Pesak za macke

Уопште се не кастрирају због феромона, већ зато што некастрирани реагују на постојање феромона. Овде је реч о мужјаку, које су то могуће болести чија је превенција кастрирање? Ценим сваки одговор који ће да ме просветли, али бојим се да си помешао мужјаке и женке које, нестерилисане, често обољевају од карцинома млечних жлезда, најчешће у старости од око 10 година (и то нема везе са бројем котова које је мачка имала у животу, већ је ствар хормонске природе). Дакле, ја и даље не бих стерилисао мужјака ако нема нежељене реакције на близину женке (мада му кастрација не шкоди). Што се обележавања тиче, ту је већ касно. Кастрација као средство против обележавања делотворна је само у раној младости, у узрасту не каснијем од 6 месеци (мада имам лично искуство које показује да ни кастрација у 6 месеци није помогла).

koliko znam..."prozor" je period od 6 do 9 (poneki ce ti vet savjetovati cak od 9 do 10 mjeseci..) mjeseci;
kako bi se zivotinja dovoljno razvila i kako prerana kastracija ne bi dovela
do ozbiljnih zdravstvenih problema kasnije...

inace, oko ovoga se i vetovi spore;
neki zastupaju kastraciju/sterilizaciju sto ranije; sa samo 8 tjedana...
dok drugi tvrde da je 6 - 10 mjeseci idealna dob...

takodjer, iz osobnog iskustva mogu reci da nije nikakav...problem
cak i ako se macor kastrira nesto kasnije tj. kad taj idealni period prodje
nas je machor (Pera, kasnije je nestao...) kastriran sa malo vise od godinu dana;
kada je poceo markirati i obavljati veliku nuzdu na jastuku svog...suparnika;
mog partnera, cim se ovaj doselio...:lol:
nakon kastracije i perioda "smirivanja hormona" markiranje je u potpunosti prestalo
tako da...itekako ima smisla kastirati macka i kasnije...

sto se Vuka tice on je sad u dobi kada bismo ga trebali kastrirati, ali
osim povremenog snaznijeg mirisa urina ne pokazuje neke narocite...promjene...
(ako izuzmemo njegov...specijalni odnos s tjebencetom...:lol:)
za sada ga ostavljamo na miru...:lol:

treci "slucaj" je macor naseg druga koji zivi u stanu, ima oko 6 godina i nije kastriran, ali ne markira...po kuci
samo povremeno "kuka" kad se pojavi neka...potencijalna djevojka u susjedstvu...:zper:

sta zelim reci;

1. ponasanje zivotinja nije nista...manje slozeno do naseg ponasanja...
i one imaju potrebe, emocije, zelje...konflikte...i
razrjesavaju ih na vrlo...individualne nacine...

2. poucena iskustvima sa tvorovima kod koji se to, nazalost, jako lijepo moze vidjeti
(npr. ameri su imali praksu da to obavljaju vec sa tri tjedna...
kasnije se pokazalo da te zivotinje imaju dosta zdravstvenih problema
i puno krace zive...u odnosu na npr.rusku, evropsku... tvorovsku populaciju koja se vecinski kastrira/sterilizira
u dobi kad je dosegla punu zrelost...nemam razloga pretpostaviti
da je kod macaka ili pasa bitno drukcije...)
sklonija sam pristati uz varijantu da zivotinju ne treba kastrirati/sterilizirati prerano
...ako se vec mora...a "mora"
se kako bi se macka "uklopila" u nase zivotno okruzenje...
prerano

Poslednja izmena:
Обележавање о коме је реч у мом случају потиче од потребе да се нагласи доминација, не од полног нагона. Ово је само потврда да кастрација не мора неминовно да реши проблем обележавања, ма у ком узрасту да се обави. Ако имате само једну мачку, макар била и мужјак, никада нећете да будете сведок обележавања због доминације. Над ким доминирати када си сам? Над ким вршити агресију, када си сам?

Wallace B. Morrison у својој књизи "Principles of Cancer Diagnosis" каже: "Prostate disease in cats is extremly rare". Е, сада ви видите колики је ризик од обољевања простате код мачака (код паса је друга прича), а то важи и за тестисе.

recimo nas Pero je covjeka..muzjaka dozivio
ko...najstrasniju konkurenciju...i da, savrseno sam sigurna da se o tome radilo :lol:

ono sto je kod macora kriticno su mokracovodi, ali problemi te vrste posljedica su
prerane kastracije....

"Cats should be neutered before they reach puberty - which with females is about 6 months and toms 9 months. Many experts feel that six months is an ideal time to spay or neuter. They believe that at six months cats are more or less fully mature. Their urinary tract, in particular the urethra, is fully developed. This is important especially with male cats, which when castrated too early, may have an increased risk of developing urethral blockage. This causes a condition known as feline urological syndrome in which cats have to strain to urinate."

http://www.knowyourcat.info/info/neutering.htm

Знам за случај где је жена била нападнута од сопственог одраслог мачка , након што је заборавила да опере руке одмах по уласку у кућу, а ишла је да храни уличне маце.
Једва се одбранила и могао је озбиљно да је повреди.

Poslednja izmena od moderatora:
e, kad smo vec kod tih...novina
znaci, nista smrdljivije u zivotu nisam osjetila
od novina iz macijeg wc-a
koji se nalazi u stanu...katastrofa
jadna macka
koja je inace seka, al ja po mirisu sudeci...pretpostavih da je bata...:sad2:

inace, mi smo probali i one drvene palerice koje reklamiraju kao
prirodne i to...kakav to nered napravi...to je strasno : (

Ne vidim razalog da zivotinja pati, jer ne moze da se pari. Citala sam da je i za macore zdravije da budu kastrirani i da manje podlezu bolestima. Pored toga, nece bezati od kuce i izlagati se opasnostima. Moja sva 3 macana su kastrirana, i nista im ne fali, niti su ikad bili bolesni *da kucnem o dvrvo*
Najstariji ima 13 godina i nije mu se promenila narav ni malo. Kastriran je sa 11 mesci. I dalje je antihrist. :lol:

OT - koristim Biosand, najbolji je zeleni, a kad nemam vremena da odem u Star's Pet (bivsi Fisherman), u pet shopu u komsiluku kupijem Who cares i nemam primedni ni na kvalietet ni na cenu.

Potpuno se slažem po pitanju kastracije, vrlo brzo je prebole a i ne shvate da nešto propuštaju, dok, s druge strane, nema više rizika da zarad... hm... ljubavi podlete pod točkove ili u usta nečijem terijeru. Moj Bili nije bio kastriran i mirovao je samo kad se vratio sa slomljenom nogom, ali šanse nije bilo da je lečimo ikako. Grejao je fotelju i forsirao Natusan jedno nedelju dana a onda po starom. I da, Natusan-om sam kao dežurni čistač stvarno bila zadovoljna.

На препоруку овде купио сам Натусан, али мени је то тако смрдело да смо пола бацили. Није баш да нисмо могли да уђемо у купатило, али..ни мали Јапанци не би издржали :lol: Нисам му набавио онај затворени ВЦ јер не знам да ли би уопште хтео да уђе, уопште никад не улази у транспортер, па не бих да бацам паре за Џ. Не верујем да би хтео.
Нема везе, можда је била нека таква серија Натусана, углавном - Томи са боровим иглицама је деф. закон :)

e, meni taj tomi (al obican) izgledao skroz dobar
medjutim, najbolje sto smo probali je neki hrvatski\u sirotinjskom pakovanju...
toliko sirotinjskom da sam zaboravila i kako se zove
u pet centru sam uzimala; nismo bili pri parama pa sam uzela
najjeftiniji i iznenadila se, ugodno...

На препоруку овде купио сам Натусан, али мени је то тако смрдело да смо пола бацили. Није баш да нисмо могли да уђемо у купатило, али..ни мали Јапанци не би издржали :lol: Нисам му набавио онај затворени ВЦ јер не знам да ли би уопште хтео да уђе, уопште никад не улази у транспортер, па не бих да бацам паре за Џ. Не верујем да би хтео.
Нема везе, можда је била нека таква серија Натусана, углавном - Томи са боровим иглицама је деф. закон :)
meni prodavacica u radnji rekla da je taj natusan nikakav jer se `blatnjavi` i bazdi.
biosand zeleni...nije los,ali nekako se dize siva`prasina` i macanove bele sapice ocas posla dobiju prljavo belu boju.

e sto sam juce kupila `pura` posip (grudvajuci sa mirisom lavande...a ima i limun,i borova suma :lol: )...zemlja porekla-indija....mogu reci da o svih koji sam probala definitivno je najbolji (5kg=450d)...vrlo brzo se grudvice sasuse,i bez ikakvog rasipanja se izbacuje.i nema one `prasincine` kao kod biosanda...a ne mogu da verujem da ni malo ne smrducka.preporuka

ja sam pre neki dan kupila u sarajevskoj biosand za 300 din obican (tj bez mirisa) da vidim da li cu resiti problem sa Cilkom i posipom i lepo se grudva ali smrdi ko.... who cares definitivno vise necu kupovati Ciletu. Inace, problem sa posipom je resen - promenila sam joj vrstu posipa :D

imam macana nedelju dana i koristim obican pesak koji mi je ostao u dvoristu jos od neke davne gradnje i radova na kuci..najvise mi smeta sto iz posude gde je pesak,kada zatrpava i razbacuje izvan pesak a i zna da omasi pomalo celu posudu sa peskom...jel'to sto je bebac ili sta:)?

druga stavka je sledeća:raznosi sapicama pesak po stanu,moram da usisavam svaki dan,sta mi je činiti?

imam macana nedelju dana i koristim obican pesak koji mi je ostao u dvoristu jos od neke davne gradnje i radova na kuci..najvise mi smeta sto iz posude gde je pesak,kada zatrpava i razbacuje izvan pesak a i zna da omasi pomalo celu posudu sa peskom...jel'to sto je bebac ili sta:)?

druga stavka je sledeća:raznosi sapicama pesak po stanu,moram da usisavam svaki dan,sta mi je činiti?

Videla bih tebe da imaš 4 noge, a nemaš ruke ;) Možda joj je mala posuda... i možda bi manje zatrpavala kad bi se pesak manje osećao, ovako zakopa jedno, otkopa drugo... kad koristiš grudvajući pesak, izvadiš grudvicu i ostalo je čisto, tako na ostatak ne smrdi i ne pravi mački posao....

i moj po nekada energicno zatrpava tako da rasipa okolo...
e,a to da `omasi` celu posudu....znaci samo jedno-maca je izuzetno cista zivotinja i bice da joj je posuda sa peskom smrdljiva.kupi grudvajuci pesak...a povremeno joj posudu operi i dezinfikuj

Ма не омаши маца, него избаци са песком и гованце када затрпава :)
Мораш да дезинфикујеш то место ван посуде, орибај га добро за сваки случај. И ово што су ти рекли, води рачуна о хигијени посуде, није довољно да се избаци песак, треба и посуду једном недељно опрати..

Kada omasi, sta omasi, nalazis napolju govanca ili mokracu? Ako je ovo prvo onda ga izbacuje kada kopa po pesku, kupi mu vecu posudu i grudvajuci pesak kao sto je predlozeno gore. Ako je mokraca onda spada u mali broj macaka koje ne cucnu kada piske, pa poprskaju i okolinu, tu je resenje dublja posuda.

Svaki pesak ce iznositi iz posude ali kada kupis pravi posip nece biti tako drasticno, jer su zrnca krupnija pa se teze lepe za sape od obicnog peska. Mozes da pokusas da stavis neki otirac pored posude, nesto sto efikasno cisti obucu, mozda sa onim gumenim gustim resama? Onda samo istreses otirac a ostatak stana ostane relativno cist.

Као прво, немој да користиш песак од старе градње. Он је годинама лежао у дворишту и пун је фекалија маца-пролазница, што аутоматски значи да је пун и јаја цревних паразита. Јаја цревних паразита, поготову јаја ваљкасте глисте (Toxascaris leonina, Toxocara cati, T. canis), годинама могу да опстану у спољној средини и плодна су, спремна да заразе. Тако ће и твој мацан да буде стално наново заражен, никада нећеш да их се отарасиш.

Што се разбацивања песка приликом копања тиче, набави специјалну кутију, која има према унутра савијену горњу ивицу, што доста спречава расипање (има их у продавницама за љубимце). Користи више од једне кутије, тако ће мацан увек да има на располагању чист песак. После сваке употребе кутије, поготову ако су у питању фекалије, избаци сав песак и дезинфикуј кутију. Немој да користиш асепсол, јер је токсичан, користи DESU S (производи га Ветеринарски завод Суботица), или алкохол.

Промашаји се догађају, нарочито приликом пиш****. Имам мачка који чешће пишки ван кутије него унутра, иако прописно уђе у њу. Једноставно, толико подигне задњицу док пишки да све оде преко кутије.

Да мало смањиш разношење песка, стави кутију(е) на неко згодно место и окружи их чупавим, "бујним" простиркама на којима ће, прелазећи преко њих, да отресе већи део песка са шапица.

zatvoren wc je odlicno rijesenje za te sto...gadjaju previsoko
mi ga imamo vec godinama; koliko vidim Vuku se svidja, svidjao se i Peri;
vjerojatno zato sto imaju osjecaj...privatnosti... ; )
jeste skuplji od obicnog wc-a, al vrijedi svaku paru.

zatvoren wc je odlicno rijesenje za te sto...gadjaju previsoko
mi ga imamo vec godinama; koliko vidim Vuku se svidja, svidjao se i Peri;
vjerojatno zato sto imaju osjecaj...privatnosti... ; )
jeste skuplji od obicnog wc-a, al vrijedi svaku paru.

Ја сам мачкар доста дуго, када су ми се јавили проблеми са "пребачајима" затворених wc-а још није било код нас, бар их ја нисам виђао у оних пар (колико их је било у то време) продавница за љубимце. Зато сам проблем морао да решим једним малим изумом, који врло лепо завршава посао.

Ја сам мачкар доста дуго, када су ми се јавили проблеми са "пребачајима" затворених wc-а још није било код нас, бар их ја нисам виђао у оних пар (колико их је било у то време) продавница за љубимце. Зато сам проблем морао да решим једним малим изумом, који врло лепо завршава посао.

sad ih ima paaaaa... dok ti svoj...izum ne patentiras, ubacis u masovnu proizvodnju i ne krenes prodavat preko teleshopa
jednostavnije je otic u ducan i kupit zatvoren wc :lol:

Back