OTVORENI DIJALOG

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zar su to po tebi 2 razlicita sveta ? Problem je u tebi sto TI tako gledas na to

[/B][/U][/COLOR]

Vec sam pricao o paradoxu verovanja i znanja .

Generalno su dva razlicita sveta . Covek kada kaze da je 1+1=2 , on zapravo moze samo da veruje da je 1+1=2 , on ne moze da zna . Jednostavno ne moze da zna sve , ili bar trenutno ne zna sve . U krajnjem slucaju mozda ovaj svet i ne postoji . Ali on ima dokaz , on uzme dve jabuke , stavi ih jednu pored druge i vidi da ima dve jabuke .

Sta ima neko ko kaze da je svet star 12 000 godina , da je Hrist postojao , da postoji raj i pakao , da je svet stvoren za 7 dana , da je zena stvorena od rebra ili da postoji bog onakav kako ga on licno zamishlja ili dozivljava ?

Covek moze samo da , slepo , veruje u to . I njemu za takvo takvo nisu potrebni nikakvi dokazi ili cinjenice . On veruje u to , kao sto neko veruje da je svet nastao tako sto je bog kinuo i sve sto je ispalo iz njegovih usta se rasirilo po univerzumu , kao sto neko veruje da ako mu se mesec poklopi sa venerom , ne sme da izlazi jer ce mu se lose nesto dogoditi , kao sto neko veruje u zivku ciganku ili u soljicu kafe . Za ta verovanja nisu potrebni dokazi niti cinjenice .

Ja ne znam kakav je tvoj pogled na svet ( religija ) . Ako smatras sebe hriscaninom onda znaj da su ta dva sveta potpuno razlicita i hriscanstvo ovaj drugi svet isklucuje ( ovaj koji smo naveli ) .

Ono sto je veoma bitno - jese da covek zeli da zna , a ne da veruje ! U prirodi njegovog bica je da zna . Covecanstvo je uvek sebi postavljalo pitanja na koja trazi odgovre !!!

Ljudi jednog davnog vremena su se pitali kako je to svet nastao , zasto covek umire i sta nakon coveka nakon smrti i slicna pitanja . pisalil su se mnogi mitovi , epovi , medju kojima je i Biblija . Covek nije umeo da objasni kako je svet nastao pa je ubacio pricu Boga koji je stvorio svet . Bog je nesto , ako ga ko dozivi , cesto supernaturalno bice , cesto neka sila , nesto , coveku neobjasnjivo . A najcesce je to neko ko ima ljudske osobine , neko ko se naljuti sto se ljudi neponasaju kako treba pa onda stvara poplave , zemljotrese ... On je sve te pojave u prirodi prepisivao Bogu koga je pravio prema svom , ljudskom , liku . Sve ono sto nije umeo da objasni , to je za njega bilo Bozije delo .

Najstarije delo u istoriji covecanstva ( ili bar medju najstarijima , koje su nama ljudima danas poznate i prevedene ) je cuveni Ep o Gilgamesu . Zanimljivo je da su ljudi ondasnjega drevnog vremena se pitali - Da li covek moze da zivi vecno ? kako da pobedi smrt ?
Gilgames navodno nalazi biljku za besmrtnost , ali mu je zmija pojela ... i prica tako ide , on odlazi od jednog do drugog boga , i tamo zasnaje da samo bogovi mogu da budu besmrtni itd.

Setite se sta su sve faraoni radili verujuci da ce ih to uciniti fizicki besmrtnim !

Hriscanstvo je takodje kao neko utociste koje svima obecava besmrtnost . Da li ce te vi ziveti nakon smrti ? Da li ste ikada ziveli pre rodjenja ? Niste ! Jeste ? Mozda jeste al se toga ne secate ( bas se nesecate nicega ) - pa to je kao da niste .

Ne znam da li je ljudima koji su pisali "sveta" pisma bio cilj da zaokupe ljudski um ali hriscanstvo pripoveda jedan zatvoren pogled na svet koji je stvorio bog i koji ima uticaj na taj svet i moze sve da menja u tom svetu . Tako da vi narode , vernici , ne treba nista da radite , treba samo da se molite , a bog ce stvari dovesti u red ... a onaj ko se ne pridrzava nasih pravila nakon smrti ce ici u pakao i tamo do vecnosti goreti i vristati :D .

Takodje zelim da naglasim da je crkva ( kao neka ljudsjka tvorevina , organizacija ) preformulisala hriscanstvo , ustvari ona ga je kreirala ovako kako je danas poznato ljudima . Ljudi ( veliki vernici , vodje vere , predsavnici crkava i tako dalje , da ne pominjem sva ta velika zvanja i velke ljude ) su se dogovorili da se od 30ak Svetih Pisama postuju samo 4 , i to ona koja su njima odgovarala !!!

Da , da ! Postoji preko 30 jevandjelja ali su eto neki ljudi rekli -ajmo da postujemo samo ova 4 koja se nama svidjaju . Po tim drugim jevandjelima Hrist je imao i zenu i decu ... ali eto to se bogovima na zemlji nije svidelo ...

A odakle ti to, da covek da bi verovao u Boga, da mora svakodnevno da se moli ????????

Vera se ne trazi...nego se ili ima ili nema

Znaces ako ga budes spoznao.....to ti niko ne moze izraziti recima.....prosto je nemoguce

To ti je isto kao kad bih ja tebe pitao (recimo npr ja sam slep, ne vidim) : " Je li FATAL ERROR, kako to izgleda kada vidis ?"??? .......aj sad ti meni opisi kako to izgleda kada vidis ??????????? ti znas sta vidis, ali mi ne mozes to opisati recima

Lepo si potvrdio da je svaki covek religija ze sebe . Svaki ima neku svoju religiju i verovanje .

Ja nisam rekao da covek koji veruje mora da se moli . Ali sam naveo da se crkvena pripovedanja cesto zvana hriscanstvom svode na to .

Ti si rekao da se vera u boga trazi , ne ja ! Tamo kada si se pitao odakle mi ideja da cu veru u boga NACI u crkvi .

Znaci ti si to sto si spoznao (osetio) nazvao bogom ? Pa dobro . Lepo , nema sta . Svaka cast !

A kako si to spoznao ? Ako ne mozes da opises recima to sto si spoznao . mozes li nam reci kako si dosao do te spoznaje ?

Da li ta tvoja spoznaja ima ikakvog uticaja na tvoj zivot , na tvoja shvatanja i na tvoja delovanja ?
Da li to znaci da si spoznao da postoji i raj i pakao i da je svet stvoren za sedam dana ili si mozda spoznao mozda nesto sasvim drugo ? Mozda si spoznao da je sve na ovom svetu laz ?

I te odgovore dobijaju samo poznati i prebogati....a za ostale niko i ne pita

ajd da ponovim...........I te odgovore dobijaju samo svetski poznati i prebogati....a za ostale niko i ne pita

Ne shvatam tvoj odgovor .

Odgovre dobijaju samo bogati i svetski mocnici ?

Hoces da kazes da obican covek nema nikakav uticaj na svet ? Vec samo mocni i najbogatiji upravljaju svetom ?

Pa i ti mocni ljudi su ljudi . Ko kaze ta ti ne mozes biti mocan ? Svaki covek ima koliku toliku moc . Ajde da vidimo sta smo mi uradili . Koliko si ti , ili bilo ko od nas , ucinili da poboljsaju stvari , da poboljsaju svet u kome zive ? Koliko ste novca dali institutu Nikole Tesle ili nekim akcijama za otvaranje novih laboratorija , skola ? Koliko ste novca dali nekim ljudima u crkvi ? Koliko ste razmishljali sta je to dobro uraditi ?

Istoriju su gotovo uvek pojedinci menjali . Sokrat je pisao o demokratiji nemajuci pojma da ce to neko nakon dve i po hiljade godina da cita i da primenjuje neke od njegovih teorija i da ih usavrsava . Isto vazi za Marksa , Teslu , Ajnstajna . Jovan Zlatousti i drugi su pisali Bibliju koja je imala veliki uticaj na covecanstvo u celini . Svi ti ljudi ( i mnogi drugi koje nisam naveo ) nisu bili potpuno svesni koliko ce to uticati na svet .

Onaj covek koji je napravio tocak nije imao pojma da ce se to hiljadama godina kasnije primenjivati .

Necu da ulazim previse u drugu temu , samo cu navesti da ako kurta nije otkrio tocak , otkrice ga murta .

Poslednja izmena:
Lepo si potvrdio da je svaki covek religija ze sebe . Svaki ima neku svoju religiju i verovanje .

Ne nego svako ima svoj pogled i svoju spoznaju na jednog BOGA

Znaci ti si to sto si spoznao (osetio) nazvao bogom ? Pa dobro . Lepo , nema sta . Svaka cast !

kad vec nameces, nemoj da podsmevas , to nije lepo od tebe :rtfm:

A kako si to spoznao ? Ako ne mozes da opises recima to sto si spoznao . mozes li nam reci kako si dosao do te spoznaje ?

Otjes formulu za spoznaju Boga ??? netje to tako motji, ne ide to tako ! kada bih ti opisao nacine KAKO....onda bih morao da ti opisem, ceo svoj zivot, a nisam LOOOOUD (kako nas ti inace vidis)....pa cak i da ti opisem sve, opet je to moj nacin, moj zivot, moje putovanje, i to sam JA, a NE TVOJ NACIN, TVOJ ZIVOT I TVOJE PUTOVANJE, jer to ondak, zatim i potom nebi bio TI.....man

Da li ta tvoja spoznaja ima ikakvog uticaja na tvoj zivot , na tvoja shvatanja i na tvoja delovanja ?
Pa naravno da jeste !

Da li to znaci da si spoznao da postoji i raj i pakao i da je svet stvoren za sedam dana ili si mozda spoznao mozda nesto sasvim drugo ? Mozda si spoznao da je sve na ovom svetu laz ?
Spoznao sam jednog Boga za sve religije, sve vernike i nevernike......

Nisi mi odgovorio na pitanje koje glasi: Kako je to kada vidis, opisi mi to kako izgleda ???? - (u ovom slucaju ja ne vidim i pitam tebe da mi opises)

Nisi mi odgovorio na pitanje koje glasi: Kako je to kada vidis, opisi mi to kako izgleda ???? - (u ovom slucaju ja ne vidim i pitam tebe da mi opises)
e FATAL ERROR, kad budes uspeo da opises slepom coveku recima, kako izgleda to sto vidis, tad cu ja moci tebi da opisem recima moju veru i spoznaju Boga......I ne samo ja, nego svaki HRISCANIN OVDE NA FORUMU i sire

Poslednja izmena:

Ja bih imao reci . Ja bih pokusao da slepom coveku objasnim kako to izgleda svet u bojama . Rekao bih mu da sve ima razlicite boje , ali to za tebe nije ni bitno jer jednostavno od rodjenja ne vidis . Evo ova olovka koju sad drzis ona je crvene boje . To sto je ona crvena tebi nista ne znaci , ali ti znas da je to olovka , dodirujes je , znas kakkva je , znas da je glatka , nije kao beton hrapava . Bitno je to sto ti znas da je to olovka .

Jednog dana nauka ce toliko uznapredovati i nacice lek , ljudi ce znati kako da izlece tvoju bolest ( ili poremecaj ) i ti ces progledati .

Zanimljivo pitanje , zaista . Hvala na ovako zanimljivom pitanju o kome misli da nikad nisam razmishljao . Covek sva znaja koja je stekao su preko njegovih pet cula ( njegovih cula , mozda ih ima i vise ) . Dobro je pitanje - Kako gluvom coveku objasniti ( da ne kazem , reci ) nesto ? uzimajuci u obzir da se covek sporazumeva govorom . Moramo se sluziti necim koja cula to mogu prpoznati , pokretima tela koja on moze videti ...

Sada ti ispostuj mene koliko i ja tebe pa mi odgovori na moje pitanje koje sam ti vec postavio ! ( Na moja pitanja koja se kroz tekst provlace (a ima ih mnogo) niko nije odgovorio )

Da li je tvoja spoznaja necega sto ti zoves bog , potvrda ( za tebe ) da postoji pakao , da postoji raj , da je svet stvoren za sedam dana , i da je taj svet star 12 000 godina , da ce neki ljudi ici u pakao i tamo vecno goreti , a drugi ce ici u raj i vecno ziveti u blagostanju ? Da li je to za tebe potvrda da je postojao Hrist ili da je hriscanstvo jedina prava religija ?

Ja sam vec napomenuo , i evo ponovo cu po stoti put - Sami razmislite svojom glavom sta je tacno , a sta ne , sta je laz i nesitina , a sta istina ! U dijalogu nema nametanja , kako to sad se neko nekom namece , ne znam sta tacno podrzumevas pod tim nametanjem , ja nigde nisam rekao da onaj ko ne veruje meni zasluzuje najgore muke !!! Sami razmislite , pitajte sebe , proveravajte , proveravajte vasa stara znanja ...Ovaj me prisiljava da sam razmisljam , e pa necu ! Nemoras !

Poslednja izmena:
Ja bih imao reci . Ja bih pokusao da slepom coveku objasnim kako to izgleda svet u bojama . Rekao bih mu da sve ima razlicite boje , ali to za tebe nije ni bitno jer jednostavno od rodjenja ne vidis . Evo ova olovka koju sad drzis ona je crvene boje . To sto je ona crvena tebi nista ne znaci , ali ti znas da je to olovka , dodirujes je , znas kakkva je , znas da je glatka , nije kao beton hrapava . Bitno je to sto ti znas da je to olovka .

Jednog dana nauka ce toliko uznapredovati i nacice lek , ljudi ce znati kako da izlece tvoju bolest ( ili poremecaj ) i ti ces progledati .

Zanimljivo pitanje , zaista . Hvala na ovako zanimljivom pitanju o kome misli da nikad nisam razmishljao . Covek sva znaja koja je stekao su preko njegovih pet cula ( njegovih cula , mozda ih ima i vise ) . Dobro je pitanje - Kako gluvom coveku objasniti ( da ne kazem , reci ) nesto ? uzimajuci u obzir da se covek sporazumeva govorom . Moramo se sluziti necim koja cula to mogu prpoznati , pokretima tela koja on moze videti ...

Sada ti ispostuj mene koliko i ja tebe pa mi odgovori na moje pitanje koje sam ti vec postavio ! ( Na moja pitanja koja se kroz tekst provlace (a ima ih mnogo) niko nije odgovorio )

Da li je tvoja spoznaja necega sto ti zoves bog , potvrda ( za tebe ) da postoji pakao , da postoji raj , da je svet stvoren za sedam dana , i da je taj svet star 12 000 godina , da ce neki ljudi ici u pakao i tamo vecno goreti , a drugi ce ici u raj i vecno ziveti u blagostanju ? Da li je to za tebe potvrda da je postojao Hrist ili da je hriscanstvo jedina prava religija ?

Ja sam vec napomenuo , i evo ponovo cu po stoti put - Sami razmislite svojom glavom sta je tacno , a sta ne , sta je laz i nesitina , a sta istina ! U dijalogu nema nametanja , kako to sad se neko nekom namece , ne znam sta tacno podrzumevas pod tim nametanjem , ja nigde nisam rekao da onaj ko ne veruje meni zasluzuje najgore muke !!! Sami razmislite , pitajte sebe , proveravajte , proveravajte vasa stara znanja ...

Mnogo si napisao....ali nista nisi rekao....ko ce s tobom da prica kada ti bibliju shvatas bukvalno ??? i Boga gledas kao coveka sa carobnim stapicem.......ti si nevernik presvucen u kozi vernika pocetnika zeljnog Boga i koji jedva ceka da ga vidi, samo drugi da ti ga pokaze......

Ovaj me prisiljava da sam razmisljam , e pa necu ! Nemoras !
Ima bre da sam razmisljas ako hoces da spoznas Boga..................jok drugi ce to umesto tebe

Mnogo si napisao....ali nista nisi rekao....ko ce s tobom da prica kada ti bibliju shvatas bukvalno ??? i Boga gledas kao coveka sa carobnim stapicem.......ti si nevernik presvucen u kozi vernika pocetnika zeljnog Boga i koji jedva ceka da ga vidi, samo drugi da ti ga pokaze......
Hehe , pa vecini vernika je neko i pokazao boga , il im je tutnut sa rodjenjem.

Ima bre da sam razmisljas ako hoces da spoznas Boga..................jok drugi ce to umesto tebe

Neki bi rekli da se razmishljanjem odbacuje bozhje postojanje , ko li je u pravu...

A sta je to po tebi trebalo da kazem ?

Pa reci mi kako to bibliju treba da shvatam ?

Ja je ne shvatam bukvalno . Ja bibliju gledam kao neko naucni esej ondasnjih ljudi koji bi se danas zvali naucnici ( ili tada , filozofi veoma mali u odnosu na grcke filozofe ) . Njihove prdstave sveta su odavno prevazidjene . Kljucni dogadjaji iz biblije su obican mit - uzmi ili ostavi . Ako uzimas , onda uzmi sve mitove u istoriji kojih ima na stotine .

Ako taj vas bog nije "sa carobnim stapicem" onda on ( ili to ) i nije bog !

Ahaha ! Sta ti mislis ? Da li si sam dosao do zakljucka da postoji raj i pakao ili ti je to neko drugi rekao i pokazao ?

Nisi mi odgovorio na gore postavljeno pitanje !

A sta je to po tebi trebalo da kazem ?

Pa reci mi kako to bibliju treba da shvatam ?

Odatle se recimo vade pouke

Ahaha ! Sta ti mislis ? Da li si sam dosao do zakljucka da postoji raj i pakao ili ti je to neko drugi rekao i pokazao ?

Nisi mi odgovorio na gore postavljeno pitanje !
Sad cu ti ispricam jednu pricu (znam je nesto kroz maglu ali ima poentu)

Dolazi ratnik kod mudraca i pita ga da li postoji, i ako postoji kako izgleda Raj i pakao ? I mudrac cutiiiiiiiiiiiiiiiiiii.........ratnik izvadi mac iz korica i rekao mu je da ce ga ubiti ako mu ne kaze da li postoji Pakao.......Mudrac mu na to odgovori: "Postoji i sad si trenutno u njemu......."..... Pa zatim mu rece : "Ajde sada vrati taj mac u korice "....i ratnik vrati....Starac mu na to rece: " E sada si u Raju".....

Odatle se recimo vade pouke

Sad cu ti ispricam jednu pricu (znam je nesto kroz maglu ali ima poentu)

Dolazi ratnik kod mudraca i pita ga da li postoji, i ako postoji kako izgleda Raj i pakao ? I mudrac cutiiiiiiiiiiiiiiiiiii.........ratnik izvadi mac iz korica i rekao mu je da ce ga ubiti ako mu ne kaze da li postoji Pakao.......Mudrac mu na to odgovori: "Postoji i sad si trenutno u njemu......."..... Pa zatim mu rece : "Ajde sada vrati taj mac u korice "....i ratnik vrati....Starac mu na to rece: " E sada si u Raju".....

nikad nisam procitao vecu gl :dontunderstand:

Hehe , pa vecini vernika je neko i pokazao boga , il im je tutnut sa rodjenjem.

Neki bi rekli da se razmishljanjem odbacuje bozhje postojanje , ko li je u pravu...

Ono sto je meni zanimljivo jeste da vernici ( slepi fanatici ) uzimaju kao dokaz to sto nema protiv dokaza za postojanje boga i potvrdu njihim verovanjima i nadama . Takvi ljudi nemaju problem sa naukom , vec sa logikom .

Ne postoje dokazi da bog nepostoji . Opisavsi boga kao nekoga ili nesto sto je van vremena i prostora i koje ima moc da menja sve ( ali eto iz nekih razloga, nece , mrzi ga ) . Ali napominjem da nema , ne postoji nijedan dokaz koji potvrdjuje postojanje takvog boga ( covek ih jos nije nasao ) . Nema ni dokaza , nema ni protiv dokaza .

Ali nema ni protiv dokaza da je na kraju univerzuma plaza sa zabama niti ima protiv dokaza da postoje vanzemaljci , ali nema ni dokaza da postoje vanzemaljci niti ima dokaza da postoje vanzemaljci . Covecanstvo jos uvek nije otkrilo dokaze za tako nesto .

Sada vam neko kaze da je svet nastao tako sto je bog kinuo i ono sto je ispalo iz njegovih usta se rasirilo po univerzumu . I taj vam neko kaze - ajde opovrgni ovu moju tvrdnju . Zaista nema nacina da je opovrgnete , da dokazete suprotno !!! Ali nema nacina ni da dokazemo da je istinita .

Te price o Bogu ( i ove druge koje sam naveo ) se ne osnivaju na cinjenicama i dokazima , pa samim tim i nemaju protiv dokaze . Stvari koje nemaju dokaze nemaju ni protiv dokaze stoga su one potpuno nebitne za coveka i covecanstvo . Stvari koje nisu osnovane na dokazima nemaju protiv dokaze bas zato sto i nisu osnovane na dokazima . Ajde dokazi da nas vanzemaljci ne posmatraju u casi koka kole .

Prica o bogu je istao kao i o vanzemaljcima !!! Da li postoje ? Da li ne postoje ? Covecanstvo nije u stanju da da odgovor na ovo pitanje koje je isto kao i pitanje - Da li bog postoji ? Jedini odgovor bi bio - Ne znam ! Mozda postoje vanzamaljci ali u to ne mozemo biti sigurni ! Samim tiim to je i nebitno .

Ali ima milion dokaza koji demantuju Bibliju . Kakvog logickog smisla ima stvaoriti svet i okrakterisati ga kao ne vaznim . Znate ono , materijalni svet , prolazan i nevazan . A onda na osnovu tog istog materijalnog sveta donositi odluke ko je za raj a ko za pakao . Kakvog logickog smisla ima da Boga okarakterises kao apsolutno dobro a onda mu prepises najvece zlodelo - stvorio je djavola i pakao . Nema nijedan dokaz da je Hrist postojao . vec sam navodio desetine nelogicnosti i kontradiktornosti i protiv dokaza u Bibliji . pa zar je moguce da se Bog coveku obrati samo preko biblije ? Sta ce oni jadni crnci sto nikada nisu videli bibliju ?

Drugo : Sva ta slepa verovanja koja nemaju dokaze - kao sto su hriscanstvo , Islam , Soljica Kafe , Milan Tarot , Zvezde i njeni polozaji u odnosu na veneru , Horoskop , Zivka Ciganka , Teroija Kijanja , Splacine , Vradzbine i mnoge druge se jednim imenom nazivaju PRAZNOVERICE ili praznoverije .

Da li ta proznoverija ( ukljucujuci i ove nase poznate svetske religije ) uticu lose ili dobro na coveka i covecanstvo ? To je pitanje na koje moramo dati odgovor .

Ja ne zelim da ga dajem prebrzo . Zelim da diskutujem o tome ovde sa vama . Znam da je neko o ovome odavno pricao i pisao i vec dao odgovor . Ajde da vidim sta vi mislite . Ja sam vec na ovoj istoj temi dao neke svoje odgovore koji se ticu i ovog pitanja - veoma bitnog pitanja .

Ako praznoverija ( da se irazim - verovanja ) uticu lose na coveka i covecanstvo onda bi trebalo uraditi nesto po tom pitanju da se ta praznoverija uklone . Ja licno smatram , ali nisam dovoljno sigurn , da verovanja stvaraju mnogo vise problema nego resenja ( gledajuci kroz istoriju , i gledajuci ono sto se danas desava ) . Problem kod svake religije i verovanja je sto ona samu sumnju ( ono pitanje - da li je mozda rdrugacije ?) smatraju smrtnim grehom . Takva slika postoji kod svih vernika . Ne kazem da treba nasilno zabraniti crkve i zabraniti veroispovesti - to nikako . Vec treba ljudima pokazati i onaj drugi svet ( koji je mozda i bolji , normalniji , produktivniji ) od onog na koga su nauceni , od onog koji im je nametnt . Pa neka sami , svako za sebe , odluci sta je bolje , sta je istina . Ja licno smtram da ce sve te praznoverice i svetske religije u buducnosti nestati ( fanatizam je sve manji , istoriski gledano ), ne zato sto ce ih neko zabraniti , nego zato sto ce ih ljudi zaboraviti , bice toliko nebitne covecanstvu .

Ono sto zelim jos da naglasim . Kako neko moze svoje dete da uci o nekim stvarima o kojima ni sam nema pojma ? Sve religije se uspostavljaju metodom straha . Kada prvi put detetu pomenete Boga . Ono ce vas pitati - Sta je to Bog ? A sta je to ? Dete ( covek ) zeli da zna . To mu je u prirodi . To je deo njegovog bica i toga se netreba plasiti , netreba to potiskivati ( jer to stvara psihicke probleme ). Vase dete ce vas to pitati ! Sta ce te mu vi reci ? Sta god da mu kazete vi ga lazete . Vi pricate detetu o necemu za sta ni sami ne znate da li uopste postoji . Stovoricete u detetu strah , kako je bog svemoguc , kaznjava bezobraznu decu , pa onda pakao , pa vasa faca i nacin price , prava misterija . Vi ustvari znate koliko i vase dete . Niste se po mnogim pitanjima odmakli od tog vaseg deteta koje mozda ima nekoliko godina . Cak sta vise vase dete je mnogo psihicki zdravije od vas samih roditelja koji mogu imati i po 40 godina . Dete se pita i zeli da zna . A vi zelite da verujete i da pretvorite vase dete u novog vernika . Vi njemu niste dali sansu da ono bira . Razmislite malo o tome . Necu da idem dalje u pricu koliko deca veruju svojim roditeljima i koliko su za decu velike istine sta god roditelji njima rekli .

nikad nisam procitao vecu gl :dontunderstand:

ili mozda nikad nisi mogao da ukapiras recenicu sa vise od tri reci....ove su doduse malo duze, pa su van vidika tvoga uskog shvatanja

toothy9.gif
toothy9.gif
toothy9.gif

Poslednja izmena:
@FATAL ERROR

Nijesam pratio ovo temu od početka (a to ću svakako uraditi), nego samo ovu zadnju stranu tj. dijalog između tebe i sablon-a. No, i samo na ove zadnje tvoje postove trbalo bi mi čitave stranice pisanja da odgovorim na pitanja koja si ovdje postavio i da ukažem na karakteristiku, odnosno način tvog pogleda na Boga, religiju i postojeći svet u opšte. Zato ću pokušati da budem što kraći.

Moram početi od analogije sa slepim čovjekom od rođenja, odnosno od činjenice da je takvom čovjeku nemoguće dočarati kako izgleda ono što vidi čovjek koji nije slijep. (U odgovoru sablon-u si u jednom momentu, to je bilo tvoje otkrovenje u samom trenutku dok si pisao odgovor, priznao da je to veoma zanimljivo pitanje, pa bolje da te citiram:

Dakle, na momenat si morao priznati sebi da i te kako ima smisla pomenuta analogija. Ali i dalje nijesi shvatio njen smisao i suštinu. Zato ću ja pokušati da podstaknem tebi još jedno otkrovenje.

Vernici i neverujući su dva svijeta. Jedni druge ne mogu razumeti. (Zašto drečati bojama kad je sasvim dovoljno boldovati???) U stvari, vernik razume ateistu, ali ateista nikako ne može razumeti vernika. Ovo izgleda kao paradoks, ali nije! Da bi slepac vidio ovaj svet - mora progledati! Ne, ni pošto ne kažem da su ateisti (neverujući) slepci. No, oni imaju samo razumski pogled na stvarnost. Oni prihvataju za istinito samo ono u šta se neposredno razumom mogu uveriti, a ono o čemu pričaju vernici za njih su nebuloze. Sad slijedi pravi paradoks: I vernici prihvataju za istinito samo ono u šta se neposredno razumom mogu uveriti! (Ovo je paradoks samo za ateiste).

U čemu je onda problem? Problem je u neposrednoj stvarnosti, u činjnici da je sam Bog ljudima kreirao jedan jedini način kako da postanu svjesni Njegovog postojanja (kako da progledaju put Njega) što se postiže aktivacijom određenog polja neurona u čovječjem mozgu! Akriviranje se postiže samo na jedan način: iskrenim obraćanjem Bogu kao živom biću tj. iskrenim ubjeđenjem (verom) da Bog stvarno postoji. Ovo čovjeku predstavlja otkrovenje ili događanje Boga. Bez ovoga nema mogućnosti da se progleda u pravcu Boga. A posle ovog trigera vernik je u neprekidnoj komunikaciji sa Bogom. Ali ta komunikacija se sve iznova izgradjuje, radeći samo ono što je po Božjoj volji tj. čineći dobro a nečineći zlo. Svaki vernik zna momenat kad je poštovao Božju volju a kad je kršio. Na žalost, krše je mnogi, i najiskreniji vernici, jer nije lako istrajavati na Božjem putu (lakše je grešiti), ali je zadovoljstvo koje nije ravno nikakovom ovozemaljskom zadovoljstvu.

Dakle, vernici su u stvarnoj komunikaciji sa Bogom, kojega vide na svakom koraku, a ateisti smatraju (dakle - veruju) da su vernici u komunikaciji sa samim soboma tj. svojim mozgom, odnosno da Boga umišljaju, fantaziraju o Njemu. Zato su im priče vernika nebuloze, a religije i verovanje manipulisanje zaglupljenom masom.

Ali, u ovom momentu moram da budem i protivu (slepih) vernika koji uzimaju zdravo za gotovo sve ono što zvanično zastupa njihova religija i što piše u verskoj literaturi. Na žalost, nije sve tačno. Pogotovu nije bukvalno tačno! Tu su ateisti potpuno u pravu. Ali to ne znači da su sve religozne tvrdnje nebuloze. Od samog osvješćenja čovjeka počelo je njegovo spoznavanje Boga i, kroz istoriju kako kontinuirani proces, ta saznanja su sakupljana, usmeno prenošena i, sa pojavom pismenošću, zapisivana. Tako su nastale razne religije i verska literatura. Ali opet, nije sve tačno što se tamo tvrdi. Svaki vernik mora lično produbljivati ta saznanja. Ali su i daleko od istine verovanja ateista koja imaju o religijama i vernicima. Pogotovu nijesu u pravu da su religije zlo i smetnja napretku čovječanstva. To kroz istoriju što se događalo bila je zloupotreba religije.

Na kraju, mnogim ateistima ovdje ni ovo ništa neće značiti, nego će i dalje ostatati u svojim čvrstim ubjeđenjima. No, neki će se sigurno i ozbiljno zamisliti.

Poslednja izmena:
Vernici i neverujući su dva svijeta. Jedni druge ne mogu razumeti. (Zašto drečati bojama kad je sasvim dovoljno boldovati???) U stvari, vernik razume ateistu, ali ateista nikako ne može razumeti vernika. Ovo izgleda kao paradoks, ali nije! Da bi slepac vidio ovaj svet - mora progledati! Ne, ni pošto ne kažem da su ateisti (neverujući) slepci. No, oni imaju samo razumski pogled na stvarnost. Oni prihvataju za istinito samo ono u šta se neposredno razumom mogu uveriti, a ono o čemu pričaju vernici za njih su nebuloze. Sad slijedi pravi paradoks: I vernici prihvataju za istinito samo ono u šta se neposredno razumom mogu uveriti! (Ovo je paradoks samo za ateiste).

Mogu se razumeti do odredjenih stepena , mnogi nevernici su postali vernici , ali i obrnuto , a ateista itekako mozhe razumeti vernika , razumem ja veru .

U čemu je onda problem? Problem je u neposrednoj stvarnosti, u činjnici da je sam Bog ljudima kreirao jedan jedini način kako da postanu svjesni Njegovog postojanja (kako da progledaju put Njega) što se postiže aktivacijom određenog polja neurona u čovječjem mozgu! Akriviranje se postiže samo na jedan način: iskrenim obraćanjem Bogu kao živom biću tj. iskrenim ubjeđenjem (verom) da Bog stvarno postoji. Ovo čovjeku predstavlja otkrovenje ili događanje Boga. Bez ovoga nema mogućnosti da se progleda u pravcu Boga. A posle ovog trigera vernik je u neprekidnoj komunikaciji sa Bogom. Ali ta komunikacija se sve iznova izgradjuje, radeći samo ono što je po Božjoj volji tj. čineći dobro a nečineći zlo. Svaki vernik zna momenat kad je poštovao Božju volju a kad je kršio. Na žalost, krše je mnogi, i najiskreniji vernici, jer nije lako istrajavati na Božjem putu (lakše je grešiti), ali je zadovoljstvo koje nije ravno nikakovom ovozemaljskom zadovoljstvu.

Dokazano je da se i chistom mediatacijom koja ne podrazumeva govor bogu aktivira posebna polja neurona , isto tako narkomanu se aktivira posebni deo mozga kad mu se prikazhe droga, a isto se deshava i sa nekim ljudima kojima se pokazhe odredjena vrsta hrane .

Dakle, vernici su u stvarnoj komunikaciji sa Bogom, kojega vide na svakom koraku, a ateisti smatraju (dakle - veruju) da su vernici u komunikaciji sa samim soboma tj. svojim mozgom, odnosno da Boga umišljaju, fantaziraju o Njemu. Zato su im priče vernika nebuloze, a religije i verovanje manipulisanje zaglupljenom masom.

Religije i jesu vecinom manipulisanje zaglupljenom masom , isto kao i svaka druga ogromna institucija koja lako zadobije moc .

Ali, u ovom momentu moram da budem i protivu (slepih) vernika koji uzimaju zdravo za gotovo sve ono što zvanično zastupa njihova religija i što piše u verskoj literaturi. Na žalost, nije sve tačno. Pogotovu nije bukvalno tačno! Tu su ateisti potpuno u pravu. Ali to ne znači da su sve religozne tvrdnje nebuloze. Od samog osvješćenja čovjeka počelo je njegovo spoznavanje Boga i, kroz istoriju kako kontinuirani proces, ta saznanja su sakupljana, usmeno prenošena i, sa pojavom pismenošću, zapisivana. Tako su nastale razne religije i verska literatura. Ali opet, nije sve tačno što se tamo tvrdi. Svaki vernik mora lično produbljivati ta saznanja. Ali su i daleko od istine verovanja ateista koja imaju o religijama i vernicima. Pogotovu nijesu u pravu da su religije zlo i smetnja napretku čovječanstva. To kroz istoriju što se događalo bila je zloupotreba religije.
Nauka i religija ma kolko mnogima suprotnosti, usko su povezane, mnogi nauchnici su bili vernici , nash svet je satkan i od nauke , ali i od religije .
I da dodam da je nauka nije zlo i smetnja napretku chovechanstva , jer sve zlo nahcinjeno naukom je zloupotreba nauke .

Poslednja izmena:
Dokazano je da se i chistom mediatacijom koja ne podrazumeva govor bogu aktivira posebna polja neurona , isto tako narkomanu se aktivira posebni deo mozga kad mu se prikazhe droga, a isto se deshava i sa nekim ljudima kojima se pokazhe odredjena vrsta hrane .
Ne razumem zasto nekoga ko meditira i narkomana stavljas u istu fioku ???...Kada efekat nadrazaja nervnih celija kod narkomana izaziva droga a ne vera ????? Sa jednom vrlo bitnom razlikom....kod narkomana u tim trenucima duh i telo nisu jedno....i telo je u propadanju, a ne u ozdravljenju.....pa cak i trovanje hranom ne spada u ovu fioku, zbog slicnih efekata....

- Nije valjda da stvarno tako mislis o verniku ??????????????, a kazes da razumes veru ?!.....
picture.php

Religije i jesu vecinom manipulisanje zaglupljenom masom , isto kao i svaka druga ogromna institucija koja lako zadobije moc .
Kao sto neko religiju zloupotrebljava, tako i neko nauku takodje zloupotrebljava.....jedino sto u slucaju manipulacijom religijom, fanatici nadrljaju, ..... a u slucaju manipulacijom naukom, svi nadrljaju.....inace ja licno ne odvajam religiju od nauke

I da dodam da je nauka nije zlo i smetnja napretku chovechanstva , jer sve zlo nahcinjeno naukom je zloupotreba nauke .
To isto vazi i za religiju.....

Ne razumem zasto nekoga ko meditira i narkomana stavljas u istu fioku ???...Kada efekat nadrazaja nervnih celija kod narkomana izaziva droga a ne vera ????? Sa jednom vrlo bitnom razlikom....kod narkomana u tim trenucima duh i telo nisu jedno....i telo je u propadanju, a ne u ozdravljenju.....pa cak i trovanje hranom ne spada u ovu fioku, zbog slicnih efekata....

- Nije valjda da stvarno tako mislis o verniku ??????????????, a kazes da razumes veru ?!.....
picture.php

.

:hahaha: Izvini , loshe si me razumeo , izgleda mi sam loshe formulisao.

Hteo sam da kazhem da se i meditacijom koja nema veze sa bogom mozhe postignuti ta "komunikacija " , tj. taj isti efekat , i moje mishljenje je da oni ne stupaju u kontakt s bogom , nego sa samim sobom i stvaraju jedan dushevni mir koji poboljshava celo telo , jer za shta drugo sluzhi meditacija nego za mir i razmishljanje i da je molitva jedna vrsta meditacije .
A narkomane i zavisnike sam spomenuo chisto da napravim paralelu , i gladan chovek i narkoman isto reaguju na razliciti nadrazhaj , isto i vernik molitvom , a nevernik meditacijom i razmilshljanjem postuzhu isti efekat . Razlichiti ljudi mogu postici isto .

Poslednja izmena:
Na kraju, mnogim ateistima ovdje ni ovo ništa neće značiti, nego će i dalje ostatati u svojim čvrstim ubjeđenjima. No, neki će se sigurno i ozbiljno zamisliti.

Ristobe brate, pre bih rekao da ce biti ovo prvo.....jer sta god im ti rekao, oni ce te gledati (ne samo tebe, nego sve hriscane) kao da smo u nekom ogranicenom krugu....vide da imas znanje....ali sve je to unutar tog ogranicenja....pa to gledaju kao da pravdas svoju veru, ne shvatajuci da ti zelis da im ukazes, jer ti mozda nijejasno kako mogu da ne vide....a oni ne veruju jer sve iz toga gledaju bukvalno....i seme vide van tog ogranicenog kruga, u koji ne zele ni po koju cenu da udju.....a ne shvataju, da su upravo oni unutar tog kruga, koji su zabetonirali i okruzili bodljikavom zicom, ne dozvoljavajuci sebi da vide van tih granica....

Poslednja izmena:
Ristobe brate, pre bih rekao da ce biti ovo prvo.....jer sta god im ti rekao, oni ce te gledati (ne samo tebe, nego sve hriscane) kao da smo u nekom ogranicenom krugu....vide da imas znanje....ali sve je to unutar tog ogranicenja....pa to gledaju kao da pravdas svoju veru, ne shvatajuci da ti zelis da im ukazes, jer ti mozda nijejasno kako mogu da ne vide....a oni ne veruju jer sve iz toga gledaju bukvalno....i seme vide van tog ogranicenog kruga, u koji ne zele ni po koju cenu da udju.....a ne shvataju, da su upravo oni unutar tog kruga, koji su zabetonirali i okruzili bodljikavom zicom, ne dozvoljavajuci sebi da vide van tih granica....

Mi smo i nashem krugu , a vi u vashem , ali to nije pravi krug od cigli ili chelika , sve dok ga sami ne napravimo ., a to shto ne delimo isto mishljenje u vezi boga ne znachi da ne mozhemo saradjivati po drugim pitanjima , nije chovek oganichen samo time shto veruje u boga ili ne .

Ovo boldovano i atesti mogu reci za vernike .

:hahaha: Izvini , loshe si me razumeo , izgleda mi sam loshe formulisao.

Hteo sam da kazhem da se i meditacijom koja nema veze sa bogom mozhe postignuti ta "komunikacija " , tj. taj isti efekat , i moje mishljenje je da oni ne stupaju u kontakt s bogom , nego sa samim sobom i stvaraju jedan dushevni mir koji poboljshava celo telo , jer za shta drugo sluzhi meditacija nego za mir i razmishljanje i da je molitva jedna vrsta meditacije .
A narkomane i zavisnike sam spomenuo chisto da napravim paralelu , i gladan chovek i narkoman isto reaguju na razliciti nadrazhaj , isto i vernik molitvom , a nevernik meditacijom i razmilshljanjem postuzhu isti efekat . Razlichiti ljudi mogu postici isto .

Ne moze druze nikako paralela da se povuce, jer sam ti naveo i zbog cega....a evo i jos jednog razloga manje ili vise bitnog od onih gore......u slucaju meditacije...TI imas kontrolu i ti kontrolises.....dok narkoman i onaj ko je zatrovan hranom, nemaju nikakvu kontrolu..........nije nista isto u ti poredjenjima....narkomane, zatrovane i ludake mozes staviti u jednu fijoku, pa tek onda vuci paralelu....mada ni tu to ne mozes osim ako nisi danas bio lud, sutra poceo da se drogiras pa prekosutra prestao, pa se posle zatrovao hranom .

Ne moze druze nikako paralela da se povuce, jer sam ti naveo i zbog cega....a evo i jos jednog razloga manje ili vise bitnog od onih gore......u slucaju meditacije...TI imas kontrolu i ti kontrolises.....dok narkoman i onaj ko je zatrovan hranom, nemaju nikakvu kontrolu..........nije nista isto u ti poredjenjima....narkomane, zatrovane i ludake mozes staviti u jednu fijoku, pa tek onda vuci paralelu....mada ni tu to ne mozes osim ako nisi danas bio lud, sutra poceo da se drogiras pa prekosutra prestao, pa se posle zatrovao hranom .

LELE

Ne stavljam vernike u istu fioku sa narkomanima i zavisnicima.

Znam to , moja poenta je da se razlichitim nachinima mozhe postici isto .

ZAVISNOST=/= MEDITACIJA shvatam to.

I venik molitvom i neko dugi meditacijom postignu isto .
Zavisnici razlichitim stvarima postizhu isto.
Ali shvatam da isto kod vernika nije isto kao kod zavisnika.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back