Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.072
Deda mu se zove Srecko Stefanovic i zivio u Kocinoj Krajini.
Pa koliko se dobro sećam, ti ne razumeš razliku između nečega i porekla nečeg? Znači, Panta je iz Krčmara kod Novog Pazara.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Deda mu se zove Srecko Stefanovic i zivio u Kocinoj Krajini.
Pa koliko se dobro sećam, ti ne razumeš razliku između nečega i porekla nečeg? Znači, Panta je iz Krčmara kod Novog Pazara.
Znaci tvrdis da je Srecko Stefanovic za kojeg niko nema nikakve podatke sem da je zivio u Sumadiji....da je porijeklom iz Pazara![]()
44. Велико Крчмаре (Рача)
Село су основала два рода (Цукићи-Срећковићи и Первизи пре 150 година. Оба су се настанила у Старом Селу које се крајем 18-ог века поместило у Камењар, Каповац и Медвеђак, а за време Првог устанка прешло је и у Срећковиће и у Јаругу. Од та два рода Велико Крчмаре има 118 кућа, тј 4/5 од укупног броја. Цукићи-Срећковићи добегли су из новопазарског села Крчмара најпре у левачко село Пчелицу, одатле у лепенички Ресник, па из њега овамо.
https://www.makroekonomija.org/poreklo-stanovnistva/naselja-u-lepenici/
Pantini Srećkovići (ili starije Cukići) osnovali su Veliko Krčmare (zajedno sa Pervizima) krajem XVIII veka, baš negde okvirno u vreme tog rata protiv Turaka.
Preneli su i ime sela (Krčmare).
Јел видиш да пише Цукић?Ali Pantina deda se prezivao Stefanovic jbt ne SreckovicTi kao da me ne slusas
Ali Pantina deda se prezivao Stefanovic jbt ne SreckovicTi kao da me ne slusas
Imao je dva prezimena![]()
Pa i za Srećka ti piše Stevanović-Brković.
Jel mu to Brkovic djevojacko?
Ne znam šta je, treba potražiti informacije.
Ovako ako bih lupetao, pretpostavio bih da mu je možda otac bio Stevan, pa su prozvani Srećkovići po njemu, a ogranak Brkovića (odnosno u širem spektru, dublje, Cukića).
Стварно? А Вук Стефановић Караџић!?Pa toga nema u tradiciji Srbije (dva prezimena)
Стварно? А Вук Стефановић Караџић!?
Pa toga nema u tradiciji Srbije (dva prezimena)
Plus da podsjetim, da taj zbornik kao i 90% sa poreklo.rs u vezi doseljavanja porodica/bratstva je bullshit.
Вук је рођен у Тршићу , у близини манастира Троноше колико знам!?Pa Vuk je bio migrant, doseljenik iz vlaho-crnogorskog plemena. Srpski starosjedioci to nijesu radili.
Pa Vuk je bio migrant, doseljenik iz vlaho-crnogorskog plemena. Srpski starosjedioci to nijesu radili.
Вук је рођен у Тршићу , у близини манастира Троноше колико знам!?
Ма, прави се блесав.Lupetaš gluposti, jer se vidi da ništa nisi pročitao sam. Ništa nije neobično da se navodi nekoliko prezimena, kada se govori o poreklu stanovništva.
Lupetaš gluposti, jer se vidi da ništa nisi pročitao sam. Ništa nije neobično da se navodi nekoliko prezimena.
Kako možeš da podsetiš ako o tome nije bilo ranije reči? Ko to kaže?
Вук је рођен у Тршићу , у близини манастира Троноше колико знам!?
Hajduk Veljko Petrovic (po ocu Petru), Tanasko Rajic, Djordje Petrovic itd. itd.
Jer ti tvrdis stoprocentno da je potjekao iz N.Pazara na bazi usmenog predanja, rekla kazala. Nema pisanih dokumenata o covjeku, ljudi su stalno izmislili doseljavanje. Cisti su Sumadinci bre milenijumima su tamo.
Поента је да је Вук по оцу Стефановић!Roditelji su mu migranti, Karadzic je plemensko ime.
Pričaš romantičarske budalaštine koje sa mozgom nemaju veze. Eno ti tamo Mystic+ i комшија, pa tamo prosipajte te gluposti, kojima je mesto samo na Srbija GLOBAL YouTube kanalu. Ne postoje nigde nikakve milenijumske populacije, svi si su uglavnom potomci doseljenika koji su došli odnekud iz ovog ili onog razloga. Tako je i ogromna većina stanovništva Srbije doseljenička. Ni npr. Vlasi istočne Srbije nisu nikakvi ostaci od ranije, nego skoriji doseljenici iz Vlaške i Transilvanije, a ne kada govorimo o Srbima. Nekakvi starinci koji mogu na svojim krajevima uspostaviti kontinuitet sa predturskim razdobljem generalno sačinjavaju zanemarljivo mali procenat stanovništva u Šumadiji i Pomoravlju; pa Srbija je u tom smislu praktično da kažemo Amerika Balkana.
Караџићи су се доселили у време Вуковог деде Јоксима Бандуле, и јесу пореклом из Црне Горе.Roditelji su mu migranti, Karadzic je plemensko ime.
Lupetaš gluposti, jer se vidi da ništa nisi pročitao sam. Ništa nije neobično da se navodi nekoliko prezimena, kada se govori o poreklu stanovništva. Da si makar desetak radova pročitao, svugde bi video. Baš to što ne postoji neki koncept ustaljenog prezimena, razlog je upravo tome što se navodi nekada i više od dva imena (npr. zaselak se zove po jednom prezimenu, a pojedinačne kuće po drugom, itd.).
Nemoj tako, pogledaj Sardince, tamo postoje bar 2 milenijuma u kontinuitetu nidje mrdali nijesu.
Mislim da @Krishna može da kaže možda koju više na ovu temu (a i generalno).