pijaca vs prodavnica

Мој омиљени доручак - зделица исеченог и зауљеног киселог купуса, хлеб и јогурт.
Tu bi nas drugar sa LJiS-a Pura Moca dodao jos i pokoji mesnatiji cvarak i malo crnog luka. :)
Sve ja to lepo uradim ... al nece da 'rska pod zubima kao domaci :(

Ne znam, nisam ga probao, jedino da ga ne koristis kao salatu, udri po sarmama. :D Ili da se podmaze sa domacom slaninicom, s njom svaka salata bolje ide. :D (Salim se. :D)

А где би то човек у стану држао (и зашто) десет кила кромпира или лука? Да му проклија у топлом шпајзу?

Ne znam gde su ranije ljudi držali luk i krompir, ali je činjenica da su nekada kupovali tako veće količine, a sada ne. Pijaca kao pojava polako izumire, primat preuzimaju prodavnice. Mi smo zato značajno i smanjili obim proizvodnje, jer su troškovi odlaska na pijacu veliki, a proda se jako, jako mala količina robe.

Mm 6 - 7 subota godišnje, tokom septembra i oktobra, ide na pijacu na stari Merkator. Kao prodavac. I svake godine konstatuje kako ima sve manje mušterija, jer su se preselile na groblje. :sad2: U stvari, kaže da mlad svet, a to "mlad" podrazumeva ljude do 60 godina, uopšte ne ide na pijacu. Mlađi valjda provlače kartice, idu u megamarkete u nabavku, kupuju u prodavnici pored zgrade u kojoj stanuju, a na pijaci su kupci uglavnom ljudi od 70 - 80 godina.

Takođe, nekoliko godina unazad nikome nije prodao 10kg crnog luka. Nekada je to bilo normalno, sve su naručivali za sledeću subotu. Ovom 10, onom 20 za njega i ćerku, isto tako i pasulja i krompira...Sada, niko ne kupuje više od 2 - 3kg pasulja, a vrlo su česti oni koji kupuju 250g, za jedno kuvanje. :sad2:

Ја уопште немам такав утисак, барем на Каленцу и на Зелењаку. Пуна пијаца и младих и старих. Наш народ воли да тргује и пазари.
А знамо и читаве породице који се баве пољопривредом и имају тезге деценијама. Моја бака је још куповала код жене од чије снајке ја купујем.
Нису препродавци, раде свој посао. Некад се продавци изгубе, као један господин који је након вишедеценијске продаје, отишао код ћерке у Америку, није имао ко да "наследи" тезгу.
Да виш како се продају непрскане нпр. крушке, мале али ко мед за 70 дин. па ред 20м. Добро њој, прода очас посла, добро и нама. Тако се једино ради и такви и опстају.

100 пута ми се дешавало да кажу, ае гужва, платићеш неки други дан, иди завршавај свој посао. Жени исто, виђају нас, знају нас. А ми ћемо увек да дођемо код њега, не код другог сељака који продаје сличну робу.
Мени су наши препродавци и трговџи причали да кад оду у Истамбул у разноразне трговине, да пола робе донесу на поверење да ће платити. И то пређе у Србију да практично изгледа да је поклоњено, а није. Тако се тргује, обрнеш већи промет, платиће ти, није блесав да не плати, требаш му и касније, а ти сам, као трговац, добијеш једну сталну муштерију која ће увек куповати код тебе. Гледаш да му угодиш, а све у сопственом интересу. Трговина је да се пара врти, а не да се ударају цене.
Ја першун који не мирише кад га протрљам кроз прсте не купујем, шта ће ми пластика, а сељак гледа да на вези заради 50 дин, а у Максију, који иначе дере и исто продаје пластични першун је 30. Онда ћемо у раднњу или нећемо уопште да купујемо, купућемо Котај у теглици или саксијицу са зачинским биљем опет у радњи.

Poslednja izmena:
Не живим у недођији па да ми треба пола тоне зимнице. Одем на пијацу, купим зелену салату, у "Фриком дисконту" смрзнуту боранију и грашак.
Уосталом, куповни ајвари и краставчићи су одлични, о цвекли да и не говорим.

Slazem se za boraniju i grsak, ali cvekla?
Koja cvekla u prodavnici, tj. u tegli je dobra? Ja sam probala od nekoliko proizvodjaca i sve su mi kisele i bledunjave. Valjda nisam naisla na "pravu"?
Kupujem cveklu na pijaci pa sami pravimo salate, ali ne za celu zimu vec po potrebi.

Bice da nam se ukusi razlikuju :)
Moji cerka voli kad cveklu malo skuvamo na pari i u hladnu dodamo malo maslinovog ulja. Voli i kad u limunadu dodamo malo svezag soka od rendane cvekle. Mm pravi neku salatu od cvekle sa belim lukom. Hocu da kazem da volimo onaj slatkasti ukus cvekle, a sve industrijske (koje smo probali) su u nekom sircetnom rastvoru...
Kupujem, kad na pijaci, kad u prodavnici ali ne preradjenu.

U vecim mestima takvu vrstu poverenja ne treba ocekivati, posto su pijacari vecinom preprodavci, a ne proizvodjaci robe. Cak i oni koji prodaju svoje proizvode nastoje da ucare na kvarno, npr. znao sam tipa koji je donosio na pijacu kvalitetan spanac, od njega su kupovali i ostali pijacari i raznosili ga da ga valjaju na svojim tezgama, bukvalno bi citavu pijacu lik preplavio spanacem kome se nije moglo odoleti, a tajna uspeha je bila da ga je gajio na placu divljoj deponiji, na djubristu.

e. jeb.iga sad, ogadi mi zivot :lol:
ja i dalje verujem da je moja baba sa povrcem moja baba sa povrcem kojeg sama gaji u svojoj maloj basti na selu :lol:
sto se zimnice tice, mm i ja smo poceli sami da pravimo cepkani ajvar, oko 10 teglica. za ostalo se ogrebemo kod baba i deda, kao sto je kiseli kupus kad ustreba i mozda tursija nekad ili barena paprika

na Kalenicu se pola pijace pretvorilo u buvljak gde ljudi kupuje krpe ...

- - - - - - - - - -

Slazem se za boraniju i grsak, ali cvekla?
Koja cvekla u prodavnici, tj. u tegli je dobra? Ja sam probala od nekoliko proizvodjaca i sve su mi kisele i bledunjave. Valjda nisam naisla na "pravu"?
Kupujem cveklu na pijaci pa sami pravimo salate, ali ne za celu zimu vec po potrebi.

ja kupukjem onu malu organsku cveklu

i grcku boraniju

Naši jako dobri prijatelji godinama, u stvari decenijama (jer je to radio i njihov otac) žive od spremanja i prodaje ukiseljene salate na pijaci. I to kako žive...mislim da im je zarada ogromna. Oni kupuju kupus na tone i kisele ga u ogromnim buradima, kuvaju preko 1000 litara paradajza, cvekla, krastavčići, paprika, beli luk u vinu, ren...sve to sami prave, upravo zidaju hladnjaču u koju ulažu desetak hiljada evra. Rade na dve pijace, imaju stalne mušterije, čak i neki restorani dolaze da kupuju kod njih. A cene su im strašne, kilogram krastavaca 200 dinara na primer. Međutim rade kvalitetno, kupuju robu (a nešto i gaje) prvoklasnu, na primer, koriste samo jednu vrstu konzervansa i vinobrana i to u određenim, malim pakovanjima, nema ono, na merenje, koriste samo jednu vrstu soli...
I, iako na pijaci ima nekoliko proizvođača takvih proizvoda, oni uvek imaju mušterija i većinu što iznesu, i prodaju. Važno je i kako se radi, kako roba miriše i izgleda, a oni mnogo paze na to.

Јесте, кис'o купус иде као блесав. Али добро, што се тиче цена, футошки, неког приватника, рибанац и цели листови, цена је страобална, а дистрибуира га Меркатор Премијум. Обогатио се човек на киселом купусу.

Пробали смо ми ајваре разне, не сад код свих, ал код проверених домаћица, ја нпр. волим да купим заебанције - сарме пуњене пиринчем и шаргарепом, којекакве ђаконије праве и то блиста све, нема грешке, али ајвар - и по дућанима и код домаћица, и бакине тајне и све са теглицама са карираним столњаницама - нема шансоне да буде као домаћи. Праве ајвар са парадајзом, то није ајвар.
Чак у таквом избору, лепо купимо Делезе, кад изедемо наше домаћинске и он је сасвим пристојанј, има љути, има благи, није то то, ал не кошта 400-500 динџи него 100.

Е, и ја имам осетљив нос много, не могу да једем конзервиране маслине, лепо ми се осећа на канту. И питам друге, кажу да умишљам, не осећају они. Тако да шта прође мој лабрадосрки нос, то је апсолутно некрштено.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima!
Ova prica oko mleka, otrovne materije, kontrole, opasno, manje opasno... i to sto sve cesce cujem -"ne kupujem u prodavnici" me navelo da otvorim temu.
Gde radje kupujete hranu, ali i sve drugo, na pijacama ili u prodavnicama?
Ako mleko koje se kupuje u prodavnicama ima odredjenu kolicinu (ne)dozvoljenih materija, zasto bi mleko, sir... na pijaci bio drugaciji?
Sta je ono sto vam uliva poverenje u "licnog proizvodjaca" i da li su vam vazni standardi koje propisuje drzava?
Pa nije pijaca bolja zbog ovog toksina navodnog, nego zbog toga što valjda donose povrće/voće iz bašte a ne iz uvoza..... a nemam ništa ni protiv uvoza dok ne primetim da pomorandža za 3 dana postane 2 puta manja samo zato što je stajala na vazduhu u činiji pa mora čovek da se zapita koliko je to dugo stajalo u magacinu i zašto se nije sparušilo tamo... + što je pijaca jeftinija i dobiješ makar malo normalniju vezu peršuna npr. nego u prodavnici.....

Pitanje za one koji kupuju u DIS-u, a razumeju se bar malo u trgovinu i proizvodnju :)
Kako je moguce da marka "dobro" ima toliko nize cene od drugih (valjda istih) proizvoda poznatih marki?
Zasto npr Simka cokolada u omotu "simka" ima jednu cenu, a (valjda?) ista ta simka cokolada u omotu "dobro" kosta duplo manje?
Mlevena zacinska paprika marke "Vitamin Horgos" ima odredjenu cenu, a ml. paprika "dobro" koju takodje proizvodi Horgoska fabrika je znatno jeftinija. Isti slucaj je i sa sidskom testaninom, koja se moze kupiti u ambalazi "testanina sid" ili "dobro"... i da ne nabrajam dalje.
Meni se cini da tu nema puno smisla ni ekonomski, ni logicki...pa ako neko razume ovaj fenomen molim da mi objasni :)
I da, kupujete li "dobro" proizvode? Ja se iz nekog razloga ne usudjujem... k'o da ce iz svakog pakovanja iskociti macka :think:

Ja ne umem da objasnim taj fenomen, osim da recimo znam da je šlag pena gde na kesi piše vlikim slovima "moravka" identična kao šlag pena na kojoj velikim slovima piše "dobro", a malim slovima "za dis pakuje moravka", jedna te ista stvar, dugačije upakovana, i različito košta.

U stvari, ja pretpostavljam da znam u čemu je fora, ali bojim se da neću umeti da objasnim. :(

I da, kupujem dobro proizvode, ako mi odgovara kvalitet. Recimo taj šlag, posluži mi za neke stvari, a isti je i kada kupim u crvenoj kesi na kojoj piše moravka, a znatno više košta. Kupim ananas u konzervi na kom piše dobro, jer je isti kao i bilo koji drugi koji sam probala, najjeftiniji je, i koristim ga za moskva tortu.Kupim kokosovo brašno, suvo grožđe, šećer u prahu. A ne kupujem toalet papir, ubruse, papir za pečenje, puding, nešto što liči na jafa keks, a nije ni blizu...Kupila sam jednom, ne odgovara mi, i ne kupujem više. I kristal šećer mi se ne dopada, užasno je krupan.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima!
Ova prica oko mleka, otrovne materije, kontrole, opasno, manje opasno... i to sto sve cesce cujem -"ne kupujem u prodavnici" me navelo da otvorim temu.
Gde radje kupujete hranu, ali i sve drugo, na pijacama ili u prodavnicama?
Ako mleko koje se kupuje u prodavnicama ima odredjenu kolicinu (ne)dozvoljenih materija, zasto bi mleko, sir... na pijaci bio drugaciji?
Sta je ono sto vam uliva poverenje u "licnog proizvodjaca" i da li su vam vazni standardi koje propisuje drzava?

vise volim pijacu
volim sarenilo, volim mirise, volim pijacnu guzvu...
mogu satima da landram po pijaci i obicno nakupujem svasta, a do kraja nedelje bacim polovinu
medjutim, sve cesce (a zimi iskljucivo) kupujem u velikim prodavnicama
nije smrznuto, jeftinije je, imaju razne promocije, pijaca mi je daleko...
sto se tice "verovanja"...ne verujem vise nikome, mislim da jedemo sve sam otrov...

Pozitivni: sveze voce i povrce,mozda jeftinije cene
Negativno:ljudi umeju da smaraju sa pitanjima.Niko ne voli familijarnost i zapitkivanja.Neko je pomenuo formiranje cene na osnovu kupcevog izgleda.Prema tome ,nikada na pijacu ne idete doterani jer cete platiti skuplje.

Back