FATAL ERROR
Primećen član
- Poruka
- 934
Zar su to po tebi 2 razlicita sveta ? Problem je u tebi sto TI tako gledas na to
[/B][/U][/COLOR]
Vec sam pricao o paradoxu verovanja i znanja .
Generalno su dva razlicita sveta . Covek kada kaze da je 1+1=2 , on zapravo moze samo da veruje da je 1+1=2 , on ne moze da zna . Jednostavno ne moze da zna sve , ili bar trenutno ne zna sve . U krajnjem slucaju mozda ovaj svet i ne postoji . Ali on ima dokaz , on uzme dve jabuke , stavi ih jednu pored druge i vidi da ima dve jabuke .
Sta ima neko ko kaze da je svet star 12 000 godina , da je Hrist postojao , da postoji raj i pakao , da je svet stvoren za 7 dana , da je zena stvorena od rebra ili da postoji bog onakav kako ga on licno zamishlja ili dozivljava ?
Covek moze samo da , slepo , veruje u to . I njemu za takvo takvo nisu potrebni nikakvi dokazi ili cinjenice . On veruje u to , kao sto neko veruje da je svet nastao tako sto je bog kinuo i sve sto je ispalo iz njegovih usta se rasirilo po univerzumu , kao sto neko veruje da ako mu se mesec poklopi sa venerom , ne sme da izlazi jer ce mu se lose nesto dogoditi , kao sto neko veruje u zivku ciganku ili u soljicu kafe . Za ta verovanja nisu potrebni dokazi niti cinjenice .
Ja ne znam kakav je tvoj pogled na svet ( religija ) . Ako smatras sebe hriscaninom onda znaj da su ta dva sveta potpuno razlicita i hriscanstvo ovaj drugi svet isklucuje ( ovaj koji smo naveli ) .
Ono sto je veoma bitno - jese da covek zeli da zna , a ne da veruje ! U prirodi njegovog bica je da zna . Covecanstvo je uvek sebi postavljalo pitanja na koja trazi odgovre !!!
Ljudi jednog davnog vremena su se pitali kako je to svet nastao , zasto covek umire i sta nakon coveka nakon smrti i slicna pitanja . pisalil su se mnogi mitovi , epovi , medju kojima je i Biblija . Covek nije umeo da objasni kako je svet nastao pa je ubacio pricu Boga koji je stvorio svet . Bog je nesto , ako ga ko dozivi , cesto supernaturalno bice , cesto neka sila , nesto , coveku neobjasnjivo . A najcesce je to neko ko ima ljudske osobine , neko ko se naljuti sto se ljudi neponasaju kako treba pa onda stvara poplave , zemljotrese ... On je sve te pojave u prirodi prepisivao Bogu koga je pravio prema svom , ljudskom , liku . Sve ono sto nije umeo da objasni , to je za njega bilo Bozije delo .
Najstarije delo u istoriji covecanstva ( ili bar medju najstarijima , koje su nama ljudima danas poznate i prevedene ) je cuveni Ep o Gilgamesu . Zanimljivo je da su ljudi ondasnjega drevnog vremena se pitali - Da li covek moze da zivi vecno ? kako da pobedi smrt ? Gilgames navodno nalazi biljku za besmrtnost , ali mu je zmija pojela ... i prica tako ide , on odlazi od jednog do drugog boga , i tamo zasnaje da samo bogovi mogu da budu besmrtni itd.
Setite se sta su sve faraoni radili verujuci da ce ih to uciniti fizicki besmrtnim !
Hriscanstvo je takodje kao neko utociste koje svima obecava besmrtnost . Da li ce te vi ziveti nakon smrti ? Da li ste ikada ziveli pre rodjenja ? Niste ! Jeste ? Mozda jeste al se toga ne secate ( bas se nesecate nicega ) - pa to je kao da niste .
Ne znam da li je ljudima koji su pisali "sveta" pisma bio cilj da zaokupe ljudski um ali hriscanstvo pripoveda jedan zatvoren pogled na svet koji je stvorio bog i koji ima uticaj na taj svet i moze sve da menja u tom svetu . Tako da vi narode , vernici , ne treba nista da radite , treba samo da se molite , a bog ce stvari dovesti u red ... a onaj ko se ne pridrzava nasih pravila nakon smrti ce ici u pakao i tamo do vecnosti goreti i vristati
Takodje zelim da naglasim da je crkva ( kao neka ljudsjka tvorevina , organizacija ) preformulisala hriscanstvo , ustvari ona ga je kreirala ovako kako je danas poznato ljudima . Ljudi ( veliki vernici , vodje vere , predsavnici crkava i tako dalje , da ne pominjem sva ta velika zvanja i velke ljude ) su se dogovorili da se od 30ak Svetih Pisama postuju samo 4 , i to ona koja su njima odgovarala !!!
Da , da ! Postoji preko 30 jevandjelja ali su eto neki ljudi rekli -ajmo da postujemo samo ova 4 koja se nama svidjaju . Po tim drugim jevandjelima Hrist je imao i zenu i decu ... ali eto to se bogovima na zemlji nije svidelo ...

Izvini , loshe si me razumeo , izgleda mi sam loshe formulisao.