PASCAL - Zadaci, resenja, problemi, izazovi...

Može mala pomoć?? Nikako da skontam gdje griješim, a trebao bi biti lagan zadatak---treba napraviti program koji za učitani niz od 40 brojeva računa posebno zbirove onih na parnim mjestima i onih na neparnim mjestima:

program NizZbirNaPariNeparMj;
type n=array[1..40] of integer;
var x,y,i:integer;
begin
x:=0;
y:=0;
for i:=1 to 40 do
begin
readln(n);
if (i mod 2:=0) then x:=x+n;
if (i mod 2<>0) then y:=y+n;
end;
writeln('Zbir brojeva na parnim mjestima je 'x);
writeln('Zbir brojeva na neparnim mjestima je 'y);
readln;
end.

Ima još jedna greška, tj. propust. Još na početku - lepo si odredio tip niza, ali mu nisi dodelio nijednu promenljivu. Moraš i to da učiniš. Uzmi npr. da ti "niz" bude ta promenljiva i samo u var odeljku dodaj sledeće: niz: n;
Ne znam kako ti ne prijavljuje prvo tu grešku...

Ispravim i opet mi kaže :Syntax error '' )'' expected but ''identifier X'' found. Gledam i ope ne kontam gdje je greška
A pronašao sam ti i drugu, onu glavnu grešku.
Kod:
writeln('Zbir brojeva na parnim mjestima je 'x);
writeln('Zbir brojeva na neparnim mjestima je 'y);
U "writeln" naredbi parametre uvek odvajaš običnim zarezom, tako da ovaj kod treba da izgleda ovako:
Kod:
 writeln('Zbir brojeva na parnim mjestima je ',x);
 writeln('Zbir brojeva na neparnim mjestima je ',y);
To rešava taj prvi problem, a ovaj drugi ne znam za šta je vezan, ako pronađem još neku grešku javiću ti. :ok:

MOZE LI MI NETKO POMOC KAKO DA IZRACUNAM BROJ MOGUCIH KOMBINACIJA AKO IMAN 10 PAROVA A SVAKI PAR IMA 3 MOGUCNOSTI (npr 1, x, 2 ). A JA ZELIM IZRACUNAT KOLIKO PUTA MOGU KOMBINIRAT TIH 10 PAROVA U TE TRI MOGUCNOSTI (npr. a-1, b-1, c-1, d-1,e-1, f-1, g-1, h-1, i-1, j-x , a-1, b-1, c-1, d-1, e-1, f-1, g-1, h-x, i-1, j-1 ...itd ) UNAPRIJED VELIKO HVALA :worth:

prvo - treba ti brojac tih 5ica koji ces da stavis na 0 na pocetku
drugo - treba ti petlja koja ce da vrti deo koda koji ucitava te brojeve
trece - u petlji treba da uradis ucitavanje broja, proveru da li ucitan broj == 5, pa ako jeste uvecas brojac
cetvrto - posle petlje ispises vrednost brojaca
peto - pohvalis se da si uspeo i posaljes kod ovde na komentarisanje sta si uradio dobro a sta lose, i sta si mogao bolje

Teksutalne datoteke su datoteke koje se sastoje od teksta. Naprimer:

Kod:
Ovo je prvi red ove tekstualne datoteke.
Ovo je drugi red.
I ovo je poslednji i ovde ide kraj datoteke.

Sekvencijalne i one sa direktnim pristupom ne moraju imati "tekstualnu formu" (ali mogu). Uglavnom se sadrzaj takvih datoteka opisuje recju "hijeroglifi".

Sekvencijalne datoteke sadrze sekvenciju (niz) slogova. A slog je tip podatka koji se sastoji od razlicitih tipova podataka. (record u Pascalu, struct u C/C++-u)

Ove sa direktnim pristupom su datoteke iz koje mozes da citas podatke direktno tojest podatke koji nisu neophodno iste velicine.

Tekstualni pristup - citas red po red. Organizacije je tekstualna - red po red ili karakter po karakter.
Sekvencijalni pristup - citas slog po slog. Organizacija je sekvencijalna.
Direktni pristup - citas onoliko bajta koliko ti navedes. Organizujes podatke u datoteci onako kako ti zelis.

Poslednja izmena:
ja bi trebao pomoc oko jednog zadatka ako ko zna kako ga uraditi da mi pomogne hitno je treba mi za skolu a ne znam kako uraditi...

ZADATAK:

Napisite program koji će na početku generirati slučajni broj do 10, ali ga neće ispisati. Potrebno je omogućiti unošenje prirodnih brojeva sve dok se ne unese zamišljeni broj. Pri tome treba nakon svakoga unesenoga broja ispisati je li traženi broj veći ili manji od unesenog. Program na kraju treba ispisati i u kojem je pokušaju broj pogođen.

PRIMJER:

Ulaz
5
Broj je manji
2
Broj je vrći
3

Ispis
Broj je pogođen u 3. pokušaju

A da li moze iko da mi napise ono postupak cijeli program jer ne kuzim se ja u to bas nazalost.... ***...

var i,n,br,k:integer;
begin
randomize;
for k:=1 to 10 do
n:=random(5);
br:=0;
while (i<>n) do
begin
readln(i);
br:=br+1;
if (i<n) then writeln('Manji');
if (i>n) then writeln('Veci');
end;
writeln('Broj pogođen iz 'br'pokusaja');
end.

Evo vako bi nekako trebalo ic mada to puno bolje ispadne u C++:bye:

ovako,ne razumijem s ebash u pascal,ne ide mi od ruke..hahaha..pa imam jedan zadatak,ako mozete da mi pomognete oko rijesenja..

Napisi program koji ce unositi prirodan broj n i niz od n prirodnih brojeva te prirodan broj a.program treba kreirati i ispisati novi niz koji se sastoji samo od elemenata niza koji su manji od a.

PRIMJER
Ulaz:
5
5 7 8 3 1
6

Ispis:
5 3 1

Back