Patuljasti zec (kunic)

• Začetnik teme Začetnik teme JelenaPA
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Cao ljudi! Imam patuljastog zeku sest meseci, a star je osam. Informisala sam se na raznim sajtovima o njihovoj nezi, ali do juce nisam znala da treba da mu secem noktice. Naime, moj brat, koji je imao patuljastog, rekao mi je da to njih boli, da moze da im uraste i, u nekim slucajevima, mogu i da uginu od toga, pa sam se malo uplasila. Sta znate o tome, da li da ga odvedem veterinaru ili ima da se kupi grickalica za njih? U mom kraju nisam nasla u pet sopovima, a brat mi je rekao da je nasa obicna grickalica preslaba za njih i da za njih postoji posebna, sa rupicom. Hvala svima unapred!

Ja imam tri patuljasta zeca i iz prve ruke ti savetujem da ga 1 put odvedeš kod veterinara da mu iseče noktiće,mene je koštalo 500din po zecu.Naime oni imaju žilicu koja se proteže duž nokta i ona može da se povredi-zato obavezno kod veterinara:)

Hrane se sargarepom, jabukom, koricom hleba, i nekim mixom za sitne glodare koji ukljucuje zob, ovas, jecam, psenicu, crne semenke, kukuruz, voli da gricka seno i pije mnogo tecnosti. Ne smrde, oni su jako ciste i uredne zivotinje, i ne vole kad im je kavez prljav (nabiju se u cosak gde je suvo). Jedino se, ali samo i jedino ako ti to dopustis zanemarivanjem ciscenja, kavez oseti na urin, ali dva puta dnevno je i vise nego dovoljno da to izbegnes.

a imas na netu kako se dresira da zna gde da vrsi nuzdu. Podignu repic kada nesto treba da obave, pa mu ti tad, ako je negde gde ne sme da bude (kaucu, tepihu, Tvom krilu itd...) kazes mu ne i stavis ga u kavez. Njih ne treba biti (a i ko bi imao srca), oni su jako pametne zivotinjice i brzo uce. Ako ipak negde "zgresi" pokupi to neko lopaticom i stavi mu u posudu u kavezu, sa malo sena ili piljevine. Tako ce znati gde treba, a gde ne. inace, oni tako obelezavaju svoju teritoriju, tako da je to (iako malo prljav) znak da s tu osecaju kao kod kuce i da su opusteni.

sta jede patuljasti zeka :) ima nesto posebno?i jel smrde?gde ih cuvate?

najbolje im je davati gotove granule za kunice.mozes ih naci u svakoj poljoprivrednoj apoteci. kostaju oko 320 dinara za 10 kg. najbolje su firme gebi iz cantavira.zekani jedu sve sto je zeleno,samo je bitno da mu se to daje nekoliko sati nakon branja,da uvene,inace moze da prouzrokuje nadimanje i smrt (licno iskustvo).obozavaju suvu detelinu i seno koje se moze davati bez ogranicenja.dobro im je ponekad dati poneku grancicu (granu) nekog drveta,recimo jabuke,da grickaju jer tako lakse trose zube koji im konstantno rastu.

Cao ljudi! Imam patuljastog zeku sest meseci, a star je osam. Informisala sam se na raznim sajtovima o njihovoj nezi, ali do juce nisam znala da treba da mu secem noktice. Naime, moj brat, koji je imao patuljastog, rekao mi je da to njih boli, da moze da im uraste i, u nekim slucajevima, mogu i da uginu od toga, pa sam se malo uplasila. Sta znate o tome, da li da ga odvedem veterinaru ili ima da se kupi grickalica za njih? U mom kraju nisam nasla u pet sopovima, a brat mi je rekao da je nasa obicna grickalica preslaba za njih i da za njih postoji posebna, sa rupicom. Hvala svima unapred!

pretpostavljam da zekan ima kavez!? najbolje bi bilo da taj kavez ima pod ili jednu stranu od drveta da tvoj zekan moze po njemu da grebe i tako trosi noktice. imam trenutno desetak odraslih zeceva i svi su u drvenim kavezima i ni jedan nema problem sa noktima.

Back