„Pijani brod”

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U Nemačkoj je prosto nemoguće da se u toku vožnje koristi mobilni! Nemoguće, ni sa bubicom. Da li si čuo da je kod njih strogo zabranjeno korišćenje mobilnog u javnom gradskom prevozu! Ako ti samo stigne poruka u busu kazna bato 50 E, pa ti čitaj poruku ako smeš! Moraš da se isključiš u busu i tačka.A kod nas je pre neki dan,čini mi se u četvrtak, poginula žena u Ustaničkoj zato što je čovek u toku vožnje,kažu da je vozio oko 100-tke, slao sms! Eto, ti poredjenje.Opet ću ja Nemce i rad:kažu naši ljudi da bi Nemac sad glatko sve ove svoje Istočne vratio nazad i opet postao zid, zbog toga što su neradnici!
FRIEDRICH: zar nisi čuo da je jedna naša žena, zapamtila sam da je magistar Biljana...objavila svoje naučne studije, jesen 2004g, u kojima je iznela demografske podatke koji jasno kažu da će Srbi u Srbiji 2050. biti jedna mala manjina! Nisam paranoik niti paničar, ali za mene je to sutra.
Šta činiti? Mislim da bi nam sad dobro došlo jedno, bože me oprosti, hiljadu Svetih Sava koji bi išli od čoveka do čoveka i ukazivali na greške.
Pozdrav svima

Знао сам ја то за пројекције за нас као мањину још одавно... иначе то је и циљ, свет без тих тврдоглавих Срба, који ем неће да се одрекну хришћанства, ем неће да живи као робови, и увек су спреми да заштите слободу својим животом... уффф, баш смо им некад напорни и несхватљиви..

Bi2:
Ubedjena da razlog naše ovakve sadašnjice, u kojoj "nema ovde više ni ETIKE ni ESTETIKE" leži u našoj prošlosti, otvaram ovu temu o srpskom moralu tkz.DVOJNOM MORALU-pa ma šta to u stvari znači, ovde na "Istoriji".
Smišljajući dobar naslov ove teme, evo već dva dana nikako ne uspevam da se oslobodim misli jednog našeg pametnog čoveka.
Akademik Čedomir Popov, decembra 04.u emisiji TV "Košava", samo jednom,jedinom rečenicom izneo je svoje lično mišljenje ali i sažeo ceo naš usud:
"Meni ova država liči na pijani brod"

I meni, g.Popov.
Nadam se da će zainteresovani forumaši svojim razmišljanjima, pitanjima, podpitanjima uzeti učešće u ovoj temi, analizirajući predloženu misao (ali i eventualne istorijske greške) a sve u cilju zajedničke rasprave o našem moralu, koji će jednog dana otrezniti kako putnike tako i kormilare i, izvesti ovaj brod na pravi kurs.

Pozdrav.
BI2

Iskreno se nadam da smo pijani brod,ko god je pijan- otrezni se, ZIVELA SRBIJA!

@Guliverr, e pa ja se evo jos treznim od sinocnjeg lumpovanja.Nisam ni za k....umrecu, nikad vise necu da pijem(to uvek kazem)

No, da se ja vrnem temi.
Pa, to za rad, nismo mi bas tako radni.Nasi rade u Nemackoj jer tamo postoji disclipina.Tamo se zna kad se radi, kako se radi i cime se radi.Nema zajebancije kao ovde.Ovde je sistem:radio ne radio svira mi radio!E bato kod njih toga nema.Mi se ovde dicimo kao mi smo srbende, ispod casti nam je da cistimo, da peremo a tamo?Rade sve zivo.Zato sto tamo Svabu boli uvo sta si ti Srbin, Hrvat, Ukrajinac, Rus, Francuz ili Nemac, vazno je da ti rmbas.A to sta si po nacionalnosti i koje si vere to nijh zabole.E al ce zato ta propadnu.Stigli im 'braca' Turci, koji se bas ne slazu sa tim da nije bitno ko si i sta si.No dobro, vreme ce pokazati...

Boli mene uvo za Nemacku i za Zapad, mene brine Srbija.Niko nista ne radi a svi voze besna kola, jurcaju, divljaju.Pricaju o kojekakvim okupacijama i ratovima.A sa cime cemo u rat?Ko ce da ratuje?Pa dosta nam je bre ratova za narednih sto godina.Ajde da dignemo malo ekonomiju i privredu na noge.Mani te se sada tog srpskog ratovanja i busanja u grudi.Popusili smo sa tim forama u poslednjoj deceniji.Daj da dignemo malo taj moral, da vidi svet da Srbi nisu stoka, da Srbija nije radikalna stranka.Dosta toga nazovi srbovanja.Nemaju oni pojma nista o srpstvu.

Da, bicemo nacionalna manjina u sopstvenoj drzavi do 2050. god.Ajde da podignemo natalitet, da omogucimo lakse skolovanje, da ova zemlja nesto i proizvede i da izvozi.To nam je jedini spas.A od ratovanja nema nista.Mi smo mala zemlja i mozemo izazvati samo neke lokalne ratove.Nece vise biti onih ratova kao nekada...

Uf ne mogu vise, otiso sam u aut sinoc...

Aj pozdrav do sutra!!!

Odlichno Rujevit.....vidim bio si i tamo na forumu za iseljenike i propagirao si da ljudi ostaju ovde.Zashto? Ne bih da budem sarkastichan i da te karikiram......ali ako ljudi zhele da idu neka idu.Pa ovde choveche nema leba...........Kazesh da podignemo proizvodnju o.k., ali kako sa chim.Da izvezemo neshto...........kako kad su nashi proizvodi skupi.Ja neznam da li neko radi od Vas, ali ja radim veoma zajebane poslove sa privredom i sa uvozom i izvozom i sa strancima i odlichno znam da smo u takvom SRANJU da brale nema nam spasa.Pa sta da ti kazem kad je ljudima bolje da nerade i da ne proizvode nego da rade.Pa gde to ima.Jedan kamion prizveden u nashoj zemlji i to stare generacije sa nemachkim motorom, skuplji je nego isti takav kamion nove generacije sa istim motorom.Malo zvuchi suludo ali je tako.Za ostale stvari i da Vam nepricham.A tek koliko se politika mesha u privredu.Mogu da Vam nabrojim direktore nekih velikih preduzeca i u kojim su strankama.
Bato moj sve je to povezano kao creva i tu nema izlaza.Kako da to objasnim da kad drug drugaru nameshta tender na milionske iznose u Evrima :).
Ma ajde kakava Srbija ....................:)Ludo zanoshenje..............Preporuchio bih svima koji mogu da pale shto pre odavde jer ovde nema leba i da uzmu shto pre neko strano drzavljanstvo.Nisam nikad bio defetista.....chak sam i prizeljkivao da se ovi sa Zapada ****** kopneneo iskrcaju pa da im jebemo majku milu.Ali shta vredi kad su politichari sve ujebali...................Eto pozz od mene.........

I ja delim Friedrich-ovo mišljenje.Al me kopka nešto. Kako to da nas sve zajedno baš briga da li ćemo i kad ćemo ući u tu Evropsku uniju, a u isto vreme pojedinačno grebemo li grebemo po vratima svih belosvetskih ambasada za vizu, za boravak? S druge strane, ako bi svi digli sidro i otišli,šta bi bilo sa našim starijim članovima porodica ovde? Ja sam lokal patriota, ne mogu ni da se preselim iz jednog dela grada u drugi, a kamoli da napustim zemlju. Što Friedrich čovek kaže, ma totalno ludilo. Kad sam bila u mogućnosti i kad je bilo vreme,početkom 90-tih da odem, nisam mogla. A nisam ni htela da napuštam srce sveta zbog par ljudi. Posle sam se kajala, jer nisam verovala da se toliko namnožilo Milutinovih "lakeja" koji su tu još danas. Ni sama ne znam šta nam je činiti. Vrlo z......o, eto to mogu da kažem.

Poz svima

Sve to stoji, ali mora biti nekog izlaska.Nece se nista samo od sebe promeniti ako mi ne zasucemo rukave.Sjebali su nam drzavu totalno i narod je u konfuziji, ali nadam se da ce to brzo da prodje.Pa bre ljudi ne zivi se od toga sto si Srbin?Zivi se kore ljeba i masti!!!E a taj lebac treba zaraditi.Radikali obecavali da kada dodju na vlast cena hleba ima da bude 3 din.Ej bre TRI JEBENA DINARA!!!
Pa koliko samo ima poslova dok se hleb ne ispece.A oni hoce da hleb bude tri din.I taj seljak koji pravi taj hleb glasa za idiote kao sto su radikali.E zato smo ovde gde jesmo.Dok se seljak ne preobrati nema od Srbije nista.

A sto se tice tog iseljavanja...Ja ne radim nigde, idem u gimnaziju(zavrsavam) i ako Bog da kad upisem fax i kada ga zavrsim ne pada mi na pamet da idem odavde.Ne zelim da bezim, ostacu da se borim do kraja koliko budem mogao i kako budem mogao.
Za kraj deo iz pesme Alekse Santica

Ostajte ovdje!...Sunce tudjeg neba
Nece vas grijat ko sto ovde grije
gorki su tamo zalogaji hljeba
gdje svoga nema i gdje brata nije!

Ovo me drzi da ovde ostanem.Ja se ne vodim geslom:otadzbina mi je tamo gde mi je dobro!Necu ici trbuhom za kruhom!!!

poz

Stark_85:
Da nas je vise takvih gde bi nam kraj bio! Samo vodi racuna u opasnoj si manjini a mi zivimo u demokratskom drustvu tako da.... Btw , da neces mozda da upise politicke nauke:)?

Ma znam ja sve to.To je moj stav i moj karakter.A oni ako hoce da beze nek beze!Znam da sam u manjini a sta ces, sta je tu je...
Vecina mladih i dalje odlazi iz Srbije, to je dokaz da kao drustvo nismo nimalo napredovali

A sto se tice faxa...pa ne znam sve je u igri:):):)Ne verujem da cu politicke nauke

Pozdrav ljudi,

Evo vidim da smo se dotakli i teme emigracije... Ja sam u pocetku, kao osnovac i gimnazijalac mastao da se odselim iz ove zemlje zbog gluposti poput rata, bombardovanja, sankcija itd. Ucestvovao sam u demonstracijama za rusenje SMRADA jer sam verovao da ce se zaista nesto promeniti. Necu da izigravam heroja, ali u mom gradu smo mi, gimnazijalci prvi izasli na ulice i protesti protiv Smrada krenuli su od nas.... Policija je mogla da nas oplavi samo tako, mada da su to uradili, mislim da bi bar u mom gradu nastao mali gradjanski rat jer su i roditelji bili dobro naostreni!
Znaci, ucestvovao sam u menjaju vlasti i ponosan sam na to! Onome ko nas je izmanipulisao za svoje interese i za koga smo mi bili samo "meso za kerove" neka to ode na cast, ali ja vise nemam nameru da se bunim i da izlazim na ulice ukoliko mere protiv svih onih koji su doveli ovu drzavu ne budu EKSTREMNE! Znaci, hapsenja, zatvaranja, oduzimanje imovine itd. Od svega, samo jos u to verujem, jer se protiv vatre bori vatrom!

Da se vratim na pricu. Kada je ta vlast pala (jos sam bio u gimnaziji) sve je pocelo polako da se menja, secam se da je 6.oktobar bio jedan suncan dan, da su ljudi bili nasmejani i da se nesto osecalo u vazduhu.... Nazalost, par godina kasnije sve to je nestalo! Nema veze, do pre nekoliko dana sam verovao da je u ovoj Srbiji zaista moguce ostvariti pristojan zivot sa pristojnom platom. Da ne moram da brinem da li ce politicki vrh uraditi ovo ili ono... Nazalost, kako vreme prolazi sve manje verujem u to!

I zasto sam ja izlazio na ulice i rusio vlast? Opet bi neki da nas gurnu u rat i nemastinu! Zasto? Zato sto je narod STOKA NEOBRAZOVANA! Narod je jedna bezobrazna stoka koja ne vidi dalje od svog plota! Trci kao tele pred rudu i posle ce cesati po tintari kada ga opet neko zvekne! E vidite ljudi, i ja sam rodoljub, ali ja kao jedan ne mogu nista protiv ubudjalog i ustajalog sistema! Posto vidim da je malo ljudi koji zaista zele da rade i podizu ovu Srbiju na noge a da je vise onih koji zele sukob sa svima, ja nemam sta da trazim ovde! I ne samo ja, vec je tako i sa mojim kolegama na faksu! Ne zelimo mi da idemo jer su ovde bedne plate nego sto je ovde MORAL PAO! Drzavu ce nam voditi nesposobnjakovici a nerad ce biti odlicje naseg drustva! Nisam u stanju da promenim Srbiju i zato ne zelim da zivim u takvoj Srbiji....

Rujevit:
Poz svima

Ostajte ovdje!...Sunce tudjeg neba
Nece vas grijat ko sto ovde grije
gorki su tamo zalogaji hljeba
gdje svoga nema i gdje brata nije!

Ovo me drzi da ovde ostanem.Ja se ne vodim geslom:otadzbina mi je tamo gde mi je dobro!Necu ici trbuhom za kruhom!!!

poz

Свака част за став!

Skoro si za sve u pravu.Jeste 6.oktobar bio lep i sunčan dan i to nešto što se osećalo u vazduhu je bio miris nade...bolje sutra nam je bilo na dohvat ruke! Nije tačno da je par godina kasnije sve to nestalo. Nestalo je dragi moj već na sledeće proleće! Već je tada raja ukapirala da nam je 6.oktobar nedostižno daleko. Dao si dobar razlog zašto. Nema morala, eto to je razlog. Ovo danas je užas.
Ljudi koji misle slično nama su u manjini, i nismo u stanju da promenimo većinu.To je tvoja odluka da li ćeš gajiti dete kao što su tvoji roditelji tebe, brinući se da li će biti para za hleb sutra.I da li tvoj život uopšte zavisi od tebe ili od "vrha" koji će te odvesti tamo gde ti ne želiš. Ja sam prva umorna od svega jer mi je dosta ovakvog života u kome najviše mislim na šerpu! To mi je opsesija. Stoka se ne brine šta će jesti, nego joj se doda.A moje misli se vrte uglavnom oko toga i kako ću platiti račune. Gde sam ja u celoj toj priči? Hoću da se smejem, hoću ne opterećena da odem u pozorište a ne da kalkulišem ako platim kartu 600 dinara koliko je to mesa za dete. Neću da me grize savest zbog toga! Razumeš li me? I u isto vreme znam da pripadam toj manjini koja je svesna da ne može učiniti ništa.

Zdravo

Pa ne da li smo pogresili i to na vise mesta, ali evo izdvojicu kao osnovnu i kardinalnu gresku stvaranje Jugoslavije.Potpun promasaj Srba!!!Zaneli smo se kojekakvim budalastinama o 'braci' Slovenima bla bla bla...Cela ta ideologija je u startu bila unistena, cinjenicom da su oni katolici.Da je tu bili pravoslavci e onda bi se druga pesma pevala.
Ali sta je tu je, idemo dalje
A sta dalje?Kuda dalje?U Evropu?Da li ce nam biti bolje?Da li ce nas to spasiti?Ne verujem, ali u svakom slucaju treba ih(EU) donekle slediti.Ne znam ne svidja mi se ovo vreme, a ne znam ikoga kome se dopada.
Ali jos uvek me kopka gde smo to pogresili, koji je to pogresan korak uticao na sve to sto 'rece' Bi2?
Jugoslavija?Jeste ali ne toliko koliko smo mi sami sebe ukopali.Bili smo vecina u toj Jugoslaviji, mi smo je stvorili na nasoj grbaci mogli smo da odlucujemo i sudimo!ko nam je kriv sto smo Srbi:) hehehe

Stvarno sam ocekivao ovde malo vise likova i komentara, ovo je ispod nivoa.Tema je super a svi se boje da kazu sta misle.Sta jel vas boli istina?jel vas boli to sto smo za sve sami krivi?Dajte ljudi nabacujte svoje stavove, da ukrstimo koplja.Ne mogu vise da mlatim praznu slamu:) hehehe

Ma nase su zakon, kakve skandinavke.Uf kad pomislim samo na poljakinje, ruskinje, pa i hrvatice:) i naravno srpkinje:) Salu na starnu

@Bi2, pa u tome i jeste problem, sto je kralj Aleksandar naseo.Negde sam citao da su ga ljudi koji su ga okruzivali(najblizi saradnici) nagovarali da prvo napravi nesto poput te nase famozne Velike Srbije, pa tek onda da se dogovaramo sa Slovencima i Hrvatima.Ali covek nije hteo, vec sam pisao da se polakomio da bude 'ujedinitelj' i da spasi 'barcu' od jarma Austrije, Ugarske i Italije.
Ne znam da li ste citaliu ono pismo vojvode Zivojina Misica kralju Aleksandru iz Splita gde covek jos tada jasno upozorava sta ce nam se desiti ako napravimo drzavu sa njima.Ali avaj, ko' da je pricao u vetar.Dzaba nama ta dobronamernost i ta slovenska dusa i osecajnost kad nam se svaki put to vrati u pogresnom odgovoru.E sad kralj kad je poceo da jede g... morao ih je jesti do kraja.Sta su nam sve radili Hrvati i unutar zemlje a i spolja(imali su uvek jaku emigraciju).Bra da nije bilo Srba i kralja ne bi danas oni ni postojali, ne bi imali ni drzavu nista...
Ne znam mozda je to bio jedan od vecih promasaja...
Nikolaj Velimirovic je rekao odprilike ovako:'narod se da prvi put lako prevariti, drugi put malo teze, a teci put nikako'.
Ducic je slicno govorio:'Pamet jednog coveka je teze pomutiti nego pamet jednog naroda'

Aj sad na greskama se uci, a sta smo mi naucili?...Nista!!!

Čekaj bre, Rujevitu nešto mi tu nije jasno. Zar on nije imao svoje savetnike, kako misliš polakomio se. Ja samo školski znam tu našu "modernu" istoriju,al da nije on imao u glavi Srbe u Krajini kad je hteo da oslobadja braću Hrvate? Ja se sad pitam da li su Hrvati uopšte i hteli da se oslobadjaju od Austrije, kad im večito vire iz one stvari i strašno se trude da im liče.Mada mi se tu nikako ne uklapaju Slovenci.Nisam čitala to pismo Živojina Mišića i ne znam ništa o tome,mada imam neku knjigu čini mi se njegove Uspomene.Možda je on išao na ujedinjenje teritorija na kojima su oduvek živeli Srbi? Ili je neka viša politika bila u pitanju.I umesto da mi to iskoristimo kasnije i da "nabijamo" svima njima na nos to da nije bilo našeg kralja ne bi bilo ni njih, mi smo dopustili kasnije napravimo opet sličnu grešku,koja je opet nas koštala mnogo!
Ne znam šta je rekao Nikolaj V. al znam da se u narodu kaže da možeš pogrešiti jednom, možeš i drugi put al ako pogrešiš i treći put onda si budala! Nešto nama fali, ja bih rekla. Naši ljudi su pojedinačno genijalci, kao narod smo ...nemam reči.

Skandinavke, Poljakinje... a karneval u Riju i Brazilke?
Pozdrav muške duše.

Nemam nista protiv tzv. "obojenih" ali me uopste ne privlace te cice kremaste boje koze! To je eki novi fazon, to je sada in mada ne znam zbog cega. Verovatno sve polazi od Sakire, Agilere one male prsate mis pneumatik Lopezove itd... Ne palim se na Brazil i Latinsku Ameriku. Mislim da je to samo izvikano....

Skandinavke su medjutim egzotika :-), a o filmovima necu trositi reci heheheheh ;-)
Poljakinje sam upoznao! Lepe su i mnogo slobodnije od nas (sto vazi i za Cehinje i Slovakinje).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back