Papagaji

Da li ste dresirali papagaja?

• Ne, papagaja nisam dresirao

• Da, ali sam papagaja malo naucio (da uzima hranu iz prsta...)

• Da, papagaja sam naucio da me se neplasi (da mi sedi na ramenu...)

• Da, papagaja sam mnogo stvari (da gura kolica,pravi se mrtav...)

• Da, papagaja sam naucio da prica!

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Uopste nas se ne boji. Ima malo problema sa sletanjem. Obicno se zakuca unesto ili omasi sletanje pa je shvatio da mu je kod nas najbolje. Najvise voli da se seta po kuci na nekom od nas.
Inace ljubav izmedju Lare i Djoleta je bila na prvi pogled.
Ovu su fotografije Djoleta 2 sata nakon ulaska u kucu.:)

lara-i-djole-2-1.jpg

Inace kad smo kupili Djoleta bila je sa nama i Lara u pet centru

Lara je dzinovska u odnosu na kavez:rotf:

Uopste nas se ne boji. Ima malo problema sa sletanjem. Obicno se zakuca unesto ili omasi sletanje pa je shvatio da mu je kod nas najbolje. Najvise voli da se seta po kuci na nekom od nas.
Inace ljubav izmedju Lare i Djoleta je bila na prvi pogled.
Ovu su fotografije Djoleta 2 sata nakon ulaska u kucu.:)

lara-i-djole-2-1.jpg

Inace kad smo kupili Djoleta bila je sa nama i Lara u pet centru

Pa oni su neka vrsta para??:hahaha::eek:

Treba mi pomoć! Moj mužjak tigrica se već dva dana ponaša čudno kao da je bolestan. Inače je jako vesela i bučna ptičica, ali je od juče tako miran i skoro se ne čuje. Stalno podiže krila kao da ima poteškoće u disanju i po ceo dan žmuri. Danas nije ništa mogao da jede, pokušao je, ali ne može da guta. Mnogo se brinem za njega, a ne znam kome da se obratim, kom veterinaru da ga odvedem, koji se razume u ptice? Da li neko može da mi da savet šta da radim ili da mi preporuči veterinara kome bih mogla da se obratim? Hvala unapred

Treba mi pomoć! Moj mužjak tigrica se već dva dana ponaša čudno kao da je bolestan. Inače je jako vesela i bučna ptičica, ali je od juče tako miran i skoro se ne čuje. Stalno podiže krila kao da ima poteškoće u disanju i po ceo dan žmuri. Danas nije ništa mogao da jede, pokušao je, ali ne može da guta. Mnogo se brinem za njega, a ne znam kome da se obratim, kom veterinaru da ga odvedem, koji se razume u ptice? Da li neko može da mi da savet šta da radim ili da mi preporuči veterinara kome bih mogla da se obratim? Hvala unapred

Napisi iz kog si grada da znaju ostali kog veta da ti preporuce.
Ja nisam iz Srbije tako da ne znam neku ordinaciju koju bih ti mogao preporuciti.

Ako ti se niko ne javi da preporuci nekog veta odnesi pticu u ambulantu veterinarskog fakulteta (ako si iz BG)
I to kod profesorke Radmile Resanovic jer za nju vazi da je dobar strucnjak za ptice.
Najbolje je raspitati se telefonom (011-3611809) kada je profesorka prisutna, a ambulanta radi pre podne od 9-14 i poslepodne od 16-20.
Srecno

Pozdrav svima, ja sam novi clan foruma. Pre 3 dana kupio papgaja pa mi je potrebna pomoc. Sinu ( 5 godina) mi je u subotu ujutru palo na pamet kako bi bilo lepo da posedujemo jednog papagaja i do uvece u 19h ( kada smo ga i kupili )nije prestajao sa maltretiranjem, " kupi mi, kupi mi, ja imam pare kupicu ja." itd. E, sada sta me interesuje, koliko je papagaj star ? Naravno napravo sam gomilu gresaka pre nego sto sam poceo da citam po internetu, ali najvise stvari sam procitao bas ovde zato sam se i uclanio kako bi diskutovao sa vama. Prilikom kupovine papagaja nisam znao ni kako da izaberem, ni sta je muzijak, a sta zenka. Prvo sto sam uradio je pustio sam ga sutra ujutru iz kaveza, pa sam ga jedva nekako uterao u 21h uvece:rotf:. Citao sam dosta o starosti papagaja kako bi utvrdio da li je star ili mlad, medjutim pola znakova pokazuje da je star, a druga polovina da je mlad. U prilogu sam postavio slike kako bi mi neko pomogao oko ovog pitanja.

Hvala svima,

kiki2i.jpg

kiki1.jpg

kiki3w.jpg

Nije sasvim mlado pile jer je zut a ima vec plavo iznad nosa. Zute ptice imaju manje plavog pigmenta i kasnije im poplavi deo iznad nosa.
Ali to i nije presudno. Lakse je sa maladjim papagajem ali samo polako i strpljivo. Prvog papagaja sam uzela kad je cera imala tako oko 5 godina. Pripitomiti ga morate vi a ne on. Pocela sam da ga pustam iz kaveza posle par dana. Danima sam ga pustala tako sto otvorim kavez i odmaknem se. On odleti na vrh ormana i cuci tamo. Ja ga pustim i onda u jednom trenutku ga uteram u kavez tako sto idema sa kavezom i prinosim ga i vicem u kavez. Posle izvesno vremena on udje. Kasnije je ulazio u kavez samo kad dreknem u kavez :mrgreen:
Kad zavoli da izlazi napolje prestala sam da ga pustam da sam izadje vec sam sedela satima (gledam TV) i drzim ruku na vratima od kaveza. On se plasi pa mic po mic poce da izlazi preko moje ruke.
Obozavao je slagalice koje smo u to vreme sa cerkom slagali svako vece i one sitne igracke iz kinder jaja. Nismo ga ganjali da se druzi sa nama vec izazivali sa necim sto mu je interesantno da on sam pridje i pocne da cacka. Kad pridje igrackici nismo ga hvatali i tako vremenom on se sasvim opustio. Uopste nas se nije plasio. Mamili smo ga i hranom. Malo zrnevlja prosuto po stolu gde mi slazemo slagalicu. On dugo van kaveza i gladan :mrgreen:

I jedna napomena on moze da ugrize i to jako. Pogotovo klinca. Mora i klinac da nauci da bude oprezan sa njim. To nije igracka vec njegov drugar. Zivo bice.
Srecno :)

Poslednja izmena:
1.Bas je lep primerak...;)
2.Nije mnogo star...mozda 1.5-2 godine...
3.Nije dobro sto si ga odmah pustila iz kaveza jer je on trenutno u stanju soka, i sve je novo za njega...vazi pravilo da se papagaj po kupovini najmanje mesec dana ne pusta iz kaveza da bi se prvo privikao na svoj buduci dom, a tek posle pustanje
4.Ne znam kako se tvoj sin ponasa prema njemu, ali nije dobro da se stalno vrti oko kaveza, jer papagaj nece imati mira...u pocetku naravno...ja znam, meni kad dodju mladji brat i sestra od ujne, oni guraju prste u kavez, i nabiju glavu blizu njega da ga vide....a on ono:eek::eek::eek:, a ja :dash::dash::dash:
stavi jos neku sliku, npr. gde stoji kavez...

Prelep je, kao sto napisase vec muzijak je u pitanju i i ja mislim da nije previse star mozda godinu dve kao sto je Ivan napisao.
Nista se ne brini lepo ce se uklopiti sa vama i sinom samo ako si ga sada nagurao u kavez :hahaha1: ne pustaj ga napolje jedno 2-3 sedmice da se navikne na okolinu i vas ukucane.
Lepo bi bilo da kad imate i ako imate vremena da stojite malo pored kaveza i pricate mu nesto bezze cistvo da vas upozna i po glasu.

|To je to za pocetak nece biti nikakvih problema, ako treba neka pomoc, svi smo tu da pomognemo ;)

Pozdrav.

Hvala svima na brzom odgovoru. I samo da dodam da se ja zovem Ivan i da sam musko. Nadimak mi je Milča, ali na forumima napisem Milcha, hehe. Nema veze:hahaha:.
Rekao mi je decko koji ga je prodavao da nije stariji od 4 meseca, Kazem prema nekim pokazateljima ima oko 1.5-2g. Dug kljun,vide mu se beonjace ( prem da ih nisam primetio dok ga nisam slikao), posto je zut ne vide mu se sare po celu ( a to je valjda isto pokazatelj da je stariji), plav nos koji bi trebao da bude beo jedva primetno plav. Medjutim stvarno je bio sitniji od svih koji su bili sa njim u kavezu, bas je izgledao mladje, noge su mu skroz roze i u noktima mu se vide zilice sto je znak da je mlad. Tako da ne znam sta da mislim. Ali zato sam se i obratio ovde i razjasnio neke stvari.

Od tog dana ga svaki dan pustamo napolje i on leti ko lud na kraju dana kada ogladni, cantru sa hranom mu prinesemo on je zgrabi, zabije glavu u nju i tako ga unesemo u kavez.

Evo jos slika KIKI-ja napolju i pozicija kaveza koji sam razmislio da okacim na zid gde je slika, ali onda sin ne moze da ga gleda dok je u kavezu.

kicolinolino.jpg

kiki1s.jpg

kiki3.jpg

3.Nije dobro sto si ga odmah pustila iz kaveza jer je on trenutno u stanju soka, i sve je novo za njega...vazi pravilo da se papagaj po kupovini najmanje mesec dana ne pusta iz kaveza da bi se prvo privikao na svoj buduci dom, a tek posle pustanje.
znam i ja za to pravilo...
ja sam djuricu prvog dana pustila iz kaveza,i nije bilo problema

Dnevna /spavaca. Uopste nije uplasen ali isto tako nece da sleti nikodkoga i kad mu se priblizis prstom on se skloni.

Da li cemo moci da ga izdresiramo da dolazi kod nas i da prica, posto ima oko 1,5 do 2?

Sumnjam da ce progovoriti jer spada u red ptica pevacica...ali ako bude zainteresovan sam ce nauciti da imitira razne zvuke...od alarma na autu i zvonca na vratima do raznih pesama... :)
Naravno to sve zavisi od ptice do ptice... ;)

Tigrice su veliki djavolci i koliko sam mogao citati brzo se oslobode i pripiromljavaju tako da neces imati problema ja mislim ;)
Inace da ti kazem da su najzastupljeniji kucni ljubimci u svetu...cak su zastupljeniji i od pasa/macaka...

dont worry be happy :)

Pozdrav drustvo,

trebaju mi informacije o odgajivacima papagaja. Zelimo da kupimo pticu, rucno hranjenu, ne preskupu, ali do nekih 5-6000. Pretpostavljam da treba da bude sto mladja.

Ono sto sam nasla na netu su tri odgajivacnice u okolini Beograda, u Batajnici, Surcinu i Sremcici, oni koji su upoznati znaju o kome se radi. O odgajivacnici Jakov..., necu ni da razmisljam, izmedju ostalog i zbog loseg rejtinga.

Od svih njih trenutno su u ponudi crvena i plava rozela, za 40eur i mali aleksandar za 60. Naravno tu je i gvajahi aratinga, ali je 180 eur :(.

Molim vas da mi posaljete kontakte jos nekih odgajivacnica u Beogradu na PP i ako imate neku preporuku, rado bih cula. Volela bih zanimljivu i inteligentu pticu koja nije preglasna. Ja sam do sada imala nekoliko tigrica i nimfu i cini mi se da je nimfa bila prilicno glasna.

Hvala unapred i pozdrav

Ja ne znam ni za jednu odgajivacnicu :(

Aratinga mi je bas lepa ali bih ti iz 'tudjih' iskustava preporucio malog aleksandra.
Inteligentna ptica a jos kad je rucno hranjena...
Pazi samo da te ne zaje*u pa ti daju stariju pticu.
Zato bi dobro bilo kada bi mogla da narucis pticu iz jos ne izleglog legla...:think:

Hvala na odgovoru,

koliko sam razumela odgajivaca koji ima i malog aleksandra i crvenu rozelu, ima nekoliko njih koji su rodjeni u maju, i po jednu pticu od prosle godine. Kako da znam koliko je star? I da li je kasno ako ptica ima 6 meseci?

Malo smo nestrpljivi, pa nam je tesko da cekamo do proleca.

Ne bih znao kako se odredjuje starost a i tesko je to odrediti (bar ja tako mislim)
Ako je od 6 meseci to je super ...ni prestara ni premlada...ali ako je verovati na rec prodavcu :)
Zato ti kazem da je bolje kad narucis jer nemas sta da rtazmisljias....znas kad su se izlegli i ne boli te glava :)

Hvala na odgovoru,

koliko sam razumela odgajivaca koji ima i malog aleksandra i crvenu rozelu, ima nekoliko njih koji su rodjeni u maju, i po jednu pticu od prosle godine. Kako da znam koliko je star? I da li je kasno ako ptica ima 6 meseci?

Malo smo nestrpljivi, pa nam je tesko da cekamo do proleca.

Odgajivacnica "Jakovljevic" Valjda ne reklamiram:think:
evo linka
http://www.parrotfactory.com/

Back