Patuljasti šnaucer-crni

Video sam dosta potomaka po izlozbama, vecina(ne svi) isto ogromni, neznam ali ovo ce vas u srbiji totalno diskvalifikovati u buducnosti.

Ornela Mutti,

Ako nije problem molio bih Vas da ovo što ste naveli malo bliže objasnite(mislim na ovu diskvalifikaciju u budućnosti).Mislite li da su svi naši psi generalno višlji od standarda i da ne mogu proći na izložbama u Evropi ili nešto drugo.........

Ne nisu svi previsoki, rekao sam ta su Kazak psi ogromni,a dosta se uparuje sa njenim muzjacima od deset i kusur kg. i visinom preko 36cm.Ono sto sam video od potomaka vise je onako kao srednji a ne patuljasti.
Kazak jeste pobedjivala tu po raznim Beogradima I Zagrebima kod sudija za sve rase sto sve znaju a nista dobro.jeste pobedjivala redovno i na srpskim specialkama, ali ona je i dovodila sudije koje su joj sudila.ona kao alfa i omega organizacie izlozbe netreba da izlaze svoje tamo.
U Poljskoj na svetskoj se uopste nije proslavila, a niti u Nemackoj na kada je ilagala, ne zato sto joj psi nisu lepi vec zato sto su preglomazni, a sudije tamo nisu bilo ko niti su gosti kod kazak na specialki u Srbiji.Zasto bih da pobedi lep pas od 36cm kada ima i lep pas od 34 ili 35cm.Zasto da pobedi kvalitetan pas bez p1 kada imamo kvalitetnih primeraka i sa p1, iako se on tolerise. Tolerise se i 2 cm preko mere i nedostatak p1 i meka dlaka i blago svetlije oko, alinije pozeljno vec se samo tolerise u nedostatku boljeg.Pse u toleranciji ne treba forsirati kroz uzgoj vec treba se potruditi vise i mahsimalno pariti jedinke u U PUNOM STANDARDU, ali i medju njima birati one atraktivne, odlakane i modernog tipa, a veruj mi ima ih sasvim dosta.
Treva samo se zapitati zasto je nema na ISPU izlozbama.
Evo na primer vi Igor, vidi se da vas pas je malen i ne bih rekao da je preko 35, dobro je i odlakan, ali je jako lose udesen, na tome morate vise, puno vise da poradite.
POZDRAV

Не знам где си куцао пост, ако мислиш на ову тему, онда овде није ништа брисано, пошто ја као модератор имам ту опцију да видим све што је цензурисано.

Zasto bih da pobedi lep pas od 36cm kada ima i lep pas od 34 ili 35cm.Zasto da pobedi kvalitetan pas bez p1 kada imamo kvalitetnih primeraka i sa p1, iako se on tolerise. Tolerise se i 2 cm preko mere i nedostatak p1 i meka dlaka i blago svetlije oko, alinije pozeljno vec se samo tolerise u nedostatku boljeg.Pse u toleranciji ne treba forsirati kroz uzgoj vec treba se potruditi vise i mahsimalno pariti jedinke u U PUNOM STANDARDU, ali i medju njima birati one atraktivne, odlakane i modernog tipa, a veruj mi ima ih sasvim dosta.

E,sa ovim Vašim primedbama se apsolutno slažem i u potpunosti ih podržavam,mada moram primetiti da kod nas u Srbiji generalno ima malo šnaucera(prvenstveno mislim na patuljaste crne).I to što ima uglavnom je sve iz dve tri odgajivačnice ili u direktnoj vezi sa njima(ovo se odnosi na patuljaste šnaucere),pa je samim tim vrlo ograničena mogućnost izbora priplodnjaka......Naravno,moguće je potražiti kvalitetne pse negde napolju,ali to iziskuje gomilu organizacionih,papiroloških,vremenskih,finansiskijh,itd itd problema,te se zbog toga to vrlo retko radi.....E,ako Vi po tom pitanju možete pomoći bili bi Vam vrlo zahvalni

A,što se mog psa tiče, hvala na pominjanju i na primedbama(mada moj pas momentalno nije baš u vrhunskoj formi,što ste Vi i primetili)Evo, od februara meseca kreće izložbena sezona kod nas pa ćemo videti.....

ornellaf,
nije to ni bila neka posebna rasprava između vas dve(barem ja tako mislim),a što se standarda tiče između patuljastih i srednjih nema neke posebne razlike sem u visini(koja ustvari ijeste predmet razgovora ovde).
Znači,patuljasti šnaucer donja garnica 30 cm,gornja granica 35 cm,svako odstupanje za 2 i više santimetara DISKVALIFIKACIJA.Ovo se kod nas,ne sprovodi u delo(ja barem neznam ni za jedan slučaj)nego se samo ne dodeli titula, i to ako ih ima više,a uglavnom se ocenjuju peticom(naravno pod uslovom da pas zaslužuje odličnu ocenu,ali je prerastao).
Dugo bi trajalo da sad elaboriramo,zašto ,kako,može nemože......činjenica je da kod nas to prolazi.E,sad hajde da zamislimo sledeću situacuju.......mužjak višlji od standarda,ženka višlja od standarda-kakve štence možemo da očekujemo?
To je problem,isto kao kad imamo izvanredne roditelje sa fenomenalnim predispozicijama(u bilo kojoj rasi)a nedaju kvalitetno potomstvo......
Suština, to što pas odlično izgleda,pripremljen je fenomenalno,ima više nego dobru ring dresuru, svi parametri su odlični,e sad ide čuveno ali je višlji od standarda za recimo 2,1 cm......procenite sami
Mogao bih ja sad još da filozofiram......no to bi za sad bilo to.....

Toliko smo se "malo" sporečkale da su me sasvim izbrisali sa balkankinology.Tamo ne postojim više.Početnik sam u uzgoju pasa pa sam onda morala da pitam one koji se mnogo duže bave time i rekli su mi da su upravo početničke greške upariti ženku 2 cm nižu sa mužjakom 2 cm većim od standarda ,da nikada nećete dobiti u standardu štene ,obično se dobijaju ogromne ženke i sitni mužjaci tako da ako smem da kažem ako treba pariti sa lošijim mužjakom u standardu i boljim koji je prerastao treba se ipak odlučiti za lošijeg u standardu.

Kao sto sam vec rekao, treba da su i muzjak i zenka u PUNOM standardu, kao i da su dedovi i bake u PUNOM standardu, da bih ste mogli da se nadate potomstvu koje ce u velikom procentu biti u PUNOM standardu.
Nsta to nije sto cete vi upariti malu prevelikog muzjaka upariti sa malom zenkom, na primer on 36 ona 33 pa onda ocekivati stence od 34 do 35, pa nije to sarma, to je genetika, a geni su neumoljivi i ne prasta.
Ornelaf kaze " ako treba pariti sa lošijim mužjakom u standardu i boljim koji je prerastao treba se ipak odlučiti za lošijeg u standardu" to je donekle tacno, ja kazem ni jedno ni drugo vec sa BOLJIM U STANDARDU, a ako vam nije takav pri ruci odmah u komsiluku vi se potrudite malo vise da ga nadjete negde dalje.
Sta ste tamo pisali gde ste spomenuli da su vas zabranili pristup, mozda je neko odgaivaca blizak adminu pa su vas udaljili iz licnih interesa, ljudi obicno ne vole kada im se istina sruci u lice.
Pozdrav za Ornellaf, Igor a i ostale sto prate temu.

Ornellaf,
Žao mi je što su te izbrisali sa Balkankinology,no ja u to ne bih da zalazim(mislim na razloge).Doduše, sajt je momentalno nedostupan za sve, pa se eto nalazimo na drugim forumima.....
Što se uzgoja tiče,znaš, to je isuviše ozbiljna tema,veoma kompleksna i nije pogodna za ovakav vid komunikacije.Mnogo knjiga i raznih studija je napisano na tu temu, i obzirom da je to materija koja je vrlo promenljiva stalno se nadopunjuje ili menja......Kojeg psa sa kojim upariti,za šta se odlučiti....to ustvari i jeste najveći "kumst",jer kad bi to bilo tako jednostavno onda bi svi mi imali izvanredne pse za vrlo kratko vreme,ali nažalost to tako ne ide....
Znam za primere vrhunskih pasa,izvanrednih primeraka koji u smislu potomstva nisu dali ama baš ništa,a sa druge strane vrlo prosečnih(možda čak i ispodprosečnih)čiji potomci su Evropski šampioni...

Ornela Mutti,

Hvala na pozdravu,i opet se slažem sa Vama,samo to nije baš tako jednostavno kao što izgleda..
Mislim,sami ste napisali u nekom od predhodnih postova "vec se samo tolerise u nedostatku boljeg"e,to je nažalost vrlo često zastupljeno.A,bogami i ovo sa "komšilukom"je prilično problematično,a naveo sam i zbog čega.......
Pa čak i da uspete da prevaziđete sve navedene probleme čekaju vas ozbiljno nerazumevanje od strane drugih odgajivača,razna podcenjivanja,"damping cene" itd,itd.....e pa onda morate biti zaista veliki zaljubljenik rase(kao što mnogi od nas jesu)i entuzijasta pa da sve to pregurate i izborite se za svoje pse i svoje "mesto pod suncem".....

Može li se reći da se bez obzira na najbolje namere i procene svaki od odgajivača pa i oni najuspešniji će imati bar neki promašaj,bar jedno leglo od 50 u kojem će biti pasa koji nisu u standardu?
Lično imam dilemu da li ženku koja se nikad nije štenila voditi kod dobrog komšije ili kod nekog odličnog malo dalje?
p.s.vratili su me delimično na forum balkankinology,nekih tekstova ima a nekih nema.

Lično imam dilemu da li ženku koja se nikad nije štenila voditi kod dobrog komšije ili kod nekog odličnog malo dalje?
p.s.vratili su me delimično na forum balkankinology,nekih tekstova ima a nekih nema.

Moj savet za ženku i parenje-prvo vodi kod dobrog komšije,da vidiš kako ženka reaguje,kako nosi štence,kakva je majka,kako se šteni itd itd.....pa ako to sve funkcioniše koliko toliko uredu onda idi malo dalje.Ja bi tako uradio.iako može i prvi put da bude sve super(ali ne znaš šta možeš da očekuješ,mislim od te ženke jer nemaš nikakvih prethodnih iskustava sa njom)

Što se Balkankilogije tiče,ako si na tu vrstu brisanja mislila onda te nisu brisali uopšte jer su svi postovi od pre 22.12.2008.brisani(svima)iz tehničkih razloga......Neko je hakovao sajt i eto........

Da li je neko izlagao u Beogradu, i kako je prosao, atmosfera, sudjenje, kvalitet izlaganih miniaturnih snaucera i ostalo.
Jeste,jeste moj Vax"Taras"kod crnih patuljanera V1 R.CAC R.CACIB atmosfera odlična(mada je u hali bilo izuzetno hladno,posmrzavasmo se)Tara's Buch Cassidi V1 CAC CACIB kod mužjaka a kod ženki Malvina Rezlark V1 CAC CACIB i BOB.
Ukupno 31 patuljaner 5 crnih ,7 biber so,15 crno/srebrni i 4 belih.....
Sudili Laslo Salov i Sanja Momčilović Bognič........
Ako te zanimaju i ostali reci napisaću......

Sanja Momčilović Bognič?
Da ne bude zabune,Salov je trebao da sudi sve šnaucere međutim zbog velikog broja dobermana(preko 40)suđenje se prilično oteglo pa je uskočio drugi sudija Sanja Momčilović Bognič(koja inače uglavnom sudi jazavičare i lovne terijere)da se ubrza i skrati suženje.Ja lično nemam zamerke na suđenje(mada bi po mom viđenju raspored bio malo drugačiji)......

Procitao sam sve sto je pisano na ovom topiku pa me zanima kakva je preporuka za parenje crno srebrne patuljanerke? Pretpostavimo da nisam u mogucnosti da odvedem psa na parenje dalje od Hrvatske i ne mogu da platim vise od 300-400 Eura za parenje.
Takodje ne zelim da kupiram stence a moja kuja ima lakse usi,pa bih da izbegnem nekog od kupiranih pasa je se kod njih ne vidi kako nose i koliko su im teske usi..
Sta vi mislite,ko bi od pasa iz Srbije dosao u obzir?

Sta vi mislite,ko bi od pasa iz Srbije dosao u obzir?
Molio bih Vas da budete malo precizniji,mislim kome se obraćate......
Ono što Vam ja mogu reći to je ko ima kvalitetne mužjake,odnosno kome da se obratite pa se sami odlučite.....
Mada,Vi možete pariti i sa drugim varijetetima
Ovo što ste naveli za crno/srebrne(mislim na izložbu u Beogradu) je tačno i Jelenini psi su vrlo lepi i kvalitetni,mada nebi valjalo da svi pare sa njenim mužjacima.....
Ako Vas nešto više zanima kontaktirajte me preko privatnih poruka......

Takodje ne zelim da kupiram stence a moja kuja ima lakse usi,pa bih da izbegnem nekog od kupiranih pasa je se kod njih ne vidi kako nose i koliko su im teske usi
U suštini mislim da treba dobro da pogledate šta sve nedostaje Vašoj kuji i šta želite da postignete...
Mislim,hoće te li da zadržite neko od štanadi za sebe,zašto parite kuju,koje bi joj to leglo bilo itd,itd
Možete se obratiti i šnaucer i pinčer klubu,i tamo dobiti određene informacije(Jelena Kazaković-Nikolić je predsednik)............

Toliko smo se "malo" sporečkale da su me sasvim izbrisali sa balkankinology.Tamo ne postojim više.Početnik sam u uzgoju pasa pa sam onda morala da pitam one koji se mnogo duže bave time i rekli su mi da su upravo početničke greške upariti ženku 2 cm nižu sa mužjakom 2 cm većim od standarda ,da nikada nećete dobiti u standardu štene ,obično se dobijaju ogromne ženke i sitni mužjaci tako da ako smem da kažem ako treba pariti sa lošijim mužjakom u standardu i boljim koji je prerastao treba se ipak odlučiti za lošijeg u standardu.
Razlicita misljenja ja ne smatram time sto vi smatrate ali OK , razliciti smo ;)
Mislim da smo svi bili ''izbrisani'' sa BK, ali ako ja treba da budem krivac nema problema, moze :-) Eto cim imam suprotno misljenje od nekog drugog ja tog nekog odmah izbacim sa foruma, odmah , sta cu takva sam :-)
Evo za ovo na forumu vec duze znam , ali tek sad imam vremena da vam odgovorim jer ovde treba malo duze pisati, a ja sam morala malo da se odmaram nekoliko nedelja ...

Kazak jeste pobedjivala tu po raznim Beogradima I Zagrebima kod sudija za sve rase sto sve znaju a nista dobro.jeste pobedjivala redovno i na srpskim specialkama, ali ona je i dovodila sudije koje su joj sudila.ona kao alfa i omega organizacie izlozbe netreba da izlaze svoje tamo.

Ovo je stvarno velika glupost. Moram tako reci !!!
Tvrdim pred svakim covekom, zenom, Bogom i zakonom da LAZETE !
Ako vi nesto radite NE ZNACI da to radi svako.
Mozete pitati koga god zelite iz kluba snaucera i pincera a mozete se i uclaniti i ucestvovati u radu kluba pa videti kako sve funkcionise. Predsednik sam SPK Srbije nekoliko zadnjih meseci. Pre toga sam bila sekretar. Samo sam sudiju gdin. Jan Lieta iz Holandija ja kontaktirala i zvala ( jer je bila potreban komunikacija na engleskom ) . Gdin. Lieta nisam upoznala licno sve dok se nije sudjenje zavrsilo, a inace na tom sudjenju kod tog sudije moj pas nije bio BOB. Sve ostale sudije nisam ni poznavala ni kontaktirala sa njima pre izlozbe , pa ni u toku same izlozbe jer moje pse na ocenjivanje na specijalki izvodi hendler. Sa sudijama sam se upoznala i predstavila sam im se posle zavrsene izlozbe A SVAKI SUDIJA NA SPECIJALKI SNAUCERA I PINCEVA ne dobija katalog ni nakon zavrsene izlozbe , nego nakon zajednicke vecere kojoj moze prisustvovati svaki ucesnik ili posetilac izlozbe, znaci kad krece na spavanje sudija dobija katalog i tek tada moze da vidi ko je od pasa bio prijavljen tj. kome je sve sudio na nasoj specijalki. Svi clanovi upravnog odbora ucestvuju na izlozbi sa svojim psima, svi se trude da ne uticu na sudjenje, niko osim ako nije jedino resenje ne izlaze licno u ringu svoje pse...Sudije koje dovodimo velika sudijska su imena na koje je jako tesko uticati i svaka cast onome ko u tome uspe. Gdin i gdja. Arhends predstavljaju najveca imena u snaucer pincer svetu i u nemackoj kinologiji , takodje i gdin i gdja. Schicker takodje . Mozda se neko moze ne slagati sa njihovim sudjenjem i odlukama ali reci da je neko na njih uticao je vise nego smesno i pokazuje da ne znate o kome se radi. Gdin. Liet iz Holandije je jedan veoma ''striktan'' sudija sto je i pokazao velikim brojem 3. i 4. dodeljenim mnogim psima pa i psima u vlasnistvu ljudi koji su organizovali izlozbu. Mnogi se nisu slozili sa njegovim sudjenjem ali videli smo njegovo misljenje.
Gdin. Pentenero, predsednik snaucer pincer kluba Italije, takodje je jedan ''ostar'' sudija , prvi put sam coveka videla kad se pojavio ujutru na izlozbi i prvi put progovorila sa njim posle zavrsetka ocenjivanja.
Ove godine na specijalki je na moj zahtev uveden ''pocasni'' razred koji je cest na specijalizovanim izlozbama. Upravo da bih mogla da dovedem svoje pse na specijalku, da bi mogla da dobijem ocenu i misljenje od sudja koje postujem jer su dugogodisnji odgajivaci i sudije za snaucere i pinceve. Ove godine ne mogu da izbegnem susret sa sudijom pre pocetka sudjenja , red je da se predstavim kao predsednik kluba. Moje pse ce ponovo izvoditi drugi, i oni nece ucestvovati u konkurenciji za titulu klupskog pobednika . U pocasni razred moze se upisati pas koji je internacionalni sampion ili Euro ili World Ch , a pravila su kao i kod razdreda veterana, ne dodelju je se titula Cac pa ne ucestvuje ni u izboru klupskog pobednika.
Snaucer pincer klub Srbije ne ocekuje da svi koji imaju snaucere su zainteresovani da pomognu u radu kluba, neko jednostavno trenutno ne moze. Ali dajte ljudi ne pljujte ne po meni vec po gomili ljudi koja se trudi vec nekoliko godina i koja je uspela zajednickim radom da dodje do pocetnih ciljeva . Znate koliko se svi koji su u klubu '' vole'' , ne brinite niti smo svi prijatelji u klubu niti se svi volimo . Tu smo zbog pasa koje volimo i zemlje koju volimo. Snaucer pincer klub Srbije je upravo to SPK Srbije a ne moj, negov, tvoj, niti bilo ciji osim – NAS
Zao mi je sto vecina vas nije bila na svim ovim specijalkama ( Igor je bio na jednoj ) , sudije su svoje sudjenje i svoje stavove pokazale ne samo na izlozbi izborom pasa vec i posle izlozbe na zajednickoj veceri gde je svako ko je zeleo mogao da pita i potrazi jasnije objasnjenje sudije/sudija bez obzira koji da pas zanima, njegov ili necji drugi. Zao mi je i sto niste culi misljenja tih istih ljudi upucena svima a prvenstveno su se odnosila na ukupan kvalitet pasa u Srbiji.

Razlicita misljenja ja ne smatram time sto vi smatrate ali OK , razliciti smo ;)
Mislim da smo svi bili ''izbrisani'' sa BK, ali ako ja treba da budem krivac nema problema, moze :-) Eto cim imam suprotno misljenje od nekog drugog ja tog nekog odmah izbacim sa foruma, odmah , sta cu takva sam :-)
Evo za ovo na forumu vec duze znam , ali tek sad imam vremena da vam odgovorim jer ovde treba malo duze pisati, a ja sam morala malo da se odmaram nekoliko nedelja ...

Sad imate prilike da napišete šta mislite i da pojasnite neke stvari, kao što i treba da bude, ali ukoliko vam je nešto zasmetalo na ovom topiku ,a verujem da to nije to što sam ja napisala ,ja vam se ovom prilikom izvinjavam .Uzmite još nekoliko nedelja odmora pa se pojavite sa komentarom na stavove ornelle mutti

Nek se pisac svih ovih komentara u kojima se pominje moje ime predstavi imenom i prezimenom i svojim psima pre nego sto pominje druge.
Igora i Ornellaf znam. Zelim im sve najlepse i da jednog dana imaju i puno bolje uspehe od mene, jer ce to biti dobro za nasu zemlju , populaciju i razvoj snaucera na Balkanu.
Inace gdin. '' nepoznati ili nepoznata'' svojim recima pljuje ne samo po mom radu vec radu gomile odgajivaca crno srebrnih patuljanera sirom sveta. Na srecu ove rase veliki broj kvalitetnih pasa postoji vec godinama. Ovo je mlada ''boja'' , mladi varijetet snaucera ali se odlikuje visokim kvalitetom velike populacije pasa sirom Evrope. Na svakoj vecoj izlozbi u Evropi mozete videti veliki broj prijavljenih visokokvalitetnih pasa. U ovoj rasi i samo ocena ''pet'' je nekada veliki uspeh . Ovakav razvoj rase zelim svim rasama pasa.
Iz nase odgajivacnice tj. od nasih pasa imamo dosta potomaka, neki su bolji , neki su losiji tj. manje dobri. Nazalost vecina od njih je u inostranstvu, ovde ima slabo interesovanja za nase stence.
Inace svako je uvek dobrodosao u moju kucu, da vidi sve moje pse, da ih izmeri, izvaga, da vidi sve njihove ocenske liste i u njima procita sve sto su sudije napisale . Nemam razloga da se stidim bilo koju izlozbe i rezultata mojih psa. Oni koji su bili na datim izlozbama znaju i broj pasa i konkurenciju i kvalitet i sudjenje. A ako neko zeli sa bilo koje od ovih izlozbi skeniracu ocensku listu pa mozete procitati sve sto je sudija konstatovao o psu.
I jedna cinjenica – ne postoji nesto kao sto je ’’U PUNOM STANDARDU ’’ , Svaki pas koji nije diskavalifikovan na jednoj izlozbi je za sudiju PAS U STANDARDU, onog trenutka kad je pas pozitivno ocenjen ( nije diskvalifikovan ) tog trenutka sudija bira i rasporedjuje pse zbog njihovih vrlina ili zbog njihovih mana po onome sta sudija najvise voli kao karakteristuku rase i sta mu najmanje smeta kada su u pitanju mane. Da ne duzim o nebitnom ovde, u sustini pobedjuje kompletniji pas u ocima sudije jer svaki pas ima i mane i svoje vrline ... Veliko je pitanje zasto se neke mane tolerisu , i to neke vise , nek manje se tolerisu, kao i zasto su neke vrline u prednosti u odnosu na druge vrline psa , to ide u deo i temu ’’razvoj jedne rase’’.
Evo malo i cinjenica o rezultatima jednog mog psa, svi koji ovo citaju neka uporede sa onim na ovoj temi napisanim . Zao mi je samo sto je ponekad jace od cinjenica to rekla-kazala bar da je od osobe koja je rekla svoje ime i svoje prezime pa da razumem :-(

2004
1. Barcelona (E) , 04. June - EuroDog Show – BEST PUPPY OF BREED "European Hope 2004"- sudija Ilona Onsteck-Schenk (Holandija) – specijalista za snaucere jedna od najcenjenijih sudija , sudi najvece specijalke , World i Euro dog show sirom Evrope
2. Kragujevac (SCG), 19. June - CACIB - BEST PUPPY OF BREED - sudija Ivan Dimitrov (BG)
3. Melenci (SCG), 03. July –CACIB - PRM SCG- - sudija Ratibor Cekić (SCG)
4. Despotovac(SCG), 22. August -CAC- PRM SCG, BOB- sudija Borivoje Joksimović (SCG)
5. Niš (SCG), 22. August- CACIB - PRM SCG, Jun.BOG1- - sudija Nenad Marić (SCG), odgajivac snaucera
6. Kragujevac (SCG), 18. September-Speciality for Pinchers & Schnauzers- SCG Jun.CLUB SIGER 2004 & Club BOB- sudija Elke Ahrendts (Nemacka) – specijalista za snaucere i pinceve , njen suprug gdi.Ahrendts je predsednik ISPU-a
7. Čačak (SCG), 19. September-CACIB- PRM SCG, BOB, R.BOG- - sudija Umberto Usmiani (Italija)
8.Zagreb (CRO), 20. November- CACIB- PRM CRO, BOB- - sudija Margit Brenner (Austija)
9. Zagreb (CRO), 21. November – CACIB- PRM CRO, BOB- - sudija Štefan Šinko ( SLO) , vrlo nepoznati sudija 
2005
10. Ljubljana (SLO), 15. January – CACIB -CAC SLO, CACIB, BOB - - sudija Zoran Branković (SCG)
11.Ljubljana (SLO),16. January-CACIB - CAC SLO, R.CACIB - - sudija Alfonso Thovar (Spanija)
12. Belgrade (SCG), 13. March- CACIB - CAC SCG, CACIB, BOB, BOG1- sudija Zoran Ćurčić (SCG)
13.Zagreb (CRO),19. March – CACIB - CAC CRO, CACIB, BOB- sudija Eva Vadocz (Madjarska) – odgajivac pinceva i snaucera
14.Zagreb (CRO), 20. March – CACIB - CAC CRO, CACIB, BOB - sudija - Christine Rossier (Svajcarska) , vrlo nepoznati sudija 
15. Jagodina (SCG), 02. April – CACIB - CAC SCG, CACIB, BOB, R.BOG - sudija Živojin Stevanović (SCG)
16. Szilvasvarad (H), 15. May – CACIB - CAC HUN - sudija Andrzej Kazmierski (Poljska)
17. Szilvasvarad (H), 15. May – CACIB - CAC HUN, R.CACIB- sudija Peter van Montfoort (Holandija)
18. Szilvasvarad (H), 15. May - Speciality for Pinchers & Schnauzers- R.CAC HUN- sudija Lisbeth Mach (Svajcarska)
19. Tulln (A), 05.June – EuroDogShow – V - Agnes Ganami Kertes (Izrael)
20. Kragujevac (SCG), 12. June – CACIB - CAC SCG, CACIB, BOB - sudija Srećko Kukić (CRO)
21.Veliko Gradište (SCG), 09. July – CAC - CAC SCG, BOB - sudija Ratibor Cekić (SCG)
22. Sremski Karlovci (SCG), 10. July – CACIB - CAC SCG, CACIB, BOB, BOG1, R.BIS - sudija Rade Pajić (BIH) – jedan od prvih odgajivaca snaucera na prostoru bivse Jug.
23. Kragujevac (SCG), 03. September –CAC- CAC SCG, BOB- sudija Refet Hadzić (BIH)
24. Kragujevac (SCG), 03. September -Speciality for Pinchers & Schnauzers -CAC, SCG CLUB SIGER 2005 - sudija Jan Liet (NL)
25. Obrenovac (SCG), 04. September –CACIB - CAC SCG, CACIB, BOB - sudija Zoran Ćurčić (SCG)
26. Arad (RO). 23. September -Speciality for Pinchers & Schnauzers -CAC RO, RO CLUB SIGER 2005 & Club BOB - sudija Eva Vadocz (Madjarska) – odgajivac pinceva i snaucera
27. Dortmund (D), 14.October –CACIB Sg - sudija Ingeborg Pagel (Nemacka)
28. Dortmund (D), 15.October – ISPU show - V4 - sudija Elisabeth Feuz (Svajcarska)
29.Cuprija (SCG), 22.October – CAC - CAC SCG, BOB - sudija Milan Maletin (SCG)
30. Zagreb (CRO) - 26. November –CACIB -CAC CRO, CACIB- sudija Tamas Jakell (Madjarska)
31. Zagreb (CRO) - 27. November – CACIB - CAC CRO, CACIB, BOB - sudija Luis Pinto Teixeira (Portugal) vrlo nepoznati sudija 
2006
32. Ljubljana (SLO) , 14. January – CACIB - CAC SLO, CACIB, BOB - sudija Peter E. Berchtold (Austrija)
33. Ljubljana (SLO), 15. January –CACIB -CAC SLO, CACIB, BOB - sudija Peter van Montfoort (Holandija) vrlo nepoznati sudija 
34.Zagreb (CRO), 04. March – CACIB - CAC CRO, CACIB - sudija Niksa Lemo (Hrvatska) – odgajivac snaucera
35. Zagreb (CRO), 05. March – CACIB - CAC CRO, CACIB, BOB- sudija Steffi Kirschbichler (Austrija)
36.Belgrade (SCG),26. March – CACIB -CAC SCG, CACIB - sudija Miodrag Vreteničić (SCG)
37. Plovdiv (BG), 31. March – CACIB - CAC BUL, CACIB, BOB, R.BOG - sudija Andov Todorov (Bugarska)
38. Plovdiv (BG), 01. April – CACIB- CAC BUL, r.CACIB- sudija Ivan Dimitrov (BG)
39.Smederevska Palanka (SCG), 09. April – CACIB - CAC SCG, CACIB, BOB, BOG1 - sudija Nebojsa Nedeljkovic & M.Urosevic (SCG)
40. Tata (H) , 22. April – CACIB - CAC HUN, CACIB, BOB- sudija Vidak Lajos (Madjarska)
41. Tata (H), 23. April – CACIB - CAC HUN, r.CACIB - sudija Kocsis Sandor (Madjarska)
42.Paracin(SCG), 07. May –CAC -CAC SCG, BOB - sudija Ljubisa Nikolic (SCG)
43.Niš (SCG), 14. May- CACIB -CAC, CACIB, BOB - sudija Kamen Litov (Bugarska)
44. Krusevac (SCG),17. June –CACIB -CAC SCG, CACIB, BOB- sudija Ljubisa Nikolic (SCG)
45.Kragujevac (SCG), 25. June – CACIB - CAC SCG, CACIB, BOB- sudija Andras Polgar (Ceska)
46. Vrnjacaka Banja(SCG), 23. July –CAC -CAC SCG, BOB, BOG1, RBIS -Pal Paroci (SCG) – odgajivac snaucera
47. Tirgu Mures(RO), 05. August - Speciality for Pinchers & Schnauzers - CAC RO, RO CLUB SIGER 2006& Club BOB , R.BIS – sudije Calin Margineanu (Rumunije) /Elke Ahrendts (Nemacka) , odgajivaci i specijalisti za snaucer i pinceve
48.Dracula Dog Show (RO),05. August –CACIB-RCAC RO- sudija Luis Pinto Teixeira (Portugal)
49.Romanian Open (RO),06. August –CACIB- RCAC RO -Monique van Brempt (Belgija)
50.Kragujevac(SRB), 01. October -Speciality for Pinchers & Schnauzers -CAC, SRB CLUB SIGER 2006& Club BOB - sudijeGisa and Walter Schicker (Nemacka), odgajivaci , specijalisti za snaucere i pinceve
51.Svilajnac (SRB),22. October –CAC -CAC SRB- sudija Aleksandar Mitrovic (SRB)
52.Belgrade (SRB),03. November –CACIB -CAC SRB, CACIB, BOB, BOG3 - sudije Gorica Nesic (SRB) & Bojan Matakovic ( Hrvatska )
53.Poznan (PL),11.November-WorldDogShow –V -Patricia Nemirovsky-Alsina ( Arg )
54.Zagreb (CRO),25. November –CACIB -CAC, R.CACIB -M. Krstic Arbanas (Hrvatska)
55.Zagreb (CRO),26. November-CACIB - CAC, CACIB, BOB, Zagreb Winner - sudija Hans Wiblishauser (Nemacka) vrlo nepoznati sudija 
56.Jagodina (SRB), 31. March – CACIB -CAC SRB, CACIB - sudija Nebojsa Nedeljkovic (SRB)
57.Nis (SRB), 13. May- CACIB- CAC SRB, CACIB, BOB, R.BOG- sudija Zoran Curcic(SRB)
58. Zagreb (CRO),10. June – EuroDogShow -V1, CAC, CACIB, European Winner 2007 - sudija Andrzej Kazmierski (PL) vrlo nepoznati sudija ?

59.Cuprija (SRB),14. July – CAC -CAC, BOB, BOG1, BIS3 - sudija Miodrag Vreteničić (CG)
60. Kragujevac (SRB) -26. August –CAC -CAC, BOB - sudija Wilfried Peper (Nemacka ) vrlo nepoznati sudija 
61. Kragujevac(SRB) - 15. September - Speciality for Pinchers & Schnauzers - CAC, SRB CLUB SIGER 2007 & Club BOB , CLUB BIS - sudija Giovanni Pentenero (Italija)- predsednik Snaucer Pincer kluba Italije
62.B.Topola(SRB),16. September-CACIB-CAC, R.CACIB - sudija Pal Paroci (SRB)- odgajivac snaucera
63.Novi Sad (SRB), 20.October – CACIB -CAC, CACIB, BOB – sudija Srecko Kukic (Hrvatska)
64. Cuprija (SRB), 21.October – CAC - CAC, BOB, BOG, BIS -sudija Ljubisa Nikolic (SRB)
65. Zagreb (CRO), 24. November –CACIB -CAC, CACIB, BOB - Zeljka Fon (Slovenija) – odgajivac snaucera
66.Ljubljana (SLO),12. January – CACIB - CAC, CACIB, BOB - Alexey Belkin (Rusija) vrlo nepoznati sudija 
67.Ljubljana (SLO),13. January – CACIB - CAC, CACIB, BOB -Beata Petkevica (Litvanjia)
68.Beograd (SRB),10. February – CACIB - CAC, CACIB, BOB -Laslo Salov (SRB) – na izlozbi prijavljeno 16 crno srebrne, kvalitetom i brojem pasa izlozba je zasluzila da bude BGD show

U Nemackoj smo bili na dve izlozbe , sa jedne imamo VELIKI uspeh, u velikoj konkurenciji sa tek napunjene 2 godine ( 2 godine i 16 dana ) u otvorenom razredu taj jedan ruzni psic koji zivi u Srbiji bio je odlican - plasiran na cetvrto mesto. To se kod snaucera zove uspeh , a ne to sto rece gdin. ili gdja nepoznati ’’pusing’’.
Bili smo i dan pre Ispua Cacibu, tu su svi psi koji imaju dlaku na nogama , ukljucujuci i mog psa dobili Sg . Gospodju baku koja je sudila, ako je jos uvek ziva volela bih da dovedete u Beograd da sudi , pa da se odusevite sa njenim sudjenjem . Inace napisala je jako lepu ocensku listu, mogu vam je skenirati mada je na nemackom pa cu napisati i prevod . Eto za nas ni to nije bio ’’pusing’’ , znali smo svi baka sudiju i njen stav o snaucerima sa dlakom na nogama, prijavila sam psa po savetu upravo nemackih odgajivaca, kennel Brunnengaerten i kennel Black Beatles , koji su rekli doslovno ’’ nije bitno sta ce pas uraditi , vec da ga vide ljudi, publika’’. I bili su upravu. Posle tog ’’pusinga’’ moj pas je imao parenja u inostranstvu, nekoliko stenaca je otislo upravo ljudima koji su pratili obe izlozbe.

Evo jedne fotke sa’’ neuspesne’’ nam izlozbe :):
Express_Man_ISPU_show2005_IMG_3668.jpg

ISPU –Nemacka – V4 open class u konkurenciji 16 pasa u razredu open

Uspehe ili ’’neuspehe’’ kod ostalih ’’nemackih i nenemackih’’ sudija mozete videti gore u svim rezultatima, a na nasem web sajtu i slike sa gotovo svih gore izlozbi.
Da li znate ko je sudio u Poznanu muzjake crno srebrne kad vec presudjujete ? Gospodja iz Argentine zemlju Nemacku nije verovatno videla ni u snovima. Prijavljeni crno srebrnih pasa bilo je181 , polovina su muzjaci koje je sudila znaci oko 90 muzjaka od toga svi kvalitetni psi, verovatno je to bilo previse pasa za nju. Najlepsi pas na izlozbi , najbolji i u tom trenutku najspremniji jedva se uspeo plasirati na 4 mesto u svom razredu a po meni i vecini je trebao biti Cacib i Bob ( tad moj pas nije trebao da bude Cacib, ali drugi-treci svakako, trudim se da budem realna koliko je to moguce i sasvim sam zadovoljna i sa ocenom odlican u velikoj konkurenciji) .
Da li mozda znate kako su ti moji psi u Poznanu prosli u zenskoj konkurencji kod drugog sudije?

Postavicu samo slike , one dovoljno govore o svemu :

WWPoland_ExpessManRezlark_Openclass.jpg

Kliknuti za uvecanje na
http://www.housekazak.com/WWPOLAND_openclass.jpg
Euro Ch Express Man Rezlark in open class

WWPoland_HouseKazakSunflower.jpg

House Kazak Sunflower( Euro Ch Express Man Rezlark- Int Ch Mimmy Mayflower ) - V3 , 3rd place

Euro Ch Express Man Rezlark – 36 cm visok, 9 kg tezak :
Slike:
Cacib_Beograd06_Oskar_DSC02.jpg

Oskar_ClubWinnerRomania2006_IMG_4206.jpg

Oskar_ClubWinnerRomania2006.jpg

Romanian Club Specialty Show - 05.08.2006.- CAC, Best male, Club Winner, BOB, Romanian Champion; judges Calin Margineanu (RO) and Elke Ahrendts (Nemacka)
EuropeanDogSho2007oskarEW07.jpg

EURO DOG SHOW 2007 Zagreb Croatia - 10.06.2007. judge Andrzej Kazmierski (PL) Express Man Rezlark - EUROPEAN WINNER 2007
Njegov rodovnik :
pedigreeOskar.jpg

Tata Ero Ch Hassanhill’s Allaround Santa Knyrys je inace potomak cuvene Svedske odgajivacnice a zivi u Rusiji, mama zivi u Ceskoj a potomak je poznatog psa iz Nemacke i mame iz Poljske . Dosta pasa u rodovniku su psi koji zive u Svedskoj i cije ime je u svakom dobrom psu u Svedskoj. Uostalom pogledajte pedigree i tutule pasa u pedigreeu.
Na nasu srecu ( jer nekada je potrebna i sreca ) potomci su krenuli stopama svoji predaka. Tako nasi psi i potomci odlicno prolaze ovde u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Madjarskoj, Slovackoj, Danskoj, Nemackoj, Norveskoj, Rusiji ...

Evo malo i potomaka :

BozaDSC_17300.jpg

Bon Jovi von Shamad ( Euro Ch Express Man Rezlark- Int Ch Ebony od Nevskog ) – 32 cm visok, ne znam koliko je tezak :)

Max_Cacib_Mostar_2007.jpg

Midnight Mystic from House Tomi ( Euro Ch Express Man Rezlark- Baba von Ali Hof ) – 35 cm visok, ne znam koliko je tezak :)

Tootza_16monthsold3.jpg

House Kazak Rainbow ( Euro Ch Express Man Rezlark- House Kazak Nightflower Ninny ) – 32,5 cm visoka

HouseKazakRaspberryKrk.jpg

House Kazak Raspberry ( Euro Ch Express Man Rezlark- House Kazak Nightflower Ninny ) – 32 cm visoka

HouseKazakRaindrop.jpg

House Kazak Raindrop ( Euro Ch Express Man Rezlark- House Kazak Nightflower Ninny ) – 32 cm visoka

specpatTea049.jpg

Moonligh Melodies from House Tomi ( Euro Ch Express Man Rezlark- Baba von Ali Hof ) – 32,5 cm visoka

AivoryP9150271.jpg

Aivory von Shamad ( Euro Ch Express Man Rezlark- Int Ch Ebony od Nevskog ) – 34 cm visoka

Zagreb_Ozzy1.jpg

House Kazak New Age Girl ( Euro Ch Express Man Rezlark – Mima von Dunav Stam ) – 32,5 - 33 cm visoka

Cacib_Ljubljana_15012006PICT0_Mima.jpg

House Kazak Sky Flower ( Euro Ch Express Man Rezlark – Int Ch Mimmy Mayflower ) – 34 cm visoka

specijalka_2006_HouseKazakSunflower.jpg

House Kazak Sunflower ( Euro Ch Express Man Rezlark – Int Ch Mimmy Mayflower ) – 34 cm visoka .
Ocenjena od strane Judged by: Jan Liet (NL), Niksa Lemo (CRO), Steffi Kirschbichler (A), Miodrag Vreteničić (SCG), Vidak Lajos (H), Kocsis Sandor (H), Tibor Gere (SCG), Kamen Litov (BG), Andras Polgar (CZ), Calin Margineanu (RO), Elke Ahrendts (D), Luis Pinto Teixeira (P), Monique van Brempt (B), Gisa and Walter Schicker (D), Gorica Nesic (SRB), Joanna Szczepanska-Korpetta ( Pol ), M. Krstic Arbanas (Cro), Hans Wiblishauser (D), Eva Vadocz (H), Giovanni Pentenero (I) , Pal Paroci (SRB) , Srecko Kukic (CRO), Ljubisa Nikolic (SRB), Zeljka Fon (SLO), Joao Pocas Vasco (P) . Kompletne rezulate imate na http://www.housekazak.com/results_Sunny.html

I na kraju za sada najmladji, nas sad dvogodisnjak :
VitalVisaVIsDSC_0057ew2007.jpg

WWPoland_hotel_Toti_11.jpg

Vital_VisaVis01102006_1.JPG

Vital Vis a Vis – 37 cm visok, 9 kg tezak
Da , to je pas koji je visok, ali ocenjen na 27 izlozbi , ni jednom nije diskvalifikovan zbog visine jer je pas u standardu. Vec naprotiv pozitivno je ocenjen i to kod odlicnih sudija i kod sudije npr. Hans Wiblishauser iz Nemacke - PRM CRO, Best Junior, Zagreb Junior Winner :)
Naravno da cemo ga koristiti u priplodu. Verovatno ce dati i neko previsoko stene, ali ce verovatno vecina biti u standardu. Zasto to mislim - njegovi rodjaci su nizi od njega ( braca i sestre iz istog legla i prethodnog legala ) , do sada ima puno pasa iste genetike i puno odgajivacnica ( i to bas i nemackih ) koje koriste upravo genetiku kao sto je njegova jer ta genetika nosi nekoliko osobina koje nazalost su veliki problem kod vecine patuljastih snaucera . Da , kao i svaka cista americka genetika moze dati i visoke pse ali ja preferiram psa kao sto je on pa makar bio i visok. Zasto, pogledajte njegove slike. Nadam se da ce svojim potomacima dati svoje najbolje osobine.
Vreme ce pokazati sve, nazalost u odgajanju nista se unapred ne moze znati kad bi se znalo, bilo bi nam svima jako lako .
Meni je drago ako vi imate savrsene pse bez i jedne mane , ja nemam takve pse, svi moji psi imaju mane i ja to glasno i jasno pricam svima. Sve izlozbe na kojima su bili uredno su napisane na njihovim stranicama, mozete pogledati i ko im je sudio i sta su uradili. Nemam razloga apsolutno nista da krijem .
Pse uzgajam iz ljubavi, psi zive sa nama, dele nasu svakodnevnicu a stenci su od prvog momenta zivota sa nama .
U uzgajanju mi je najbitniji temperament , karakter, psa. Samo pas sa dobrim karatkerom je i dobar izlozbeni pas, a pas sa losim karakterom nije dobar ni izlozbeni ni kucni ljubimac ! Posle karaktera idu osobine koje su potrebne patuljanerima kako bi izgledali ’’kao umanjena slika njihove velike brace’’ to je ono cemu ja tezim a to je recenica koja pise u standardu :)

Moj savet svim odgajivacima , isti ovaj savet kazem svim svojim prijateljima. Zavist je najgora boljka jednog odgajivaca bio pocetnik ili stari odgajivac. Svi smo mi manje ili vise sujetni ali vremenom realnost nadvlada sujetu ali zavist nazalost nikada nista ne nadvalada .

Spec2007najgrupaOskar.jpg

Najlepsa grupa potomaka sudija Giovanni Pentenero (Italija)
specijalka_2006_Progeny_group.JPG

Najlepsa grupa potomaka sudija Gisa and Walter Schicker (Nemacka)

Sad imate prilike da napišete šta mislite i da pojasnite neke stvari, kao što i treba da bude, ali ukoliko vam je nešto zasmetalo na ovom topiku ,a verujem da to nije to što sam ja napisala ,ja vam se ovom prilikom izvinjavam .Uzmite još nekoliko nedelja odmora pa se pojavite sa komentarom na stavove ornelle mutti
Nadam se da necu uzimati vise odmor :) , jer bi to znacilo da opet idem malo u bolnicu a to mi se ne svidja. U pauzama od bolnickog lecenja bila sam kuci ali nisam smela da sedim za PCom duze od nekoliko minuta.

Back