Panta kakvog nema. Laži o Panteliji Srećkoviću (1834-1903)

Znaci tvrdis da je Srecko Stefanovic za kojeg niko nema nikakve podatke sem da je zivio u Sumadiji....da je porijeklom iz Pazara :mrgreen:

44. Велико Крчмаре (Рача)

Село су основала два рода (Цукићи-Срећковићи и Первизи пре 150 година. Оба су се настанила у Старом Селу које се крајем 18-ог века поместило у Камењар, Каповац и Медвеђак, а за време Првог устанка прешло је и у Срећковиће и у Јаругу. Од та два рода Велико Крчмаре има 118 кућа, тј 4/5 од укупног броја. Цукићи-Срећковићи добегли су из новопазарског села Крчмара најпре у левачко село Пчелицу, одатле у лепенички Ресник, па из њега овамо.

https://www.makroekonomija.org/poreklo-stanovnistva/naselja-u-lepenici/

Pantini Srećkovići (ili starije Cukići) osnovali su Veliko Krčmare (zajedno sa Pervizima) krajem XVIII veka, došavši baš negde okvirno u vreme tog rata protiv Turaka.

Preneli su i ime sela (Krčmare).

Kcmare.jpg

44. Велико Крчмаре (Рача)
Село су основала два рода (Цукићи-Срећковићи и Первизи пре 150 година. Оба су се настанила у Старом Селу које се крајем 18-ог века поместило у Камењар, Каповац и Медвеђак, а за време Првог устанка прешло је и у Срећковиће и у Јаругу. Од та два рода Велико Крчмаре има 118 кућа, тј 4/5 од укупног броја. Цукићи-Срећковићи добегли су из новопазарског села Крчмара најпре у левачко село Пчелицу, одатле у лепенички Ресник, па из њега овамо.

https://www.makroekonomija.org/poreklo-stanovnistva/naselja-u-lepenici/

Pantini Srećkovići (ili starije Cukići) osnovali su Veliko Krčmare (zajedno sa Pervizima) krajem XVIII veka, baš negde okvirno u vreme tog rata protiv Turaka.

Preneli su i ime sela (Krčmare).

Ali Pantina deda se prezivao Stefanovic jbt ne Sreckovic :lol: Ti kao da me ne slusas

Ali Pantina deda se prezivao Stefanovic jbt ne Sreckovic :lol: Ti kao da me ne slusas

Vidim da se u Mitološkom zborniku br. 44 navodi da je Srećko, bimbaša knežine Lepenice, pripadao rodu Stevanovića-Brkovića. Neka bude da je cela familija prozvana upravo po njemu, ne vidim kako to menja suštinu.

Imao je dva prezimena :eek:

Pa i za Srećka ti pišu dva prezimena: Stevanović i Brković.
Срећко, стар 65. година (*1760) Стевановић Брковић, који је у заједници са три сина: Мијаилом, стар 36. гоина (*1788. +1847); Славком, стар 28. (*1796. +после 1845) и Николом, 19. (*1806. +1861). Са њимсу и Мијаилови синови: Јован, стар 23. (*1810. +1871) и Стеван, 8.(*1817).​

https://www.scribd.com/document/546504088/Zbornik-44-Book

Jel mu to Brkovic djevojacko?

Ne znam šta je, treba potražiti informacije.

Ovako ako bih lupetao, pretpostavio bih da mu je možda otac bio Stevan, pa su prozvani Srećkovići po njemu, a ogranak Brkovića (odnosno u širem spektru, dublje, Cukića).

No, svakako, ne znam kakvog to uticaja ima tj. menja nešto da je reč o doseljenicima s kraja XVIII stoleća.

Ne znam šta je, treba potražiti informacije.

Ovako ako bih lupetao, pretpostavio bih da mu je možda otac bio Stevan, pa su prozvani Srećkovići po njemu, a ogranak Brkovića (odnosno u širem spektru, dublje, Cukića).

Pa toga nema u tradiciji Srbije (dva prezimena)

Plus da podsjetim, da taj zbornik kao i 90% sa poreklo.rs u vezi doseljavanja porodica/bratstva je bullshit.

Pa toga nema u tradiciji Srbije (dva prezimena)

Lupetaš gluposti, jer se vidi da ništa nisi pročitao sam. Ništa nije neobično da se navodi nekoliko prezimena, kada se govori o poreklu stanovništva. Da si makar desetak radova pročitao, svugde bi video. Baš to što ne postoji neki koncept ustaljenog prezimena, razlog je upravo tome što se navodi nekada i više od dva imena (npr. zaselak se zove po jednom prezimenu, a pojedinačne kuće po drugom, itd.).

Plus da podsjetim, da taj zbornik kao i 90% sa poreklo.rs u vezi doseljavanja porodica/bratstva je bullshit.

Kako možeš da podsetiš ako o tome nije bilo ranije reči? Ko to kaže?

Pa Vuk je bio migrant, doseljenik iz vlaho-crnogorskog plemena. Srpski starosjedioci to nijesu radili.

Hajde pogledaj prvo gde se Vuk uopšte i rodio, pa onda lupetaj.

Вук је рођен у Тршићу , у близини манастира Троноше колико знам!?

Ili se opet izlanuo lupetanjem, ili je ono staro da njegov mozak ne može da razume razliku između stvari i porekla istoga.

Tako npr. verovatno misli da je Danilo Vujanović Srbijanac zato što mu je ćaća iz Beograda.

Lupetaš gluposti, jer se vidi da ništa nisi pročitao sam. Ništa nije neobično da se navodi nekoliko prezimena, kada se govori o poreklu stanovništva.
Ма, прави се блесав.
И данас у личним картама се уписује име оца, сада као средње име а некада као презиме.

Lupetaš gluposti, jer se vidi da ništa nisi pročitao sam. Ništa nije neobično da se navodi nekoliko prezimena.

Kako možeš da podsetiš ako o tome nije bilo ranije reči? Ko to kaže?

Hajduk Veljko Petrovic (po ocu Petru), Tanasko Rajic, Djordje Petrovic itd. itd.

Jer ti tvrdis stoprocentno da je potjekao iz N.Pazara na bazi usmenog predanja, rekla kazala. Nema pisanih dokumenata o covjeku, ljudi su stalno izmislili doseljavanje. Cisti su Sumadinci bre milenijumima su tamo.

Hajduk Veljko Petrovic (po ocu Petru), Tanasko Rajic, Djordje Petrovic itd. itd.

Jer ti tvrdis stoprocentno da je potjekao iz N.Pazara na bazi usmenog predanja, rekla kazala. Nema pisanih dokumenata o covjeku, ljudi su stalno izmislili doseljavanje. Cisti su Sumadinci bre milenijumima su tamo.

Pišeš romantičarske budalaštine koje sa mozgom nemaju veze. Eno ti tamo Mystic+ i комшија, pa tamo prosipajte te gluposti, kojima je mesto samo na Srbija GLOBAL YouTube kanalu. Ne postoje nigde nikakve milenijumske populacije, svi si su uglavnom potomci doseljenika koji su došli odnekud iz ovog ili onog razloga. Tako je i ogromna većina stanovništva Srbije doseljenička. Ni npr. Vlasi istočne Srbije nisu nikakvi ostaci od ranije, nego skoriji doseljenici iz Vlaške i Transilvanije, a ne kada govorimo o Srbima. Nekakvi starinci koji mogu na svojim krajevima uspostaviti kontinuitet sa predturskim razdobljem generalno sačinjavaju zanemarljivo mali procenat stanovništva u Šumadiji i Pomoravlju; pa Srbija je u tom smislu praktično da kažemo Amerika Balkana.

Pričaš romantičarske budalaštine koje sa mozgom nemaju veze. Eno ti tamo Mystic+ i комшија, pa tamo prosipajte te gluposti, kojima je mesto samo na Srbija GLOBAL YouTube kanalu. Ne postoje nigde nikakve milenijumske populacije, svi si su uglavnom potomci doseljenika koji su došli odnekud iz ovog ili onog razloga. Tako je i ogromna većina stanovništva Srbije doseljenička. Ni npr. Vlasi istočne Srbije nisu nikakvi ostaci od ranije, nego skoriji doseljenici iz Vlaške i Transilvanije, a ne kada govorimo o Srbima. Nekakvi starinci koji mogu na svojim krajevima uspostaviti kontinuitet sa predturskim razdobljem generalno sačinjavaju zanemarljivo mali procenat stanovništva u Šumadiji i Pomoravlju; pa Srbija je u tom smislu praktično da kažemo Amerika Balkana.

Nemoj tako, pogledaj Sardince, tamo postoje bar 2 milenijuma u kontinuitetu nidje mrdali nijesu.

Lupetaš gluposti, jer se vidi da ništa nisi pročitao sam. Ništa nije neobično da se navodi nekoliko prezimena, kada se govori o poreklu stanovništva. Da si makar desetak radova pročitao, svugde bi video. Baš to što ne postoji neki koncept ustaljenog prezimena, razlog je upravo tome što se navodi nekada i više od dva imena (npr. zaselak se zove po jednom prezimenu, a pojedinačne kuće po drugom, itd.).

Mislim da @Krishna može da kaže možda koju više na ovu temu (a i generalno).

Nemoj tako, pogledaj Sardince, tamo postoje bar 2 milenijuma u kontinuitetu nidje mrdali nijesu.

Ja sam govorio o našim krajevima, koji su prošli kroz prave istorijske zemljotrese sa u najnovije vreme Turcima.

Ne razumem šta zamišljaš svesnim nabrajanjem i to specifično ostrva (!) za koje znaš da po prirodi, iz razloga koje valjda nije neophodno pojašnjenje, zašto su stravično loš primer. :roll: Ne znam kako do Madagaskara nisi došao, kad si već tako krenuo sa lupetanjem.

Back