Polazeći na svetsku izložbu svako je poželeo da mu pas bude odlično ocenjen, a posle toga videćemo šta će biti. Tako smo i mi isto poželeli i krenuli u Bratislavu i eto dobismo odlične ocene ali smo kao i Vasa Ladački u pesmi želeli mnogo više. Mnogi su želeli više, a dobli su to što su dobilu. Da počnemo prvo od nas. U otvorenom razredu naš Unco GDS je dobio ocenu odličan i eto ispunili smo početnu našu želju. A onda sledi nastavak želje. Nađosmo se među prvih 7 mužjaka sveta u otvorenom razredu kod patuljastih pinčeva. I onda eliminiše se sedmi , šesti, peti, mi uđosmo među prva četiri i eto ostvarenja dodatnih želja, super. Onda je elimionisan četvrti , treći u istom razredu i kad su ostala dva mužjaka naš i taj Nelson II di Kristianden ja pomislih, držeći Carmen GDS u drugome ringu, prvi smo u otvorenom razredu.
E, onda još dva kruga kretanja u kojima je naš Unco nenadmašiv i izložbena poza i drugo mestio i R-CAC. Dobar rezultat u odnosu na ukupan broj prijavlenih pasa 148. Zatim neverica i uzdah i razočarenje, pa zar taj pas od di Kristiandena da pobedi našeg Unca? Pa eto to je odluka sudije. Mnogi bi, pa i mi, pre početka izložbe potpisali na neviđeno da su zadovoljni takvom ocenom, ali eto ispade da mi i nismo u tom trenutku bili zadovoljni. Čujem posle komentare da hendler treba da ima sako, kravatu, šimi cipele i ko zna šta još. Nikoli smo sve to bili spremili u Bratislavi, ali Nikola nije hteo ni da čuje da obuče sako i da stavi kravatu za razliku od nekih koji su specijalno šili novo odelo i nabacili kravatu i ispali u prvom krugu.
Slučajno smo u Bratilavi bili na večeri u jednom restoranu gde postoji statua koja asocira na priču: Carevo novo odelo
Generalno gledano ako izgled hendlera utiče na ocenu, a samim tim, onda i na genetiku pasa, skidam kapu. Svako može priuštiti sebi da se tako odeven pojavi na izložbi mada izložba nije prijem kod Engleske kraljice. Da li će pas sa hendlerom koji je odeven po nepisanim pravilima kinologije biti dobar i u priplodu i dati dobro potomstvo izgleda da
nije ni bitno. Izvinite, ali to ne vodi unapređenju rase.
Kod ženki, Carmen GDS je ušla među prvih sedam ženki u otvorenom razredu. Sedeća sudinica je odabrala tri ženke i onda je trebalo da odabere i četvrtu i pokazala je prstom na Carmen, ali sekretar ringa nije stigao da ih izdvoji i onda je usledio ješ jedan krug i tada je sudinica pokazala da se izdvoji neka sasvim druga ženka u prve četiri. E sad, ja sam to shvatio da se ona dvoumila izmeđiu Carmen i te druge ženke ili je jednostavno zaboravila na koga je pokazala u prethodnom krugu. No nema veze. Cremen je dobila ocenu odličan zbog čega smo i išli u Bratislavu i bila vrlo blizu plasmana u prih četiri u orvorenom razredu.
Svetski prvak kod mužjaka je pas korektnih stavova i dobar je u kretanju. Slika koju je Vukašin postavio iz Jagodine nije najbolja i ne prikazujega ga u punom svetlu. Diskutabilno je da li je baš on zaslužio da bude svetski prvak, mislim da je bilo i lepših pasa, ali to je viđenje sudije i to moramo postovati.
Ne vidim razlog da se omalovaži dodeljena titula svetskog prvaka, pogotovo od osobe koje navodno nema nikave veze sa rasom, osim ako to nije smišljeno da se time pravda neuspeh nekog drugog psa.
Gužve u saobraćaju kao na evropskoj izložbi prošle godine u Budimpešti nije bilo. Parking prostor je bio podeljen u više sektora. Mali problerm je bio što su ti sektori bili udaleni od 500-1500 metara od hale u kojoj je održavana izložba. Slovaci su bili ljubazni i moglo se sa njim lako sporazumeti i na srpskom.
Sve u svemu treba biti realan i skroman. Sledeće godine u Celju u Sloveniji je evropska izložba, a svetska j eu Danskoj. Živi bili pa se vidimo tamo.
Unco GDS
V2 R-CAC
Carmen GDS
V5
Na Dunavu posle izložbe. U hali je bilo loše svetlo а a nas aparat amaterski pa sam odustao od slikanja