavrsetku I sv. rata.

Sto se tice stanja u vojsci i njene nespremnosti uoci II sv. rata hm.
Ovako, imao sam pradedu(umro je kada mi je bilo 4 god)koji je sluzio vojsku uoci II sv. rata u Banjaluci.Iz prica onih koji su slusali pradedu saznao sam da je bio u zarobljenistvu u Nemackoj itd. da ne idem daleko.Sta hocu da 'kazem', kada je poceo napad na Jugoslaviju, prvi koji su se predali Nemackim trupama bili su Hrvati.E sad oni Hrvati koji su sluzili vojsku u unutrasnjosti vrslili su diverzije.Sam moj pradeda je pricao da su im Hrvati umesto sanduka sa municijom slali sanduke sa peskom.Niko nije ni pomisljao na takvu mogucnost.Svakako bila je to vojska koja nije mogla da izdrzi nalete arnije Nemacke, ali vecim delom pukla je zbog ovakvih diverzija.

P.S.

Svakao nije zena samo telo.Slazem se sa onim da su oci ogledalo duse!

@ Goscice drago mi je da si došla malo ovamo. Nadam se da ćeš i ti dati nekim svojim komentarom doprinos ovoj temi. Dobro si se setila, meni je sinoć blokirao mozak ( posle onih lepih kifli) imena grada na Avali. Žrnov je trebao postojati i dan-danas, ako ni zbog čega drugog ono barem kao dokaz našeg postojanja i naših žrtava! I šta imamo umesto njega danas? Spomenik koji obidju političari jednom godišnje i ništa više. I ja pričam svašta, ha, ha, Pade mi na pamet Vinča! Naše najveće.....s m e t l i š t e! Crnjak,brate.

@ Rujevitu: muka mi je sad, ajd pišemo se noćas.

Pozdrav svima

OK @Bi2 ako ne budem mogao nocas(verovatno izlazim).U svakom slucaju citamo se

Evo samo jedan kratak tekst iz Rajsovog dela "Cujte Srbi"

PRIPAZITE

Dopustili ste tako da umre duh vase omladine.Dozvolili ste da se ona ugleda na sve one vase skorojevice, zabusante, zelenase, ratne bogatase, sumnjive politicare, zatrovane zudnjom za novcem.Vasa omladina je njihova zrtva.Obrazovana je po uzoru na njih.Duznost vam je bila da je sacuvate od tog uzora, a vi to niste ucinili.Pripazite da vas taj nemir jednog dana preskupo ne kosta.Moze vas kostati i zemlje jer ova omladina se nece zrtvovati na oltaru otadzbine kad zazvoni na uzbunu, (a zazvonice jednog dana) kao ona omladina koja je vodila oslobodilacke ratove.Danasnja omladina ce vam odlucno reci da niposto ne zeli da gine jer joj to nista ne donosi.Zna ona iz iskustva, gledala je to svojim ocima, i kako oni koji su se zrtvovali, kod vas, u vasoj modernoj Srbiji, dobijaju samo nogom pozadi.

Dr Rodolf Arcibald Rajs

Kada je covek ovo napisao, i nismo Ga shvatili ni tada a izgleda ni danas neki ne razumeju.

Ovo je offtopic, ali jednostavno moram da pitam.....
Evo, sada sam preleteo preko one kvazi-televizije pink (malo p) i video onu voditeljku emisije "Magazin in". Pitam se da li ona nervira samo mene ili nas ima jos? Uhhhhhhhhhhhh, opasno me nervira, sva mi je ogavna, stalno se kezi, folira i mase onim mrsavim rukacama..... UHHH!

Wilkołak:
Evo, sada sam preleteo preko one kvazi-televizije pink (malo p) i video onu voditeljku emisije "Magazin in". Pitam se da li ona nervira samo mene ili nas ima jos? Uhhhhhhhhhhhh, opasno me nervira, sva mi je ogavna, stalno se kezi, folira i mase onim mrsavim rukacama..... UHHH!

Nisi jedini koji tako misli

Wilkołak:

U mojoj kući se TO NE GLEDA ! Tako da ne znam ko je dotična, al mogu da predpostavim kakav je to talenat.
Prestali smo da TO gledamo zbog tvog pomenutog razloga, izmedju ostalog.
Tako da znaš, nisi nikako jedini. AL SMO U MANJINI - DEFINITIVNO !!!

Rujevit:
OK @Bi2 ako ne budem mogao nocas(verovatno izlazim).U svakom slucaju citamo se

Evo samo jedan kratak tekst iz Rajsovog dela "Cujte Srbi"

PRIPAZITE

Dopustili ste tako da umre duh vase omladine.Dozvolili ste da se ona ugleda na sve one vase skorojevice, zabusante, zelenase, ratne bogatase, sumnjive politicare, zatrovane zudnjom za novcem.Vasa omladina je njihova zrtva.Obrazovana je po uzoru na njih.Duznost vam je bila da je sacuvate od tog uzora, a vi to niste ucinili.Pripazite da vas taj nemir jednog dana preskupo ne kosta.Moze vas kostati i zemlje jer ova omladina se nece zrtvovati na oltaru otadzbine kad zazvoni na uzbunu, (a zazvonice jednog dana) kao ona omladina koja je vodila oslobodilacke ratove.Danasnja omladina ce vam odlucno reci da niposto ne zeli da gine jer joj to nista ne donosi.Zna ona iz iskustva, gledala je to svojim ocima, i kako oni koji su se zrtvovali, kod vas, u vasoj modernoj Srbiji, dobijaju samo nogom pozadi.

Dr Rodolf Arcibald Rajs

Kada je covek ovo napisao, i nismo Ga shvatili ni tada a izgleda ni danas neki ne razumeju.

Taj deo me neverovatno podseća na nešto slično: U Tarabićevom Proročanstvu ima jedan deo, koji nisu stigli da prečiste, gde Mitar kaže da će doći vreme kada Srpkinje neće radjati Srbe! Šta misliš da li je to to vreme o kome i Rajs priča 1928.g?

Нашао сам тј. добио тај тестамент Арчибалда Рајса.

Занимљиво кога је штампао.
Наша црква се увек брине о нама, ма у каквим проблемима била.

Prilozi

• Čujte-Srbi.jpg
    Čujte-Srbi.jpg
    12,1 KB · Pregleda: 12
  • Štampano.jpg
    Štampano.jpg
    11,5 KB · Pregleda: 15
Предлажем за читање.
Не морамо све прихватити здраво за готово али добро је веровати у нешто.
И прочитати нешто у шта неко искрено верује.

Prilozi

• Otac-Tadej.jpg
    Otac-Tadej.jpg
    11,6 KB · Pregleda: 16
bobanl:
Нашао сам тј. добио тај тестамент Арчибалда Рајса.

Занимљиво кога је штампао.
Наша црква се увек брине о нама, ма у каквим проблемима била.

Pogledaj i kaži nam koje godine je taj primerak štampan i od koga?

Ja imam izdanje "ETHOS" -a Bgd. iz 2004.g. Biblioteka "Nasledje". I od toga smo mi stvorili zaradu. Kad su videli Srbi da taj testament "ide", svi ga živi štampaju!
Ne zbog nas, nego zbog love. :-D :p :grin: Ne zavaravaj se :razz:
Vozdra

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back