Nauka pobila hrišćanstvo, a logika opovrgnula vernike ?
Pa i ne baš, pre bi se recimo čak u pojedinim segmentima ( za sada samo u pojedinim ) moglo reći da je hrišćanstvo potvrdilo nauku. Recimo u prvoj knjizi Postanja imaš ono čuveno o stvaranju žene iz rebra Adamovog.
Možemo samo da pretpostavimo pre 100 godina koliko je to tadašnjim naučnicima bilo zabavno prilikom ismevanja takvih navoda, a posle sto godina, zamisli, možemo iz nečijeg rebra stvoriti osobu, nezgodno malo i neugodno, zar ne ?
Pa nije je onda opovrgnula . I ta biblija je nauka . Bibliju nije pisao neki koljac iz rata ili pastir vec neko ko se interesovao za odrziv drustveni sistem i za pitanja koja se ticu kako i zasto je nastao svet . Odgovore koje biblija daje nauka je odavno opovrgnuta , pod uslovom da u Bibliji citamo redove , a ne izmedju redova . Opste je poznato da svet nije star , koliko vec , 12 000 godina , star je po nekim predpostavkama oko 15 milijardi godina ( svet , odnosno univerzum ) od velikog praska . Moje pretpostavka je da je univerzum beskonacno star , al to je sad ne bitno .
Naucno , da se tako izrazim , je potvrdjeno da je Biblija samo malo izmenjna verzija jedne mnogo starije religije , a to je Egipatska religija . To su neverovatne slicnosti pa cak i u imenima .
Ako ce mo da citamo bibliju izmedju redova i da kazemo da ona ima neka posebna metaforicka znacenja . Onda cu ja da kazem da je za mene hrist bio vanzemaljac iz dimenzije X koji je slucajno pao na zemlju i svojom naprednom tehnologijom lecio ljude i dizao ih iz mrtvih . Onda su ga jevreji dotukli i nakon tri dana dosao je brod po njega i otisao je ... To je moje vidjenje Biblije i takvo moje vidjenje je potpuno ravnopravno kao i vidjenje nekakvih Jahovinih Svedoka koji bibliju tumace na drugaciji nacin od mene . Onaj ko Bibliju tumaci kao nekakvo zlo , ima pravo . Upravo takvo kopanje po knjizi koja je stotinama puta prepisivana i menjana i dovodi do toga da u samom Hriscanstvu imamo nekoliko stotina pravaca i podela . I svaki za sebe misli da je upravu , a da ovi drugi nisu upravu . Epa jedina istina je da niko nije upravu .
Biblija je ono sto u njoj pise, a ne ono sto bi smo mi voleli da u njoj pise .
Evo banalno poredjenje . Kao dolar koji je neko stotinjak puta presavijao i dobio sliku zapaljenog trgovinskog centra , i kao otkrio je nevidjenu istinu na dolaru i umalo dolar da postane svetinja . Pa presavijanjem bilo koje novcanice 20 puta desno i 50 puta popreko dobijate leteci tanjir ... Mislim stvarno ...
Vernik veruje , u bilo sta . Onaj ko veruje da je zemlja nastala tako sto se bog is*****o je potpuno ravnopravan i validan kao i onaj ko veruje da je zemlja stvorena za sedam dana . Ta verovanja su ista . Oba nemaju dokaze ni cinjenice . A opet samim tim nemaju ni protiv dokaze . Kako je nakeom da objsnim da ovaj svet nije bozije ***** ? Kako on meni da objasni da je svet ipak bozije ***** . Mozda bas i jeste . Pa ... pazi , mozda nas vanzemaljci gledaju u casi vina .
Ali tu nema logickog razmishljanja . Krecete od magle , zavrsavate na magli .
Uzimam banalan primer - prvo bozije pravilo ( ovog hriscanskog boga ) -
Ja sam Gospod Bog Tvoj, nemoj imati drugih bogova osim mene .
Ta recenica znaci da nepostoji samo jedan bog - sluzeci se osnovno matematickom logikom , kojom covek i celokupna priroda komunicira . Postoji vise Bogova , jer vam jedan od njih kaze nemojte imati drugih bogova osim mene - pa cekaj ako si ti jedini , sto se onda plasis da ce mo imati drugih bogova . Znaci nisi jedini , ima vas tamo mnogo . Cekaj mozda su bas ti drugi bogovi pravi . Tako da se ta bozija zapovest kosi sa hriscanskom predpostavkom da postoji jedan bog . Cekaj , racno je da postoji jedan bog . Necemo da se lazemo . Zna se sta znaci rec postojati . Recenica -Samo je jedan bog pravi - znaci nesto drugo .
Nauka je potvrdila Bibliju , Biblija nauku i Nauka je opovrgnula Bibliju i Biblija je opovrgnula Nauku - bio bi tacan odgovor

.
Ako uzmemo Bibliju kao nesto sto nije nauka ( iako je iz ljudksok razmishljanja i nastala ) i izdvojimo je iz nauke kao nesto posebno . Sto je veoma nakradno i nemogucno , ali probacemo . Znaci Bibliju u ovom slucaju je napisao Bog ( kao sto vidite Bog zaista lici na coveka , pise , sedi , zivi , ima decu , ljuti se , raduje ... ) . Koliko je Ljutskoo razmishlajnje kao deo nauke starije od Biblije ? I da uzmemo da je svet star 12 000 godina , biblija je stara samo 2 000 godina a covek i njegovo razmishljanje 12 000 godina . Onda bi nacelno nauka potvrdila bibliju jer je nauka starija pojava . ALi nazalost nauka nije potvrdila bibliju , vec ju je opovrgnula . Nazalost ne mogu da se toliko utopim u slepo verovanje ... tako da moram prskociti ovaj deo ... jer bi mi sledeca recenica bila kako nauka kaze da svet nije nastao za sedam dana i da je mnogo stariji sto iskace iz pocetnih okvira koje sam pokusao postaviti .
Ti kazes da je hriscanstvo potvrdilo nauku . Hriscanstvo je generalno tvdilo da je zemlja ploca , ispod je pakao , a gore je raj . Ubijala je da bi to tako ostalo . Medjutim ne vredi , nauka ... je pokazala da je zemlja loptastog oblika . Ko je sad tu koga potvrdio ?
Ovo tvoje povezivanje za zenu iz rebra me je zaista impresionoiralo . Ajde povezi mi buba svabu i merdvedine . Ajmo malo da se igramo sa tvojom logikom . Cilj tvoje price zene iz rebra jeste da potvrdis da je zena ipak nastala iz rebra . A ono sto si ti zapravo rekao je da covek moze da stvori neku osobu iz rebra , da je nauka danas toliko dovoljno sposobna - nista vise ( to nije dokaz da je bog bilo sta uradio ) . Nauka je potvrdila da to COVEK moze , a ne bog . Nauka nije potvrdila da je to bog uradio . Ne vidim nikakvu logicku vezu coveka koji je znanjem , kriticizmom , ucenjem i naukom uspeo ( mislim da jos uvek nije ) da od rebra napravi celu osobu sa teorijom iz Biblije da je Bog stvorio zenu iz rebra . Niti nauka svojim otkricem potvrdjuje da je to Bog sigurno uradio - ona daje mogucnost , opipljivu da je to ostvarivo , ali ne potvrdjuje . Tu nema logike , jer ti svoje tvrdnje i ne osnivas na logici vec na verovanjima . Zato je ovo tvoje povezivanje komfuzno i u sustini protivrecno .
Ono sto ti kazes ovim tekstom jeste da je danasnji covek skoro pa na nivou hriscanskog Boga . Potvrdjujes moju pricu o coveku kao bicu koje se sve vise uklapa u derevnu definiciju boga . Ti si rekao da COVEK danas moze da stvori zenu iz rebra , ne bog . Zasto uopste u nacu trazis boga ? Pa po bibliji bog moze sve , sta ce nama onda dokazi sta moze covek , pa ako covek to moze onda i bog to moze sigurno , ne po hriscanstvu bog moze sve , ne zavisno od coveka . A ja cu da ti kazem da ce covecanstvo moci da stvori zenu ne iz rebra vec iz dlake , ili iz obicnog DNK molekula mnogo manjim od dlake , ne mora da uzima rebro . Ali koliko znam jos uvek to ne moze .