Zato sto je u kapitalizmu Zlatno tele (profit) - Bog!
(I nema drugih Bogova osim njega)
Ni sam zivot mu nije vazan.
Ni opstanak Planete.
A kamoli nekakav moral.....
Tvoj post,tj. tvoje misljenje izneto u njemu,je
potpuna negacija svih ljudskih napora,od starog Vavilona do danasnjih naroda,a to je da radom i razmisljanjem(kako da poboljsa i olaksa svoj zivot i zivote svojih najdrazih)ucini i unapredi taj sistem do savrsenstva.Mi smo imali do sad nekoliko oprobanih sistema koji su propali i ostao je samo jedan na sceni,a to je
moderni kapitalizam.On je takodjer
doziveo svoje promene,ali je u sustini,smisao ostao isti,a glasi,,kako lakse i bolje ziveti,a uz pomoc svoga znanja i svog rada".
Skandinavski model kapitalizma je otisao najvise napred u odnosu na neke njegove druge varijante i on se mnogima cini kao jedan svima prihvatljiv i skoro pa savrsen model.
Kapitalizam u SAD spada medjutim u dosta kritikovanu varijantu ovog drustvenog uredjenja.Ti si ga skoro savrseno opisao u svom postu,ali ja se,kao i vecina covecanstva,ne slazem sa njim.Model je
dosta nehuman,zanemaruje u startu siromasne,prednost kod obrazovanja imaju bogatiji clanovi zajednice,kao i u zdravstvenoj zastiti.Kao sto imaju prednost u obrazovanju,tako automatski kasnije imaju bolje startne pozicije i pri zaposljavanju.
Bolje radno mesto=bolja novcana primanja=bolji polozaj u drustvu=laksi zivot.Sto god tim ljudima bude laksi zivot,to ce sa druge strane ovima siromasnijima biti mnogo teze.Svakako stoji,da ce se neki od siromasnih u toku rada i obogatiti,ali taj procenat nece biti ni 5% sto je nedovoljno za samo drustvo,njegovu svest i napredak.
Australijski i kanadski modeli kapitalizma su negde u fazi evolucije izmedju americkog i skandinavskog,sa time da sve vise naginju skandinavskoj varijanti.
Socijalisticko drus.uredjenje,je po svojoj definiciji i svojim nacelima nama mnogo blize,nego kapitalizam.No,slabo vodjena ekonomska politika,od Kube, preko nas,do Kine,nije mogla da iz svog budzeta namiri te socijalne potrebe svojih gradjana,pa se deo bivsih zemalja(medju kojim smo i mi)nasao u tranziciji tj.na putu izmedju socijalizma i kapitalizma.Mi se danas trenutno nalazimo
nigde,jer smo u glavama jos uvek u socijalizmu,a u stvarnosti u najgoroj varijanti kapitalizma,koja glasi,,snadji se druze".To je jedna
neljudska varijanta,jer svako normalan i razuman mora razumeti da narod ne moze da predje tek tako u tu jaku trzisnu utakmicu,sa nekim ko je bio
kolonijalisticka sila stotinama godina.Nije adekvatno spreman,pa prema tome,nikako nisi realan i promisljen,kada zastupas takve gore iznesene ideje.