PC vs PS3 vs XBOX360

Sve je stvar ukusa , puno puta sam vodio temu sa jednim drugom "PC VS Konzole" . Covek vise preferira PC , dok ja vise preferiram konzole , bukvalno ceo svoj zivot igram igre na konzolama. Tako da se na kraju svodi da je sve to stvar ukusa.

Maximy, donekle si u pravu. Mada i nije toliko stvar ukusa, koliko je do navike.

Ako hoces nekoga da ti racionalno obelodani ocenu onda nadji nekog ko ima sve od ponudjenog.

Ja imam Xbox 360 i igram se na njemu vec oko 2-3 godine, i bukvalno mi je dzojstik prerastao u naviku, nasuprot tastature.

Sony 3 sam igrao u par navrata, i mogu reci da se ne razlikuju konzole nesto previse.

Sad sam kupio i novi komp, i iskren da budem, kompjuter koristim za multiplejer, strategije i net.

Mozda zato sto sam navikao na xbox, ali igrice definitivno izgledaju bolje na kompu.

Jednostavno, navikao sam da igram na xboxu i najverovatnije cu tako i nastaviti. Sve dok ne crkne :D

Ja koristim PC...
Sem igranja ima i dosta trugih stvarcica...
A i za gaming je full samo treba malo ustedeti za bolji komp...

Ja koristim komp ceo zivot, ali realno prednost za igranje imaju konzole.
One su napravljene iskljucivo za igrice i svaka igrica koja je za nju napravljena ce ti raditi savrseno, neces morati kupovati jacu konzolu kao sto je slucaj sa kompjuterom. Sada, kod nas su pc-jevi mnogo popularniji za igranje, sto zbog navike, sto zbog finansijske situacije i jos nekih stvari...
Malo mi je cudno kad vidim amere kako igraju CoD i inace neke pucacine na konzoli, mada verujem da se i na to naviknes i postoji jos mnogo igrica koje nisu pucacine. Na konzolama sam najvise igrao fudbal (naravno) i jos neke tuce, trke i tako kad sam bio mladji.

Konzole bi trebale imati neke prednosti pri igranju igara, jedine prednosti su u vidu nekih ekskluzivnih naslova, i to je to. Kao i konzole, i Windows ima svoje ekskluzivne naslove, i to mnogo više konzola. Konzole bi trebale biti jeftinije od ekvivalento brzih računara, međutim, nisu. Konzole bi trebale imati jednak broj ostalih mogućnosti kao Windows, međutim nema ni 1%. Postavlja se pitanje da li ovakva tema vodi ičemu, naročito ako imamo u vidu da u PS3 idu samo originali, ne jeftiniji od 30€. To se svelo na lojalnost prema brendu.
Ono što znamo je to da je najveći nedostatak PC igara je neko udruženje proizvođača hardvera i softvera pa prave nebulozne igre pretjeranih hardverskih zahtjeva koje ne opravdavaju izgledom. Sjetimo se samo Crysisa. Svojevremeno je bio kritikovan zbog hardverske neoptimizovanosti, ali kad pogledamo današnje naslove koji ne izgledaju ni približno dobro, možemo zaključiti da je ta igra vrhunski optimizovana, ja sam je pokretao na radeonu 3200 (IGX). Ako Crysis 2 dovede do revolucije kakvu su u svoje vrijeme donijeli Crysis i FarCry imaćemo igru koju će biti moguće pokretati sa solidnom konfiguracijom a koja će nam tjerati pjenu na usta. Tako će igre izgledati na konzolama za 10ak godina.

mrtva je trka realno.
A pc kosta mnogooo vise od konzola kad se sve sabere, sigurno sam dao preko 2000 eura tokom zadnjih 10tak godina na nove kompove, ni ne primetis zapravo te troskove jer pc koristis i za druge stvari.
Doduse mi koji igramo pirate ni ne kapiramo koliko su skupe igre za pc u zadnje vreme postale...
Pc definitivno ima prednost strategije,pucacine,real time rpgovi
dok konzole turn based rpg,avanture,platforme,beat em up, dynasty wariors serijal, trke itd...

mrtva je trka realno.
A pc kosta mnogooo vise od konzola kad se sve sabere, sigurno sam dao preko 2000 eura tokom zadnjih 10tak godina na nove kompove, ni ne primetis zapravo te troskove jer pc koristis i za druge stvari.
Doduse mi koji igramo pirate ni ne kapiramo koliko su skupe igre za pc u zadnje vreme postale...
dok konzole turn based rpg,avanture,platforme,beat em up, dynasty wariors serijal, trke itd...

Ne bi to bila baš mrtva trka.
PC košta više od konzole, ali gotovo svi vlasnici konzole imaju i PC. Oni tanjeg džepa nemaju konzolu. Vjerovatno imaju izbor PC ili konzola, s obzirom da je moj mobilni telefon funkcionalniji od konzola, svi se opredijele za PC. Konzole kupuju vjerni dugogodišnji obožavatelji. I oni kupe konzolu tek ako imaju računar.
Što se tiče igara, postoji jedan važan faktor poznat kao kompatibilnost. Tako, recimo, ja na PC mogu igrati igre stare više od 10 godina, imaš ogroman broj malih igara, neke su čak i besplatne. Možeš li me podsjetiti šta je ono besplatno za konzole.
-ll- žanrova, tu ću te malo ispraviti. PC ima ogroman broj RPG naslova, mnogo njih nema port na konzole. RPG svijet je bogatiji na računarima. Da se ogradim od svog poznavanja konzola, ne znam kakve RPG naslove imaju, ali PC ima ogroman broj naslova, kako starih, tako i novih, i to vrhunskog kvaliteta. Platforme naročito. Avanture tipa Dead Space su prava rijetkost na Windowsu, što je na konzolama rasprostranjenije. Većina trka koja se pojavljuje na konzolama, pojavljuje se i na Windowsu. Tu je ključno da svaka platforma ima svoj adut. PS3 ima GT5 (i to odskora), XBOX360 je ovdje najtanji ali Forza je ekskluzivan naslov na koji se oni oslanjaju, i Windows ima svoj stari dobri GTR, koji možda ne može zamijeniti šminkanje auta u GT, nema toliko auta kao GT, pa ni staza, ali je mnogo bolja igra na asvaltu.

Opet se vraćam na početak priče. Oni koji se ovdje ***** svojim konzolama, rade to preko računara. Toliko da znaš.

mrtva je trka realno. A pc kosta mnogooo vise od konzola kad se sve sabere, sigurno sam dao preko 2000 eura tokom zadnjih 10tak godina na nove kompove, ni ne primetis zapravo te troskove jer pc koristis i za druge stvari.

Upravo.
Problem kod PC-a je to sto u njega moras konstantno ulagati novac...a i vjek trajanja mu nije kao kod konzole.
Stvar je u tome sto PC nije namjenjen igranju igrica...naravno da jeste ali uz dodatno ulaganje koje je dovoljno za narednih 2-3 godine i onda udri Jovo na novo...
Stvar je da jedna dobra graficka kartica kosta kao jedna konzola...a uz nju ti treba i novi procesor...to je bure bez dna.
PC nije zahvalan igranju igrica dok konzole jesu samo tome i namjenjene.

Skoro sve stare naslove stavise NEO GEO naslove mozes kupiti za PS3 (: !!!
Dakle...zvijele konzole...sa punim pravom.

Ljudi koji u svakodnevnici trebaju racunar...mogu koristiti i racunar od 500e dok gejmeri moraju imati racunar od najmanje 1000e da bi igrali igrice...pa ti sad vidi.
KONZOLA JE NAMJENJENA IGRANJU IGRICA a racunar je multifunkcionalan uredjaj na kojem se mogu igrati igrice.

Poslednja izmena:
Upravo.
Problem kod PC-a je to sto u njega moras konstantno ulagati novac...a i vjek trajanja mu nije kao kod konzole.
Stvar je u tome sto PC nije namjenjen igranju igrica...naravno da jeste ali uz dodatno ulaganje koje je dovoljno za narednih 2-3 godine i onda udri Jovo na novo...
Stvar je da jedna dobra graficka kartica kosta kao jedna konzola...a uz nju ti treba i novi procesor...to je bure bez dna.

Ljudi koji u svakodnevnici trebaju racunar...mogu koristiti i racunar od 500e dok gejmeri moraju imati racunar od najmanje 1000e da bi igrali igrice...pa ti sad vidi.
KONZOLA JE NAMJENJENA IGRANJU IGRICA a racunar je multifunkcionalan uredjaj na kojem se mogu igrati igrice.
Za 600e mozes da kupis odlican gejmerski komp sa i5 i gtx 460 :))

• Podržavam
Reactions: PKT
Upravo.

Kako ovo nisam vidio.

EPIC FAIL (ali nam prvo za svoju dušu nabroji komponente koju bi trebala imati mašina jednog gejmera za minimum, da vidimo koliko si dezinformisan).

Ja sam prije 30 mjeseci kupio računar koji sam platio 450€, tako je mogao šljakati. HDD mi se brzo pokvario pa je tada moj nemar ispivao pošto sam izgubio račun i nisam ga mogao reklamirati na garanciju. Onda sam kupio drugi, i skoro još 2. Prije toga sam kupio wireless za 14€.
Međutim, tad sam kupio ono što i sad imam i to je daleko iznad minimuma, to je čak iznad prosjeka. Phenom 9600, Radeon 3870, 4GB DDR2 800, LanParty 790GX, 500GB HDD. Procesor mi je za današnje pojmove prilično zastario, ali je dobar. Što senjega tiče sve bi letilo na maximumu maximuma. Memorije više no dovoljno, GFX je najslabija karika konfiguracije i još će pokretati sve živo bar dok ne dođe smjena konzola. Računar tih sposobnosti se sad može uzeti za 200€. Možda sa malo skromnijom pločom.

Evo nešto što je sasvim dovoljno svakom gejmeru i ne mora tražiti ništa bolje:
http://itsvet.com/proizvod/amd-phenom-ii-x4-945-3.0ghz-8mb/comp_comp_cpu/47/335
http://itsvet.com/proizvod/gigabyte-radeon-hd-6970-2gb-gddr5-gv-r697d5-2gd-b/comp_comp_vga/16/2417
http://itsvet.com/proizvod/asrock-890gx-extreme3/comp_comp_mboard/149/1660
http://itsvet.com/proizvod/kingston-4gb-1333mhz-ddr3-kvr1333d3n9-4g/comp_comp_ram/71/1380
http://itsvet.com/proizvod/lc-power-pro-line-933b-600w/comp_comp_case/204/1420
http://itsvet.com/proizvod/western-...-32mb-sata300-wd5000aads/comp_comp_hdd/26/153

Oko 650€ mašina sa radeonom 6970 i solidnim quadom sa 4GB DDR3. I ploča nije nimalo skromna, naprotiv, izuzetno dobra, i raspoložena za klokovanje. Ova mašina će jesti Crysis 2 na max.

Borise, ovo je prvi put da se ne slazem sa tobom xDD

Naime, pre svega par meseci kupio sam i sastavio komp, i platio ga ukupno, sa sve misom, tastaturom i ostalim dodacima, 550 evra, a moze da potera svaku najnoviju igru na high details. Evo pre neki dan sam presao Dead Space 2 na maximum details bez da je ijednom sljaknulo.

Tako da nije tacno da ti treba minimum hiljadu evra. Ako znas sta kupujes, i gde kupujes, moze se desiti da kupis i bolji komp za 600 evra, nego za 1000. Jeste da zvuci retardirano, ali ako neko kupi dve mama mia graficke kartice i onda ustedi na maticnoj ili procesoru, ta konfa ce mu otici u dupe za svega godinu, dve.

Mada, iskreno se nadam da ce, sto se tice kompova, prestati ovaj graficki bum. Znam da je recimo 2007 mozda bio i najveci graficki bum u istoriji video igara. A sad sam provalio da su igre, maltene dosegle neki graficki maksimum, i nadam se da ce to usloviti da vise necemo morati da menjamo komponente svakih par godina.

Borise, ovo je prvi put da se ne slazem sa tobom xDD

Naime, pre svega par meseci kupio sam i sastavio komp, i platio ga ukupno, sa sve misom, tastaturom i ostalim dodacima, 550 evra, a moze da potera svaku najnoviju igru na high details. Evo pre neki dan sam presao Dead Space 2 na maximum details bez da je ijednom sljaknulo.

Tako da nije tacno da ti treba minimum hiljadu evra. Ako znas sta kupujes, i gde kupujes, moze se desiti da kupis i bolji komp za 600 evra, nego za 1000. Jeste da zvuci retardirano, ali ako neko kupi dve mama mia graficke kartice i onda ustedi na maticnoj ili procesoru, ta konfa ce mu otici u dupe za svega godinu, dve.

Mada, iskreno se nadam da ce, sto se tice kompova, prestati ovaj graficki bum. Znam da je recimo 2007 mozda bio i najveci graficki bum u istoriji video igara. A sad sam provalio da su igre, maltene dosegle neki graficki maksimum, i nadam se da ce to usloviti da vise necemo morati da menjamo komponente svakih par godina.

nema sanse, ima da krenu sve veci i veci efekti, fizika i ostalo. Uopste svaka konfiguracija ce ti sljakati god(najcesce) dve maks na highu( ako si ulozio u gaming konfiguraciju) posle toga krece da polako opada. Promenio sam nemali broj konfiguracija i uvek je ovako nesto bilo.
Najjace je bilo inace da se kupi pre god ipo dana ja mislim(mozda i pre) dana, bila je neka akcija znam da sam uzeo bruka konfiguraciju za oko 400 eura. Bili su neki maksimalni popusti i jos bez pdvea. Sad sam bas bio nedavno da vidim koliko kostaju kompovi, cene su im otisle u pm... Inflacija nas ubi.

Pa da, igre nece stati sa grafickim razvojem dok ne dodju bukvalno do izgleda kao u Full HD filmu.
Ali pitanje je kada ce uslediti taj veliki bum?? Mozda sa Crysis dvojkom, a mozda i ne. Secas se kakav je bum bio kada je stigao Crysis na kompove. Tu si vise gledao okolinu, nego sto si igrao :D

Pa da, igre nece stati sa grafickim razvojem dok ne dodju bukvalno do izgleda kao u Full HD filmu.
Ali pitanje je kada ce uslediti taj veliki bum?? Mozda sa Crysis dvojkom, a mozda i ne. Secas se kakav je bum bio kada je stigao Crysis na kompove. Tu si vise gledao okolinu, nego sto si igrao :D

haha da secam se, svi su u tom momentu kad su sklapali konfiguracije uvek smo pricali na kojim setinzima ce moci da tera crysis :D
Mada ne znam, tesko je reci za Crysis 2, mozda jos nije vreme, ali sigurno je da ce jos malo da krene neki new age system. Mada gledao sam trailere, i brate izgleda ko realni zivot u oko 90 posto stvari :D... Za jedno 5-6 godian mislim da ce doci do nivoa filma.

To je sad krenilo u smjeru 3D prikaza, za koji treba jači hardver. Nikad igre neće stati sa napucavanjem detalja, i prodavanjem boljeg hardvera.
Što se tiče Crysisa, u vrijeme kad se pojavio Crysis, moj rođo je imao Athlon 3000, 1GB DDR, Radeon 9600XT. Konfa je bila san snova (za mene) ali je teško izlazila na kraj sa Crysisom. Da vas podsjetim, Prve grafičke kartice koje su mogle da pokrenu Crysis na max su Radeon 4870x2 i GTX295. Prva sigle core GFX kojka bi to mogla je 5870, i to na rez 1680x1050 na 22FPS. U vrijeme kad se Crysis pojavio, ni kartice od 500€ (8800GTX, 9800GX2, 3870x2) nisu uspijevale da ga pokrenu na max.
Ali morate imati u vidu zahtjeve tržišta. Ne mora se igra igrati baš na maximumu. Crysis na minimumu izgleda odlično, kao i neke druge igre. Ako je igra dobra, onda i ne gledam detalje. Igre u kojima sam se divio okolini (Far Cry 2, i slične) su loše i nemaju nikakvog smisla. Ali ako neko sebi može da priušti GFX od 500€, ili nekoliko takvih, pa zašto im ne obezbjediti da uživaju u prikazu. Samo ne treba patiti za glupostima, ispružiti se koliko si dugačak.
Inače sam bio pisao i ponoviću. Igranje je skup sport. Kako god okreneš. Tako da tu ne treba tražiti šta je jeftinije (npr PS3 sa 5 igara košta kao urnebesna konfiguracija, čak što više, 5 igara za PS3, bez PS3, košta kao solidan računar). Uz lansiranje PS3 u prodaju, izdato je 15 igara. U prvih godinu dana postojanja konzole bilo je oko 15 dobrih igara za ovu platformu, i većina njih postoji u PC verziji. Ako se neko odlučio na kupovinu računara u to doba, imao je široku lepezu igara na raspolaganju, kao i uvijek. Ko kupuje novi računar, ima u startu ogromnu količinu odličnih igara na raspolaganju.
Ono što spašava konzole nije ni cijena, ni kvalitet, ni funkcionalnost... Ono što spašava konzole je lobiranje gigantskih proizvođača, koji na taj način obezbjeđuju primamljive ekskluzivne naslove na svojim konzolama. S druge strane, PC nije samo PC. Kad kažemo PC, onda se podrazumijeva Windows platforma iza koje stoji gigant koji takođe stoji i iza jedne konzole. Pošto X360 koristi intel CPU, AMD GPU kao komponente koje koštaju, teško da MS ima neku veliku zarade od prodaje samih konzola. Imam lagani utisak da MS više para bere prodajom Windowsa nego konzola. Da MS ne sjedi jednom guzicom na dvije stolice Windows bi bio mnogo konkurentna platforma konzolama, ovako MS reže granu na kojoj sjedi. U svemu ovom ne spominjem Wii koji se lako emulira na PC, tako da ne vidim svrhu.
Kad sve saberete i oduzmete, tu nema nikakve uštede. To je bacanje para. E, sad. Kako ko baca pare to samo zna onaj ko ih baca.
Činjenica je da ogroman broj vlasnika konzole ima i PC. I konzolu kupe tek nakon što kupe sebi računar.

Back