Знаш ти дечко мој туки, да простиш - колико предака уназад можеш да именујеш, до ког колена најдаље, петог, десетог? Шта је с онима од раније?
Нисам хтео да одговорим јер је питање малициозно и бесмислено, шта има ја да ,,хоћу" Рома или припадника ма које националности, етноса или вере у фамилији? Да не мислиш можда да је одговор ,,нећу" па да не желим да признам?

Имам Рома у фамилији. Ћалетова сестра од тетке је удата у Немачкој за Рома из Грчке. Фин и пристојан човек. И замисли, није се оженио клинком као клинац, она је школовање завршила и запослила се пре удаје. Пре неки дан сам говорио о једној ромској породици из које потиче један од мојих добрих пријатеља, људи се називају Србима, редовно иду у цркву, славе славу, а црни као угаљ што би се рекло, из авиона се види да су Роми. У школи га подјебавали због тога, а дечко добар ко лебац, као и сестре и брат и родитељи му. Док њега нисам упознао и сам сам имао гомиле предрасуда о Ромима и мислио да је скоро па немогуће за њих да буду ишта више од занатлија, просјака, сакупљача секундарних сировина и лопова.
С друге стране имам нажалост више рођака који су ,,чистокрвни" Срби и којима орах из руке не бих узео, а не бисте ни ви. А познајем и гомилу таквих који ми нису рођаци, познаје свако такве људе у Србији. Треба ли сад да тртљамо због тога против Срба као ви овде против Рома? Јел би ти ,,хтео" такве у фамилији? Увиђаш ли бесмисао тог питања?