E...ja bih postavio jedno pitanje da se manemo malo pljuvanja koga je dosta ovde i da malo pruzavmo informacije :-) . Gledao sam tu i tamo i nalazio razne podatke...hoce li mi neko tacno odgovoriti ovde koliko ti skokova treba do prve dozvole i koje su to visine u pitanju...ne krijem....jos sam jos "mali"...imam 16 skokova i po jednim informacijama treba otprilike 50 skokova do dozvole a po drugim informacijama treba otprilike 25 skokova....pa bih molio da me neko prosvetli....mogu da napisem i koje su visine u pitanju pa da me neko lepo uputi....koliko jos skokova i koje visine da odradim do dozvole? Unapred zahvalan!!!
P.S. Most sports only need one ball....mine takes both ;-) Vedro nebo!!!
Da se nadovezem...
Испит за стицање дозволе А категорије састоји се из полагања теоријског дела испита и практичног дела испита.
Теоријски испит обухвата писмену проверу знања из следећих области:
1) падобранска правила и прописи,
2) познавање падобрана и опреме,
3) основе теорије скока и лета падобраном,
4) техника и вештина скока,
5) поступци у ванредним ситуацијама.
Писмени део испита се састоји од најмање 40 питања од којих 10 питања мора бити из материје "поступци у ванредним ситуацијама", а 30 питања из о осталих области предвиђених програмом обуке. Писмени део испита полаже се по систему заокруживања тачних одговора од најмање три понуђена одговора.
Кандидат је успешно положио писмени испит уколико је тачно одговорио на најмање 25 питања из осталих области и најмање 9 питања из области "поступци у ванредним ситуацијама", односно укупно мора имати 34 тачна одговора од понуђених 40 питања.
Практични део испита је провера која се састоји од провере следећих практичних знања и вештина:
1) паковање главне куполе падобрана и припреме опреме за скок и контрола исправности опреме;
2) припрема плана са одређивањем правца налета, тачке искакања и висине отварања главног падобрана;
3) одређивање стратегије спуштања (маневрисање куполом у зони спуштања, кретање по планираној путањи до тачке уласка у прилазни круг на висини 300 m, тачке за финални прилаз на висини од 90-100 m и приземљење);
4) практично навођење ваздухоплова и одређивање тачке искакања;
5) извршавање скока са висине од 2200 m са следећим елементима:
- стабилан одвој са главом према земљи,
- стабилан слободан пад лицем према земљи,
- извођење једног заокрета од 360 степени,
- сигнализирање намере отварања главног падобрана,
- отварање у стабилном положају и на задатој висини,
- управљање куполом падобрана у складу са планом скока и приземљење на одређени терен у пречнику од 50 m.
Кандидат је успешно положио практични део испита само уколико је инструктор падобранства оценио да је кандидат успешно извршио све радње из скока.
Дозволу А категорије падобранцу који је успешно положио писмени и практични део испита издаје Центар за обуку падобранаца, тако што је уписује у књижицу евиденције скокова падобранца - кандидата. Књижица евиденције скокова са уписаном дозволом мора бити оверена и потписана од стране руководиоца центра за обуку падобранаца.
Податке о полагању испита руководилац центра за обуку падобранаца обавезан је да унесе у евиденцију тока школовања кандидата.
Падобранац који је стекао дозволу А категорије има право да самостално изводи скокове само у одобреној падобранској зони односно има право да изводи само скокове за које је оспособљен. Има право да учествује у групним SF скоковима до формације група 4, под условом да је једно лице у групи инструктор падобранства или инструктор-приправник и да у групи не могу скакати више од два падобранца са дозволом А категорије.
Падобранац који је стекао дозволу А категорије имају право да скаче највише пет скокова у току 24 сата.
Има право да изводи и ноћне појединачне скокове, само уколико је као припадник оружаних снага, извршио најмање два ноћна скока.
Падобранац са дозволом А категорије опремљен резервном округлом куполом може изводити скок на падобранској зони при брзини ветра која не прелази 5 метара у секунди, а уколико је опремљен резервном куполом класе крило, највећа дозвољена брзина ветра је 7 метара у секунди.
Ovo su ti stvari izvedene iz novog pravilnika o padobranstvu koji je vazeci, i nista osim toga vise ne pije vode (50 skokova - dozvola) i ostalo. Kompletan pravilnik o padobranstvu imas na
http://www.pkfenix.com/razno/Pravilnik o padobranstvu.doc Moj ti je savet da ga preuzmes, i dobro proucis, jer se polaganje za dozvole radi iskljucivo po njemu
Ukoliko ti je potrebna bilo kakva pomoc, ili dodatni detalji, slobodno mi posalji mail na
majki@pkfenix.com, mogu da ti dam jos neke detalje i "hintove" u vezi polaganja, s obzirom da sam i sam polagao u subotu u Paracinu za "B" licencu...
Ukratko, za "A" (sto je za tebe sad najbitnije) treba da znas teoriju ( i to dobro nauci, jer nije bash naivno), treba da znas da naucis da pakujes padobran (instruktora za gusu da te nauci), treba da navedes avion, da skocis u rep aviona, ustabilis se, zarotiras se 360 stepeni, "ispeglas" do otvaranja, l naravno otvoris padobran, te sletis do 50 metara od mesta koje je predvidjeno za sletanje (obicno cilj, ili sundjer). Nemoj da zaboravis, da treba da pre ispita imas i 5 skokova "dvojki" sa instruktorom, sto mora da ti bude upisano u knjizicu...
Sto se tice visina sa kojih treba da skaces, to je uglavnom pokriveno programom obuke, ali nemoj da zaboravis da moras da imas 5 minuta vremena provedenog u slobodnom padu. Znaci moras da imas barem 6-7 skokova sa 3.000 metara ili vise (3.000m bude obicno oko 50 sekundi slobodnog pada, pa racunaj)
I, jedna od najbitnijih stvari koje moras da imas (verovatno imas i sad) je lekarski pregled, koji se po starom pravilniku vise ne radi "ko gde stigne", vec imas ovlascene "medical examiner"-e u ovlascenim centrima koji to rade. Iz iskustva mogu da ti kazem da "novi" lekarski pregledi kostaju oko 7.000 din, trajanje im je 5 godina za osobu do 40 godina starosti, a svaka padobranska dozvola vazi trajno, uz VAZECI lekarski pregled, tako da jednom kada dobijes dozvolu (bilo koje kategorije) ona vazi trajno uz vazeci lekarski pregled. Ovo deluje mozda malo skupo, ali kad uzmes u obzir da (verovatno) vazi 5 godina, onda i nije tako strasno. Strasno je samo sto odjednom moras da das toliki novac, ali kada to prevedes u praksu, mnogo je bolje. U prevodu, izvadio si lekarski danas, sutra polozio za dozvolu, i dozvola ti vazi do narednog lekarskog pregleda (5 godina, ako imas do 40 god starosti). Onda ponovo vadis lekarski, i dozvola nastavlja da ti vazi. Moj ti je savet da to odradis sto pre, jer ima indicija da bi novi lekarski pregledi mogli da poskupe, i da sto pre sredis tu "A" dozvolu, kako bi mogao da se spremas za "B" koja je mnogo liberalnija od "A" i dozvoljava ti da radis dosta stvari koje sa "A" ne mozes...
Pozdrav, Igor