Patriotizam, deca i šuma

Da li je zaštita životne sredine jedan od načina iskazivanja patriotizma

• Da.

• Da, u nekim slučajevima.

• Ne znam.

• Ne, to rade NVO, koje su strani plaćenici.

• Ne, uništavanje životne sredine ne utiče na kvalitet života.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Caliburn, u jednom delu teksta ti za petriotizam smatras ljubav prema otadzbini a onda pitas a sta je sa zivotnom sredinom.

vidi, ljubav prema otadzbini n ije samo ljubav prema ljudima svoga roda nego i prema zemlji.
otadzbina, dedovina to mu dodje zemlja, razemes?

misim, izvini sto sam ti se pokakio na ceo topik, al nisam ja kriv sto ne kapiras pojam o patriotizmu

Jesi li na ovo mislio:
Izraz patriotizma, dragi moji Srbi je i da se upoznate sa svojim narodom i svojom zemljom; da znate gde se nalazi koji grad i koja reka, koja planina, koje kulturno-istorijsko blago.
I reka Rzav i Stara planina su deo Srbije, deo vaše i moje zemlje.
Ako tvrdite da ste patriote, ljubav prema Srbiji nije samo ljubav prema jednom njenom delu, već prema svakoj stopi zemlje, svakom kamenu i svakoj vlati trave.
;)

Slazem se generalno sa poentom teme...
Ljudski rod je puno uzimao od prirode, pa treba nesto i da vrati.
Samo, ja sve to ne bih apsolutizovao, nikada priroda ne treba da bude bitnija od elementarnih ljudskih potreba.
Ne gledam na prirodu kao prijatelja ili neprijatelja, cak, covek ne bi dosao na ovaj stupanj razvoja da se nije istovremeno i borio protiv prirode. Da se priroda pita, ja bih umro prirodnom smrcu u 35-40 godini.
Prirodu treba obnavljati iz razloga korisnosti, korisnosti za ljudski rod. To treba da bude glavni motiv, a ne ocuvanje prirode samo po sebi.

Ne volim licemerna ponasanja, npr. kada Pancevci ustanu protiv Petrohemije i Azotare, a u svom gradu imaju na hiljade domacinstva koja koriste privatna lozista. Ako se borite protiv zagadjenja, prvo kritikujte one koji se greju na ugalj i drva, nije samo industrija kriva...Tu se dolazi i do licne odgovornosti, nisu samo lobisti naftnih kompanija krivi, kriv je svaki pojedinac. Svako ko pali kola da bi isao 300 metra do prodavnice. Svako ko ima privatno loziste. Svako ko zivi u drzavi koja ne reciklira dovoljno. Jednostavno, svi su krivi.

Прича о патриотизму и заштити животне средине, постављена на топику политика у моменту када
не знамо ни где су нам државне међе, личи на причу о коки коју хране помијама и очекују да снесе златно јаје.

Прича о патриотизму и заштити животне средине, постављена на топику политика у моменту када
не знамо ни где су нам државне међе, личи на причу о коки коју хране помијама и очекују да снесе златно јаје.

Dok oni odluče gde su nam državne međe na ovoj planeti, neće biti više ni planete, pa nam' međe ništa neće predstavljati! :ok:

A šta je sa životnom sredinom?
Da li je patriotski zalagati se za zdravu životnu sredinu?
Pretpostavimo da nije. Pretpostavimo da se za zdravu životnu sredinu zalažu nevladine organizacije (u daljem tekstu NVO), koje su finansirane iz inostranstva i koje deluju u cilju uništenja Srba i Srbije.
Ovo nije daleko od onoga kako veliki broj Srba percepira delovanje organizacija koje se bore za očuvanje životne sredine.Jeste da je u pitanu argumentum ad populum, ali ako već toliko mnogo Srba tako misli, onda tu mora da ima nešto, zar ne?
Ne kaže naš narod bez razloga: "Gde ima dima ima i vatre.".
.......
OK, šta nas briga za to ako Vojvodina hoće da se otcepi, a problemi u Raškoj se ne smiruju?
Šta ima veze ako neko poseče neku šumu, pobije neke životinje, zatruje neku reku, kada nam to neće omogućiti da vratimo vojsku na Kosovu i Metohiju?
...........

Прва погрешка је што си претпоставио да НИЈЕ патриотски залагати се за животну средину.
С којим правом си то претпоставио? Имаш неку анкету или било који резултат истраживања јавног мнења по овом питању?

Мислиш да су Срби несвесни и да треба разне НВО да се брину о животној средини у Србији јер Срби нису способни сами да се брину о истој? И још нам набијаш на нос да смо параноични у вези разних НВО?

И какво је ово исмевање Српског патриотизма? Посебно у последњој реченици?

Не знам какве су ти намере биле кад си писао ову тему, оно што ја видим јесте да ти је намера била да исмеваш патриотизам.

А сад погледај и сам резултате своје анкете, па се сам поклопи ушима, јер као што видиш, Српске патриоте су еколошки свесни и брину за своју животну средину више него што ти и разне НВО мислите.

Samo, ja sve to ne bih apsolutizovao, nikada priroda ne treba da bude bitnija od elementarnih ljudskih potreba.

Elementarna ljudska potreba je zdrav život, zar ne?
Uništavanje prirode je poslovično sečenje grane na kojoj se sedi.

Ne gledam na prirodu kao prijatelja ili neprijatelja, cak, covek ne bi dosao na ovaj stupanj razvoja da se nije istovremeno i borio protiv prirode. Da se priroda pita, ja bih umro prirodnom smrcu u 35-40 godini.
Prirodu treba obnavljati iz razloga korisnosti, korisnosti za ljudski rod. To treba da bude glavni motiv, a ne ocuvanje prirode samo po sebi.

Upravo sam i navodio primere korisnosti šuma: uštedu električne energije, prečišćavanje vode, sprečavanje erozije zemljišta, stvaranje kiseonika, itd.
Jedno drvo u toku 50 godina uštedi državi i narodu 111000 evra.
Po meni to je izuzetno korisno. ;)

Ne volim licemerna ponasanja, npr. kada Pancevci ustanu protiv Petrohemije i Azotare, a u svom gradu imaju na hiljade domacinstva koja koriste privatna lozista. Ako se borite protiv zagadjenja, prvo kritikujte one koji se greju na ugalj i drva, nije samo industrija kriva...Tu se dolazi i do licne odgovornosti, nisu samo lobisti naftnih kompanija krivi, kriv je svaki pojedinac. Svako ko pali kola da bi isao 300 metra do prodavnice. Svako ko ima privatno loziste. Svako ko zivi u drzavi koja ne reciklira dovoljno. Jednostavno, svi su krivi.

Slažem se da svi doprinose zagađenju, zato i svi zajedno treba da doprinosu da se zagađenje smanji, a svakako da spreče dalje uništavanje ovo malo prirode što nam je ostalo.

To je najvažniji način iskazivanja patriotizma! :)

Slažem se! :super:

Slažem se, liči!
Međutim, nije.
Narod koji štiti prirodu svoje zemlje, zaista voli svoju zemlju i zauzvrat ta priroda štiti taj narod i čini ga zdravijim i sposobnijim.
Zar ne misliš da će zdrav i sposoban narod pre da ostvari svoje nacionalne interese nego bolestan narod, bez volje? :think:

Poslednja izmena:
Прва погрешка је што си претпоставио да НИЈЕ патриотски залагати се за животну средину.
С којим правом си то претпоставио? Имаш неку анкету или било који резултат истраживања јавног мнења по овом питању?

To je jedan od uobičajenih načina dokazivanja neke tvrdnje.
Ja tvrdim da je zaštita životne sredine jedan od najviših oblika rodoljublja.
Pretpostavio sam suprotno i pokazao da ta pretpostavka nije tačna, pa prema tome sledi da moja tvrdnja jeste. ;)

Мислиш да су Срби несвесни и да треба разне НВО да се брину о животној средини у Србији јер Срби нису способни сами да се брину о истој?

Da, mislim da Srbi jesu nesvesni u vezi zaštite životne sredine.
Ne, ne mislim da su nam potrebne NVO, jer je to prebacivanje odgovornosti na nekoga drugoga. Na duže staze, to ne samo da nije rešenje, nego je i kontraproduktivno.
Mislim da Srbi i Srbija moraju pod hitno da se osveste i da shvate koliki je značaj prirode i da spreče korumpirane političare i one koji ih podmićuju u uništavanju te prirode.

И још нам набијаш на нос да смо параноични у вези разних НВО?

Priličan broj korisnika ovog foruma ima taj stav. Dovoljno je da prelistaš nekoliko tema i taj motiv će isplivati.
Činjenica jeste da se veliki broj NVO finansira iz inostranstva, međutim veliki broj građana Srbije ne pravi razliku između ciljeva NVO koji se bave zaštitom životne sredine i onih NVO koji se upliću u politiku.
Njima je i bio upućen taj pasus.

Ismevanje srpskog patriotizma?
Na koji način? :dontunderstand:
Misliš da nema veliki broj onih koji sebe doživljavaju kao patriote, a misle na taj način?
Evo ti odmah i primer:

Не знам какве су ти намере биле кад си писао ову тему, оно што ја видим јесте да ти је намера била да исмеваш патриотизам.

:eek:
Kako si moje pisanje koje ukazuje na različite načine iskazivanja rodoljublja shvatio kao ismevanje istog? :dontunderstand:
Zaista si me zbunila. :confused:

Evo ti par citata iz moje uvodne poruke, pa mi, molim te, objasni, kako si uspela toliko pogrešno da me razumeš:
Patriotizam, nacionalizam, ili po srpski domoljublje i rodoljublje, predstavljaju ljubav prema otadžbini i prema narodu.
Manifestuju se kroz želje za boljitkom, prosperitetom i sveukupnim napretkom otadžbine ili naroda ili oboje, odbranom naroda i otadžbine i akcijama koje se poduzimaju u vezi istih.
...
Možete redovno uplaćivati određenu svotu novca za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, stalno zasipati domaće i strane političare sa peticijama i pismima.
...
Možete se aktivno zalagati za besplatno i kvalitetno obrazovanje za sve. Dobro obrazovan narod je uspešan narod, a svakako, ako ste rodoljub, onda želite da vaš narod bude uspešan.
....
Zamislite moje iznenađenje kada sma saznao da su tu šumu do sada sekli:
Turci - za ogrev i da bi isterali srpske hajduke, a kasnije ustanike
Nemci - kako bi postavili PVO jedinicu na vrhu brda
dakle, okupatori i neprijatelji srpskog roda i otadžbine...
...
Izraz patriotizma, dragi moji Srbi je i da se upoznate sa svojim narodom i svojom zemljom; da znate gde se nalazi koji grad i koja reka, koja planina, koje kulturno-istorijsko blago.
I reka Rzav i Stara planina su deo Srbije, deo vaše i moje zemlje.
Ako tvrdite da ste patriote, ljubav prema Srbiji nije samo ljubav prema jednom njenom delu, već prema svakoj stopi zemlje, svakom kamenu i svakoj vlati trave.
...
Znate, moji dragi Srbi, astmatičari ne mogu da služe vojsku.
Sterilni muškarci i žene ne prave decu.
Mislite o tome. ;)
...
Još uvek niste uvereni da je aktivno učestvovati u zaštiti životne sredine nešto što je obaveza svakog rodoljuba?
...
Zdrava zemlja, zdrav narod! :super:

Rodoljublje nije busanje u grudi po forumima, glasno komentarisanje na pijaci, itd.
To može svako i ne donosi neku korist ni zemlji ni narodu.
Rodoljublje je aktivno delanje koje pomaže zemlji i narodu.

А сад погледај и сам резултате своје анкете, па се сам поклопи ушима, јер као што видиш, Српске патриоте су еколошки свесни и брину за своју животну средину више него што ти и разне НВО мислите.

Ah, rezultati ankete... :lol:
Anketa je nameštena i nije joj cilj da se utvrdi stav korisnika, već nešto sasvim drugo, da se shvati da obaveza zaštite životne sredine postoji. ;)

Tvrdiš da su srpske patriote ekološki svesne.
U redu.
Da li si spremna da čuješ prave rezultate ankete? :sad2:
U ovom trenutku 49 korisnika je glasalo za prve dve opcije.
Od njih 49 na adrese:
zvezdaraforest@gmail.com
zvezdarskasuma@yahoo.com
se do sada javilo njih troje.
Društvu za zaštitu životne sredine "Stara Planina" se javio samo jedan i to jedan od onih troje.
Grupi građani koji se bore za zaštitu reke Rzav se javio samo jedan i to jedan od onih troje, ali ne onaj koji se javio i Društvu za zaštitu životne sredine "Stara Planina".
To su pravi rezultati.
I ja mislim da su poražavajući i da su oni koji tvrde da su srpske patriote, a ne učestvuju u zaštiti prirode ti koji treba da se poklope ušima.
Možda se posle ovoga situacija promeni na bolje. Ako te interesuje, mogu večeras da napišem da li se išta promenilo.

Moramo da shvatimo da ne možemo samo da sedimo i blejimo kao ovce dok nas šišaju i ugrožavaju naše zdravlje i zdravlje naše dece, već da moramo i da nešto i sami učinimo.

Za prave rodoljube, koji žele da učine nešto dobro za svoju zemlju i svoj narod:

Kontakt:
zvezdaraforest@gmail.com
zvezdarskasuma@yahoo.com

Sajtovi sa obiljem informacija:
http://sites.google.com/site/zvezdaraforest/
http://zvezdarskasuma.blogspot.com/
http://www.rzav.net/
http://www.stara-planina.rs/

Facebook:
https://www.facebook.com/group.php?gid=103341934230

Twitter:
http://twitter.com/Zvezdara_Forest

Ukoliko znate za neku akciju za zaštitu životne sredine u vašem mestu uključite se u istu i javite nam. :ok:
Zdrava zemlja, zdrav narod! :super:

Poslednja izmena:
Nije mi jasno otkud ovi napadi na postavljača teme.
Ovo što je postavio je pitanje koje bi, pre svega sebi, trebao da uputi svaki iskreni patriota. Hajde da pokažemo kolike smo patriote u borbi za očuvanje sopstvenih prirodnih bogatstava.

Ova inicijativa za zaštitu Zvezdarske šume je nešto što bi svakako trebalo široko podržati. Na žalost, nije Zvezdarska šuma jedino prirodno dobro koje nestaje. Nestaje i Manastirska šuma. I šume širom Srbije se uveliko seku.

Pogledajte na šta nam liče reke i potoci. Prošetajte od Kumodraža prema Belom Potoku, pa ćete naići na čitave deponije. Naši ljudi sve što imaju nose u reke i potoke da bacaju. Tu svašta možete da nađete. Krevete, zamrzivače, televizore... školjke starih autombila....

Ako ne budemo o tome poveli računa, vrlo brzo od jedne lepe zemlje postaćemo jedno obično smetlište.
I ja u ovoj temi ne vidim ismevanje patriotizma, već iskreni patriotizam.

Pritom, o političkim stavovima postavljača teme ne znam skoro pa ništa.

A ja pitah ko je spreman da se od patriota recimo preseli na Kosovo, ili da se kao komitske čete organizuju i ubace na Kosovo da se bore gerilski sa iredentom i mrskim im NATIO agresorima? Niko živi, ali bi svi "jednog dana" i tako redom. Niko od ovih i nisu patriote, ovo su samo foliranti koji bi se sutra prodali za sitne pare i učlanili odreda ui DS ili čk Ligu samo kad bi imali minimalni materijaolni interes za tako nešto. Toliko o tome.

Ne lupaj , Gwidon , za ovo drugo sam ja spreman ,.. Doduse ne za komitske cete , jer su komite Bugarskli izum i bbugarska organizacija bili u ono vreme . Alio za gerilu , ceetnicku akciju ... kako vec , uvek .

Da naravno. Samo hocu da se tacno definise razlog zbog cega se to radi- zbog ljudi, a ne zbog prirode, priroda ne moze biti cilj sam po sebi.

Razumem šta želiš da kažeš.
Razmisli o ovome: čovek i priroda su neraskidiva celina i radeći protiv prirode, čovek na kraju radi protiv sebe.
Time što čovek štiti prirodu, štiti sebe.

Banalan primer. Izgradiš kuću na brdu. Posečeš šumu iznad kuće i proradi klizište i uništi ti kuću. Pri tome, ako imaš sreće niko ne pogine.
Sad, da li je sprečavanje seče te šume zaštita prirode ili čoveka?
Odgovor je - oboje, jer štiteći prirodu, štitimo čoveka.
Princip je veoma jednostavan.

SURbel je zbunila, ne zbunio ;)

Uh, moja greška. :rumenko:
Odmah ću ispraviti.

Nije mi jasno otkud ovi napadi na postavljača teme.
Ovo što je postavio je pitanje koje bi, pre svega sebi, trebao da uputi svaki iskreni patriota. Hajde da pokažemo kolike smo patriote u borbi za očuvanje sopstvenih prirodnih bogatstava.

Moguće da zbog dužine uvodne poruke, čitaocima opadne koncentracija, te izgube iz vida poentu teksta, to je moja greška.
Trebalo je da napišem kraći tekst, na šta mi je već skrenuta pažnja. :rumenko:
Sa druge strane, moguće je da su pojedinci patriote samo na rečima, ali ne i na delima, te se možda nađu prozvanim ovakvom temom, to je već njihova greška.

Ova inicijativa za zaštitu Zvezdarske šume je nešto što bi svakako trebalo široko podržati.

Ne samo za zaštitu Zvezdarske šume nego i za zaštitu reke Rzav, Stare planine i drugih ugroženih prirodnih bogatstava i retkosti.
Svuda i na svakom mestu treba braniti i štititi lepote i prirodu ove zemlje, jer one ne pripadaju nama, već smo ih pozajmili od naše dece.

Na žalost, nije Zvezdarska šuma jedino prirodno dobro koje nestaje. Nestaje i Manastirska šuma. I šume širom Srbije se uveliko seku.

Pogledajte na šta nam liče reke i potoci. Prošetajte od Kumodraža prema Belom Potoku, pa ćete naići na čitave deponije. Naši ljudi sve što imaju nose u reke i potoke da bacaju. Tu svašta možete da nađete. Krevete, zamrzivače, televizore... školjke starih autombila....

Ako ne budemo o tome poveli računa, vrlo brzo od jedne lepe zemlje postaćemo jedno obično smetlište.

Na žalost, to su sve primeri nedostatka svesti o ljubavi prema zemlji, kod našeg naroda. :sad2:

I ja u ovoj temi ne vidim ismevanje patriotizma, već iskreni patriotizam.

:ok:

Pritom, o političkim stavovima postavljača teme ne znam skoro pa ništa.

Mislim da ovakva pitanja nadilaze pitanja pripadnosti nekoj političkoj stranci ili simpatizerstvo ka nekoj političkoj opciji, jer je reč o problemima koji direktno utiču na zdravlje svih građana i sposobnost zemlje u celini.

Kada pomenu bacanje đubreta po šumama i rekama...
Ako mi sami ne poštujemo sopstvenu zemlju i trujemo je, šta će sprečiti nekoliko korumpiranih, gramzivih političara da uvoze toksični, industrijski otpad? :think:

Razumem šta želiš da kažeš.
Razmisli o ovome: čovek i priroda su neraskidiva celina i radeći protiv prirode, čovek na kraju radi protiv sebe.
Time što čovek štiti prirodu, štiti sebe.

Banalan primer. Izgradiš kuću na brdu. Posečeš šumu iznad kuće i proradi klizište i uništi ti kuću. Pri tome, ako imaš sreće niko ne pogine.
Sad, da li je sprečavanje seče te šume zaštita prirode ili čoveka?
Odgovor je - oboje, jer štiteći prirodu, štitimo čoveka.
Princip je veoma jednostavan.
.

Naravno, naravno, slazem se sa zakljuckom da stiteci prirodu, stitimo i sebe.

Ova moja distinkcija je navedena samo zbog toga sto covek mora ponekad da radi i protiv prirode, zbog svog boljitka. Naravno, trazeci najbolju mogucu meru.

Covek jeste deo prirode, ali je i bice koje se uzdiglo iznad te svoje bliske veze sa prirodom, sto je i normalno kod samosvesti, mi nismo isti kao ostale zivotinje, pa je i normalno da manje zavisimo od prirode od drugih zivotinja, ali i dalje zavisimo puno.

Ova moja distinkcija je navedena samo zbog toga sto covek mora ponekad da radi i protiv prirode, zbog svog boljitka.

Vidiš, ja još nisam našao takav primer, koji pokazuje da čovek ostvaruje boljitak uništavajući prirodu.

Naravno, trazeci najbolju mogucu meru.

Svakako, u svemu treba imati meru.

Covek jeste deo prirode, ali je i bice koje se uzdiglo iznad te svoje bliske veze sa prirodom, sto je i normalno kod samosvesti, mi nismo isti kao ostale zivotinje, pa je i normalno da manje zavisimo od prirode od drugih zivotinja, ali i dalje zavisimo puno.

Opet shvatam šta želiš da kažeš.
Međutim, razmisli o sledećem - da li manje zavisimo od prirode ili nam je teže da uočimo vezu zavisnosti?
Primer koji sam dao sa klizištem je banalan i lako se uočava koji je interese čoveka u vezi zaštite prirode.
Postavlja se pitanje šta u slučajevima kada ta veza nije tako lako uočljiva.
Na primer, danas posečemo šumu, a kroz 25 godina imamo porast od 30% samo astmatičara i porast od preko 45% ukupnog broja pojava različitih respiratornih bolesti, uz naravno prateće smanjenje radne sposobnosti stanovništva i povećana izdavanja za potrebe lečenja.

Dobro, samo ne mozes da apsolutizujes to; ponekad moras da poseces sumu da bi izgradio grad u kome ce ljudi koji nemaju gde da zive da se skuce. Ne mozemo ziveti po pecinama i satorima.

U slučaju Srbije, koja ima veoma mali prirodni priraštaj taj problem nije izražen.
Međutim, postoji ogromna potreba za građevinskim zemljištem i stanovima.
Zbog čega?
Zato što se jako malo čini na tome da se gradovi i sela po Srbiji učine privlačnim za život.
Za jedan stan u Beogradu, može se kupiti čitava zgrada u Majdanpeku. Jedna kuća u Novom Sadu može da se zameni za čitav blok u jugoistočnoj Srbiji.
Dakle, nije problem nedostatak prostora za stanovanje, nego neracionalna potražnja za stambenim prostorom u svega dva-tri grada Srbije, dok postoje sela u Srbiji koja nude placeve za džabe, potpuno besplatno, kako bi privukli nove žitelje.
Dalja ulaganja u izgradnju stambenog prostora će samo oslabiti ostatak Srbije i povećati pritisak na komunalne službe, koje ionako ne mogu da se izbore sa sadašnjom potrošnjom vode i struje, ne mogu da asfaltiraju sve ulice na širem području grada, o održavanju da ni ne govorim; u XXI, na širem području Beograda, postoje domaćinstva koja nemaju kanalizaciju ili telefon.

Dalje uništavanje Zvezdarske šume povećaće bedu kako Beograđana, tako i ostatka Srbije. Isto važi i za uništavanje svih ostalih prirodnih dobara Srbije.

Kod nas je potreban samo bager.Mafijaši grade šta i kako hoće i trebalo bi da im se ruši po kratkom postupku.

Bager je baš poslednje sredstvo. :lol:
Pre toga postoje peticije, pisma, angažovanje različitih državnih, gradskih i opštinskih službi i organa i protesti.

Imamo danas temu o Grockoj.Kako se lokalni političari u Grockoj ponašaju svaki dan tako se najviša vlast ponaša i odnosi prema građevinskom segmentu našeg življenja.Mafijaški.

Mahinacije građevinskim zemljištem i stambeno-poslovnim prostorom je jedan od najunosnijih poslova, te je prisustvo organizovanog kriminala u ovoj delatnosti pravilo.
To ne znači da treba da budemo anemične krpe i da puštamo da se radi šta god nekoj budali padne na pamet, već treba pokazati da građani vole svaku stopu svoje zemlje.

Srbija je puna neodgovornih politicara, a ovi koji su na lokalu pa nisu pod tolikim svetlom javnosti, se jos vise 'opustaju'...

Zato treba iznova obaveštavati javnost o svakom nedelu koje počine, ma koliko nebitno delovalo. ;)

Kad razvijaš neku teoriju možeš da predpostaviš šta god hoćeš, i da je teorija tačna i da teorija nije tačna pa da argumentima podržiš ili opovrgneš istu

Мислиш да су Срби несвесни и да треба разне НВО да се брину о животној средини у Србији јер Срби нису способни сами да се брину о истој? И још нам набијаш на нос да смо параноични у вези разних НВО?
Jesu, većina Srba su nesvesni i lenji i sebični i mrzi ih da se cimaju, već čekaju sve na tacni i samo zvocaju i gunđaju. I nisi sposobni da brinu o životnoj sredini...
činjenice:
pogledaj koliko kesa leti po Srbiji
pogledaj koliko djubreta svuda po Srbiji
pogledaj ko izađe da se svađa kad neko krene nelegalno da seče šumu (niko)
pogledaj kad seljaci zametnu đubre (i pokvarene elemente bele tehnike) pa u Staru Planinu da bace ...
pogledaj šta pliva po našim rekama (kese đubre..)
pogledaj kad lik se useli u zgradu prvo šta uradi? Potplati da se iseče drvo (koje stoji tu 30 godina) da mu ne baca senku a zatim se posle dva meseca preseli u neki drugi stan

da Srbi nisu sposobni da brinu o životnoj sredini

Da, a patriotizam je stidljiv devojčurak pa kad ga neko ismejava on sav pocrveni i pokunji se i odmah beži iz sobe...

Sasvim je na mestu da neko povezuje patriotizam i očuvanje prirode...što kad se pogleda ko šta radi po Srbiji skontaš da patriota ima daleko više na rečima nego na delu.

Koji bre NVO? Šta mlatiš

Back