Patuljasti pinč

ZDRAVO. JA SAM NOVA OVDE. TRAZIM PO INTERNETU SVE O PINCEVIMA.....I NASLA SAM VAS......
DOBILA SAM GA PRE PAR DANA I NISTA NE ZNAM O NJIMA, NI KOLIKO SMEJU DA JEDU...NI STA.....KAZITE MI NESTO MALO VISE O NJIMA
HVALA UNAPRED:D:bye:

Dobro dosla u nas "klub"!Ja imam pinca,ali on nije bas pravi predstavnik svoje rase,mislim cudno se ponasa,tako da nemam neke informacije koje bi ti bile od koristi,vazno je samo da ga volis i on ce ti uzvratiti!!!Sve najbolje!

O gramazi hrane je tesko govoriti, jednostavno ako je stene u pitanju dajes mu po malo i to nekih 4 puta dnevno. Sto se tice hrane i toga sta davati to je vec individualno.. Ja sam nasoj kujici kada je bila stene davao: griza, jogurta, pirinac (dobro prokuvan) i friskis granule za stence! Ako si u mogucnosti mozes dati i kvalitetnije granule ali nema potrebe i ove su odlicne. Naravno uz obicnu hranu nemoj zaboraviti na dodatke ishrani vitamine isl.. Ali se o tome konsultuj sa veterinarom i ni u cemu nemoj preterati, jer ne sme da se pregoji!! Mi smo iz ljubavi prema nasoj kuci jedno vreme napravili pravu cisternu od nje. To nikako nije dobro za psa, pogotovo za malog pinca oni treba da budu vizljasti nalik svojoj velikoj braci dobermanima. Javi se Grujinima oni mnogo vise imaju iskustva sigurno ti mogu vise informacija dati! Pozdrav i srecno sa malom..

Da, ne bi valjalo da se ugoji!Kad smo mi dobili pinca, bio je katastrofa,kicma mu se videla,a rebarca tek...ma skroz je bio zapusten i mrsav!E, onda je poceo redovno da se hrani (pa je jeo ko god sedne da jede!),i sad se bas popravio.Primecujem da je sporiji kad krenemo u setnju,a i nije vise tako brz kad trci.Moracemo da redukujemo porcije!!!Ali kako kad pocne da "place",ako mu nesto branimo...nasa mala maza...

Imali smo patuljastog pinca, bio je presladak a,i ta rasa je jako mala i strasno osetljiva. Mnogo poboljevaju i treba im posebna paska. Nas je nazalost stradao od automobila iako je bio na povocu ali izleteo je , auto ga je samo zakacio, bio je mnogo mali i uginuo je. Da je bio pas neke vece rase sigurno bi preziveo. Moj savet je uzmi veceg psa.

Imali smo patuljastog pinca, bio je presladak a,i ta rasa je jako mala i strasno osetljiva. Mnogo poboljevaju i treba im posebna paska. Nas je nazalost stradao od automobila iako je bio na povocu ali izleteo je , auto ga je samo zakacio, bio je mnogo mali i uginuo je. Da je bio pas neke vece rase sigurno bi preziveo. Moj savet je uzmi veceg psa.
danas 15:16
to tvoje nije bio PP nego neka mesavina Civave i Pinca pinc je jedna od najzdravijih i najdugovecnijih pasmina jedino sto malo teze podnosi to je hladnoca ali cak i to u extremnim slucajevima

Pozdrav svim ljubiteljima rase patuljasti pinc!
Da Vam se predstavim sa svojim muzjakom koji se zove INDRA MALI ZMAJ ( inache imam i odgajivachnicu PP koja se zove-"BARKMAKER"!
Indra je pravi predstavnik svoje rase i za svojih 13,5 meseci vec je MLADI SHAMPION SRBIJE, ostale ocene su mu 5 x PRM, 2 X BOB i na izlozbi u Becheju (CAC) je bio treceplasirani pas druge grupe!!!
24o8wux.jpg

Pa u tekstovima koje sam dosada procitao kaze se da su dobre i podignute i preklopljene usi a to isto ima i po slikama standarda. Zato recimo kada odgajivaci primete da npr. jedno uho podignuto a drugo ne onda kupiraju da ipak bude to sve jednako verujem da takav pas sa dva razlicito nosena uha ne bi prosao dobro kao onaj koji ima ista i dobro nosena oba uha. U novijim tekstovima dosta pise o tome kako se danas mnogi odgajivaci bave odgojem pasa sa prirodno podignutim usima i nasa zenka je takva i iskreno mislim da su tako najlepsi tu vidis prirodni kvalitet usiju dok za kupirane nisi nikad siguran kako ih je pas nosio a pogotovo kako su nosili njegovi roditelji.
sto se tiche usiju kod PP kod nas za sada prolaze sva tri tipa -prirodno podignute,preklopljene i kupirane !
Po mom mishljenju najatraktivniji su kupirani !
Posto je PP nemachka rasa oni se veoma aktivno zalazu za izbacivanje pasa sa dignutim ushima iz uzgoja jer po njima ti psi mnogo odstupaju od izgleda pravog PP !
za sada taj predlog nije proshao ali mislim da ce se veoma brzo izboriti za izbacivanje takvih pasa !
evo vam jedna fotka PP sa prirodno preklopljenim ushima!
155klqr.jpg

ZDRAVO. JA SAM NOVA OVDE. TRAZIM PO INTERNETU SVE O PINCEVIMA.....I NASLA SAM VAS......
DOBILA SAM GA PRE PAR DANA I NISTA NE ZNAM O NJIMA, NI KOLIKO SMEJU DA JEDU...NI STA.....KAZITE MI NESTO MALO VISE O NJIMA
HVALA UNAPRED:D:bye:

zavisi ko je koga nabavio vi pincha ili on vas [razume ce oni koji imaju duze vreme ovu rasu] inace su pinchevi u srbiji kao i sve diskutabilni u svakom slucaju nabavili ste vernog prijatelja:dash:zapamti jedno VI STE GAZDA .zavisi sta nameravate da postignete sa vasim psom.

sto se tiche usiju kod PP kod nas za sada prolaze sva tri tipa -prirodno podignute,preklopljene i kupirane !
Po mom mishljenju najatraktivniji su kupirani !
Posto je PP nemachka rasa oni se veoma aktivno zalazu za izbacivanje pasa sa dignutim ushima iz uzgoja jer po njima ti psi mnogo odstupaju od izgleda pravog PP !
za sada taj predlog nije proshao ali mislim da ce se veoma brzo izboriti za izbacivanje takvih pasa !
evo vam jedna fotka PP sa prirodno preklopljenim ushima!
155klqr.jpg

Znam da su preklopljene usi ok ali sam na internetu nalazio na vise mesta da su i podignute usi naravno ispravne.. To nije pisao neki odgajivac da bi neko pomislio da forsira svoj imidz nego je skinuti opis standarda da li iz knjiga ili odakle vec naravno stranog sadrzaja, mada i sam kazem da kupiran pas najlepse izgleda to niko nemoze da ospori, ali ukoliko se kupiranje zabrani tada mi je ubedljivo najlepsi sa podignutim usima ipak im to mnogo lepse stoji od preklopljenih. I jos jedna stvar na mnogo izlozbi i kod nas i u inostranstvu sam video CH i sa podignutim i sa preklopljenim usima koji poticu iz raznih odgajivacnica sto je znak da je apsolutno i jedno i drugo dozvoljeno! A da li ce Nemci to zabraniti licno o tome nista nisam cuo ukoliko bude tako mnogo nas ce velikih problema na izlozbama imati.. Pozdrav

Kupiranje ushiju i repa je vec uveliko zabranjeno u dosta zemalja!
Kod nas (i u Rusiji) josh nije!Na svu srecu , jer to ne ide u korist popularizacije rase!
Iskreno ,kao sto sam vec jednom napisao ,ja lichno nisam protiv kupiranja jer to ne smatram muchenjem zivotinje!
Mozda bi bolje bilo da se pozabavimo prvo sa "odgajivachnicama" gde drze pse po 10 komada na kvadratni metar i gde dobijaju hleb i vodu kao hranu!
Ja recimo sam sebe smatram za "budalu" jer su moji psi sa nama u sobi,dobijaju kvalitetnu hranu,shetaju se ako ne svaki dan ono bar svaki drugi,redovno se vakcinishu svake godine...
Nazalost kod nas ima mnogo vishe "pametnijih" i "upucenijih ""odgajivacha" koji redovno pune zov i druge slichne chasopise oglasima i imaju gomile titula a nigde se ne pojavljuju na izlozbama!
Pa i zashto bi kad je jeftinije da sami dopishu titule ,jer ko to ovde josh proverava!
Kod nas ima trenutno dve ili tri prave odgajivachnice patuljastog pincha gde vlasnici stvarno vode rachuna o svojim psima (i o ishrani ,i o zdravlju ,i o smeshtaju, i o poreklu i parenju...) i to je to !
SHto se tiche izlaganja pasa sa prirodno podignutim ushima ,nece to biti ona varijanta odmah nego postepeno!!!
Da li su ushi podignute ili spushtene ili kupirane nema toliko veze kao recimo da li pas ima dve ili tri kile(kao chivava ili prashki pacolovac),noge kao slamchice ,okrugle glave i buljave ochi,sve zube ,feminiziran izgled muzjaka i sl...
U poslednje vreme sve je manje takvih pasa na izlozbama (sto me raduje) ali i to se deshava zato sto novopecheni vlasnici(naravno josh nedovoljno upuceni u rasu) dovode takve pse u nadi da ce dobiti titule!
Pa kada se pojavi u konkurenciji pravi PP naravno odu kuci razocharani jer svakom je svoj pas najlepshi(shto se slazem) ali kako kaze u onom filmu"propisi su propisi"!!!
Mi josh uvek nemamo takve kriterijume na izlozbama da se psi diskvalifikuju ako nisu u tipu rase pa obichno takvi psi dobiju prolaznu ocenu ali to je vec druga pricha!!!

Dosta toga si u pravu... To je nazalost kod svih rasa u nasoj zemlji, pogotovo to koliko pasa drzi u kakvim uslovima i cime ih hrane znam i ja nekoliko takvih, mada neznam sto to da pominjemo nismo o tome ni poceli vec o usima! Samo sam rekao koliko znam i vidim da nije "mana" prirodno podignute usi! Ali da se na momenat vratim na ona 2-3 odgajivaca koji jedini imaju kvalitet slazem se da ima 2-3 od kojih kvalitet u Srbiji dolazi tj. koji su zasluzni za ulazak jaceg kvaliteta kod nas ali mislim da sada sigurno ima vec 5-6 pa mozda i vise odgajivacnica koji imaju po nekoliko bas dobrih pasa! Evo recimo ti imas veoma kvalitetnog i lepog pinca i imas odgajivacnicu a nisi sigurno sebe racunao u ono 2-3! Znam i na koga mislis, necu da imanujem ali ja ljudima skidam kapu to sto imaju je stvarno sam vrh rase i kod nas a dokazano i u svetu. Mada rasa kod nas izuzetno dobija na popularnosti pa su mnogi novi ljubitelji od pre par godina takodje pozeleli dobrog psa raspitali se gde da ga nabave i imaju odlican kvalitet. Pomenuo si i kupiranje i ja sam pristalica toga stvarno psu daje extra izgled ali sta da se radi ako rese i kod nas da zabrane bice svi nekupirani kao i u evropi e u tom slucaju po meni mnogo su lepsi primerci sa podignutim usima ne zato sto moja kujica ima nego zato sto mi se to jednostavno vise uklapa u pricu o ovim psima i samom izgledu! Ja sam isto cuo za te sitne varijante i ukrstanje sa civavom i pitaj Boga sta sve i pretpostavljam na koga mislis svi o tome dosta suskaju sve je moguce! Znam da moja zenkica nije savrsena i da ima puno boljih ali dobro sam procitao standard i vidim da je sto se kaze u "tipu" Ima dobru glavu, dobre uglove nije buljava i sto sam cak morao sa iskusnijima da se posavetujem visoka je 30-31 i ima 5-5,5 kg sto sam mislio da je previse i tada sam dobio uveravanje da je to u standardu naravno to sam potvrdio i na izlozbi prvi put smo je izveli i dobila je CAC. Sada ocekujemo njeno prvo leglo i jedino sto nam je u glavi samo da sve dobro prodje i da vidimo te malce! Za sada toliko, pozdrav tebi Perune i svim ostalim ljubiteljima i odgajivacima...

Tata je pas od nasih prijatelja ne izlazi po izlozbama znam da ima samo jedan prm od pre 4-5 god. Oni su ga uzeli koliko znam negde na severu, subotica,senta.... tamo negde ali detalje ne znam. Znam da glava nije jabucasta i da je 27cm takodje je jelenje boje kao nasa kujica a kao sto sam vec pisao ovo parenje je vise provera jer smo prvi put kujicu vodili kod onih odgajivaca koje si spominjao pa nam je ostala prazna. Nismo znali razlog jer je i mi takodje mnogo pazimo i zivi sa nama unutra onda je doticni "odgajivac" rekao da je to do nase kuje i da je ona jalova jer on ima samo proverene muzjake! Malo smo bili tuzni ali posle prica sa par iskusnijih ljudi saznali smo da gospodin najverovatnije gresi tako da smo se na ovo parenje odlucili vise da proverimo kujicu nego bilo sta drugo i uspelo je.... :super: Jako smo malo iskustva imali o ovoj rasi to je i danas veliki problem kod nas nema strucne literature na internetu uglavnom strani teks i sto je gadno najcesce na nekom jeziku sa kojim se ne snalazimo ali ide ka boljem, drago nam je sto ipak imamo pinca jer u onom neznanju kada smo je kupovali pre otprilike godinu ipo znali smo samo da ne sme biti buljav i okrugle glave, ostalo nismo ni gledali. Sto se tice roditelja kad neko drzi 20-30 pasa on moze najlepseg muzjaka i zenku da mi izvede kao njene roditelje, ali kazem ipak smo dobro prosli. Sada vec znamo igde cemo sledece stene kupiti i zasto tamo itd... Pozdrav.

Nema na cemu, nadam se da ce pomoci. :)

Diana imala sam istih problema sa pudlom. Jednom smo ga jedva oslobodili od pit-a. Moja je pretpostavka da je u pitanju nedostatak ili pogresno socijalizovanje. Nazalost ne znam nista o temperamentu patuljastog pinca, ali mozda nadjes neki univerzalan odgovor ovde..

http://www.sve-o-psima.com/viewtopic.php?t=466&sid=9e8e4d9db225947337208def82925e5b

On je kod nas dosao sa godinu i po dana,bio je ocigledno zapusten,kod nas ima puno ljubavi i neznosti(u sustini je velika maza),samo kad bih uspela da ga "prevaspitam",a veze nemam kako to da izvedem.Probacu na tom sajtu,hvala jos jednom!Pozdrav.

. Pomenuo si i kupiranje i ja sam pristalica toga stvarno psu daje extra izgled ali sta da se radi ako rese i kod nas da zabrane bice svi nekupirani kao i u evropi e u tom slucaju po meni mnogo su lepsi primerci sa podignutim usima ne zato sto moja kujica ima nego zato sto mi se to jednostavno vise uklapa u pricu o ovim psima i samom izgledu!
Ne razumem sta ti znachi to :"...prichu o ovim psima..."???
Bash takvi odgajivachi su i rashirili tu prichu(ti koji su ih ukrshtali sa chivavama ili sa vec chime)da "pravi PP mora da ima podignute ushi i da sve ostalo nema veze sa rasom!
Zanemarujuci pri tom sve ostalo kao da su selekciju pasa radili samo na podignute ushi i na tezinu ispod 3 kile!
Bash zbog svog porekla PP i ima preklopljene ushi (zamisli dobermana sa dignutim ushima ili srednjeg pincha) shto opet ne znachi da psi sa dignutim ushima nisu u tipu rase ako im i ostale osobine odgovaraju!
Recimoi majka od Indre ima prirodno podignute ushi a tata ne(on je kupiran)ali ni jedno od njih nema noge kao chachkalice ,buljave ochi i sigurno nemaju ispod 3 kile !!!
Znachi shta- nisu ushi najvece merilo pripadnosti rase nego tu ima josh dosta stvari koje treba gledati pri izboru steneta!
Recimo karakter roditelja je jako bitan !!!
Nazalost teshko da mozesh da proverish ko je otac steneta(kod pravih odgajivacha da) ali vec majku niko ne moze da ti podmetne ako stene uzimash na vreme!!!
Ukoliko ti odgajivach ne pokaze roditelje-ono kao -donese ti samo stence da vidish to vec moze da bude prvi znak mutljavine!!!
Zato se pravi psi ne kupuju na pijaci nego kod odgajivacha gde sve mozesh da vidish i koji ce ti sve objasniti sto te zanima!
Ne verujem da na pijacu dovode i majku i oca od stenadi!!!

"pricu o ovim psima" znaci da je to doberman u minijaturi kome svakako daleko bolje stoje kupirane, ili uspravne usi nego preklopljene, a PP ni nema srazmerno telu toliko velike usi kao doberman, neznam kada si dobermana nekupiranog video? Ja sam 1990 imao dobermana iz odg. Royall Bell od Stjepana Belka pa se pretpostavljam malo i razumem u njih!! A to ako PP ima podignute usi znaci da je temperamentan pas ovo su reci odgajivaca od ono 2-3 koje si spominjao pa ako je to glupost e onda je neko tu glupost izgovorio a ja je prenosim!! Postavio si gore sliku PP sa spustenim usima i sad reci da naspram glave tolike usi i doberman ima?!!!?? I sto stalno iniciras buljave oci i noge kao slamcice ciji to pas ima? Moj nema... Neznam sto to toliko spominjes kad smo samo o usima poceli polemiku. I za kraj samo da te obavestim da moj pas nije kupljen na pijaci ja ni hranu nikada ne kupujem na pijaci a da li moj pas ima uslove ja mislim da je sasvim pristojno da spava na koznoj garnituri u dnevnoj sobi....

E da kada smo vec kod kupovine pasa imamo mi i 2 zenke baseta iz Benedeky odgajivacnice, pa imam am. stafa kome je otac rio a deda DON KING sa mamine strane pa ako mislis da ja ne umem da nadjem kvalitet ili da kupujem nesto lose raspitaj se o ovim psima.... pozdrav

Pa niko nije ni spomenuo tvog psa -znachi shta-ja sam sve to napisao za buduce vlasnike koji zele da kupe ili na bilo koji drugi nachin nabave pinchera,da ne nasedaju na priche nego da se prvo informishu ,a gde da se informishu ako ne na netu jer svaki"odgajivach"ima svoju prichu pa se trudim da bar malo prenesem ono shto je ispravno !!
ja chak mislim da tvoj pas sasvim ok izgleda!mislim da si pogresno protumachio to shto sam zeleo da kazem!Chak nisam ni spomenuo da si ti kupio psa na pijaci nego opominjem da se psi ne kupuju na pijaci jer tamo ima raznog shkarta i meshanacaO vakcinaciji istih da i ne govorim kada se dobro zna da se vakcine od nedavno mogu raditi samo u vet.ambulantama !!!
Mislim da nema potrebe da se osetish prozvanim i chak mislim da si na dobrom putu sto se gajenja pasa tiche!!!
Znach ,kao zakljuchak :pravi pas jedino od proverenih odgajivacha (ovo se takodje odnosi na neke nove koji ce se baviti uzgojem pasa bez obzira na rasu)!!! pozdrav
p.s. ochi i noge stalno spominjem zbog iskrivljene slike o PP jer 99 posto ljudi kod nas misli da PP mora bash tako da izgleda !Kamo srece da su to samo obichni ljubitelji pasa koji zele PP kao ljubimca nego je i X samozvanih odgajivachnica pa chak i neke registrovane od strane FCI !
p.p.s zato ne ljuti se bez razloga nego teramo dalje u borbi protiv unishtavanja rase koju toliko volimo!

Back