E takve se stvari deshavaju kada se ne vodi rachuna sta se radi i kakvi se psi pare! Najveci problem trenutno kod nas su bash takvi"pinchevi" i neznanje sudija tj nepoznavanje rase od strane ljubitelja pasa i samih sudija!Danas se svashta protura pod imenom patuljastog pincha!Odgajivachi takvih pasa najvishe stete donose rasi i drugim savesnim odgajivachima jer vade papire na sve i svashta! Mi smo recimo imali situaciju na jednoj izlozbi ,gde je sudinica birala kome ce da dodeli titulu BOB izmedju nasheg muzjaka i jedne zenke koja zajedno sa povodcem nije imala 2 kilograma!Pravi patuljasti pinch je pas jakog kostura i snazne gradje ,nije buljav,glava mu nije oblika jabuke ,elegantnog kretanja i pleni svojom pojavom! Pravog patuljastog pincha nikako ne mozete pomeshati sa chivavom!Druga zanimljiva situacija nam se recimo desila takodje na jednoj izlozbi gde je jedan"poznavaoc"rase doveo na izlozbu dva psa-muzjaka i zenku:zenka koju je kupio u proverenoj odgajivachnicii koja u svom imenu ima i prezime i koja odgovara rasi i muzjak koji je "nosilac mnogobrojnih titula" a njih dvoje nebo i zemlja!
Posle"razgovora" sa njim ,saznao sam zanimljive "podatke" o raznim tipovima PP ,oblicima glave ,tela i sl...Opet se vracam na prichu o ceni stenadi-za 100 e nema pravog patuljastog pinca! Recimo imate sluchajeve da mnogi "odgajivachi" prodaju stence za 100 E bez i 120 E sa papirima!
To je samo josh jedan dokaz da se radi o psima sumnjivog porekla jer po njima razlika izmedju psa sa rodovnikom i bez je 20 E a dobro se zna da toliko kosta rodovnik! Ta pricha ce se nastaviti sve dok se ne uvede red u nashu kinologiju jer bilo je sluchajeva da se u katalogu pojavljuju psi od jedne majke i dva razlichita oca ili jedne majke dva legla u roku od dva meseca!Tom brzinom se ne kote ni zechevi!
Ne kazem da takvi psi ne mogu da budu kucni ljubimci i da budu voljeni i mazeni( i lichno imam kuci jednog takvog PP) ali samo pod pravim imenom-MESHANAC!