Patriotizam, deca i šuma

Da li je zaštita životne sredine jedan od načina iskazivanja patriotizma

• Da.

• Da, u nekim slučajevima.

• Ne znam.

• Ne, to rade NVO, koje su strani plaćenici.

• Ne, uništavanje životne sredine ne utiče na kvalitet života.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Naravno:super:
Nego, koliko kazana si imao ove godine? :zper:

na zalost ja nista, i inace

al u blizoj familiji imam rodjaka, ogroman vocnjak, sve po ps-u, navodnjavanje kap po kap, jabuke rodile odlicno, ima i grozdja za rakiju, bilo i kajsije, ali glavno-sljiva nesto tanko, mora malo da se dokupi. nista zato, kad prerodi sledece godine necemo imati sudova. za lozu odvajamo zrno po zrno i ..ma to nije ni loza, nije od komine, nego stajaznam grozda. kao mlekce

inace se radza pece bez secera, liga sampiona. bolan da pije

Тешко је направити еру између очувања природе и животне средине у моменту када еконимај не постоји
Али непобитно је да дугорочно без очувања животне средине нема опстанка

A ja pitah ko je spreman da se od patriota recimo preseli na Kosovo, ili da se kao komitske čete organizuju i ubace na Kosovo da se bore gerilski sa iredentom i mrskim im NATIO agresorima? Niko živi, ali bi svi "jednog dana" i tako redom. Niko od ovih i nisu patriote, ovo su samo foliranti koji bi se sutra prodali za sitne pare i učlanili odreda ui DS ili čk Ligu samo kad bi imali minimalni materijaolni interes za tako nešto. Toliko o tome.

Идемо Гвиде ко комите а ти идеш сас мене да ми неби направио срање у мом дворишту

Ja ni ne pričam da sam patriota. :P

бићеш или бити нећеш

A ja pitah ko je spreman da se od patriota recimo preseli na Kosovo, ili da se kao komitske čete organizuju i ubace na Kosovo da se bore gerilski sa iredentom i mrskim im NATIO agresorima? Niko živi, ali bi svi "jednog dana" i tako redom. Niko od ovih i nisu patriote, ovo su samo foliranti koji bi se sutra prodali za sitne pare i učlanili odreda ui DS ili čk Ligu samo kad bi imali minimalni materijaolni interes za tako nešto. Toliko o tome.

Ај не к+њ+ј.

Што се тиче теме: ДА!

I ovde je najveći problem nepoštovanje donetih zakona i propisa.
Pravilno bi bilo da ako neko hoće da seče drva pozove šumare koji onda obiđu šumu i označe koja drva mogu da se seku.
To niko ne radi. Vlasnik šume proda onome ko će da seče, a onda ovaj ode i poseče sva drva na prodatoj površini. Potpuno je iskrči.
Da znate samo kako jadno izgledaju šupljine na Rtnju....

Тешко је направити еру између очувања природе и животне средине у моменту када еконимај не постоји
Али непобитно је да дугорочно без очувања животне средине нема опстанка

Čuo sam ovaj argument na više različitih strana.
O čemu je zaista reč? :think:
Reč je o tome što u sistemu robovlasničkog kapitalizma izdaci na zaštitu životne sredine, socijalno i zdravstveno osiguranje, posmatrani iz ugla investitora, tj. vlasnika kapitala, predstavljaju nepotrebni trošak, kada se posmatraju na nivou kvartala ili fiskalne godine.
Vlasnici kapitala su veoma retko dovoljno obrazovani da razumeju, a često uopšte nisu spremni da uopšte razmatraju složene uticaje različitih parametara (kao što je zdrava životna sredina) na produktivnost, a time i povećanje profita.
Brojne analize pokazuju da takvo ponašanje vlasnika kapitala zapravo umanjuje profit, posmatrano na duže staze.

Naravno, treba uzeti u obzir i mentalitet razbojnika, velikog broja vlasnika kapitala, koji smatraju da im se više isplati da sada i odmah uzmu 200000 evra, nego u periodu od deset godina da dobijaju 75000 evra godišnje (cifre su izmišljene i predstavljaju princip).
Pri tome, neretko se dešava da primena prve poslovne politike dovodi do štete, na duže staze (na primer neracionalno gazdovanje šumom od strane drvne industrije u mnogim slučajevima dovodi do propasti i šume i drvne industrije - na našu veliku žalost, ovaj primer nije izmišljen, nego predstavlja žalosnu realnost širom sveta).

I ovde je najveći problem nepoštovanje donetih zakona i propisa.

Vrlo je teško izdejstvovati poštovanje zakona, kada se često dešava da pojedine strukture vlasti, uključujući i organe koji bi trebalo da sankcionišu takvo ponašanje, okreću glavu jer su dobro "podmazani".
Upravo tu treba da nastupe građani, građani koji su rodoljubi.
Da spreče dalje uništavanje naše zemlje i ugrožavanje zdravlja i života našeg naroda.

Pravilno bi bilo da ako neko hoće da seče drva pozove šumare koji onda obiđu šumu i označe koja drva mogu da se seku.
To niko ne radi. Vlasnik šume proda onome ko će da seče, a onda ovaj ode i poseče sva drva na prodatoj površini. Potpuno je iskrči.

Upravo sam o tome maločas pisao. :ok:
Posledice takvih neracionalnih poteza vrlo često su ugrožavanje života i zdravlja ljudi i smanjivanje produktivnosti.
Nama treba da bude cilj da naš narod bude što zdraviji, a zemlja što produktivnija.

Da znate samo kako jadno izgledaju šupljine na Rtnju....

Postoji li neka organizacija ili udruženje, koje se bavi tim problemom?

Patriotizam, nacionalizam, ili po srpski domoljublje i rodoljublje, predstavljaju ljubav prema otadžbini i prema narodu.
Manifestuju se kroz želje za boljitkom, prosperitetom i sveukupnim napretkom otadžbine ili naroda ili oboje, odbranom naroda i otadžbine i akcijama koje se poduzimaju u vezi istih.

Šta sve može biti rodoljublje i kako se iskazuje?

Možete redovno uplaćivati određenu svotu novca za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, stalno zasipati domaće i strane političare sa peticijama i pismima.
Verujem da većina korisnika "Krstarice" to i radi... bar se nadam. :think:

Možete se aktivno zalagati za besplatno i kvalitetno obrazovanje za sve. Dobro obrazovan narod je uspešan narod, a svakako, ako ste rodoljub, onda želite da vaš narod bude uspešan.

U redu, sve je to lepo, i oko toga se valjda slažemo.

A šta je sa životnom sredinom?
Da li je patriotski zalagati se za zdravu životnu sredinu?

....

Тема има и те како везе са политиком.

1606_ocp_w380_h300.jpg

Кренула је сеча звездарске шуме,...а министар Дулић,
ГДЕ је :?:

На све стране су по Србији угрожене и биљке и животиње, а о
људима да и не говорим.

ЈЕСТЕ и на овакав начин се "убијају" грађани Србије.

Једно посечено стабло је један угашен живот!

КО је одобрио градњу у звездарској шуми:?:......

.

.

Ne znam.
No, eto priče koju bi trebalo da pokrene ministar Dulić.

Zbog čega samo ministar Dulić? :dontunderstand:
Zbog čega sami građani ne bi pokrenuli tu priču?
Nije li to domaćinsko ponašanje?
Ovo je zemlja svih nas i ako ne učinimo ništa i mi snosimo odgovornost za učinjena nedela.

Odgovornost ministra jeste velika i njegova je greška što ta priča nije pokrenuta.
Međutim to nije opravdanje za nas. Ako je ministar loš, ne moramo i mi da budemo loši.

Ne možemo da blejimo kao beslovesne ovce od izbora do izbora i da svu vlast i svo odlučivanje ostavimo u rukama čije su sposobnosti sumnjive, a kredibilitet i integritet suviše često na prodaju.

Ni reka Rzav, ni Stara planina, ni rezervat prirode "Zasavica", ni Zvezdarska šuma nisu priče pokrenute od strane države, već od građana, koji su shvatili koliki je značaj ovih prirodnih celina, pa su odlučili da ih odbrane, u korist ne samo svih građana Srbije nego i pokoljenja koja dolaze.

КО је одобрио градњу у звездарској шуми:?

Sekretarijat za urbanizam i opština Zvezdara.

Iako je to protivno sledećim dokumentima:
  • Stav Sekretarijata za zaštitu životne sredine od 12. oktobra 2009. godine broj 07-183/09-V-01
  • Kartiranje i vrednovanja biotopa za područje PDR Park šuma Zvezdara (rađenog 2006. godine u okviru Projekta Zelena regulativa Beograda),
  • Posebne osnove gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara, zavedeno u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede broj 323-02-00010/2009-10 od 27. januara 2009. godine, na osnovu koga se čitava Zvezdarska šuma vodi kao šumsko zemljište
  • Uredna o prirodnim retkostima, a u skladu sa stavom o zaštiti staništa vrsta koje su svrstane kao prirodne retkosti
  • Ustav Republike Srbije, stav 74.:„Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran je za zaštitu životne sredine. Svako je dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu.

Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове

27. марта 43-45, централа: 3227-241

Инфо служба: 3229-000 (08.30-16.30), факс 3344-633
e-mail: urbanizam@beograd.gov.rs

Милан Вуковић, секретар, 3227-576
Ибоја Стојановић, заменик, 3229-000

Nazovite ili napišite pismo ili e-mail, pa im saopštite šta mislite o lopovima koji nama i našoj deci kradu vazduh i ugrožavaju zdravlje, za šaku evra.

Zbog čega samo ministar Dulić? :dontunderstand:
Zbog čega sami građani ne bi pokrenuli tu priču?
Nije li to domaćinsko ponašanje?
Ovo je zemlja svih nas i ako ne učinimo ništa i mi snosimo odgovornost za učinjena nedela.

Odgovornost ministra jeste velika i njegova je greška što ta priča nije pokrenuta.
Međutim to nije opravdanje za nas. Ako je ministar loš, ne moramo i mi da budemo loši.

Ne možemo da blejimo kao beslovesne ovce od izbora do izbora i da svu vlast i svo odlučivanje ostavimo u rukama čije su sposobnosti sumnjive, a kredibilitet i integritet suviše često na prodaju.

Ni reka Rzav, ni Stara planina, ni rezervat prirode "Zasavica", ni Zvezdarska šuma nisu priče pokrenute od strane države, već od građana, koji su shvatili koliki je značaj ovih prirodnih celina, pa su odlučili da ih odbrane, u korist ne samo svih građana Srbije nego i pokoljenja koja dolaze.
Slažem se sa tobom u potpunosti.
No, nekako (počev od mene) čini mi se svi mi imamo nekih drugih, nama lično bitnijih problema koje treba rešavati.

Slažem se sa tobom u potpunosti.
No, nekako (počev od mene) čini mi se svi mi imamo nekih drugih, nama lično bitnijih problema koje treba rešavati.

I ja sam tako mislio, a onda sam se malo dublje udubio u materiju i počeo da računam:
  • koliko šuma sprečava zagađenje
  • koliko šuma štedi električne energije
  • koliko šuma sprečava eroziju zemljišta

Pa sam se zamislio nad svojim računom za električnu energiju... shvatio na osnovu analize Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja da će se sa uništenjem Zvezdarske šume letnja prosečna temperatura u Beogradu popeti za 3 do 5 stepeni Celzijusa, što ne deluje mnogo, ali će uzrokovati između 40% i 65% porasta potrošnje električne energije za klimatizaciju.
Nekako mi nije milo da mi leti bude još više vruće i da mi letnji račun za struju bude isti kao zimski.

Onda sam razmislio o tome da li želim da mi deca dobiju astmu i da li sam zaista zainteresovan da plaćam silne bolničke račune i skupe lekove, da gledam kako mi deca pate usled zagađenja vazduha i da ih redovno vodam od lekara do lekara.

Kada sve saberem... meni lično problem zaštite životne sredine deluje nekako veoma lično i veoma bitno, a tebi? ;)

Problem je što su efekti uništavanja životne sredine kumulativni i deluju sporo, pa ljudi ne obraćaju previše pažnje na njih.
Kao ona žaba koju ubaciš u hladnu vodu i postepeno zagrevaš vodu i na kraju je skuvaš živu, a ona ne iskoči jer se polako navikava na sve gore i gore uslove... dok ne crkne.

Ja ne želim da budem glupa žaba koja će pustiti da je gramzivi političari živu "skuvaju", a vi?

Caliburn, u jednom delu teksta ti za petriotizam smatras ljubav prema otadzbini a onda pitas a sta je sa zivotnom sredinom.

vidi, ljubav prema otadzbini n ije samo ljubav prema ljudima svoga roda nego i prema zemlji.
otadzbina, dedovina to mu dodje zemlja, razemes?

misim, izvini sto sam ti se pokakio na ceo topik, al nisam ja kriv sto ne kapiras pojam o patriotizmu

Back