Pas me ne shvata ozbiljno

Jednostavno ste razmazili psa. Morate se postaviti tako da se zna ko je gazda. Ne kazem da treba da tucete psa ali novine su dusu dale za to. Nikad mi nije bilo jasno zasti novine (uroleovane) tako deluju na pse i macke. Kad krenete u setnju ponesi novine pa ga klepi novinama po njusci kad radi ono sto ne treba. Ako je dobar posle setnje nagradi ga nekom poslasticom a ako nije nemoj ga maziti vec budite malo ljuti. Ne odustajte tako lako oni znaju sta treba a sta ne treba. Pokazite mu de mu je mesto. Pre sam imala psa bio je razmazen a sad imam macka koga setam na povodcu i poprilicno je disciplinovan napolju. Svu srecu:super:Kad sam ja mogla macku da naucim da setam naucices i ti psa. Samo malo vise discipline. Mora da se zna ko je gazda.:rtfm:

Novine jesu zakon ako je pas mladji stenac i pritom manje rase.Gledano po psecoj psiholigiji pas napada svom svojom snagom i zamisli situaciju kada ti psa od 30-40 kg udaris novinom pa to je stvarno smesno.Napadi na gazdu se resavaju kad se dese prvi put a to je jos u prvim danima dok traje igra,prvo je igra,a onda oni shvate da glockenje prolazi bez kazne!
I onda odjednom za nekoh 7-8 meseci imas psa koji skoro odrastao i on je GAZDA!
Stvar kod ovog slucaja jeste malo komplikovanija jer su retriveri psi koji su vrlo inteligentni i postaju mentalno zreli vec sa 7 meseci,ali mislim da bi uz dobrog trenera moglo nesto da se uradi!

Psi imaju svoj karakter i licnost , uostalom kao i ljudi i treba se i time rukovoditi da se razlikuju i ono sto pali kod jednog psa , kod drugog nema nikakvog efekta.

Moj pas , zenka , je svojeglava, tvrdoglava, osetljiva i razmazena i jednostavno je takav karakter. Ume da se udidi, svesna je kada je kriva ali naprosto tera po svome i ja tu nista ne mogu da ucinim , a vremenom se pokazalo da i ne zelim.:)

Srecom nemam probleme kao neki ovde jer ne ujeda niti to ume , bar za ovih par godina od kako ona ima mene , a i ne unistava stvari po kuci tako da joj i oprastam ostale nestasluke koji ne mogu da ugroze nju , a ni nas ukucane.:D

Onog momenta kada smo se odlucili da uzmemo kucnog ljubimca , treba da budemo svesni da nam je u kucu stigao ravnopravan clan domacinstva , a onda ce nam svima biti lakse i ugodnije.:)

Nemojte biti rigorozni prema njima , svojim ljubimcima...oni vas vole i postuju a ako nekada i prekardase u necemu , pa sve je to za...pse, naravno:)

Napadi na gazdu se resavaju kad se dese prvi put a to je jos u prvim danima dok traje igra

Tacno tako, to je jos jedan razlog da svog psa uzmete rano i odmah ga vaspitavate kroz igru, sve sto se tad propusti kasnije se tesko ispravlja. Imam komsije kojima komanduje pekinezer - dovoljno je da zagrebe na vrata terase i oni ustaju da mu otvore vrata. Posle 10 sekundi lajanja na mesec grebe da udje - opet neko ustaje i otvara vrata. Za dva minuta cela prica se ponavlja :hahaha: . Dovoljno je samo ga jednom ostaviti pola sata napolju da se smrzava i nece to raditi ali:roll:

@mali tweety, mislim da je Vasa zenkica zasluzila fine batine, novine se odlicne za to jer ne mogu da je povrede a prave veliku buku kad udare. Ukoliko uzvrati napadom, potrazite pomoc profesionalnog dresera. I naravno, nikakvo slihtanje ne sme da Vas smeksa posle kazne inace je sve uzaludno. Jos nesto, primetio sam da ste napisali da se Vasem suprugu uvukla pod kozu...mozda ona u Vama vidi konkurenciju i hoce da zauzme Vase mesto, onda bi bilo pozeljno da je Vas muz kazni svaki put kad uradi nesto lose.

Batine mogu da budu kontraproduktivne ako se primenjuju bez razloga ili sa zakasnjenjem, tj. onda kad saznate za ucinjenu stetu ili delo. Ukoliko se primene u trenutku vrsenja dela (LOL, kad procitam ovo sto pisem lici na policijski zapisnik :dash: ) onda su nesto sasvim drugo i imace zeljeni efekat.

hehe, policijski zapisnik :)

to je tacno, ali opet ne 100%.

Imam zenku labradora i verovali ili ne, pokusavao sam sve da je oducim da ne dira saksije sa cvecem... na kraju kada sam odustao od toga, njoj vise nije bilo zanimljivo i ostavila ih sama!?
Pre toga, i batine i guranje njuske u saksiju i neznam ni ja sta (naravno nisam je toliko tuko..) nije pomoglo. Kada zagrize saksiju, nema boga da pridje (citajte u proslom vremenu), bezi, zna da nesme to da radi. Na kraju kada joj uzmem saksiju i primenim disciplinsku meru (malo policijskog izestaja), ona cuti, pognutih usiju i repa, i za 10-tak minuta saksija je opet u njenim ustima... Mislim...
Ali na srecu zenskih ukucana :) prestala je sa time...

Umotane novine uopšte ne bole psa nego ih nervira taj zvuk udarca, bar sam ja tako čuo. Ja imam štene nemčkog ovčara i nije mi žao da ga udarim novinama pošto treba da zna šta sme šta ne sme...Uz udarac novinama i kratko i jasno NE...Ova je posle 10 udaraca novinama naučila NE i to je to...

Kada sam se udala ja i muz smo dobili na poklon zenku pekinezera. Voleli smo je mazili i pazili. Ona je bila nas centar sveta. Onda je na svet doslo nase dete. Pas lud od ljubomor.Ako zaboravimo vrata od dec. sobe otvorene obavezno se pokaki pod krevetac. To smo nekako i tolerisali. Ali kada je dete pocelo da seta u dupku, pas ga je stalno grickao kad mi ne gledamo. Potuljeno ju je ujedao po malo da mi ne bi primetili. Moj muz me je stalno upozoravao da psa treba da odnesemo na selo jer ce ujesti dete ali ja sam bila slaba i mislila sam da ce ljubomora proci i da ce uspostaviti drugarstvo. Deca koja odrastaju uz zivotinje imaju bogatiji zivot. Vrhunac svega je bio kada je pas lezao na mojim nogama a moj muz prisao kao da me udari mlatilicom za muve. Pas je sa mojih nogu bez rezanja i bez upozorenja skocio mom muzu pravo za vrat i zario zube. Moj muz je bio uplasen i besan, jer kad je na njega skocio sta bi uradio detetu. Rekao mi je da pas iz momenta mora iz kuce. Teska srca odnela sam ga u selo gde je ziveo lepo i doziveo lepe godine (18). U pocetku sam svakog dana isla da ga obidjem. Bilo mi je stvarno tesko ali sam shvatila da je neophodno. Zato sad imam macka, mada me i on podnekad ujede.

Procitah vase postove...svasta se moze saznati, nauciti...ali za mene nema pomoci!
Naime, imam jednogodisnju kucu Lisu, majka joj je pregazena, a ostala 4 steneta sam udomila.
Bas zato sto je imala takvu sudbinu da kao stene ostane siroce, ja sam popustala, popustala...i evo sad...vuce macke, cepa igracke, kida sve zivo po boksu. Ona je mesanka terijerke i oca nepoznatog, jer joj se majka skitala po Niskoj Banji dadonocno. E, zato je ona u boksu, ja bih je izvela..neda se na kais, hoce i da ugrize...Boks dug preko 3 m i sirok metar.

Slazem se sa Igorom, i moja Bela je swojeglawa i zato, barem kod nje, funkcionishe kazna i nagrada.... a tako nam odgowara....;) twetty stwarno mi zao cele situacije, ja se ne razumem u mnoge stwari, nemam iskostwa... ali mogu da ti dam sawet da pitash nekog struchanjaka... on ce najbolej znati...:) sa srecom u reshenju problema!

Ja imam rotvajlera,zenka je ,ima cetiri meseca!Jako sam je razmazila i sada vodim borbu sa njom!voli da me ujeda i u poslednje vreme ume da zarezi kada je diram!inace jako je uljava!ne znam sta da radim sa njom

Ja sam te ugrize kod Lee resavala tako sto, kad ona krene da me grize ja je uhvatim sa gornje strane za donju vilicu i drzim je dok ona pokusava da se otima, ali ne stiskam je tako da nju boli, vec kao opomenu, drzim koliko god je to duze moguce i tako par puta i nije vise to radila.
Kada zarezi, uhvatim je za kozu na vratu, protresem i kazem ostro "NE" , i priljubim glavu uz zemlju, drzim par sekundi.
Nikako batine i vika. Jeste malo grublje ali nauci da to ne sme!

Ja sam te ugrize kod Lee resavala tako sto, kad ona krene da me grize ja je uhvatim sa gornje strane za donju vilicu i drzim je dok ona pokusava da se otima, ali ne stiskam je tako da nju boli, vec kao opomenu, drzim koliko god je to duze moguce i tako par puta i nije vise to radila.
Kada zarezi, uhvatim je za kozu na vratu, protresem i kazem ostro "NE" , i priljubim glavu uz zemlju, drzim par sekundi.
Nikako batine i vika. Jeste malo grublje ali nauci da to ne sme!

Baш написах на једној теми: имала сам три пса до сада и ни са једним никакве проблеме у васпитавању:
- једна је била женкица коју сам покупила са улице, брзо је научила све и никаквих проблема у понашању није било (на жалост, излетела је на улицу у прегазио је аутоz:()
- друго је била одрасла женка пред штетењем коју сам такође покупила са улице. Паметније, верније, оданије и благооднијег пса никад нисам видела. Само две недеље је била код нас кад се оштенила, а давала ми је да дирам штенце и слушала ме беспрекорно.....z:)
- треће је био мужјак средње пудле. Био је будала, блесав, на своју руку, али јако паметан.z:lol:

Е, кад сам последњих месеци бирала да купим штене, била сам неповерљива према теријерима, али сам ипак подлегла убеђивањима и узела вест теријера. Има два и по месеца и оно што ме забрињава је што је јаааако обестан, што нас стално грицка и што никог не ферма. Знам да је пред нама тек период васпитавања, да тек сад треба да се ради и да учи....али оно што ме забрињава, а што ми се никад до сада није десило - то је да је два пута до сада био тако бесан на мене да је стварно кренуо да ме уједе бесно (не због зубића, него баш уз бесно режањеz:(). Оба пута кад сам хтела да му ставим поводац.
У тим тренуцима га узмем овако за кожу врата и држим, он мало сквикне....и надам се да ће то дати резултате. Ауторитативна сам као особа, умем да поставим границе и људима z:mrgreen:....али ме ипак забрињава сама помисао да је пас кренуо да уједе свог газду....z:(z:cry:

А на основу чега си закључила да му се ''не свиђам''?

Умиљат је, слуша ме кад му кажем НЕ, тек неколико недеља је код нас и треба још много да научи (има тек два и по месеца), ја га храним, корпа му је у дечијој соби и тамо га ставимо да спава, али у току ноћи се увек пробуди и дође код мене у кревет, много врмена проводимо у игри и комуникацији... Али оно што мене мало забрињава је тај његов махнити темперамент (ваљда је то ипак теријерски) што је у тих пар ситуација кад је кренуо да махнита - прешао границу.

Ипак, женке мешанке и пудла били много мање жестоки, били су темпераментни али на друачији начин. Први пут се налазим у ситуацији да морам псу да јасно стављам до знања да сам ја газда. И то ме је мало обеспокојило, али кад сам видела ову тему - схватих да нисам једина.

Hellen, terijer je, ma kako sladak bio, jednostavno-terijer, zaHebali su te. ;) Sad ti, kao što si i sama videla, naplaćuje za prethodna tri dobra psa. To sa vučenjem za kožu na vratu/grebenu si dobro uradila, možda bi mogla tom prilikom i da ga priljubiš uz zemlju. Mališa i dalje ne zna svoje mesto u novom "čoporu" i pokušava da se nametne kao alfa, mogu samo da tebi i njemu poželim sve najbolje u daljem zajedničkom životu. A ako ne ide, možda ne bi bilo loše da odustaneš, dešava se i ta situacija, da se pas i vlasnik ne "poklope", da nema "hemije", i da ipak potražiš u azilu/kafileriji neko nesrećno stvorenje koje će ti biti zahvalno za sve što činiš za njega. Ima jako slatkih mešanaca, ja sam svog pronašla i i dan-danas, punih 14 godina kasnije (sutra je tačno 14 godina našeg druženja :D) mu se prolaznici dive kako je lep, uglađen, fin...

А на основу чега си закључила да му се ''не свиђам''?

Умиљат је, слуша ме кад му кажем НЕ, тек неколико недеља је код нас и треба још много да научи (има тек два и по месеца), ја га храним, корпа му је у дечијој соби и тамо га ставимо да спава, али у току ноћи се увек пробуди и дође код мене у кревет, много врмена проводимо у игри и комуникацији... Али оно што мене мало забрињава је тај његов махнити темперамент (ваљда је то ипак теријерски) што је у тих пар ситуација кад је кренуо да махнита - прешао границу.

Ипак, женке мешанке и пудла били много мање жестоки, били су темпераментни али на друачији начин. Први пут се налазим у ситуацији да морам псу да јасно стављам до знања да сам ја газда. И то ме је мало обеспокојило, али кад сам видела ову тему - схватих да нисам једина.

aman, zaebavam te...tj. to je ono sto ti i stene radi...
to sto si ga uhvatila za scruf je ok...tako bi ga i njegova keva disciplinirala...no...
realno, moguce je i da si se nameracila na pogresnu pasminu ( tj. da je Mimis mom u pravu...) jer terijeri tesko da su psi za control freakove...
posto im se oce sto im se oce, a taj...autoritet kojim mases kod njih ne fercera tako...
kako bi ti zeljela...posto, jelte, nisu standardni djaci prvaci...

inace, "ne razumijem se u zivotinje"... jer zivotinje nisu objekti, ne dolaze
s uputstvom za upotrebu i svaka jedinka...
svako zivo bice, ukljucujuci i nas, je prica za sebe...
mozda je to lekcija koju ces od ovog malise nauciti...
budi postena i kazi mu fala kad ga budes davala u...empaticnije ruke

z:poz:

Ебига, Врагана, ни о оваквој теми не можемо да причамо а да не уплићеш свој анимозитет према мени....z:(
Добро, нисам ти симпатична, боже мој, не морам да ти будем....али ја сам дошла на овај пдф (после много времена) да стварно причам о псу (17 година је прошло откад нисам имала пса)... Спуштај ми негде другде, ако ти је то баш толико чини задовољство....овде сам да бих разменила искуства о псима.
Дај да не кваримо тему.

Moram da se demantujem, DANAS je 14 godina kako mi je Gizmo došao pred vrata. :D Sad ćemo da budimo malu spavalicu pa idemo u jednu duuugu šetnju, slavljeničku. ;)

Hellen, ne bi bilo zgoreg da, iako sigurno veruješ da znaš dosta, potražiš neku literaturu o psećem govoru tela, moglo bi to da ti pomogne da unapred sprečiš neprijatne situacije, moj pas je mali i samo zahvaljujući tome što razumem skoro svaki njihov pokret (i imam i ja pokoji veterinarski pokret za sputavanje pacijenata "u rukavu") sam uspevala sve ove godine da ga zaštitim od većih i dominantnijih pasa. Jesu različite situacije ali može da pomogne.

Имам ја нешто књига још одавно (Енциклопедију паса, ''Упознајте свог пса'' Дезмонда Мориса, ''Књигу о пудли'' и још неке....), читала сам ових дана и на нету.... Пола живота сам повела спасавајући псе луталице, присуствовала њиховим штењењима, удомљавала штенце, хранила их, играла се са њима....и никада у животу ниједан пас није зарежао на мене.
Овде сам дошла да испричам о томе што ме је забринуло, да чујем живу реч и туђа искуства... Ипак је једно кад читаш књигу, а друго кад комуницираш са људима који су добро превазишли такве ситуације....z:)

Да се разумемо - не мислим да је понашање мог пса забрињавајуће и проблематично. Он тек испитује терен и још смо у фази постављања односа на своје место....
Само ми је необично што је мноооого другачији, много оштрији од досадашњих паса...па ми значи да поделим искуства са људима који су били у сличним ситуацијама.

Да се разумемо - не мислим да је понашање мог пса забрињавајуће и проблематично. Он тек испитује терен и још смо у фази постављања односа на своје место....
Само ми је необично што је мноооого другачији, много оштрији од досадашњих паса...па ми значи да поделим искуства са људима који су били у сличним ситуацијама.
Ja ipak mislim da to što se dešava nije ništa zabrinjavajuće.
terijeri jesu - terijeri, jesu malo temperamentniji i drčniji od mnogih drugih pasmina, ali suštinski - budu onakvi kakvi ih mi naučimo da budu.
To št je mališa zarežao svakako nije prijatno, ali ni neobično.
Moj pas nije terijer, puno znam o karakteru i pasmine i svog psa, ali se opet desilo da je zarežala... Nije prijatno, naprotiv, ali upravo povlačenje za kožicu i eventualno priljubljivanje glave uz zemlju - čuda čine. Nakon što sam je pustila, Dona je pokušaj reženja i keženja ponovila i, iako iznervirana i besna, i ja sam samo ponovila svoju reakciju.
Istina je da svaki od njih ima svoj karakter, istina je da ne možemo nikad potpuno i apsolutno uticati na njih da se ponašaju i reaguju onako kako bismo mi želeli - ali zato ih i volimo i želimo da su u našoj blizini... jer su živi, bleskasti, svojeglavi...
Ljubav čini čuda - ne brini. I daj malo vremena i sebi i njemu - biće sve OK.
Inače, normalno je da je drugačiji od svih drugih pasa kojima si se bavila ili ih imala.
Meni je Dona treći pas iste pasmine, pa opet je drugačija od ostalih... kao što su i oni bili svaki za sebe.
Naravno da ima sličnosti, ali sa svakim od njih naučimo nešto novo.

Poslednja izmena:

Back