pijaca vs prodavnica

Pitanje za one koji kupuju u DIS-u, a razumeju se bar malo u trgovinu i proizvodnju :)
Kako je moguce da marka "dobro" ima toliko nize cene od drugih (valjda istih) proizvoda poznatih marki?
Zasto npr Simka cokolada u omotu "simka" ima jednu cenu, a (valjda?) ista ta simka cokolada u omotu "dobro" kosta duplo manje?
Mlevena zacinska paprika marke "Vitamin Horgos" ima odredjenu cenu, a ml. paprika "dobro" koju takodje proizvodi Horgoska fabrika je znatno jeftinija. Isti slucaj je i sa sidskom testaninom, koja se moze kupiti u ambalazi "testanina sid" ili "dobro"... i da ne nabrajam dalje.
Meni se cini da tu nema puno smisla ni ekonomski, ni logicki...pa ako neko razume ovaj fenomen molim da mi objasni :)
I da, kupujete li "dobro" proizvode? Ja se iz nekog razloga ne usudjujem... k'o da ce iz svakog pakovanja iskociti macka :think:
Mislim (al ne garantujem) da su u pitanju bajati proizvodi koji bi inače bili prodati "na akciji". Ovako su prepakovani, dodato im je arome da se ne primeti da su bajati i snižena cena jer bi inače bili prost rashod.

nasla sam ovu temu da bih vas pitala:
-spremate li zimnicu?
hajde, ako volite da racunate, sta se isplati na pijaci... pa pranje, mlevenje, kuvanje, flase, tegle...
ili lepo novcanik i u prodavnicu?
ukusnost - neukusnost :) isplativost... sta god
mm jutros kupio 20 kg paradajza da kuva sok, i ja se evo zalim... a mozda ne bih trebala :lol:

Не спремам, купујем ајвар, цвеклу и краставчиће по потреби. Пекмезе и џемове такође. Сок од парадајза не користим, већ концентрат из тегле.

Ко воли да се мучи, само напред.

Друга ствар - ти што праве зимницу претерају па направе количине за батаљон и после бацају.

Контејнери смрде од баченог киселог купуса, сваког пролећа иста прича.

Poslednja izmena od moderatora:
mm jutros kupio 20 kg paradajza da kuva sok, i ja se evo zalim... a mozda ne bih trebala :lol:

moja mama je ove godine kuvala paradajz od paradajza iz baste jer je rodio nenormalno pa nije znala sta ce sa njim
a inace kupujem vec godinama onu gotovu corbu koju melju ispred mog nosa i posle odmah dobro ukuvam sa zacinima kako ja volim
mada imam i kolegu koji se bavi time pa kad sam u guzvi kupim od njega gotov proizvod
Inace je sve drasticno smanjeno , prema potrebama
kupus nije isti iz radnje i domaci al to vise nisu burad nego male kace
krastavce mesam malo radnja malo domace
ostala je tursija u velikim teglama jer imam recept isti industrijski i vise se isplati
pecene paprike u friz ( neoljustene) i po potrebi vadim i spremam , toga bude najvise jer volimo
ajvar kupujem jer se ne isplati praviti ga koliko posla ima a malo ispadne ako ces onako kako treba _- samo od paprika
i barena paprika domaca , isto po jednom ukradenom industrijskom receptu
to bi bilo to ... ostalo sve iz radnje

moja mama je ove godine kuvala paradajz od paradajza iz baste jer je rodio nenormalno pa nije znala sta ce sa njim
a inace kupujem vec godinama onu gotovu corbu koju melju ispred mog nosa i posle odmah dobro ukuvam sa zacinima kako ja volim
mada imam i kolegu koji se bavi time pa kad sam u guzvi kupim od njega gotov proizvod
Inace je sve drasticno smanjeno , prema potrebama
kupus nije isti iz radnje i domaci al to vise nisu burad nego male kace
krastavce mesam malo radnja malo domace
ostala je tursija u velikim teglama jer imam recept isti industrijski i vise se isplati
pecene paprike u friz ( neoljustene) i po potrebi vadim i spremam , toga bude najvise jer volimo
ajvar kupujem jer se ne isplati praviti ga koliko posla ima a malo ispadne ako ces onako kako treba _- samo od paprika
i barena paprika domaca , isto po jednom ukradenom industrijskom receptu
to bi bilo to ... ostalo sve iz radnje

moze li recept za tursiju u velikim teglama? i ja bih ove zime malo da se igram domacice :)

Nije isplativo muciti se i praviti domacu zimnicu...ali se kupovna nikako ne moze porediti sa tom istom domacom i zato mislim da to malo muke ipak vredi ;)

Ајвару, цвекли и краставчићима које купујем ама баш ништа не фали. Џемовима такође.

Бакина тајна, Амфиса, Мама'с (македонски бренд) - савршено.

Уосталом, добијала сам на поклон од комшиница неке "дивне" домаће џемове - преретки, преслатки...

moze li recept za tursiju u velikim teglama? i ja bih ove zime malo da se igram domacice :)

evo ... jes da mu tu nije mesto ... al zurim

Tursija ala Iva :mrgreen:

vako ... mera za tecnost je ovo a svako nek pravi razmeru koliko mu treba
ovo moze i u malu kacicu a moze i u tegle od 5 litara ... kako ko hoce i treba mu

Uglavnom recepis za kiselinu ide ovako

8 litara vode ( u originalu ide izvorska , nehlorisana ... al kako je to nemoguca misija , onda cesmovaca )
3 litre belog alkoholnog sirceta ... pa mestati
i posle svakog dodatka ... izmesati dobro
20 velikih kasika ( one sa kojima se jede supa ) soli , ravnih
8 istih velikih kasika secera kristala
3 vinobrana kesice
3 kesice bibera u zrnu

Posle svakog dodavanja izmesati da se rastopi .
Ne kuva se nista !

Paprika - naravno one spice tanje duguljaste , isece se drska na 1 cm i izbusi strikacom iglom tanjom na nekoliko mesta ( ne sivacom )
Krastavac - odesci drsku i isto izbusiti
Paradajz zeleni ko voli , isto izbusiti
sagarepa tanja
Karfiol , veci cvetovi
celer , ociscen i na 4 dela kriske ubaciti
i sto god neko voli
mi zadnjih godina ubacujemo i cetvrtine kupusa i pobijemo se oko njega jer ima totalno drugi ukus nego obican kiseli kupus

Kolicine odredjujes prema ukusu , sta vise volis

Naredjati naizmenicno u teglu , kacu , sto god , zaglaviti stapicima ili ''kisobranom'' ... ali Ne sabijati ...i naliti tecnost .
Treba ostaviti viska tecnosti i kad bude prvi put naliveno jer povrce upije
oko 3 litra za tu kolicinu ... i dolivati kako upija .
Ako je malo mere srazmerno napraviti koliko fali naknadno .

Bitno za secer i so je da kojom kasikom jedno to i drugo.

E sad sto je nabolje .... posto relativno brzo pocne da se jede ... dok god povrca ima na pijaci ... moze da se naknadno ubacuje u istu kiselinu u tegle
naravno sve drzati cisto uvek

nema kuvanja , nema petljancije preterano ... a odlican ukus
izdrzi do proleca ... pa i leta , ako ostane

Ајвару, цвекли и краставчићима које купујем ама баш ништа не фали. Џемовима такође.

Бакина тајна, Амфиса, Мама'с (македонски бренд) - савршено.

Уосталом, добијала сам на поклон од комшиница неке "дивне" домаће џемове - преретки, преслатки...
malo su preskupi bakina tajna..za teglu od 700g mozes sad uzeti 10ak kg sljiva

@ ivo, tursiju cu da probam definitivno, pa cu da pisem dojmove :)

ja volim ukus domace zimnice... onaj (e sad, ja ne znam sta je dzem, sta pekmez, sta marmelada, pa ih sve zovem dzem. ako mi neko objasni - hvala mu) dzem od sljiva sto se ne stavlja ni secer niti bilo sta, samo se ukuvaju sljive - obozavam. i razum mi kaze da se isplati napraviti ga: - em ispadne jeftin, em je zdrav i ukusan... ali ja uvek odem u prodavnicu i kupim neki i onda zalim sto nisam pravila. problem je sto moras da stojis pored vrele serpe i mesas dok ono prska na sve strane... pa ako nemas dvoriste, ili neku pomocnu prostoriju sledi ribanje kuhinje dok sve skuvano ne iskajes :)

Taj dzem od sljiva je najlakse napraviti , pogotovo sto ja volim onaj koji se ne melje jer zelim da osetim pun ukus sljiva sa sve opnom .
I brzo se pravi , bez tih prskanja ... u rerni

Inace sam jedna expeditivna domacica koja nema vremena da provodi bezgranicno vreme u kuhinji
i kad ja kazem da je brzo i lako ... onda jeste :D

@BarbaraB
ta tursija se pravi po tom receptu u mojoj kuci vise od 10 godina i nikad nije bilo problema sa njom
Nije otuzno kisela i opora kao klasicne vec ima malu zicu slada kao kupovni kornisoni ... ko voli vise , moze jos secera dodati

Poslednja izmena:
@ ivo, tursiju cu da probam definitivno, pa cu da pisem dojmove :)

ja volim ukus domace zimnice... onaj (e sad, ja ne znam sta je dzem, sta pekmez, sta marmelada, pa ih sve zovem dzem. ako mi neko objasni - hvala mu) dzem od sljiva sto se ne stavlja ni secer niti bilo sta, samo se ukuvaju sljive - obozavam. i razum mi kaze da se isplati napraviti ga: - em ispadne jeftin, em je zdrav i ukusan... ali ja uvek odem u prodavnicu i kupim neki i onda zalim sto nisam pravila. problem je sto moras da stojis pored vrele serpe i mesas dok ono prska na sve strane... pa ako nemas dvoriste, ili neku pomocnu prostoriju sledi ribanje kuhinje dok sve skuvano ne iskajes :)
kako brate ne znas marmelada je ko zelatin zmureci se provali pekmez u tecnijem stanju

Taj dzem od sljiva je najlakse napraviti , pogotovo sto ja volim onaj koji se ne melje jer zelim da osetim pun ukus sljiva sa sve opnom .
I brzo se pravi , bez tih prskanja ... u rerni

Inace sam jedna expeditivna domacica koja nema vremena da provodi bezgranicno vreme u kuhinji
i kad ja kazem da je brzo i lako ... onda jeste :D
u rerni u serpi, pa ga prespes u tegle, pa jos malo u rerni... ili - objasni molim te, ima jos sljiva mozda se i usudim. :) i da - kako posle ocistis rernu? jel se lako skida?

u rerni u serpi, pa ga prespes u tegle, pa jos malo u rerni... ili - objasni molim te, ima jos sljiva mozda se i usudim. :) i da - kako posle ocistis rernu? jel se lako skida?

ma joCk .. to je za mene komplikovano :D

Uzmes dublju dzuvecaru
Sljive zrele , ne zelene a ne ni naceto trule ... zdrave sljive naravno
iscepkas kostice i to je jedini duzi posao
stavis u tu djuvecaru , pripalis rernu na 220 do 250 C , i sad ja to odokativno ... na moju stavim oko pola kg secera
recimo oko 3 do 4 kg sljiva
bude oko 2 do 3 reda visine sljiva
i pece se
mozda 3 do 4 puta povremeno promesam kad vidim da se stvara korica , ali ja to tam vam poguram jer hocu da mi ostane ta opna bar u tragovima
i ja na kraju dodam dosta cimeta jer ga volim a ti ne moras ( neko stavi i cokoladu za kuvanje , meni se to ne svidja jer se gubi osnovni ukus )
recimo oko sat vremena se sprema ... al to vidis po njima , mozda i vise ... neznam , ne merim vreme
Vrelo stavis u tegle ... i nista vise
nema ponovo rerna ... ma nista ... samo stavis posle celofan i zatvoris , prethodno potopljen u rakiju ( nemam pojma zasto tako je radila moja baka )

PS ideja kuvanja dzema bez secera je iz drugog svetskog rata
moja tetka koja je 25 godiste mi je pricala da su na kazane kuvali taj dzem za partizane
i naravno nije bilo secera i normalno se odrzavao ... ali ... to je bila druga vrsta sljive a ne ove hibridne
najbolje su one sitnije .. al daj sta das ... koje kupis ;)

ma joCk .. to je za mene komplikovano :D

Uzmes dublju dzuvecaru
Sljive zrele , ne zelene a ne ni naceto trule ... zdrave sljive naravno
iscepkas kostice i to je jedini duzi posao
stavis u tu djuvecaru , pripalis rernu na 220 do 250 C , i sad ja to odokativno ... na moju stavim oko pola kg secera
recimo oko 3 do 4 kg sljiva
bude oko 2 do 3 reda visine sljiva
i pece se
mozda 3 do 4 puta povremeno promesam kad vidim da se stvara korica , ali ja to tam vam poguram jer hocu da mi ostane ta opna bar u tragovima
i ja na kraju dodam dosta cimeta jer ga volim a ti ne moras ( neko stavi i cokoladu za kuvanje , meni se to ne svidja jer se gubi osnovni ukus )
recimo oko sat vremena se sprema ... al to vidis po njima , mozda i vise ... neznam , ne merim vreme
Vrelo stavis u tegle ... i nista vise
nema ponovo rerna ... ma nista ... samo stavis posle celofan i zatvoris , prethodno potopljen u rakiju ( nemam pojma zasto tako je radila moja baka )

PS ideja kuvanja dzema bez secera je iz drugog svetskog rata
moja tetka koja je 25 godiste mi je pricala da su na kazane kuvali taj dzem za partizane
i naravno nije bilo secera i normalno se odrzavao ... ali ... to je bila druga vrsta sljive a ne ove hibridne
najbolje su one sitnije .. al daj sta das ... koje kupis ;)

Моја мама је некада правила тај џем од шљива из рерне али са румом. Од тога нема ништа лепше.

Направи пет шест теглица и све оде зачас.

Иначе, мени је омиљен онај без шећера који личи на катран. Још памтим Подравкин са оном карираном крпицом на поклопцу.

Неки наш мањи произвођач је имао варијанту "пекмез од сувих шљива" који је био баш такав (Макси га је имао) али га више не виђам.

Back