"Lep,i suncana dan " je mogu vec sada i ovog trena  , ali je "samo malo potrebno" ...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
"Muratorian Fragment" vec' vrlo rano pominje kanon knjiga .
Obratiti paznju da se slova ne razdvajaju , zatim tachno definisan broj linija , i da tesko se ko sme da usudi u prevod
zbog same poruke na kraju . Mozda je najbolje imati faksimil Sinajskog Kodeksa , pa probati na orijentalnom Grckom.
Pogledao sam jedan mali deo, nekoliko redova i na Aramejskom , od jednog poznavaoca , ljudi !
U pamet se dok još ima pameti. Pametnom dosta.
uspostavljanje bozijeg carstva na zemlji i ispunjenje bozijeg obecanja abrahamu u postanju to je tema..al koda da se desifruje vreme kad se zavrsava sedmi dan nema..to je glisto svetlo prorocanstvo.![]()
Ne. Iako se u novije vreme mnogi verujući trude da većinu biblijskih tekstova predstave kao metafore, oni to nisu. Pokušaji da se Sveto pismo tumači kao alegorija i jesu prouzrokovani nedoslednostima i neodređenostima.
Dakle, čitaj i tumači bukvalno.
Uzgred, za mene je to najdinamičniji deo Novog zaveta. Malko zbrkan ali hororičan. Odličan predložak za umetničke varijacije na tu temu, koje su naknadno nastale, i još uvek nastaju.
 Ostalo je tu i tamo.Otkrivenje Jovanovo je knjiga koja u simbolima govori o istoriji Crkve i naroda Božijega od početka tj. nastanka Crkve pa do uspostavljanja Raja na Zemlji. Da bi se Otkrivenje razumelo mora se poznavati simbolika u Starom Zavetu. Jer bez tog poznavanja ne može se razumeti Otkrivenje. Naravno Otkrivenje je kompatibilno i sa knjigom proroka Danila(Stari Zavet) za mnogo stvari...recimo 1260 dana vlasti čoveka bezakonja ili antihrista te se u tom pogledu mora razumeti Danilo. Ukratko.
Ko pokušava da tumači Otkrivenje onako nasumično kako mu padne na pamet potpuno će biti zbunjen i nejasnoće će samo povećavati. Otkrivenje je veliki blagoslov za vernike i divna manifestacija Božije mudrosti.
Otkrivenje inače nije dodato u V veku kanonu nego je samo postojala sumnja kod nekih teologa oko Otkrivenja ali je ono deo kanona od II veka jer najranije Biblije sadrže Otkrivenje i crkveni oci citiraju delove Otkrivenja.
"Otkrovenje Jovanovo" je prorocanstvo koga i do dan danas niko nije sasvim protumacio (niti ce), te je i ova tvoja konstatacija da je "neka recenica izazvala mnogo krvoprolica" sasvim proizvoljna, jer i ne govori o ratu niti icemu slicnom, vec se kaze "vlast"dakle, prednost. Zato je i pogresno tumaciti ga bez pomoci Crkve, a uvrsceno je koliko sam citala o tome, zato sto je to pisao omiljeni ucenik Isusa Hrista - sveti Jovan Bogoslov i ono ima vrednost ali ce biti jasno tek kad se zbudu svi ti dogadjaji koji se sada i vec poduze tumace ovako ili onako.
Ima ona Prica u Novom zavetu o nekom coveku koji je posejao psenicu i preko noci dodje "njegov suparnik i poseja kukolj , a nakon nekog vremena sluge ovog vrednog domacina , primetise kukolj po psenici i zapitase da je uklone .
Vlasnik psenice im to zabrani da ucine do zetve , a tada ce prvo kukolj da uklone , a onda ce psenicu da skupe ili okupe i stave je na mesto koje je za nju i predvidjeno" ...
Sta mislite koliko je ljut onaj "sto seje kukolj " na "poslugu koja ga je na vreme primetila" , a tek koliko je ljut na njihovog Gospodara i na sta je sve spreman da im se osveti ili naudi koliko god je u mogucnosti ...?

Ovi proroci o kojima pises i biblijski proroci su sasvim nesto razlicito, cak i ako zanemarim mrznju ili gadjenje prema ljudima ljudi na osnovu onoga sto jedu.
Baš tako i zvuči. Kao da je neko imao nameru da sve ono što je Isus uradio pogazi
i vrati sve na Stari Zavet.
. Naravno, na Stari Zavet. Nema razumevanja Novog Zaveta bez Starog. I Novi Zavet odiše mišlju i dušom Jevrejina a ne Grka. Zato i Otkrivenje koje je ne zaboravi pisao Jevrejin Jovan Bogoslov jeste bazirano na Jevrejskom simbolizmu tj. Biblijskom Starozavetnom. Naša pogrešna percepcija stvari (najčešće zbog nepoznavanja Biblije) nas navodi na misao kako su Stari Zavet i Novi bukvalno dve različite knjige. Ali to nije tako. Otkrivenje je upravo tome primer. Pogledaj recimo opis Gospoda Isusa Hrista na samom početku Otkrivenja u poruci sedam crkava. Šta se opisuje: svećnjak, svetinja, haljina sveštenika...itd...simboli starozavetnog bogosluženja u Hramu. Isti takav na nebu gde je Isus naš sveštenik. Dalje korelacija sa prorokom Danilom u pogledu antihrista i vremena njegove vladavine, pominjanje Zapovesti Božijih...sve Stari Zavet, zar ne? Zapravo i ta podela je veštačka. To je jedna knjiga i ono što mi zovemo Novim Zavetom je samo ostvarenje onoga zapisanog u Starom. Nikada nije bilo pitanje od kada postoji Otkrivenje.
Jer se zna da ga je prva crkva koristila i imala.
To sto kasnija crkva niije znala sta snjim, pa dok je ukapirala, ne cini otkrivenje mladjim.
Otkrivenje je knjiga koja opisuje poslednje vreme i poslednje dogadjaje.
Dopunjuje se sa prorokom Danilom.
Otkrivenje je velikim delom pisano simbolima ali o bukvalno.
Mesavina..
Ti simboli se shvataju na osnovu datih objasnjenja u Starom i novom zavetu.
Pogotovo Starom.
Na primer.
Kada citamo u Otkrivenju o dva proroka, svedoka pobijenih, u Starom zavetu nalazimo znacenje.
Nekada tekst sam kaze sta je sta a nekada kaze da dogadjaje trebamo traziti u Istoriji, prosloj, sadasnjoj i buducoj.
Kada otkrivenje govori o nevesti obucenoj u belo, podrszumeva Bozju crkvu, verne.
A kada govori o bludnici velikoj, onda govori o paloj crkvi i njenim cerkama.
One koji se zdruzuju sa velikom palom crkvom.
Misli na Rim.
- - - - - - - - - -
U Otkrivenju nalazimo i meriku u Evropske narode i Rusiju, itd.
Velika je to tema
 Kako kome odgovara.Pa Isus nigde nije pogazio Stari Zavet. On kada kaže:"Pregledajte pisma jer ona svedoče za mene", Jovan 5,39, šta misliš na koje Pismo On misli i na koje spise se On poziva?. Naravno, na Stari Zavet. Nema razumevanja Novog Zaveta bez Starog. I Novi Zavet odiše mišlju i dušom Jevrejina a ne Grka. Zato i Otkrivenje koje je ne zaboravi pisao Jevrejin Jovan Bogoslov jeste bazirano na Jevrejskom simbolizmu tj. Biblijkom Starozavetnom. Naša pogrešna percepcija stvari (najčešće zbog nepoznavanja Biblije) nas navodi na misao kako su Stari Zavet i Novi bukvalno dve različite knjige. Ali to nije tako. Otkrivenje je upravo tome primer. Pogledaj recimo opis Gospoda Isusa Hrista na samom početku Otkrivenja u poruci sedam crkava. Šta se opisuje: svećnjak, svetinja, haljina sveštenika...itd...simboli starozavetnog bogosluženja u Hramu. Isti takav na nebu gde je Isus naš sveštenik. Dalje korelacija sa prorokom Danilom u pogledu antihrista i vremena njegove vladavine, pominjanje Zapovesti Božijih...sve Stari Zavet, zar ne? Zapravo i ta podela je veštačka. To je jedna knjiga i ono što mi zovemo Novim Zavetom je samo ostvarenje onoga zapisanog u Starom.
Svako dobro.

Omiljeni Isusov učenik u Kanon nije uspeo da se uglavi. Za njega mesta nije bilo.
Otkrovenje je dakle pisano tako da se ne protumači?
Što onda kaže blago onima koji čitaju Otkrovenje?
Tko i ja mogu da napišem nešto sasim nejasno i onda kada se nešto desi da
kažem ''eto, baš sam to predvidela''. Svašta.
Jel tebi treba vlast nad neznabošcima?
- - - - - - - - - -
Jel ti to hoćeš da kažeš da je ovo Otkrovenje kukolj koji treba ignorisati do žetve?
- - - - - - - - - -
Po čemu je različito?
Ko je i kako tu razliku procenio?
Rimski car Domicijan ga je zatvorio i mučio, ali kad je i posle ispijanja najjačeg otrova Jovan ostao živ, car se uplašio i nije smeo da ga pogubi mačem, nego ga je poslao u progonstvo, na ostrvo Patmos. Na tom ostrvu, Hristos se u punoj sili i slavi javio Jovanu i prorekao što će se zbivati sa Crkvom do poslednjih vremena, odnosno njegovog drugog dolaska. Jovan je to opisao u knjizi nazvanoj Apokalipsa ili Otkrovenje.
Ne znam, ne mogu tako otrgnuto iz konteksta da komentarisem. Otkrovenje nije "NVO dopisni kurs" pa da se tako ad-hoc komentarise i ucestvuje u "raspravi". Zato postoji crkva, za tumacenje i toga.
A za ovo drugo, pa jasno je sveti Jovan Bogoslov je bio apostol dakle imao je nadahnuce Svetog Duha, dok Tarabici nisu to imali.
A evo sta je jos razlog i zasto je bitno (iz Vikipedije) :
To sto se ono tebi ne dopada iz nekog razloga (ne razumes ga tj. njegov znacaj), irelevantno je.
Tačno. Zato bih volela da mi objasniš šta je to što se tebi dopada i što ti razumeš.
Odakle ti možeš da znaš čime je Tarabić bio nadahnut?
Odakle možeš da znaš i čime je Jovan nadahnut bio? Zar sam tekst koji je pisao ne govori
nešto o vrsti nadahnuća koje je imao?
- - - - - - - - - -
Jel ti to hoćeš da kažeš da je ovo Otkrovenje kukolj koji treba ignorisati do žetve?
- - - - - - - - - -
...

Ne dao Bog da to kazem , vec sta mi se cini da se u "Otkrovenju" otkriva nama koji smo obhrvani svakodnevicom ili "slatkim kolacima" i sta bi moglo da se desi onima koji "preferiraju sejanje kukolja umesto psenice" , ako se ne "preume" ili metanojisu ( grcka rec metanoja se prevodi na dva nacina : kao kajanje i kao promena uma) ...![]()

Hvala. Interesantan tekst i duhovit. Na svu muku.
- - - - - - - - - -
Morala bi da pročitaš jedno svetlo proročanstvo, čisto da bi mogla da uporediš.
Svetlo proročanstvo nema u sebi niti jednu prepreku, a ovde trista čuda treba da se izdešava
i silni narod da se namuči i izgine, da bi na kraju nešto lepo bilo.
Pa vi svi za one druge kažete da su pali.Kako kome odgovara.
Zašto je pisano simbolično?
Onda i oni skakavci, što su sve drugo samo skakavci nisu, isto tako neke druge
oblike mogu da uzmu, da ih ne prepoznamo?
Ne, meni tek sad ništa nije jasno...

Onda i oni skakavci, što su sve drugo samo skakavci nisu, isto tako neke druge
oblike mogu da uzmu, da ih ne prepoznamo?
Ne, meni tek sad ništa nije jasno...
To su subotari koji skakuću oko Pape ne bi li ga zbunili, da se on ne bi slučajno dosetio da je antihrist.![]()
Po definiciji Bog je svemoguć.
Logično je da svemogućem niko ne može da se suprotstavi. Kad običan hipnotizer koji svakako nije svemoguć može naterati hipnotisane na poslušnost, onda sigurno i Bog koji je svemoguć može naterati svakog na poslušnost. Znači nema potrebe za teškim kažnjavanjem.
svemoguc bi napravio ovaj svet malo pitomijim mestom
da bi preziveo moras unistiti i ubiti
to nije odlika intelekta

Mogu samo prokomentarisati to tzv "Otkrovenje"...Naime,toliko iracionalnosti ne poseduje ni jedna druga knjiga Biblije,čak ni
novozavetna Pavla "Poslanica Korinćanima"...