djoles77:
Gde ce da skoci prvi skok, u Dizniledu mozda pa da "ne znam koliko kilometara ne bude prepreka". Skocice verovatno tik iznad aerodroma gde ima i drveca i pomocnih zgrada i parkiranih aviona i ko zna cega jos. I verovatno nece biti sam u naletu tako da pored sebe mora da pazi i na druge. A i radio stanica iz metroa od par hiljada dindzi je preterano pouzdana.
Kao prvo, ako si bio u Diznilendu, a po tvom komentaru vidim da nisi, tamo nema slobodnog prostora ni 1 centimetar kvadratni. Tamo sigurno nebi uspeo da se prizemlji ni padobranac sa 10000 skokova, nego ovde nije rec o tome. To sto izvlacis moje recenice i stavljas ih u drugi kontekst, to je licno tvoj problem. Zagrada jasno stoji iza DALEKOVODA, odnosno elektricnih vodova, a ne iza drveca i vode. A te stanice "iz Metroa", kako ti kazes, jesu pouzdane. Ja jos nisam video, a ni cuo da je nekome otkazala stanica na skoku, osim naravno ako nije bila napunjena ili su zaboravili da je ukljuce

(ne bih zeleo da malerisem, pa sam ubacio malo sale) . Drugo te stanice se proveravaju i isprobavaju vise puta pre svakog skoka ucenika, tako da nema greske. U ostalom to je briga instruktora, a ne ucenika. To sto neki instruktori nisu sigurni u sebe i svoju opremu ili imaju malo iskustva, ne znaci da moraju da prenose na ucenike tako sto ce im pre prvog skoka puniti glavu raznim nepotrebnim stvarima, kao sto je ponasanje u nekim nepredvidjenim situacijama. Instruktor je taj koji treba da se pobrine da nepredvidjenih situacija ne sme da bude. On je tu da proceni da li vremenski uslovi dozvoljavaju da se izvede ucenicki skok, da li je sva oprema ispravna, ko je pakovao padobran (da li je to covek od poverenja) i na kraju psiholosko stanje ucenika koga ce pustiti da skoci. Tek kada su svi uslovi ispunjeni ucenik moze da udje u avion, sto znaci nema mesta nepredvidjenim situacijama. Zamisli, molim te, ucenika koji pred prvi skok ima u glavi obuku od 5, 6 dana i sto je najgore svu tu teoriju o vanrednim postupcima, jos kad se to pomesa sa strahom i adrenalinom, pa taj jadnicak samo o tome razmislja i nema mesta za uzivanje, jer su ga instruktori pre toga zaplasili sta sve moze da se desi jednom padobrancu. Pa sad mi je jasno zasto su mi neki padobranci pricali da se uopste ne secaju svojih prvih skokova

. To je jos i najgore za onog ko to vise u zivotu nece ponoviti, a mnogo je takvih. To ih i dodatno odbija od padobranstva, sto pri prvom skoku nista nisu osetili do ogromnog straha da ce im se nesto desiti, a jos se pritom niceg ne secaju, jer im je mozak od tog silnog straha bio blokiran u tom trenutku (ovde narocito mislim na zensku populaciju koja je po tom pitanju osetljivija).
A ovo sto kazes da padobranac ucenik, koji jos skace na gurtnu, mora da pazi na druge padobrance, to je tek kriminal. To nikako ne sme da se desi. Sa padobrancem koji skace na gurtnu ne sme na istoj visini da se nadje drugi padobranac koji je ucenik, a jos manje neko ko je istog iskustva kao on. Zato avion pravi posebne nalete za svaku gurtnu i naravno za jos neiskusne ucenike koji mogu da skacu i slobodno. Odgovornost ucenika na njegovim prvim skokovima bi trebalo da bude pravilan odvoj iz vazduhoplova i naravno postuci u slucaju otkaza glavnog padobrana, sve ostalo je briga instruktora. Izmedju ostalog, zato i postji skok na gurtnu. Tu se kandidat procenjuje i instruktor na osnovu toga odlucuje kada i da li ce mu uopste dodeliti jos neku odgovornost kojoj naravno predhodi obuka o tome sta sve ta odgovornost nosi. O tome ja sve vreme trubim, o postepenoj obuci, a ne tras sve od jednom, pa tu se, odgovorno tvrdim, niko nebi snaso. Ne kazem ja da sve to nije korisno, naprotiv to svaki padobranac treba i mora da zna, ali postepeno, sve u svoje vreme. Na kraju svog ucenickog statusa, da tako kazem, svaki padobranac poseduje to osnovno znanje + dodatno znanje i iskustvo koje je steko tokom svoje obuke.
djoles77:
Covek je jasno napisao da zeli da se sto pre skine sa gurtne, sto znaci da zeli da se bavi.
Koji covek i gde je to napisao? Bas me zanima. Ja se ne secam da sam to morao negde da napisem pred pocetak svoje obuke. Po tebi znaci da niko ne sme da skoci, osim ako ne planira da se u zivotu bavi padobranstvom. Kao, u ostalom i nas kolega @PBS koji kaze da na obuku od 2 sata nebi pustio coveka ciji najbolji prijatelj nije padobranac bar 5 godina. Ja bas mislim suprotno. Mnogo je vise onih koji to zele da probaju samo jednom ili nekoliko puta u zivotu iz licnog zadovoljstva, da bi se nekom dokazao ili iz nekog drugog razloga. To je za njih kao voznja na nekom opasnom ringispilu, Kamikazi, RollerCoaster-u ili Bandji jump. Sve jedno treba im pruziti mogucnost. To je ujedno i dobar biznis za nas, padobranstvo kao turisticka atrakcija, sto se u svetu vec dugo primenjuje. Neko ce reci sada, za to postoji tandem skok. Jeste, ali kod nas ne moze svako da priusti sebi to zadovoljstvo ili jednostavno zeli da skoci samostalno, a ne vezan za nekog. Uostalom kod nas su tandem skokovi krenuli da se izvode tek prosle godine.
djoles77:
Imaj to na umu kada sledeci put budes dosao na jarak i budes se fino smesio i izigravao drugara sa ljudima koje si upravo ispljuvao, ne bi li skocio iz njihove cesne. A i masa ljudi koja skace ce te demantovati.
Prvo, nisam ja nikog pljuvao, samo sam izneo svoje misljenje o takvoj metodici obuke. Drugo nigde nisam pomenuo ime nijednog kluba ili skole. Pogresio sam, priznajem, samo kod onog "vase skole" (lapsus), ne znam ni iz koje si skole. Mislio sam na NEKE skole, naravno necu da pominjem koje. A to koliko pojedine skole imaju ucenika, licno sam se uverio, nebih to rekao da ne znam iz pouzdanih izvora. Drugo, na Jarku radi vise skola, a ni Jarak uopste nisam pomenuo. Trece, nikom ja ne izigravam laznog drugara. Svakom sve ovo mogu da ponovim i u lice, to je ipak samo moje misljenje i vidjenje stvari, a ne namera da nekog vredjam. A sad sto mi je jezik malo duzi od pameti, pa kazem i ono sto nebi trebalo da se govori na ovakvom mestu, ******* :-D . Izvinjavam se svima. Slobodno mogu sa bilo kim da diskutujem o ovome ili bilo kojoj temi koja se tice padobranstva. Otvoren sam za svaku vrstu rasprave i spreman da prihvatim svaku sugestiju za koju mislim da je ispravna, naravno uz pivo i na nekom drugom mestu.
djoles77:
Sto se tice cene pocetna obuka je inicijalni trosak, ali je kasnije skok jeftiniji, tako da je na duze staze isplativije.
Na duze staze da, ali to pokrece drugo pitanje o kome sam vec diskutovao. Sta je sa onima koji ne zele na duge staze?
djoles77:
O gore navedenim ljudima, narocito Ljubi i Cici sve najlepse. Duboko postovanje. U odnosu na mene njihova rec je zakon. Mada opet ne verujem da ce oni da te bace iz aviona posle samo sat vremena obuke.
Primetio sam da stalno potenciras tih sat vremena. Ja sam u ranijim postovima govorio o obuci od 2 sata. Mozda te Cica i Ljuba nece "baciti" posle obuke od sat vremena, ali posle 2 sata hoce, veruj mi. I mene su "bacili"

.
Pozdrav, Skydive-Nixi