pijaca vs prodavnica

...to ne mora nista da znaci. ja imam kivi u dvoristu i na jesen plodove pakujemo u gajbice na kojima pise "dominikanska republika". te gajbice sam kupila pre par godina od jednog preprodavca, jer je bilo mnogo jeftinije nego da kupim nove...
meni znaci da laze posebno sto je cuo kad sam to komentarisao i bio drzak nabijem ga dizvines sto ne dozvoljavam da me neko farba za moj novac

Meni je cudno sto se godinama nisu radile analize mleka. Pa sta je bitno ako nije nase zdravlje. Trebale bi se raditi redovno analize sve hrane koja se prodaje u radnjama i na pijacama. Prvo sta bi trebali uvesti ko koristi pesticide u vecim kolicinama da krivicno odgovara tako moze ubiti nekog...

U svakom slucaju seljacinisu ono sto su nekad bili i prskacu sa svim i svacim.

a cekaj koja je fora sto svi pricaju da mesare uvoze crknuto meso ko zna odakle i niko nikad da proveri ispravnost..pa izvini kojim kanalima ulazi to meso nego preko granice..ja bih to za sat vremena dosao do izvora tog mesa pa i u toj drzavi obratio vlastima da provere poreklo i rok trajanja da li je isteko i da li su nasi to prepakovali pre uvoza

a cekaj koja je fora sto svi pricaju da mesare uvoze crknuto meso ko zna odakle i niko nikad da proveri ispravnost..pa izvini kojim kanalima ulazi to meso nego preko granice..ja bih to za sat vremena dosao do izvora tog mesa pa i u toj drzavi obratio vlastima da provere poreklo i rok trajanja da li je isteko i da li su nasi to prepakovali pre uvoza
Знају.
Старија од две моје млађе рођене сестре ради при министарству пољопривреде и то са увозом меса(свињетина из Шпаније и Данске, говедина из Аргентине) је ,,велики посао" био за главешине и из ДС некада и за СНС сада, а у рецимо Матијевић ветеринарска инспекција није улазила од 2006.

... "Matijevic" je proizvodnju na farmama smanjio za ... puno :) , a prodaju mesa i proizvoda od mesa povecao... pa sad :think:
Iskreno, meni je i "Zlatiborac" veoma interesantan. Dok sam bila mala, sasvim je normalno bilo da se vide ovce i goveda na zlatiborskim pasnjacima, a poslednjih godina pasnjaci su prilicno zarasli, ne pamtim kad sam videla kravu na Zlatiboru, pa cak i kad provedem tamo duze vreme... A skoro svi prodaju govedju prsutu, kobasice...

Mi se prešaltali na Neoplantine proizvode, jer smo ih probali kad smo slučajno otkrili njihovu prodavnicu u kraju. I mogu vam reći da su stvarno odlični, cene malo jače nego Matijević, ali kvalitet ne može da se poredi. Samo jedan primer, recimo kare ili vrat mogu da stoje i 15 dana i nema nikakve buđi ili sluzi po njemu, niti ima onaj odvratni miris. Od svežeg mesa smo uzimali par puta belo pileće (file) i neke sv.butkice i sve je bilo odlično, mada kažem malko skuplje.

Zaboravih da napišem vezano za pijac da su moja deca provalila da te Milke imaju 100gr, a ove iz prodavnice 80, pa i to nabavljamo tamo-ko da ih zakida za celih 20gr:zcepanje:

Ух, ништа лично, ал мој мачак-дегустатор неће да једе Неопланту; само је ишћушка шапом, дигне реп и оде...
На пример, обожава Јухор за сада.
Е, за Милке, па то је стара фора, са подвалом у грамажи и не само Милка, сви то практикују, мамуим..
А заеб је и што не мош више никоме да однесеш у госте 100г Ћоколаде :)))
Не знам што имам одбојност да купујем било шта из Маџарске и сл, по тезгама на пијаци, а имају свашта...ваљда ме то сећа на 90. па имам несвесни отпор.

Poslednja izmena:
zivim u malom mestu i poznajem skoro sve babe na pijaci i znam kod koje kupujem sta :Dpovrce i voce obavezno, domaci svapski sir, jaja i ledja za supu. meso samo u mesari, ostale mlecne proizvode u prodavnici. nema neke velike razlike u ceni, ali lepse mi je prosetati po pijaci i kupiti zelenis tamo.imamo neke lokalne mesare u kojima kupujem sveze meso i neke suhomesnate prozivode, ali uglavnom imamo domaceno suvo meso i slaninu made by tata i mm :D

Razvi, taj tvoj degustrator je opasna neka mustra:cool:, mojim degustratorima se zasada više sviđa i od Zlatiborca i od Juhora. Kapiram da svuda ima hormona i nekih stabilizatora, ali nam ovo ima nekako najprirodniji ukus.
A što se tiče čokolada, ne volim podvale, a moja deca još više;) tako da nemam problem sa tim da i za pokolon kupim nešto na pijaci. A Mađari su toliko bezobrazni i bahati (kad odemo na Palić pređemo granicu i pazarimo ponešto) da više ne želim da ih vidim ni u prolazu. Znači, bezobrazluk i drskost par excelance. Em im kupuješ, em se nešto dernjaju na tebe, prave se ludi pa te (verovatno) psuju na mađarskom i tako to....nisam videla drčnije carinike. Pri tom kupujemo za svoje lične potrebe (znači do 200e) i to 1 u 6 meseci i oni se ponašaju kao da si im nešto zavukao ruku u džep. Kažem ti, nema šanse da me vide više. Ponašaju se kao sa visine, znaš oni su EU, a mi smo poslednja ciganija...slepci slepavi:evil:

Ако не волиш подвале, зашто не купујеш чоколаду "Пионир" или "Бамби"?
Одлична "Галеб" чоколада од 160г у Темпу кошта око 150 динара. Мислим да је то крајње повољно.

Што се тиче месних прерађевина, углавном ово убацујем у колица

Pogledajte prilog 275836

Poslednja izmena od moderatora:
zivim u malom mestu i poznajem skoro sve babe na pijaci i znam kod koje kupujem sta :Dpovrce i voce obavezno, domaci svapski sir, jaja i ledja za supu. meso samo u mesari, ostale mlecne proizvode u prodavnici. nema neke velike razlike u ceni, ali lepse mi je prosetati po pijaci i kupiti zelenis tamo.imamo neke lokalne mesare u kojima kupujem sveze meso i neke suhomesnate prozivode, ali uglavnom imamo domaceno suvo meso i slaninu made by tata i mm :D

U vecim mestima takvu vrstu poverenja ne treba ocekivati, posto su pijacari vecinom preprodavci, a ne proizvodjaci robe. Cak i oni koji prodaju svoje proizvode nastoje da ucare na kvarno, npr. znao sam tipa koji je donosio na pijacu kvalitetan spanac, od njega su kupovali i ostali pijacari i raznosili ga da ga valjaju na svojim tezgama, bukvalno bi citavu pijacu lik preplavio spanacem kome se nije moglo odoleti, a tajna uspeha je bila da ga je gajio na placu divljoj deponiji, na djubristu.

... "Matijevic" je proizvodnju na farmama smanjio za ... puno :) , a prodaju mesa i proizvoda od mesa povecao... pa sad :think:
Iskreno, meni je i "Zlatiborac" veoma interesantan. Dok sam bila mala, sasvim je normalno bilo da se vide ovce i goveda na zlatiborskim pasnjacima, a poslednjih godina pasnjaci su prilicno zarasli, ne pamtim kad sam videla kravu na Zlatiboru, pa cak i kad provedem tamo duze vreme... A skoro svi prodaju govedju prsutu, kobasice...

I ta firma je bila umesana u sverc argentinskog mesa, to je bio kanal koji je funkcionisao preko Kosmeta i tromedje sa Crnom Gorom i BiH, ali je prica o tome brzo prestala. Nedavno sam nekim gurmanima iz Hrvatske to napomenuo, a obozavali su proizvode sa Zlatibora. :lol: :mrgreen: U tom delu Srbije se ljudi zaista vise ne bave uzgojem stoke kao nekada, bice da se radi o uvoznom mesu koje je glavna sirovina ostatka industrije mesnih preradjevina i u drugim krajevima zemlje.
To je ona pricica o balama brazilske svinjetine i argentinske govedine koje se prekookeanskim brodovima klackaju dok ne stignu i na nase trziste, oni koji ne znaju da je rec o mesu nikada ne bi pogodili kakva je to roba, ni po smradu, ni po obliku, ni po boji. A nasi tehnolozi od te materije naprave cudo, narokaju tu aditiva, antibiotika i ostalih specija dok ne pocne da lici na meso kakvo se obicno vidja u mesarama. :mrgreen:

Na Tari ne mozes naci 3 krave uzduz i popreko a verujem da je slicna situacija i na Zlatiboru . Slicna prica kao i sa njeguskom prsutom uvezenom iz Skandinavije .

Inace kupujem u vecim radnjama ... na pijacama su preprodavci , prodaju iz istih onih kutija kao i po radnjama ali su dosta skuplji .
Pa sto bi ja bila blesava onda ... ovde bar i biram

Kod nas se desavalo da u nekom lancu marketa ponude voce na akciji, po snizenim cenama, i da preprodavci s pijace koja se nalazi neposredno pored tog marketa to voce pokupuju (naravno u dogovoru sa trgovcima iz marketa :mrgreen:) i pocnu da ga valjaju po vecim cenama.

Kod mene se ne desava nego je konstanta ... ispred maxija naslagani preprodavci i lepo vidis po pakovanjima da je iz radnje ... ali sa vecom cenom .
Srecom imam veci izbor radnji pa sam se u zadnje vreme vezala vise za Univer

Zanimljivi su preprodavci koji se izdaju za proizvodjace pijacnih artikala, te face koje lazu da se ne bave preprodajom obicno otkupljuju robu od poljoprivrednika po okolnim selima i onda forsiraju pricu kako se radi o proizvodima s njihovih plantaza, njiva, vocnjaka... :D Ali ipak kupovina na pijaci ima neki shmek, jos uvek se moze cenkati, moze se i birati roba, mada namcori preprodavci ne vole kad se to radi, navikli su da narodu podmecu sve i svasta, do skora na tezgama uopste nije bilo razvrstanih artikala po kvalitetu, za dobru cenu su zajedno utrapljivali i frisku i bajatu robu.

U sustini ja jako volim pijacu ali onu nekadasnju ... sada se retko moze naci proizvodjac
Uglavnom preprodavci kupuju na kvantasu i samo dopreme i preprodaju ... ok razumem ja da moraju da zarade
ali moraju i da proprate cene po radnjama i da bar malo spuste

Postoje ljudi koji snabdevaju preprodavce po pijacama, njihova uloga, bolje reci njihovo zanimanje, je da kupuju na veliko robu na kvantasima, dopremaju je i prodaju je pijacarima, zatvoren krug. Umeju dobro da stite vlastite interese, ako se neko umesa u taj razradjeni posao agresivno reaguju. To mu dodje kao rasprostranjena praksa zastupnika, ovlascenih distributera, koja postoji kod svih ostalih proizvoda, al' ovde se to odvija na crno. :D

Mm 6 - 7 subota godišnje, tokom septembra i oktobra, ide na pijacu na stari Merkator. Kao prodavac. I svake godine konstatuje kako ima sve manje mušterija, jer su se preselile na groblje. :sad2: U stvari, kaže da mlad svet, a to "mlad" podrazumeva ljude do 60 godina, uopšte ne ide na pijacu. Mlađi valjda provlače kartice, idu u megamarkete u nabavku, kupuju u prodavnici pored zgrade u kojoj stanuju, a na pijaci su kupci uglavnom ljudi od 70 - 80 godina.

Takođe, nekoliko godina unazad nikome nije prodao 10kg crnog luka. Nekada je to bilo normalno, sve su naručivali za sledeću subotu. Ovom 10, onom 20 za njega i ćerku, isto tako i pasulja i krompira...Sada, niko ne kupuje više od 2 - 3kg pasulja, a vrlo su česti oni koji kupuju 250g, za jedno kuvanje. :sad2:

To sa 300 gr pasulja mi je sasvim jasno zbog razloga
Zadnjih par godina bile su suse i pasulj se zaista tesko raskuvavao .. a meni kad nije dobar .. iskreno , bacim ga komplet jer necu ni ja ni niko da ga jedem
i nakon 5 sati kuvanja .
E tako sam zimus u Zemunu kupila pred Badnje vece za gust pasulj pola kg kod neke zene i pokazao se odlican
Mesec dana sam ja nju trazila dok je nisam ponovo nasla i uzela vecu kolicinu ( 3 kg) ... cista lutrija kod kupovanja takvih stvari

Back