Pas Paša

...sarplaninac je jos mlada 'sorta' pasa
da bi bila rasa...zna se da nema osjet za strah,
postoji u enciklopedijama koje su tolerantnije,
Slucaj vlasnika ..ne sjecam se po kojem Gazdi / nosio je ime/
klao se sa 4. vuka ...savladan je,
normalno ali se borio...
Dobro je je sto mu je Ime,- Sar_planinac,
i niko ne moze nacionalno da ga 'prisvoji'
zato je Topos sretno preuzeo na sebe...

Šarplaninac je jedna od najstarijih autohtonih pasmina u svijetu. Svrstan je u skupinu pastirskih pasa koji potječu od molosa. Suvremeni šarplaninac nastao je prirodnom selekcijom u zatvorenoj sredini, stoljećima bez kontakata sa psima drugih pasmina.

Surova priroda načinila ga je odličnim čuvarom, grubim i borbenim. Ima samo jednog gospodara, tako da on mora biti čvrst, uporan, strpljiv, dobar i dosljedan.

Šarplaninac je pas koji je prvenstveno pas čuvar, bilo da se radi o njegovom gospodaru ili imovini ili drugoj stvari. Vrlo je inteligentan, što mu daje visok stupanj samostalnosti.

Uzgojem ove pasmine kao gradskog psa (kućnog ljubimca) nastao je pas koji se ipak u određenoj mjeri razlikuje od izvornog najviše po tjelesnoj građi i boji krzna. Izvorni šarplaninac je viši od gradskog, sa nešto kraćom, ali gušćom i grubljom dlakom, otvorenijih kuteva stražnjih nogu. Izvorni oblici šarplaninca mogu biti svih boja (od bijele, boje meda, svih nijansi žute boje do sive, gotovo crne boje). Suvremeni psi pretežno su sive boje, svjetlije ili tamnije nijanse.

Šarplaninac je izuzetno miran i psihički stabilan pas. Istovremeno je vrlo dobroćudan i vrlo oštar, ali samo u situacijama koje to od njega zahtijevaju. Po prirodi je vrlo hrabar, spreman suprotstaviti se i mnogo snažnijem protivniku kako bi obranio svoga gospodara ili ono što mu je povjereno na čuvanje. Po instinktu je šarplaninac pas čuvar, ovo je nešto što ga ne treba učiti. Također, nikada ne laje bez razloga, svom je gospodaru odan, ali nepovjerljiv prema strancima. Tvrdoglav je i dominantan pas pa od njega ne treba očekivati neograničenu poslušnost i zaigranost. Kod odgoja stoga treba biti odlučan i uporan jer ne želi činiti stvari za koje smatra da nije potrebno. No, jednom naučeno pamti cijeloga života. Štene je potrebno učiti od prvog dana dolaska u Vaš dom jer se pogreške naučene u početku jako teško ispravljaju isto kao i loše navike.

Treba shvatiti kako se radi o izuzetno inteligentnom psu, što njegov odgoj čini jako zahtjevnim, kako vremenski tako i strpljenjem , pa većina ljudi agresivnost pripisuje njihovom temperamentu.

Što se prehrane tiče, ne razlikuje se osobito u odnosu na ostale pse gigantskih pasa o čijoj prehrani sam pisala ovdje.

No, ipak se smatra kako u usporedbi sa svojom veličinom, šarplaninac jede malo. Što se hrane tiče nije osobito izbirljiv, ali to ne znači da ga ne treba hraniti kvalitetno, naročito u vrijeme rasta i razvoja. Treba se dobro raspitati kod uzgajivača o hrani kojom je hranjen, tako da nastavite s hranjenjem istom u prvim danima dolaska u Vaš dom, kako se ne bi vršio dodatni stres (odvajanje od majke, legla, transport, dolazak u novu okolinu,...) na njegov organizam i naglom promjenom hrane i načina hranjenja. Isto tako, ako se radi o nekoj od gore navedenih hrana, možete nastaviti s istom jedan dulji vremenski period.

Šarplaninac zahtijeva mnogo kretanja, tako da je držanje u stanu poželjno jedino ako ga imate dovoljno vremena izvoditi nekoliko puta dnevno u duge šetnje. U stanu mu treba omogućiti prostor samo za njega na koji će se moći skloniti i povući u osamu kada to zaželi.

Fizička aktivnost je izrazito bitna za razvoj mladog psa. Međutim, zna se da je potrebno osigurati umjerenu fizičku aktivnost dok traje razvoj koštanog i mišićnog sustava.

Kako psi ove pasmine, kao i psi većine drugih gigantskih pasmina pasa, često imaju problem sa zglobovima, kukovima i drugim dijelovima lokomotornog sustava, na iste bi trebalo pojačano obratiti pozornost. To podrazumijeva, smanjiti u stanu mogućnosti klizanja i padanja na najmanju moguću vjerojatnost te osigurati im prikladnu hranidbu kvalitetnim hranama (hrane iz programa premium ili superpremium hrana).

Ne postoji univerzalno točan odgovor na Vaše pitanje o potrebi kretanja po mjesecima. Naime, to ovisi o mnogim čimbenicima (veličina ljubimca, vremenski uvjeti, površina za šetnju, zdravlje,..). Idealan je pokazatelj dobre kondicije šteneta hodanje 20-30 minuta bez zamaranja. Štene možete voditi u duge šetnje, ali ne zanemarite redovito posjećivanje mjesta na kojima se Vaš ljubimac može igrati s drugim psima. Takvi izlasci mogu biti i dugi jer u igri s drugim psima štene će samo odlučiti kada će se odmoriti, a kada će se igrati. U igri sa drugim psima, Vašem ljubimcu se razvijaju i drugi mišići, ali i socijalizacija.

Mnogo kretanja (vježbanja) i pravilna prehrana čine osnovne elemente dobrog zdravlja šteneta.

Nadam se da sam Vam pomogla a za sve dodatne informacije slobodno se obratite veterinarima Pet centra.

Zna da nije nasa rasa, ali sam mislila da se on kod nas skraceno zove vucjak.

Sta je onda vucjak a sta nasa rasa vucjaka?

Narod je nemačke pse identifikovao kao vučjake jer su igledom podsećali na stare srpske vučjake kojih je tada još bilo.

Kako sam već napisao, stari srpski vučjak i jeste korišten u ukrštanjima iz kojih je nastao NO

- - - - - - - - - -

Vučjak nije nemački ovčar.

Nije.
Vučjak je predak današnjem NO jer ga je koristio Fon Stepanic u ukrštanjima prilikom stvaranja savremene rase NO

Poslednja izmena:

Hvala, sad sam videla, pa to me malo podseca na ovog tvog sto si postavljao sa Stare Planine i Kopaonika.

Ne filma nego vučjaka.

Ne u redu je, lako je bilo doci do kraja filma za podsetnik.

Narod je nemačke pse identifikovao kao vučjake jer su igledom podsećali na stare srpske vučjake kojih je tada još bilo.

Kako sam već napisao, stari srpski vučjak i jeste korišten u ukrštanjima iz kojih je nastao NO

- - - - - - - - - -

Nije.
Vučjak je predak današnjem NO.

Stvarno se u to ne razumem, ja nemackog ovcara zovem vucjakom kako ga zovu i svi (mozda i pogresno), sad da li je i kako nastao, stvarno pojma nemam niti mi lici na nekog psa. To je za mene "srpski" pas jer nema ko ga nema i ne voli. A i ovo za vojsku sam mislila da su vucjaci, samo su bili malo lepsi i veci, ustavri negovaniji, uhranjeniji.

Poslednja izmena:

Back