Pesak za macke

Sve se lepo zgrudva. Samo sacekaj da se mokraca osusi-ne diraj je dok je vlazna. Drzi uvek punu posudu sa peskom i koristi dovoljno siroku i stabilnu lopaticu da ti se ne bi rasturila grudva i to je to.

moje macence obozava pesak, odmah se naucila tamo da ide.
A sto je najludje, ima obicaj da utrci da kopka, kao da se igra i izadje...valjda joj je to neki trip kao da je izasla napolje, nemam pojma

Zdravo svima,detaljno sam iscitala sve sto ste do sad pisali o pesku pa sam se malo i zabrinula zbog moje mace....
Naime,moja maca nikako nije prihvatala pesak pa je spas trazila u saksijama sa cvecem,tj imala je onaj njihov macji nagon za kopanjem rupe i zatrpavanjem iste.
Donela sam je sa sela kad je imala mesec dana.
Onda sam dosla na ideju da joj pesak pomesam sa zemljom ikad god bi videla da se u saksiji namesta da vrsi nuzdu ja je premistim tamo gde treba.
Malo po malo i sad se super navikla ali i dalje moram pesak da mesam sa zemljom.
Ne znam koliko je to dobro i da li smem to da radim pa sam htela da pitam da li neko ima slicno iskustvo.
Hvala,pozdrav od mene i moje Dzoze-Dzozefine....

Е, па, ми смо изабрали коначно и трајно Томи средње грудвајући, одлично упијајући са мирисом лаванде.
Или борове шуме, тако нешто.мада он највише воли да **** у жардињерама на тераси :)

Poslednja izmena:
Е, па, ми смо изабрали коначно и трајно Томи средње грудвајући, одлично упијајући са мирисом лаванде.
Или борове шуме, тако нешто.мада он највише воли да **** у жардињерама на тераси :)

domaćinski mačak.:D..kak'a lavanda, borovina......bolje su petonije i muškatle.. :)

Да ли сте приметили колико су мачкама одвратни, до неподношљивости, сви они мириси којима се ми одушевљавамо и којима "освежавамо просторије" и ко зна шта још. Са друге стране, мирис туђе задњице, фекалија, поквареног меса и слично, уопште им није непријатан. Исто важи за псе. То је нормално и лако објашњиво. Ми људи смо се, већ стотинама генерација, потпуно одродили од природе и њених мириса. Наша девиза је, отприлике: "што неприродније то боље и лепше". Ако сте заиста мачкар, никада немојте да гледате на ствари људским очима и да мислите на начин како људи мисле. Ви сте купили "песак" који Вам је био понуђен, избор је ограничен, али само будала је могла да направи материјал који пријатно мирише једино са људског становишта, па да очекује да ћа мачке да га прихвате.

Да ли сте приметили колико су мачкама одвратни, до неподношљивости, сви они мириси којима се ми одушевљавамо и којима "освежавамо просторије" и ко зна шта још. Са друге стране, мирис туђе задњице, фекалија, поквареног меса и слично, уопште им није непријатан. Исто важи за псе. То је нормално и лако објашњиво. Ми људи смо се, већ стотинама генерација, потпуно одродили од природе и њених мириса. Наша девиза је, отприлике: "што неприродније то боље и лепше". Ако сте заиста мачкар, никада немојте да гледате на ствари људским очима и да мислите на начин како људи мисле. Ви сте купили "песак" који Вам је био понуђен, избор је ограничен, али само будала је могла да направи материјал који пријатно мирише једино са људског становишта, па да очекује да ћа мачке да га прихвате.

Када му је посип тек промењен и нов, овај са мирисом лаванде или борове шуме, мој мачак воли да се цео растегне и легне по њему. Након прве употребе, више то не ради, улази и излази само послом..
Значи, нисам приметио да му смета, чак напротив. И то ради само са овим посипом, а пробали смо десетак сигурно.
Слажем се по питању природности, не постоји дан када не жалим што немамо двориште и што не може да живи свој пуни мачји живот који искључује сва могућа ограничења мачкама у стану. Тако да га свакодневно пуштамо макар на терасу...

Немојте да жалите што немате двориште. Ја имам, па опет мачке држим искључиво у кући. Док су биле на "слободи", само једна је успела да надживи старост од 2 године. У тој "слободи" могле су слободно да умру на неки од безброј начина: прегажене у саобраћају, отроване, устрељене и Бога питај како још. Двориште ми је пуно гробова. Па зар моја дечица да служе неком скоту за иживљавање? Имам мачку која у телу носи 3 дијаболе, некако је успела да преживи ране. Србија је ово, земља које се све више стидим. Ни ми нисмо безбедни, чему наше мачке да се надају? Тако, дакле, не жалите за двориштем што се мачака тиче. И мојим мачкама је двориште једна тераса потпуно затворена мрежом - сигурно је сигурно.

Немојте да жалите што немате двориште. Ја имам, па опет мачке држим искључиво у кући. Док су биле на "слободи", само једна је успела да надживи старост од 2 године. У тој "слободи" могле су слободно да умру на неки од безброј начина: прегажене у саобраћају, отроване, устрељене и Бога питај како још. Двориште ми је пуно гробова. Па зар моја дечица да служе неком скоту за иживљавање? Имам мачку која у телу носи 3 дијаболе, некако је успела да преживи ране. Србија је ово, земља које се све више стидим. Ни ми нисмо безбедни, чему наше мачке да се надају? Тако, дакле, не жалите за двориштем што се мачака тиче. И мојим мачкама је двориште једна тераса потпуно затворена мрежом - сигурно је сигурно.

Мени је ово прва мачка коју држим искључиво у стану, али у праву сте за животни век. Само је једна поживела 9 година, остале су све - једну је згазио ауто, а остале су једноставно нестале после пар година, да не причамо о изранављеним мачорима скитарама. Све има своје, овај мој је баш отргнут са улице и живот му је висио на концу, па су га људи који су га нашли поклонили, баш је имао несрећно то рано детињство. А опет ми жао што ће морати на кастрацију, али добро..много је мачака на свету, па како којој се заломи ;)

Ovih dana sam videla ovu dvojicu huligančića da koriste rastresitije tlo ispred same radnje. Bili je najviše voleo građevinski pesak iza kuće ali je kad se oporavljao od preloma noge (nije bio kastriran) pristajao i na Natusan, grudvajući, bez ubačenih mirisa. Oscar sa lavandom smo mrzeli i on i mi. Sad njegovu nošu koriste mama-mačka, Mirko i Marinko kad napolju nije mnogo hladno, da se u njoj sklupčaju i dremkaju između ručka i večere, mada zadnjih dana više vole da se zavuku u magacin, tu se nađe i pokoji miš za užinu i razbibrigu. Mislim se nešto da opet aktiviram nošu i novo džače Natusana, da mogu i da prenoće u magacinu, sve je hladnije a majka će uskoro komšijski senik da prisvoji samo za sebe i novo leglo, Blondi, Mirko i Marinko će i definitivno da dobiju šut-kartu.

Мени је ово прва мачка коју држим искључиво у стану, али у праву сте за животни век. Само је једна поживела 9 година, остале су све - једну је згазио ауто, а остале су једноставно нестале после пар година, да не причамо о изранављеним мачорима скитарама. Све има своје, овај мој је баш отргнут са улице и живот му је висио на концу, па су га људи који су га нашли поклонили, баш је имао несрећно то рано детињство. А опет ми жао што ће морати на кастрацију, али добро..много је мачака на свету, па како којој се заломи ;)

Нисам сигуран да морате да га кастрирате. Да ли имате још неку мачку поред њега? Мужјаци немају "терање", они само реагују на близину женке (чувени феромони) у терању. Стога, ако нема у близини нестерилисане женке, можда прођете и без стерилизације. Који би други разлог за стерилизацију могао да постоји?

Нисам сигуран да морате да га кастрирате. Да ли имате још неку мачку поред њега? Мужјаци немају "терање", они само реагују на близину женке (чувени феромони) у терању. Стога, ако нема у близини нестерилисане женке, можда прођете и без стерилизације. Који би други разлог за стерилизацију могао да постоји?

Кућне мачке се не кастрирају само због феромона и обележавања него и као превенција против болести, то су два веома битна разлога.

Кућне мачке се не кастрирају само због феромона и обележавања него и као превенција против болести, то су два веома битна разлога.

Уопште се не кастрирају због феромона, већ зато што некастрирани реагују на постојање феромона. Овде је реч о мужјаку, које су то могуће болести чија је превенција кастрирање? Ценим сваки одговор који ће да ме просветли, али бојим се да си помешао мужјаке и женке које, нестерилисане, често обољевају од карцинома млечних жлезда, најчешће у старости од око 10 година (и то нема везе са бројем котова које је мачка имала у животу, већ је ствар хормонске природе). Дакле, ја и даље не бих стерилисао мужјака ако нема нежељене реакције на близину женке (мада му кастрација не шкоди). Што се обележавања тиче, ту је већ касно. Кастрација као средство против обележавања делотворна је само у раној младости, у узрасту не каснијем од 6 месеци (мада имам лично искуство које показује да ни кастрација у 6 месеци није помогла).

Уопште се не кастрирају због феромона, већ зато што некастрирани реагују на постојање феромона. Овде је реч о мужјаку, које су то могуће болести чија је превенција кастрирање? Ценим сваки одговор који ће да ме просветли, али бојим се да си помешао мужјаке и женке које, нестерилисане, често обољевају од карцинома млечних жлезда, најчешће у старости од око 10 година (и то нема везе са бројем котова које је мачка имала у животу, већ је ствар хормонске природе). Дакле, ја и даље не бих стерилисао мужјака ако нема нежељене реакције на близину женке (мада му кастрација не шкоди). Што се обележавања тиче, ту је већ касно. Кастрација као средство против обележавања делотворна је само у раној младости, у узрасту не каснијем од 6 месеци (мада имам лично искуство које показује да ни кастрација у 6 месеци није помогла).

Не сазревају све мачке у истом месецу старости, а за мачоре је познато да сазревају касније од женки, тако да карактеристично обележавање које имаш из искуства, ја немам. нити се види појава лучења полних жлезди, Такође би се мирис осетио на километар..
Касно је после годину дана, а свакако је боље раније то урадити, ако је неминовно.
Репродуктивни органи женски су осетљивији и то је тачно, али постоје и тешке болести простате и тестиса мачора, па је ово превенција.. Трећи разлог за кастрацију би био смањење агресивности што је логична последица.

Успут, Жико, где врше твоје мачке нужду? Ово је тема о томе..

Не сазревају све мачке у истом месецу старости, а за мачоре је познато да сазревају касније од женки, тако да карактеристично обележавање које имаш из искуства, ја немам. нити се види појава лучења полних жлезди, Такође би се мирис осетио на километар..
Касно је после годину дана, а свакако је боље раније то урадити, ако је неминовно.
Репродуктивни органи женски су осетљивији и то је тачно, али постоје и тешке болести простате и тестиса мачора, па је ово превенција.. Трећи разлог за кастрацију би био смањење агресивности што је логична последица.

Успут, Жико, где врше твоје мачке нужду? Ово је тема о томе..

Обележавање о коме је реч у мом случају потиче од потребе да се нагласи доминација, не од полног нагона. Ово је само потврда да кастрација не мора неминовно да реши проблем обележавања, ма у ком узрасту да се обави. Ако имате само једну мачку, макар била и мужјак, никада нећете да будете сведок обележавања због доминације. Над ким доминирати када си сам? Над ким вршити агресију, када си сам?

Wallace B. Morrison у својој књизи "Principles of Cancer Diagnosis" каже: "Prostate disease in cats is extremly rare". Е, сада ви видите колики је ризик од обољевања простате код мачака (код паса је друга прича), а то важи и за тестисе.

Poslednja izmena:

U pitanju jeste teritorial pissing, što reče pokojni Kobejn, i mačori ga u većini slučajeva primenjuju čak i ako su jedini ljubimac u kući a ako je mačak kastriran, sve i da nastavi to da radi, manje će smrdeti. Takođe, rana kastracija je i prevencija da tu naviku uopšte i stekne. Inače, jeste evidentna i korist po zdravlje kastriranog mačora ali onda se, s druge strane, povećava verovatnoća da dođe do taloženja kamenca u bubrezima tako da kod kastrata otpadaju džigerica, pojedine mineralne vode isl. namirnice bogate magnezijumom. (Mokraćni konkrementi kod mačaka su najčešće soli magnezijuma.)

Ne vidim razalog da zivotinja pati, jer ne moze da se pari. Citala sam da je i za macore zdravije da budu kastrirani i da manje podlezu bolestima. Pored toga, nece bezati od kuce i izlagati se opasnostima. Moja sva 3 macana su kastrirana, i nista im ne fali, niti su ikad bili bolesni *da kucnem o dvrvo*
Najstariji ima 13 godina i nije mu se promenila narav ni malo. Kastriran je sa 11 mesci. I dalje je antihrist. :lol:

OT - koristim Biosand, najbolji je zeleni, a kad nemam vremena da odem u Star's Pet (bivsi Fisherman), u pet shopu u komsiluku kupijem Who cares i nemam primedni ni na kvalietet ni na cenu.

Poslednja izmena:

Back