pas za stan?

Da li je doberman pas za stan celokupno gledajuci,dal se linja,da li je problem velicina...?ineresuju me vasa misljenja.Vec duze vreme citam o ovj rasi i ceprkam po netu medjutim nigde ne mogu da nadjem direktan odgovor.:think::?:

POMOC:worth::p:D:idea:

Velike rase mogu u stanu ako naravno ima dovoljno prostora. Ako je guzva zbog previse namestaja ili ljudi postoji mogucnost da pas postane nervozan, te mu onda treba vise setnje i aktivnosti da bi u stanu bio miran. Mada ce mu u svakom slucaju trebati ili duze setnje ili igra napolju da ne bi unistavao stvari po stanu i divljao. Ako nemate vremena za setnju od sat vremena i vise onda je bitno da se tih pola sata ili koliko mozete da izdvojite vremena igrate sa njim, tj bacate mu lopticu ili frizbi ili nesto sl. Bitno je samo da se setnja ne svede na to da vi sedite na klupici i cekate da on obavi svoje.
Sto se tice linjanja dobermani nemaju gustu podlaku, te se linjaju umereno. Znaci usisavanje barem jednom nedeljno i cetkanje u vreme linjanja cesce, jednom dnevno ili jednom u dva dana, a van sezone mislim da je dovoljno i jednom u pet ili sedam dana. Takodje je dobra ishrana bitna za kvalitet dlake, pa i na taj nacin moze linjanje da se ublazi.

Aha,pa sto se tice setanja to je najmanji problem,bar za mene.Ja bi ga redovno vodio na duge setnje i na istrcavalje po nasipu,parku itd..nego ja gledam samo da li je za drzanje u stnu problem njegova visina i dlaka tj. linjanje.

@vilus,@Mackic hvala vam na brzom odgovoru :p

pozdrav

Pa stan kao stan ne predstavlja problem za psa, njemu je bitno da bude sa vlasnikom i da ima svoj prostor i mesto. Nekad cak ispadne surovije drzati psa u dvoristu koji sedi sam veci deo dana i nikada se ne izvodi u setnju nego drzati psa u malom stanu.
E sad to da li je linjanje prepreka zavisi od tebe, on ce se linjati pa ce se linjati i tu nista ne moze.;)
Visina moze da bude problem samo ako ti je plafon u stanu visok metar i po.:lol:

Aman! Domaci pas je pripitomljen pre x godina! Isto tako mozes da kazes da ako covek pojede komad zivog mesa da ce da dohvati toljagu i pocne da udara sve oko sebe, jer ce mu se probuditi pecinski instinkti! Mislim ajde malo da ukljucimo mozak pre nego sto napisemo ovako nesto... :roll: I da napomenem da samo ajkule postaju zainteresovane za plen ako osete krv.

:super::rotf::hahaha:

koliko ja znam skoro svi psi su za stan ako ih dovoljno često šetaš i vodiš na istrčavanje...

:think: Zavisi koliko je neko skpreman da trči za psom koji dosta balavi sa krpom u ruci... Ili održavanje dlake... I neke rase imaju jači miris a neke ga nemaju uopšte... Moj Gizmo je tek kao mator počeo da smrducka. A u pitanju je mešanac pekinezera ali sa dlakom sličnom recimo škotskim ovčarima ili donekle nordijskim psima (duga, ravna, ne svilasta pokrovna dlaka i vrlo gusta podlaka koja nenormalno ispada na proleće i nešto manje na jesen).

svakom psu bez obzira narasu i vrstu krzna treba ista nega, ja drzim harrasa u stanu i skoro da sam navikao da se usisivač koristi bar dva puta dnevno, a ako ne moze da se nosi sa svakodnevnim obavezama oko psa redovno hranjenje redovna šetnja povremeno posećivanje veta redovna vakcina onda ne treba da uzima psa uopšte jer je to nova potencijalna lutalica

Ljudi da li da uzmem bul terijera? mnogo volim tu rasu i jesu ruzni kao misevi :) ali ne znam... Cula sam da ne vole druge pse a ja vec imam zenku rota od 6 godina... Sta da radim?

Pa u vasem slucaju ce verovatno rot biti na visem stupnju u coporu. Ako uzmes stene nece biti problem da se vavikne na drugog psa,a i ako ga kasnije pravilno vaspitas nece biti problema ni sa ostalim psima.

Ovako da ja tebi nesto objasnim,postoje psi koji su predvidjeni za nesto odredjeno,kao sto je u slucaju bula to borba. Ali pas ne mora da mrzi sve sto se krece samo zato sto su ga tamo neki bolesnici stvorili za borbe. Ako tvoj rot podnosi tu macku ne vidim zasto je ne bi podnosio i jedan bul.
Pas je ono sto ti napravis od njega,a ne ono sto pise u nekim knjigama.

Da li je doberman pas za stan celokupno gledajuci,dal se linja,da li je problem velicina...?ineresuju me vasa misljenja.Vec duze vreme citam o ovj rasi i ceprkam po netu medjutim nigde ne mogu da nadjem direktan odgovor.:think::?:

POMOC:worth::p:D:idea:

Nadam se da jeste :P
Za mesec dana dobijam svog 4. dobermana. Ranije su mi po kući trčala 3, ali sada će samo ova jedna
Ali šetnje znaju biti problem ako pas nije dobro socijalizovan i ako vlasnik nema punu kontrolu :rumenko:

Ljudi da li da uzmem bul terijera? mnogo volim tu rasu i jesu ruzni kao misevi :) ali ne znam... Cula sam da ne vole druge pse a ja vec imam zenku rota od 6 godina... Sta da radim?

Ja sam imala dva bul terijera i opet bih uzela istu rasu. A izvini, ruzni su ko svinjice ne ko misevi :) ova moja starija se i odazivala na svinjice, od miloste .

Ovo ostalo, ciste predrasude. Pas je onakav kakvim ga napravis. A pored njih dve, imali smo i macora, i papagaja. Pa da vidis taj redosled, macak koji cekica ispred vrata i vreba priliku da uleti i mazne papagaja, a ove dve vrebaju macka da ga tuze, ma pis zivi :) Toliko o slaganju. I samo da znas, bul kad jednom nauci neku komandu, nikada je ne zaboravlja, za razliku od nekih drugih rasa. Znaci, mozes tu komandu da ne upotrebis godinama al kad je izgovoris, oma se zna o cemu je rec.

Divni su, ova moja matora ma nemam reci za nju, prepametna je bila, i takva mazulja ma strasno.

Mada, pre moze tvoja zenka da pravi problem, znas sve ono oko teritorije i ljubomore, tako da sa te strane ne znam.
Ova moja je bila smrtno uvredjena kad smo doneli macka koji je bio tako mali da je samo sistao, a ona ga je nasla, i to je bila njena macka, i tako se pravila blesava da nemas pojma, sedi i cuje kako je zoves, al ne odaziva se samo uvo okrene ko master yoda. Al kad je ukapirala da joj macak nije problem, sve ostalo je islo kako treba posle. Resilo se to za oko 10 dana. I tako.

Srecno u izboru.

Back