pas za stan?

Danica83:
Jeste u pitanju Rodezijski Ridzbek. Ali u zooloskom ima samo ta zenka, a zuti muzijak koji je ponekad zajedno sa njom je rase Tosa Inu. Imala je ta zenka stenad prosle godine i pretpostavljam da ce je opet pariti, a znam i muzijaka s kojim se parila, on je iz mog kraja. Koliko znam muzijak je vrhunski, ali ta zenka mislim da nema papire, a oni su stenad svojevremeno cenili na 1000(i slovima HILJADU) evra, sto je po meni nenormalna suma. Ali ima i drugih odgajivaca kod nas, samo malo potrazi po internetu ili poseti neku izlozbu, pa ako si vec voljna da das tolike pare da bar onda budes sigurna sta kupujes.

Ima papire. Svi njeni stenci imaju papire. I kod izbora ridzbeka treba voditi racuna o izgledu ridza...

Mirka šizika:
Hvala ljudi ...pomogli ste mi...

Dobila sam i divan predlog za Bernskog planinskog psa , zaista lep ali opet isto pitanje ...JESTE LI ZA STAN ?

I drugo cuveno pitanje ...jeste li za decu...

Posto, sam neodlucna , a cerka trazi psa, ubi me od smaranja , dajte savete sta je od rasa dobro za stan , i za dete ujedno ...i da li uzti za cetvorogodisnje dete malog ili velikog psa???

Ridzbeka JA DRZIM U STANU.
NIJE AGRESIVNA.
I ne lupetajte vise.

Ali, zavisi koliko ti je malo dete. Moja kuja je predivna, nije agresivna.
Sad vec smem da je opustenije pustim da je deca maze. Ranije nisam smela ali ne zato sto je agresivna vec zato sto je NESVESNA SVOJE SNAGE. I ja sam jos uvek sva u ogrebotinama i modricama. A nisam mala.

Ne bih preporucila da se ovaj pas drzi bilo gde VAN STANA. Nije pas za dvoriste. Poput dobermana, trazi prisustvo svojih ljudi.

Izuzetno odan pas, dobrog karaktera, odlican cuvar.
Istrcavam je na svaka dva tri dana. To je uglavnom ili igranje s drugim psima, ili se nas dve igramo napolju. Jedini sam ludak koji nosi ranac kad idem da istrcim psa jer nosim dve tri igracke, vodu i svasta jos. I prelepi su kad trce, to je prizor koji treba videti.

EDIT:
Cetvorogodisnjak mislim da je premali za ridzbeka. Mislim, i to je izvodljivo, ali kostace te zivaca. Gruba je Kaja bila sve do skoro, a i sad kad se zaigra ume lepo da ogrebe.

rotvajlerka:
zanima me ako neko zna na kolikoj kvadraturi bi u stanu trebali da se drze veci psi sad se selim ali ocu da znam koliko je otprilike vazna kvadratura i koliko mu treba mesta za smesta

spavace u mojoj sobi tu cemu biti mesto(za noc) ali ocu da mu napravim malo neku kao ,,okolinu,,

Ne terba psu mnogoprostora.
Treba mu njegovo mesto (najbolje nauciti ga na kavez od malih nogu), i puno setnji..... Ako bi uzimala stene, nauci ga na kavez, pa ce biti sve odlicno!

pas treba da ima svoje mesto.
jako je zgodno nauciti ga na kavez jer
1) kad bude dovoljno veliki da moze da izdrzi neko duze vreme a da ne piski i kaki, mozete ga ostaviti u kavezu bez bojazni da ce unistiti pola stana.
2) zgodan je za ucenje psa da ide napolje, jer pas po prirodi i svojim instinktima ne vrsi nuzdu tamo gde mu je mesto.
3) zgodan je ako idete u goste, spakujete kavez (ili na letovanje) i pas ne mora da spava u krevetu, cime mozda vas domacin ne bi bio odusevljen.
4) zgodan je ako psa vodite na izlozbu a recimo imate mladog dominantnog muzjaka pa bi hteo eventualno da se pobije s nekim psom, lepo ga stavite u kavez, i nemate problema.

Naravno, pas se u kavezu ne ostavlja po ceo dan, to se radi relativno umereno....
Moja kuja svoj kavez smatra sad svojim mestom, tu jede i spava preko dana. Na raspolaganju joj je samo jos hodnik kad nisam tu, ali veci deo dana provodi bas u kavezu (koji nije zatvoren), ali po potrebi moze se i to uraditi.

Pogledajte po netu crate training pa cete videti....

mishka:
pas treba da ima svoje mesto.
jako je zgodno nauciti ga na kavez jer
1) kad bude dovoljno veliki da moze da izdrzi neko duze vreme a da ne piski i kaki, mozete ga ostaviti u kavezu bez bojazni da ce unistiti pola stana.
2) zgodan je za ucenje psa da ide napolje, jer pas po prirodi i svojim instinktima ne vrsi nuzdu tamo gde mu je mesto.
3) zgodan je ako idete u goste, spakujete kavez (ili na letovanje) i pas ne mora da spava u krevetu, cime mozda vas domacin ne bi bio odusevljen.
4) zgodan je ako psa vodite na izlozbu a recimo imate mladog dominantnog muzjaka pa bi hteo eventualno da se pobije s nekim psom, lepo ga stavite u kavez, i nemate problema.

Jako humano sa tvoje strane! ne razumem zasto psu ogranicavati prostor kavezom kad je vec osudjen na robiju samim tim sto je u stanu!!!!!

vilus:
mishka:
Jako humano sa tvoje strane! ne razumem zasto psu ogranicavati prostor kavezom kad je vec osudjen na robiju samim tim sto je u stanu!!!!!

jako glupo s tvoje strane da se ne informises i kritikujes bez odgovarajuce, makar teoretske podloge.

Rekla sam da potrazite malo na internetu, mene mrzi da vam sad trazim, jako je korisno.
Moja kerusa je slobodna, nema ceo stan na raspolaganju, vec samo honik u kom se nalazi njen kavez i rado tamo ide da spava. To je NJENO mesto.
Kad mi zatreba mogu je bez problema tu zatvoriti.

Informisi se pa da raspravljamo.

devojko ja se bavim dresurom pasa i verovatno imam malo vise iskustva od tebe. nemoj biti drska i bezobrazna. tvoj pas je velik i treba mu vise prostora od hodnika. mnogi pisu o tim kavezima,ali probaj da se stavis na mesto svog psa.

cime se ti bavis, to je jedno.
Kako si pristupio mom odgovoru i mom predlogu je sasvim drugo.

Kad se vec bavis dresurom objasni zbog cega je kavez LOS za psa.

Ne znam kako ti vidis stvari ali eto, moja kuja je zdrava, jede kvalitetu hranu i redovno se istrcava i jos vise se vodi racuna o njenoj socijalizaciji.

Pa sad ako sam ja nehumana, molim te objasni mi kako treba da postupam sa svojim psom?

Bezobrazluk je na tvojoj strani, posto sa toliko iskustva koliko tvrdis da imas, trebalo bi da znas da odgovoris argumentovano.

Pa ne znam, ako je tvoja kuja srecna tako kako jeste onda ok. Kod mene je druga prica, pas ima skoro ceo stan na raspolaganju (osim spajza, malog wc-a, i sobe moga brata, jer ga zaboga mrzi da cisti dlake :roll: ), sto znaci moja soba, dnevna, terasa, kuhinja, trpezarija, kupatilo, hodnik i soba moje mame. Ranije dok je bio stene samo je nocu bio zatvoren u mojoj sobi, da bi ogranicili prostor na kojem ce piskiti i kakiti, ali su mu sad i nocu sve te prostorije otvorene i slobodne. Ja nekako ne mogu da zamislim da ja sedim u dnevnoj sobi a on da bude zatvoren u nekoj prostoriji, to mi zvuci malo surovo, pogotovo sto on voli drustvo. Al' dobro, to je moje misljenje...

Boze svasta. Pa ko je rekao da je sama po ceo dan u hodniku, zaboga. Pa SPAVA SAMNOM U KREVETU!!!

U hodniku je i ima kavez kad sam ja na poslu...
A kavez je zgodan, jer se navikla na njega, i ako mi zatreba mogu je na pola sata tu zatvoriti, a ako budemo nekad isli u goste, mogu pokupiti kavez sa sobom i ona da spava samnom u sobi, ali u svom kavezu jer ne vole svi pse u krevetu.

Nema na raspolaganju ceo stan jer mi je pojela stokove od vrata, antenski kabl, pa se bojim da ne precvika neki kabl od struje, takodje mi je pojela i naslon od fotelje. U dnevnoj sobi imam i dva papagaja koja bi ona rado popapala, pa ako bih ih ostavila same bojim se da bi prevrnula kavez.

Ima uvek ciste vode a jede po obrocima.

Jel sad jasno?

Ima prstup SVEMU, sem kad ja nisam tu jer joj ne verujem skroz, ima tek 10 meseci. Trenutno ima zabranu spavanja u mom krevetu jer je u teranju a nocu uvek nekako skine gace...... i sve ode na dusek.

Pa volim ja svog psa nisam kreten bas toliki.....

Као прво, смирите мало страсти.
Друго, ово је тема о псу у стану, а не о држању пса у кавезу.
Треће, свако поступа са својим псом на свој начин, био он погрешан или исправан, ми ту ништа не можемо, а понајмање да се прозивамо.
Четврто, нећу никога да осуђујем, али знам жену која је своје псе по цео дан држала у кавезу у малецком стану у сутерену. Шта мислите, какви су били пси? Мислим на психичку страну?
Пето, све је ствар васпитања - мој пас је могао пола дана да проведе у стану сам и да ништа не буде нити оштећено нити уништено.

Slazem se sa mili, ne znam sta ste svi poceli da se prepucavate jedni sa drugima, sto se mene tice svako svog psa moze da drzi kako hoce i gde hoce, ljudi drugacije gledaju na zivotinje u stanu i ne prija svima da im je pas bas svuda, a neko ceo zivot pusta psa u krevet! I ne vidim sta je sad tolika frka oko psa u kavezu kad milion ljudi u svetu drzi psa u boxu u basti koji je isto mali! A ako vec pricamo o nekoj zatvorenosti psa onda moze neko i da kaze da je nehumano drzati psa u stanu uopste jer mu to nije prirodna okolina, koliko god da ga izvodite! Tako da mislim da treba da prestanete da se prepucavate i da nastavite da uzivate sa svojim psima, jer vas oni vole dal vi spavali sa njima ili ih ostavljali u kavezu, boxu ili nekom trecem mestu preko noci! Vazno je da budu sa vama koliko god mogu!

pa, neko je udario na moju humanost, pa je ispalo kako ja maltretiram psa.
opet, pogresno me je mackic razumela, i mislila je da psa konstantno drzim u stanu sto nije istina.
Ja mislim da i kavez pripada ovoj temi jer je jedna od stvari koje su korisne za znati (ne mora onaj ko uzima psa to da usvoji...)

dragoslava:
Držati psa u stanu je mučenje za njega,pogotovo za velike rase!
nije ako mu posvetis dosta paznje i ako ga redovno setas i istrcavas. moj pas recimo provede u setnji i igri sa drugim psima oko 6-8 sati dnevno. zasto bi mu onda bilo mucenje u stanu. koja je razlika drzati ga u stanu i drzati ga u nekom boxu ili dvoristu,opet je zatvoren.

Upravo to. Moj pas mora uvek da bude negde blizu mene, i iskreno verujem da kada bi ziveo samo u dvoristu da bi bio vrlo nesrecan. Prvo bi bio sam veci deo dana, jer ja ne bih mogla da sedim napolju sa njim sve vreme, pogotovo u sred leta ili zime, tako da bi to znacilo da bih morala da ga pustam u kucu, a kakva mi je onda razlika izmedju kuce i stana ako mi je pas ionako unutra.

Back