Patrijarhalni muškarci

• Začetnik teme Začetnik teme Red
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Post ti je bio odgovarajuci za pricu.:)

mozda al sam nesto drugo htjela reci
to sto si ti pobrojao nema veze samnom :confused: , mozda ce biti dovoljno samo da kazem da u rl ne pricam mnogo, a taman posla da se namecem, nekog ispravljam, ili zavrsavam neciju pricu narocito u drustvu

moje recenice su uvjek kratke, malobrojne, imam sta reci ali uvjek imam preca posla
eto tako

ukratko isto kao na forumu, osim kad sam raspolozena da se igram:)

mozda al sam nesto drugo htjela reci
to sto si ti pobrojao nema veze samnom :confused: , mozda ce biti dovoljno samo da kazem da u rl ne pricam mnogo, a taman posla da se namecem, nekog ispravljam, ili zavrsavam neciju pricu narocito u drustvu

moje recenice su uvjek kratke, malobrojne, imam sta reci ali uvjek imam preca posla
eto tako

ukratko isto kao na forumu, osim kad sam raspolozena da se igram:)

Verovatno si patrijalhalna zena.

Verovatno si patrijalhalna zena.

:tiganj:

~~~~~~

ja nikad nisam čuo da neko kaže za nekog drugog "on je patrijarhalan"... prva asocijacija mi je selo, domaćin i poslušna žena domaćica ali više kao neka apstrakcija nego kao nešto materijalizovano

Meni je skroz smešno kako većina ljudi misli da je selo i dalje zatucano, kao pre pola veka...

Patrijarhalan - onaj koji poštuje patrijarhat.

Patrijarhat, kao i matrijarhat su krajnosti. A krajnost nikada nije dobra.

Žena i muškarac su danas bića svesna svojih sposobnosti, ravnopravnosti, i to u braku mora doći do izražaja, inače će biti ugušeni.

Stoga sam protiv i patrijarhata i matrijarhata - ne počivaju na ravnopravnosti, na prirodi, već na dominaciji.

Kada dominiraš - druga strana je nesrećna. Kada slušaš samo sebe, niko ne sme da kritikuje ili preispituje tvoje odluke - ne razvijaš se kao čovek, bio muško ili žensko.

Kakva je to onda zajednica u kojoj drugom nanosiš štetu, a sebe ograničavaš? Štetna za oboje. I za decu.

Što se tiče toga da li ih vole ili ne - ima onih koji ih vole, ima onih koji ih ne vole.Zavisi od vaspitanja, od uloge oca u životu žene.

Jedino ovo boldovano stavljam pod pitanje, jer, barem po mom iskustvu, nema baš mnogo zaista svesnih. Sve ostalo mogu da potpišem.

Mislim su i patrijarhat i matrijarhat pre svega vezani za neku tradiciju, običaje, način ponašanja, s tim što u patrijarhatu ti običaji usmereni su pre svega ka poštovanju muškarca, a u matrijarhatu dominiraju žene (mada ja iskreno evo priznajem da ne znam u kom su to periodu i gde žene dominirale).

U nekim ličnim odnosima...otkud znam, ponekad mi je sasvim ok da muškarac bude taj koji je, uslovno rečeno, "glavni". Ima situacija kad mi ne prija - onda ili on leže na rudu ili se sukobljavamo.

Ono što ne podnosim u oba ova socijalna okvira je šovinizam, on je podjednako zastupljen i međ ženama i međ muškarcima, naročito u savremeno doba, dobio je razmere epidemije. Jedno je biti muškarac, drugo je biti muškarac koji uživa da ponižava ženu. Jedno je biti žena, drugo je biti žena koja ponižava muškarca.

Back