banebeograd
Elita
- Poruka
- 15.423
jeste , a pre svega jer nije uspelaAmnestiranje cetnika od strane partizana ili ustupak srpskom nacionalizmu od strane pobednika u ratu, danas se vidi da je bila velika istorijska greska.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
jeste , a pre svega jer nije uspelaAmnestiranje cetnika od strane partizana ili ustupak srpskom nacionalizmu od strane pobednika u ratu, danas se vidi da je bila velika istorijska greska.
sila predaka, morala i casti , to je ono sto je odlucivalo u tim trenutcima.Nikada partizani nisu bez prisile presli u cetnike.
tako je.Prvo su bili cetnici, a partizani su nastali kasnije.
znaci terali ih da se bore za drzavu i narod i svoga kralja a nisu ih terali da se bore za nesto o cemu pojma nisu imali , levicarstvo, rusi, tudjinci na vlastiU cetnike jesu terali ljude silom da se bore za kralja, a partizani su se borili iz ideologije, tako da oni nisu bezali jer im se svidjalo levicarstvo i SSSR.
znam da tebi to ide malo slabije, ali moras malo da poradis na osnovnom obrazovanju i da citas o tom vremenu i da naucis sta znaci termin "regularna vojska" a sta "dobrovoljac"More kako su bili dobrovoljci kada su bili deo regularne predratne vojske?
jel ti bese onaj sto se nacitao knjiga o periodu rata ????To ne samo da nije nikakva cinjenica nego prosto nema veze sa pameti.
Draza je bio hajduk u sumi i niko ga nije ovlastio da predstavlja bilo koga pogotovo ne predratnu vojsku i drzavu. Sama vlada nije znala za njega niti on za nju do pocetka 1942. godine.
kakva budalastina, pa nije mogao on sam sebe da proizvede u to zvanje i taj cin, to je moglo kod nepismenih bezemljasa da tokom rata zavrse dva fakulteta i na dva svedoka dobiju cin i penziju .Saznali su kasnije. Stvar je u tome da Drazu nije niko ni ovvlastio ni postavio da predstalja vojsku i drzavu. On je to uradio na svoju ruku.
kakva politika kod draze ??? kad se on u to mesao ???Nazalost po sviju koje je imao pod svojom komandom. Pa na kraju i njega samog. Ne mislim da je Draza bio los covjek ali nedobar komandant i katastrofalan politicar.
Mislim da je politika uticala na njegove vojne odluke, tj. njegovi intimni politicki stavovi.
Cinjenica je da, kao sto je i sam rekao na sudjenju, nikad nije napadao komuniste nego se samo od njih branio. Borbu protiv komunista su zapoceli njegovi komandanti na svoju ruku!
Bez i protiv njegovog naredjenja.
Tako je bilo u Krajini, u Bosni, u Hercegovinu, u CG, pa i u samoj Srbiji.
.Nazalost po sviju koje je imao pod svojom komandom. Pa na kraju i njega samog. Ne mislim da je Draza bio los covjek ali nedobar komandant i katastrofalan politicar.
Mislim da je politika uticala na njegove vojne odluke, tj. njegovi intimni politicki stavovi.
Cinjenica je da, kao sto je i sam rekao na sudjenju, nikad nije napadao komuniste nego se samo od njih branio. Borbu protiv komunista su zapoceli njegovi komandanti na svoju ruku!
Bez i protiv njegovog naredjenja.
Tako je bilo u Krajini, u Bosni, u Hercegovinu, u CG, pa i u samoj Srbiji.
koji istoricari ??? kad ?? gde ?.
većina istoričara se slaže da je draža napravio najveću štetu četnicima nego iko ikada
"amnestija nakon rata" i "masovni prelazi cetnika u tzv partizane" , ne zna se sta je blesavije sto si napisaotitova briga za četnike iskazana je u još par navrata do kraja rata pa i još jednom amnestijom nakon kraja rata, što je rezultiralo masovnim prelaskom četnika u redove partizana
posle cetiri godine rata ti nekoga "prevarom uvuces u jedinicu"међу заробљеним четницима за време борби у Босни и у другим крајевима био велики број сељака који су путем разних претњи или превара увучени у четничке јединице“.
jasno je napisano ali ga ti tumačiš kao svaki gubitnik posle bitkeposle cetiri godine rata ti nekoga "prevarom uvuces u jedinicu"
crveni kad lazu omaste ga pravo![]()
to je toliko merodavno kao dai ta uredba je doneta samo mesec dva nakon kraljev proglasa da se četnici stave pod titovu komandu i ukaza kojim je smenio dražu sa načelnika vrhovne komande i drugog ukaza kojim je raspustio jvuo
eto na delu dokaz da je tito želeo da ujedini sve snage na teritoriji jugoslavije radi oslobodjenja od nacista
u tu svrhu je čak i amnestirao četnike
ukaz za primer i slavu
osim onih tvojih 10 000 cetnika na zlatiboru iz maja 45-enadju oni uvek neku zamerku, ko u ratu, em nije vreme, em da sačekamo da drugi pobede pa da se proglasimo njihovim saveznicima, em ovo em ono i na kraju im je bilo dockan
da ih tito nije amnestirao, ni jedan ne bi pretekao
Како је могуће да су амнестирани "злочинци и убице"?to malo pobijenih četnika na zelengori dve nedelje posle kraja rata, ne menja ništa
poenta ove priče da su sve vreme rata a posebno nakon kraljevog proglasa sredinom 1944 godine, večina četnika prešli u partizane
a ono malo što je preteklo, amnestirao je tito u prvim posleratnim godinama