Nije to bas tako jednostavno Cheer
Da bi postala samostalan padobranac, treba mnooooogo vremena, i nazalost, novca. Obuka za prvi skok jeste 75 EUR (barem u Paracinu). Ali, ti ces da se obucavas da mozes da napravis samo jedan, prvi skok, sa visine od 1000 metara. Tu nema slobodnog pada, posto ljudi koji prvi put skacu samostalno, skacu na tzv "prinudno" odnosno kako mi to zovemo "na gurtnu".
Uf....Upustio sam se u temu koja je jako opsirna, i o kojoj moze jako puno da se pise. Ajde ovako: pogledaj ovde
http://www.pkfenix.com/obuka.htm
Tu ti je sve lepo objasnjeno vezano za samostalno skakanje padobranom. Ako o tome razmisljas, moras (ili bi barem bilo pozeljno) da malo proucis materiju. Pre samostalnog skoka, na primer, moras da imas vazeci lekarski pregled koji trenutno staje nesto manje od 100 EUR. Pa na to dodaj prvi skok od 75 EUR, pa svaki naredni od po jedno 20-tak sa visine od 1.000 metara...Doci ces do cifre od oko 600-700 EUR, da bi napravila jedva 25 skokova, od kojih je dobar deo sa "gurtnom" i malim visinama, bez duzeg slobodnog pada, itd... Samostalno padobranstvo je skup sport. To najbolje znamo mi koji se istim bavimo. Kako je moj drugar jednom rekao: "Jedina opasnost u sportu je da ti se jako svidi. Onda prodjes kao mi - imas padobran, i nista vise u kuci"

Naravno, sala, ali ako planiras da se time ozbiljno bavis - to je jedini nacin, koji veoma kosta. Primera radi, skokovi sa 3.000 metara su u Srbiji oko 22 EUR, sa tim da imas svoj padobran, koji polovan moze lako da dostigne cifru od 1.500-2.00 EUR. Pa ti racunaj...U suprotnom, na svakom skoku ces ga iznajmljivati od skole u kojoj si, pa se tako spremis na jos dodatnih 6-10 EUR na troskove padobrana po skoku...
Ukratko, da ne duzim:
- Precesljaj dobro sajtove
www.pkfenix.com i
www.tandemskok.com i informisi se o tome sto zelis
- Tandem skokovi su tzv. "Instant padobranstvo" U jednom danu, bez lekarskih pregleda, silne obuke i slicnog, mozes da skocis sa visine od 3.000 metara i dozivis iskustvo slobodnog pada u trajanju od oko 45 sekundi, do otvaranja padobrana. Ponovo, pogledaj
http://www.tandemskok.com/tandemskok.html
-Ukoliko nemas nameru da se samostalno bavis padobranstvom, vec bi da "probas kako to izgleda", tandem skok je definitivno najbolje resenje. U suprotnom, odaberi skolu, i pocni da spremas novac...
-Na svaki od brojeva navedenim u prethodnim postovima (Mrav, Paja, Bora, Svetlana, Ljuba), mozes da se informises do detalja o onome sto te interesuje, siguran sam da ce ti svako od njih izaci u susret...
Pozdrav