Petarde....

Uopste nije bitno ko je koje veroispovest,i ako je covek, covek.
A sto se tice senlucenja,pogotovo kod nas Srba i Crnogoraca to je zato sto nam je to od pamtiveka u folkloru tj, tradiciji.
To je jednostavno tako.
Jedino sto bi mozda pomoglo je da se uvedu drasticne novcane kazne za bacanje tj paljenje pirotehnickih sredstava bez posebne dozvole.
Ali opet napominjem da nam je to u tradiciji i ne znam u stvari koliko bi sve to imalo efekta.

Srbima i Crnogorc ima uvek fali pucnjave, ratova i vojski....

Moderatori mogu slobodno da zakljucaju temu.
Nemam vise sta da kazem, napisala sam sta sam imala.
I nije samo rec o istraumiranim psima, raspustena_bando, sta da radim, to ti je nik, ne vredjam Te, rec je i o bebama kojima smeta pucnjava, kao i starijim ljudima.
Ali koga je briga, glavno je da se ljudi ludo zabavljaju, pa jos ako nekog i koknu - nece biti nikakve stete, jer ``covek je coveku (ipak) vuk.
Dosta je bilo. Smorila sam se.
Zatvarajte ovo, muka mi je.
Nisam trebala ni da pisem o ovome.

Tvoj post govori samo o tome da nisi pazljiv citalac. U jednom trenutku se tema svela na istraumirane pse, pa tada i ostavih taj komentar.
Btw, ja sam vrlo ponosna na svoj nick :)

Мени смета пуцњава. И мрзим петарде! И никад у животу нисам НГ дочекала на тргу, само зато што бих вриштала од страха! Бемти празнике кад не смем да мрднем из куће због будала!

Sve, sve, al' meni nikako nije jasno to šenlučenje za Božić, recimo.
(ne ovaj današnji, nego uopšte).
Aj ta Nova godina, ajde i sportske pobede, mrzim petarde, ali mogu da shvatim...ali Božić i takvi praznici, pa nije to za pucanje.
Mada ebešga, nije ni slava za oblokavanje i sisate pevaljke, pa se opet tako slavi.

nudio meni neki ciga na pijaci petarde kaze mogu da raznesu kamionsku gumu, velike teske sa fitiljom,prvo trazio 200 dinara za komad , pa spustio na 100 din,kupio bi desetak komada da mi je dao za 60 dinara, ja volim da pucam za novu godinu, ))))))))))))))))))))))

Poslednja izmena:
Ma petarde za Božić su samo izgovor jer velika i mala deca ne mogu da dočekaju da se igraju.
Decu mogu da shvatim jer imaju roditelje bez mozga koji im kupuju te petarde i još se otimaju sa njima za iste.
Da smo prava država, bila bi zabranjena prodaja petardi.
Sećam se jako dobro kako je moj brat kao klinac večito kukao da mu se kupe petarde jer sva deca u kraju i u školi ih imaju i non-stop bacaju, a on može samo da gleda kao siroče.
I stvarno je bio jako nesrećan zbog toga, a džabe su moji roditelji njemu branili kad je uvek uspevao da se ogrebe za koji komad od drugara.
A drugari i njihovi roditelji redovno bacaju petarde sa solitera bez imalo griže savesti ni ne razmišljajući da li će nekome baciti na glavu.
U stvari, ne razmišljaju od prvog momenta, tj.od trenutka kad su dali pare za njih.
Meni je potpuno isti idiotizam kupovina petardi i cigareta. Ali ne mogu ljudi da se odupru, pada im klapna i mozak kaže bye, bye...

moj pas je istraumiran..
do te mere da sam morala juce po preporuci veterinara da pocnem da joj dajem bensedin (iako zivi u kuci sa nama).. da nekako prezivi ovih mesec dana..
moja dva poznanika su izgubili svoje ljubimce koje su drzali u boksu u dvoristu, kad su pocele rafalne paljbe sa petardama i varometima u vreme doceka 2010...prepuklo im je srce od straha..
ali kakve veze imaju oni koji su preplaseni od zvuka praska, sve dok neke neizivljene to uveseljeva..:roll:

Uopste nije bitno ko je koje veroispovest,i ako je covek, covek.
A sto se tice senlucenja,pogotovo kod nas Srba i Crnogoraca to je zato sto nam je to od pamtiveka u folkloru tj, tradiciji.
To je jednostavno tako.
Jedino sto bi mozda pomoglo je da se uvedu drasticne novcane kazne za bacanje tj paljenje pirotehnickih sredstava bez posebne dozvole.
Ali opet napominjem da nam je to u tradiciji i ne znam u stvari koliko bi sve to imalo efekta.

BIće da se i pod Turcima proslavljao Božić, sa sve pucanjem u vazduh?
Pa, da, odatle i izraz 'šenlučenje', srpski, izvorni...
A kasnije se pod komunistima samo nastavilo. Ono, slavile se slave i praznici sa sve trešnjevim topovima.

Nema tu ni t od tradicije... samo degenerični prekid u mozgu kod onih kojima je smisao slavlja da celo selo čuje za to.
Kretensko pomodarstvo.
Ili da barem ostali nemaju mira, ako već ne slave sa njima...

nudio meni neki ciga na pijaci petarde kaze mogu da raznesu kamionsku gumu, velike teske sa fitiljom,prvo trazio 200 dinara za komad , pa spustio na 100 din,kupio bi desetak komada da mi j dao za 60 dinara, ja volim da pucam za novu godinu, ))))))))))))))))))))))

Pa baciš li koju kevi pod krevet, u spavaću sobu? :super:
Ih, nije valjda da ne, ono, baš je kul fora.
Ili, probaj da vidiš da li može gumu na ćaletovim kolima da raščetvori!!! :super:
Aaaaaaaaajde, pliiiiz...

:roll:

Ја сам већ одуезела неколико кутија петарди својим ученицима, јер су их бацали у школском дворишту (а то је тежа повреда радне дисциплине и за то је предвиђен укор Наставничког већа и двојка или јединица из владања), али што је најинтересантније - сваке године се деси да се после одузимања петарди родитељи одмах појаве у школи (иако их махом нема на родитељским састаницма:zroll:), простестују тражећи петарде назад и говорећи колико су новца дали за њих...:dash:
Више пута се десило да чак и ученици којима социјално плаћа ужину, уџбенике и екскурзије - потроше по пар хиљада динара само за петарде (и то су им родитељи свесно дали наовац за ту намену, чак су им многима родитељи и куили и бацали су заједно са њима...):zroll:

Pa nisi ni ti luda. sad ces sama da ih bacas za dz :zcepanje::zcepanje:

За коришћење петарди корисници се могу казнити новчано до 20 000 динара или затворском казном. Школа је једно од недозвољених места. Не знам само где би требало да буде дозвољено? Бацање људим кроз прозор у собу? На улици, под ноге народу?

E sad da vam ja svima nesto kazem, i vama katolicima i pravoslavcima.

Zasto morate da pucate, da senlucite na ovaj porodicni i Boziji praznik????????????????????
Zar vam je malo bilo pucanja poslednjih godina, pa ne mozete bez petardi, topova, pistolja???????????????????

Kako vas bre nije sramota od vasih porodica, pa zar ne znate koliko ste jada naneli nekome ko se boji pucnjave, ko ima fobije, ko ima malu decu, kucne ljubimce, bebe koje reaguju placem na takvu pucacinu.
Zar je to nacin da se proslavi Praznik???????????
Razmislite malo. Mislim da nije.
U svakom slucaju, ako vam se puca ima hvala Bogu, takvi isti kao vi su se postarali da na svetu postoje drzave gde se ratuje, pa idite tamo i pucajte do mile volje.
A najbolje pucajte sebi u glavu.
Eto, mozete da me banujete, ali dosta mi je primitivaca koji su jedino hrabri kada uzmu pistolj u ruke i pucaju.
Sram vas bre bilo.
I katolike i pravoslavce koji na ovakav nacin proslavljaju Bozic i Novu godinu.

Apsolutno se slazem. I da porucim ovima sto kazu da je za 13 dana nas najradosniji praznik: da je sve kako treba, danas bi i nama, pravoslavcima, bio praznik. Grci, osnivaci pravoslavlja su uzeli gregorijanski kalendar, samo se mi i "braca" Rusi pravimo pametni.

Шенлучење је некада имало смисла када су људи живели по брдима, удаљени једни од других по пар килеметара (а није било мобилних телефонаz:mrgreen:). То је био начин да се другима објави радосна вест - родио се син, победили смо у неком боју, жени се неко од укућана... Данас је бесмислено, не служи ничему, скупо је и опасно, узнемирава друге људе и траје од половине децембра до краја јануара...:zroll:...ето тек тако, јер је некоме ''забавно''...:zroll:

Шта има данас неко да ми ''објављује'' да је стигла Нова година, ко да не знам и сама? :zroll:

nudio meni neki ciga na pijaci petarde kaze mogu da raznesu kamionsku gumu, velike teske sa fitiljom,prvo trazio 200 dinara za komad , pa spustio na 100 din,kupio bi desetak komada da mi j dao za 60 dinara, ja volim da pucam za novu godinu, ))))))))))))))))))))))
A ti si taj retrogradni element što vuče Srbiju natrag:think:

Back