Prisoner
Elita
- Poruka
- 21.018
Rukavodilica:Ne moze to da bude stvar mentaliteta.Obrazlozenja imate kol'ko vam volja, pa necu sad da duzim o srpskom princu koji sa dvora bezi u atonski isihazam, ni o mom pradedi koga su cetr'es' i neke ubli na kucnom pragu zato sto...hmmm...nije bio dobar (drug) .
Ako se ne varam, iz usta Ivana Karamazova je recenica kojom kaze da, onaj, ko je makar i pomislio da se odrekne Boga, vec ga je se odrekao.
Stvar je u samosvesti, u onom (da ne bude da paganima odricemo sve, samo zato sto su pagani) natpisu sa Apolonovog hrama - "spoznaj sebe samoga". SAMO tad mozes da znas gde ti je mesto. SAMO tad si svestan kol'ko kosta vera, a kolk'o vecera.
Onome ko se, bar, i priblizio tome, ne bi ni na pamet palo da pravac sa njive (naravno, ne dedine, nego zadruzne!!!!) skokne u Trst (po farmerke, kazu) , a za kusur da (na kredit!!!!) kupi knjige - na metar, i, u tonu sa luster - ventilatorom (sto jos ispade i dobro! Naime, tad je Billy the Kid zario i palio saloon -ima i prerijama. Zamislite ...da je bila Lara Croft!!!) ili , u kucama koje su drzale do rusticnosti, sa motivima na goblenu.
E, sad, kad je covek video malo Sveta (citaj: Trst) red je da napise i koji redak. Tako je nastalo domacinstvo. Ta nauka je objasnjavala ( 2 godine, 2 casa nedeljno!!!!) zasto ne treba staviti sporet pored sudopere. To je bilo jako vazno (ovde, bez ironije), s obzirom
na to da su neki do tad mislili da je Frizider musko ime, analogno zenskom - Masinka.
Sled dogadjaja je logican i ocekivan.
Da skratim...vladika Nikolaj se, kako mi se cini, tim putem obraca onima sto su ostali bez vecere, al' su se (gle, cuda!) probudili i sutra, i preksutra...i rodili zdravu decu...i, nekako, sve to vreme bili srecni - zamislite, bez da su i jedan kredit podigli. Njih (na nesrecu, ispade, i nas!) vladika opominje i moli da osmisle putokaze koje bi one nesrecnici - pa makar i slepo, za pocetak - sledili.
Kako izgleda..mi smo jos u sumi. Trazimo kolac. Kad ga izdeljemo, zakujemo na njega tablu i zabodemo ga na vidno mesto , ostaje jos samo da se dogovorimo sta (i kojim pismom!!!) tamo treba da pise.
Srbi su, reci ce neko, zlocinacki narod. Zasluzili su kugu, glad, pomor.
Ako i jesu, kazem ja, neka im i kuge, i gladi, i pomora. Al' komunizam nikako i nicim nisu.
Sad , sta cu ja da kazem, ako taj bude dosetljiv pa mi kaze : " Nisu?! A Boga sto su ubili?" ...ne znam.
A, da! Ti Raskoljnikovi i svi ostali sto se kaju i priznaju..ma 'aj'te , molim vas, pa knjige su da nas razveseljavaju raznobojnim koricama.
Šta napriča, života ti? :shock: