OTVORENI DIJALOG

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Po cemu ja nisam a on jeste :think:

a dobro poznajem Bibliju i dugo je izucavam i jesam komeptentna :heart:

a Biblija je i data ljudima da bi je razumeli a ne da bi im sluzila za ukras

ili da se njom isticu i da znanje cuvaju za sebe

Jehovini svedoci sirom sveta pomazu ljudima da razumeju Bibliju

tako sto svim ljudima nude besplatno Biblijski sttudij

za razliku od drugih religija :cao:

tako da ako nekoga zanima da besplatno proucava Bibliju

nek se obrati nekom od Jehovinih svedoka :) :heart:

Poslednja izmena:
Moj Bog nema ime ali ima plave oči..:)

Moj ima plave oči, ali i ime:

Borkin-sin-1-1-1.jpg

:lol: ako verujes da Bog postoji, a nisi siguran koja vera je "istinita", druzi se sa svim (dostupnim) konfesijama, upoznaj njihove stavove/nacin zivota i vidi koja ti najvise "lezi".

Znam da ovo nekome deluje kao "izdaja Pravoslavne misije", ali bolje da covek postane deo zajednice u kojoj oseti ljubav, nego da mu neko sa strane "natucava" zbog cega MORA da bude Pravoslavan.

:cool:

Sta je to Pravoslavna Misija ? Moze li to na kompjuteru da se zavrsi ili je igra samo za konzole ?

JS neko ne moze biti ako je vec u drugoj religiji krsten... znaci mora je napustiti da bi bio JS ...ispisati se iz crkve na primer... i krstenje se moze ponistiti :aha:

Ma sve moze ljudi sta vam je . Ako nekom smeta odma ce mo izmisliti novi tabu cistilista . Necete ici direktno u pakao nego u cistiliste , pa kad se tamo precistite onda idete u raj . Ok? OK . Svi zadovoljni . E sad dajte pare ! :D

Poslednja izmena:
Mnogi postovi veoma uvredljivog karaktera za Jehovine Svedoke i sa nezvanicnih, otpadnickih sajtova su jos uvek na Saletovoj temi "Sekte...". Molio bih moderatore da jos jednom procesljaju temu.

:hvala:

Da su se držali ove rečenice, hemija i posebno nuklearna i atomska fizika nikada ne bi ni postojale.

Nauka, a posebno njene pojedine oblasti su ogromnim delom verovanje, mada to velika većina naučnika ne voli ikada da prizna. Verovanje u ispravnost neke pretpostavke, sve dok se ne naiđe na izuzetke od tih pravila, pa onda verovanje u neke nove pretpostavke...itd.

Jos 500 godina pre pisanja Biblije , dva filozofa Leukip i Demokrit osnivaju sasvim novo vidjenje sveta, ATOMIZAM , smatrajuci da se vasiona sastoji iskljucivo od nepromenljivih cestica i prostora izmedju njih. Cestice su nazvali ATOMIMA – od grcke reci ATEMNEIN, sto znaci nesto sto se ne moze preseci – nedeljiv.

Cak su i oni imali kakvu takvu definiciju atoma - cestica iz koje je sve sastavljeno i koja je ne deljiva . Oni su na tu ideju dosli uzimajuci cinjenice iz realnog sveta i njegovu logiku . List papira preseces na pola . Pa zatim jednu polovinu ponovo preseces na pola . Tako su zakljucili logicki da moraju doci do neke male cestice koja je sastavni deo svega .

Takva teorija je ubrzo nestalo medju morima magle raznih verovanja i verovanja da sve sto je drugacije da je djavolje i da to treba unistiti . Medjutim hiljdama goduina kasnije ispostavilo se da su ta dva grka zaista bila upravu . Za mene su ta dva grka nacelno za covecanstvo od izuzetnog znacaja , znacajnija od bilo kog sveca .

Naravno da oni nisu videli tu minimalnu cesticu . Ali su predpostavili da ona mora postojati . Smatrali su da je ne deljiva sto se eto danas ispostavilo kao netacno .

Sustina jeste u tome sto je ATOM imao svoju definiciju . Ljudi nisu raspravljali o postojanju ATOMA kao nekakve magle koja se transformise cim bi se ispostavilo da je predhodno definisanje te iste magle neodrzivo ( netacno ) . Vec su raspravljali o cestici koja ima minimalne moguce dimenzije i koja je sastav svega u prirodi i koja je ne deljiva . To je bila cestica , a ne osecanje nekog mudraca .Ljudi su raspravljali i ta definicija ATOMA se menjala i danas ta nauka poprima veoma kompleksne defininicije i objasnjenja koja staju u stotinama knjiga i ona se stalno prosiruje i dopunjuje ( samim tim i menja ) . To vise nije jedna cestica , vec skup cestica , ali se cesto u nauci idealizuje i smatra cesticom ( iz razloga sto su greske u pojedinim disciplinama nacinjene takvom idealizacijom ravne nuli , stoga su nevazne za te discipline u koje bi mogli da uvrstimo skoro celokupnu industriju ) .

Hemija kao nauka se itakako zasniva na cinjenicama i dokazima . Ona je upravo iz cinjenica i nastala . Imamo razna jednjenja i mi cemo na osnovu teorija i zakona koje je hemija kao naucna disciplina postavila ( iduci tako daleko da je stvorila toliku definicju atoma , a nikad ga nije ni videla sto bi rekli lajici ) mozemo predvideti sta ce se dogadjati u raznim reakcijama , raznih hemiskih elemnata - stoga takve torije i zakoni ( koje ukljucuju atom onakav kakav je ) piju vodu . Funkcionisu . Spojite li i na marsu dva atoma vodonika i jedan atom kiseonika dobice te vodu ( iako spajate dva gasa ) .

Naravno da hemija nije objasnila sve , niti je dosla do svog krajnjeg limita . Covek ne zna da objasni sve .

Tako da tvoja prica da hemicari raspravljaju o necemo o cemu nemaju pojma ni sta je uopste ne stoji . Nauka i jeste velikim delom nekakvo predvidjanje - na osnovu uzroka predvideti posledice . Oni jesu teoretski predvideli postojanje atoma , u cilju da objasne hemijske pojave koje se odvijaju u prirodi . Nisam hemicar i necu da idem daleko u tu nauku kad je slabo poznajem , ali sve ovo se uci u osnovnim skolama . Takvo predvidjanje je cu uporediti sa banalnim primerom podizanja kredita . Imate kolicinu uzetog novca i imate godisnju kamatu . Matematicki mozete predvideti da ce te za nekoliko godina morati banci da vratite vise novca nego sto ste uzeli .

Kazes da je nauka verovanje ... paradoks . Jer jelte sve je verovanje . Vi ne mozete znati da je 1+1=2 vi verujete u to . To je ustvari paradox . Vi ne mozete biti sigurni da je svet oko vas stvaran . Vi to ne znate , ali verujete da jeste stvaran . Ali covek moze uzeti dve jabuke i staviti ih jednu pored druge i videti da ima dve . Sta ima taj covek da bi ostio ili otkrio boga , sta god ta rec znacila ? Sta ima neko ko smatra Bibliju alfa i omegom ?

Pa da . Nauka ce odmah ukloniti predpostavku koja nije tacna i zameniti je nekom novom tacnijom , ako je ima . neko moze verovati da jabuka nece pasti ako se pusti da slobodno pada . Uzmite sami jabuku i pustite je da slobodno pada . Sta ce biti ? Verovanje da ona nece pasti je samo verovanje , ne znanje . Pustite jabuku u bilo koje gravitacino polje , npr. na marsu ili Jupiteru ... Zakon je univerzalan .

To je iz prostoga razloga sto covek prvo ne zna pa onda zna . On se nalazi na nekom , mozda , beskonacnom putu i sasvim je ocekivano da neke stare tvrdnje , teorije koje su nekada objasnjavale prirodu koliko toliko , danas i nisu upotpunosti tacne . To je ocigledno napredak . Sasvim ocekivan . To nije verovanje , gornji primer jabuke . Vi vidite da jabuka pustena bilo gde na planeti padne na zemlju . Naucnici ne iskljucuju mogucnost da mozda nekad negde nece pasti , zapravo mnogi upravo takve stvari i tragaju .

Nauka pobila hrišćanstvo, a logika opovrgnula vernike ?

Pa i ne baš, pre bi se recimo čak u pojedinim segmentima ( za sada samo u pojedinim ) moglo reći da je hrišćanstvo potvrdilo nauku. Recimo u prvoj knjizi Postanja imaš ono čuveno o stvaranju žene iz rebra Adamovog.
Možemo samo da pretpostavimo pre 100 godina koliko je to tadašnjim naučnicima bilo zabavno prilikom ismevanja takvih navoda, a posle sto godina, zamisli, možemo iz nečijeg rebra stvoriti osobu, nezgodno malo i neugodno, zar ne ?

Pa nije je onda opovrgnula . I ta biblija je nauka . Bibliju nije pisao neki koljac iz rata ili pastir vec neko ko se interesovao za odrziv drustveni sistem i za pitanja koja se ticu kako i zasto je nastao svet . Odgovore koje biblija daje nauka je odavno opovrgnuta , pod uslovom da u Bibliji citamo redove , a ne izmedju redova . Opste je poznato da svet nije star , koliko vec , 12 000 godina , star je po nekim predpostavkama oko 15 milijardi godina ( svet , odnosno univerzum ) od velikog praska . Moje pretpostavka je da je univerzum beskonacno star , al to je sad ne bitno .

Naucno , da se tako izrazim , je potvrdjeno da je Biblija samo malo izmenjna verzija jedne mnogo starije religije , a to je Egipatska religija . To su neverovatne slicnosti pa cak i u imenima .

Ako ce mo da citamo bibliju izmedju redova i da kazemo da ona ima neka posebna metaforicka znacenja . Onda cu ja da kazem da je za mene hrist bio vanzemaljac iz dimenzije X koji je slucajno pao na zemlju i svojom naprednom tehnologijom lecio ljude i dizao ih iz mrtvih . Onda su ga jevreji dotukli i nakon tri dana dosao je brod po njega i otisao je ... To je moje vidjenje Biblije i takvo moje vidjenje je potpuno ravnopravno kao i vidjenje nekakvih Jahovinih Svedoka koji bibliju tumace na drugaciji nacin od mene . Onaj ko Bibliju tumaci kao nekakvo zlo , ima pravo . Upravo takvo kopanje po knjizi koja je stotinama puta prepisivana i menjana i dovodi do toga da u samom Hriscanstvu imamo nekoliko stotina pravaca i podela . I svaki za sebe misli da je upravu , a da ovi drugi nisu upravu . Epa jedina istina je da niko nije upravu . Biblija je ono sto u njoj pise, a ne ono sto bi smo mi voleli da u njoj pise .

Evo banalno poredjenje . Kao dolar koji je neko stotinjak puta presavijao i dobio sliku zapaljenog trgovinskog centra , i kao otkrio je nevidjenu istinu na dolaru i umalo dolar da postane svetinja . Pa presavijanjem bilo koje novcanice 20 puta desno i 50 puta popreko dobijate leteci tanjir ... Mislim stvarno ...

Vernik veruje , u bilo sta . Onaj ko veruje da je zemlja nastala tako sto se bog is*****o je potpuno ravnopravan i validan kao i onaj ko veruje da je zemlja stvorena za sedam dana . Ta verovanja su ista . Oba nemaju dokaze ni cinjenice . A opet samim tim nemaju ni protiv dokaze . Kako je nakeom da objsnim da ovaj svet nije bozije ***** ? Kako on meni da objasni da je svet ipak bozije ***** . Mozda bas i jeste . Pa ... pazi , mozda nas vanzemaljci gledaju u casi vina .

Ali tu nema logickog razmishljanja . Krecete od magle , zavrsavate na magli .

Uzimam banalan primer - prvo bozije pravilo ( ovog hriscanskog boga ) - Ja sam Gospod Bog Tvoj, nemoj imati drugih bogova osim mene .

Ta recenica znaci da nepostoji samo jedan bog - sluzeci se osnovno matematickom logikom , kojom covek i celokupna priroda komunicira . Postoji vise Bogova , jer vam jedan od njih kaze nemojte imati drugih bogova osim mene - pa cekaj ako si ti jedini , sto se onda plasis da ce mo imati drugih bogova . Znaci nisi jedini , ima vas tamo mnogo . Cekaj mozda su bas ti drugi bogovi pravi . Tako da se ta bozija zapovest kosi sa hriscanskom predpostavkom da postoji jedan bog . Cekaj , racno je da postoji jedan bog . Necemo da se lazemo . Zna se sta znaci rec postojati . Recenica -Samo je jedan bog pravi - znaci nesto drugo .

Nauka je potvrdila Bibliju , Biblija nauku i Nauka je opovrgnula Bibliju i Biblija je opovrgnula Nauku - bio bi tacan odgovor :cool: .

Ako uzmemo Bibliju kao nesto sto nije nauka ( iako je iz ljudksok razmishljanja i nastala ) i izdvojimo je iz nauke kao nesto posebno . Sto je veoma nakradno i nemogucno , ali probacemo . Znaci Bibliju u ovom slucaju je napisao Bog ( kao sto vidite Bog zaista lici na coveka , pise , sedi , zivi , ima decu , ljuti se , raduje ... ) . Koliko je Ljutskoo razmishlajnje kao deo nauke starije od Biblije ? I da uzmemo da je svet star 12 000 godina , biblija je stara samo 2 000 godina a covek i njegovo razmishljanje 12 000 godina . Onda bi nacelno nauka potvrdila bibliju jer je nauka starija pojava . ALi nazalost nauka nije potvrdila bibliju , vec ju je opovrgnula . Nazalost ne mogu da se toliko utopim u slepo verovanje ... tako da moram prskociti ovaj deo ... jer bi mi sledeca recenica bila kako nauka kaze da svet nije nastao za sedam dana i da je mnogo stariji sto iskace iz pocetnih okvira koje sam pokusao postaviti .

Ti kazes da je hriscanstvo potvrdilo nauku . Hriscanstvo je generalno tvdilo da je zemlja ploca , ispod je pakao , a gore je raj . Ubijala je da bi to tako ostalo . Medjutim ne vredi , nauka ... je pokazala da je zemlja loptastog oblika . Ko je sad tu koga potvrdio ?

Ovo tvoje povezivanje za zenu iz rebra me je zaista impresionoiralo . Ajde povezi mi buba svabu i merdvedine . Ajmo malo da se igramo sa tvojom logikom . Cilj tvoje price zene iz rebra jeste da potvrdis da je zena ipak nastala iz rebra . A ono sto si ti zapravo rekao je da covek moze da stvori neku osobu iz rebra , da je nauka danas toliko dovoljno sposobna - nista vise ( to nije dokaz da je bog bilo sta uradio ) . Nauka je potvrdila da to COVEK moze , a ne bog . Nauka nije potvrdila da je to bog uradio . Ne vidim nikakvu logicku vezu coveka koji je znanjem , kriticizmom , ucenjem i naukom uspeo ( mislim da jos uvek nije ) da od rebra napravi celu osobu sa teorijom iz Biblije da je Bog stvorio zenu iz rebra . Niti nauka svojim otkricem potvrdjuje da je to Bog sigurno uradio - ona daje mogucnost , opipljivu da je to ostvarivo , ali ne potvrdjuje . Tu nema logike , jer ti svoje tvrdnje i ne osnivas na logici vec na verovanjima . Zato je ovo tvoje povezivanje komfuzno i u sustini protivrecno .

Ono sto ti kazes ovim tekstom jeste da je danasnji covek skoro pa na nivou hriscanskog Boga . Potvrdjujes moju pricu o coveku kao bicu koje se sve vise uklapa u derevnu definiciju boga . Ti si rekao da COVEK danas moze da stvori zenu iz rebra , ne bog . Zasto uopste u nacu trazis boga ? Pa po bibliji bog moze sve , sta ce nama onda dokazi sta moze covek , pa ako covek to moze onda i bog to moze sigurno , ne po hriscanstvu bog moze sve , ne zavisno od coveka . A ja cu da ti kazem da ce covecanstvo moci da stvori zenu ne iz rebra vec iz dlake , ili iz obicnog DNK molekula mnogo manjim od dlake , ne mora da uzima rebro . Ali koliko znam jos uvek to ne moze .

Zašto je onda pričaš ?

Pa jedini cilj moj na forumu jeste da dokazem da nisam upravu . Da dokazem , ne da verujem .

A kad vidm koliki postovi izlete kad ih otkucam , ne znam samo odakle mi reci :D . A tek kad pomislim da to niko i ne cita - gledajuci iz svog ugla koliko bi me mrzelo da citam toliki tekst :D. Sanese da ispunim cilj su vrlo male .

Ali eto nadje se neko ko ipak procita :) .

Razmenjivanje iskustava i znaja ... sta bi uopste i bio cilj razgovora , narocito internet foruma ?

Mnogi postovi veoma uvredljivog karaktera za Jehovine Svedoke i sa nezvanicnih, otpadnickih sajtova su jos uvek na Saletovoj temi "Sekte...". Molio bih moderatore da jos jednom procesljaju temu.

:hvala:

Šta je zabranjeno?

* prijavljivanje pod tuđim nadimkom
* korišćenje više različitih nadimaka
* postavljanje ilustracija koje nemaju veze sa temom diskusije
* otvaranje tema o drugim učesnicima Foruma
* otvaranje tema koje nisu u vezi sa određenim forumom
* otvaranje već otvorenih tema, jer će biti zaključane ili izbrisane
* objavljivanje privatne komunikacije, osim uz saglasnost svih strana koje učestvuju u prepisci
* ometanje normalnog rada Foruma

прочитај правилник

Pa jedini cilj moj na forumu jeste da dokazem da nisam upravu . Da dokazem , ne da verujem .

A kad vidm koliki postovi izlete kad ih otkucam , ne znam samo odakle mi reci :D . A tek kad pomislim da to niko i ne cita - gledajuci iz svog ugla koliko bi me mrzelo da citam toliki tekst :D. Sanese da ispunim cilj su vrlo male .

Ali eto nadje se neko ko ipak procita :) .

Razmenjivanje iskustava i znaja ... sta bi uopste i bio cilj razgovora , narocito internet foruma ?

Neko čita, neko ne čita, ja na primer sam pročitao pojedine tvoje postove kompletne, pojedine ne, zavisno od onoga što si pisao u postu :D

Uglavnom moj zaključak o tebi na temelju onoga što sam pročitao a što si ti napisao je da si osoba koja zna da razmišlja, ali koja je po pojedinim stvarima idealistički nastrojena, što nije loše uopšte, samo što nažalost svet je takav da neke stvari ne opstaju zbog prirode samih ljudi, inače ideje su plemenite, ali nažalost u velikom obimu neostvarive.

Razmenjivanje teorijskog znanja i iskustava je jedna lepa strana foruma, ali nedostatak prakse je i mana foruma u jednu ruku, naravno zavisi od teme do teme o kojoj se priča.

Ima i ljudi koji imaju neke druge ciljeve na forumu, ne razmenu iskustva ili znanja, kod nekih je samodokazivanje pred drugima u pitanju i to je vrlo čest slučaj, možeš videti ako pregledaš neke podforume na Krstarici, lako ćeš to uočiti.

U svakom slučaju, umesto da ubeđuješ nekoga u nešto, što ovde ima relativno malo efekta i skoro je nemoguće, jer su članovi foruma velikim delom čvrsto formirane ličnosti sa jasnim postavkama po većini pitanja, da ne kažem po svim pitanjima, bolje da trošiš energiju nanešto konkretno na ovom forumu ili podforumu.
Recimo da dobiješ odgovore na neka konkretna pitanja možda u okviru neke teme ili da se aktivnije uključiš u neke diskusije, to bi možda bilo bolje trošenje energije, to je naravno samo moje mišljenje :)

A što se pisanja tiče, slobodno piši sve što imaš da kažeš, to je odlično, jer ljudi koji puno pišu, a ne pišu bezveze, obično obrađuju jednu temu iz više uglova i samim tim postavljenoj temi daju veći značaj i više opcija da se uključe i drugi :)

sale ti se pravis lud ili :think:

naravno da nije dozvoljeno stavljanje uvredljivog materijala :roll:

i vrejanje i laganje i klevetanje :neutral:

zar to treba da pise da bi znao :roll:

и шта сад оћеш да кажеш:roll::eek:

@sale@

молим модераторе да са пдф религија побришу све постове који нису постављени од стране православних хришћана, они су за мене увреда јер лажу, не мисле исто као ја, варају и клеветају.
молим да се моја права заштите. унапред хвала.

модератор
кад на врби роди грожђе.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back