Aha, ako dobro razumem, sve što nam se dešava nije rezultat naše loše politike već neke sudbine i crne magije? Neko nam je bacio kletvu pa ostajemo bez teritorija, tek tako, šta god radili, dok druge evropske države koje isto imaju problem sa separatizmom uspevaju da zadrže svoje teritorije, ne zato što su pametni i sposobni već što nemaju kletvu?
Ja sam ti objasnio u čemu je problem. Mi smo suverenitet na toj teritoriji izgubili jer tamo nemamo ni institucije ni narod. Ostalo je samo mrtvo slovo na papiru. Zapad sad od nas traži da prestanemo da se pravimo ludi i prihvatimo realnost. Koja je poenta da piše da imaš nešto što nemaš? Koja je poenta da lažemo sebe? Oni prosto hoće da zatvore konflikt na ovim prostorima i to je po meni sasvim u redu. Da nije zapada, mi bismo se na ovim prostorima večito ubijali, potpuno besmisleno. Naš ulazak u EU je jedini način da paganski balkan postane deo normalnog sveta.
Tako je, i to je zato što smo za saveznike izabrali Rusiju koja se ništa ne pita na ovim prostorima a ne zapad koji se pita sve. Naravno da neće da stanu na našu stranu. I decenijama plaćamo tu cenu. I nastavićemo da plaćamo jer se inatimo. Potpuno bez razloga. Posle raspada SFRJ, Hrvati su se odma okrenuli na zapad, pa vidi gde su sad a gde mi. Kad je trebalo da se proteraju Srbi, dobili su zeleno svetlo. Kad mi treba da proteramo Albance, ne može. Jbg, ne znam kako da ti kažem, jak si onoliko koliko imaš jake prijatelje. A na ovim prostorima se zapad pita o svemu. Tako da, ako nastavimo da se inatimo, kako predlažeš, onda možemo očekivati da ostajemo bez teritorija i bez ljudi, jer će svakako bežati, i to, gle čuda, baš na zapad.