Otac moje devojke mi preti tužbom

Право питање је зашто ти мислиш да лаже. Не познајемо га ни ти ни ја.
Нисам написао да лаже. Ово је његова верзија догађаја. А прича има две стране. Из приложеног видимо да је његова верзија, вероватније је, погрешна.

Свако у овим ситуацијама прича своју страну приче, а причу родитеља не знамо. Претпоставка је да родитељи уредно брину за своје дете, за разлику од дечка тог малолетног детета. Он јој нуди живот где она неће завршити школу, биће зависна од његове породице и њега, далеко од родитеља који је, врло вероватно, воле. И Центар је укључен, дакле, трећа страна. Она је малолетна. Родитељи су одговорни за њу, а он прихвата да она бежи од породице, иако је малолетна.

Дакле, ништа осим његове верзије догађаја не показује да су родитељи негативци, већ он, који, без обзира на велику љубав, није у стању да сачека њено пунолетство.

Човек јој буквално говори да је кyрва. Сопственом детету од 16 година. То може лично да саопшти Центру и ником ништа, али то не значи да се не ради о психичком злостављању. То што је малолетна он само користи да јој ограничи могућност да буде с њим док још може. Да није Ром, не би се он толико кyробецао уопште око момка свега 3 године старијег од ње. А ни овде поједини не би имали муниције за своје врхунске вицеве о циганским традицијама.

биће он 3 године старији од ње и кад она буде имала 18 а он 21 годину.

Право питање је зашто ти мислиш да лаже. Не познајемо га ни ти ни ја.

Нико то није рекао, не знам што ми трпаш речи у уста. Реко сам шта сам реко.

Човек јој буквално говори да је кyрва. Сопственом детету од 16 година. То може лично да саопшти Центру и ником ништа, али то не значи да се не ради о психичком злостављању. То што је малолетна он само користи да јој ограничи могућност да буде с њим док још може. Да није Ром, не би се он толико кyробецао уопште око момка свега 3 године старијег од ње. А ни овде поједини не би имали муниције за своје врхунске вицеве о циганским традицијама.
ne, ne govori joj. ona je njegovo dete i ima pravo da je zastiti, maloletnu CERKU, od punoletne MUSKE osobe koja hoce da je odvoji od njene porodice i koja bi napravila veliki problem njenoj porodici ako bi bili u romanticnoj vezi ne daj boze braku da izradjaju decu.

Да није Ром, не би се он толико кyробецао уопште око момка свега 3 године старијег од ње. А ни овде поједини не би имали муниције за своје врхунске вицеве о циганским традицијама.
Ти такве традиције сматраш нормалним, прихватљивим?
Да им није можда неко наметнуо такав живот?

Јесам. Лик је дегенерик који сопствено дете не васпитава него злоставља. Да му је проблем то што је дечко пунолетан, а она малолетна, не би потенцирао то да је кyрва јер се ,,вуче" с Циганом.

Шта год да је његов проблем, он је родитељ. Одговорно је поступио јер је укључио и Центар за социјални рад.

Верујем да би сваки родитељ имао проблем ако би његово шеснаестогодишње чељаде самоиницијавитно купило карту за бус од Београда до Бање, са намером да у Бањи остане трајно.

Више сам пута у животу видео кишу метеора, него ову другу врсту припадника поменуте мањине.
Обрни окрени, чак и ови вредни су ипак на јако ниском цивилизацијском нивоу.
Ne znam gde si ih gledao. U Beogradu i Nišu nisu za gledanje ali Romi iz Vranjske Banje su najbogatiji u Srbiji.

Он јој нуди живот где она неће завршити школу, биће зависна од његове породице и њега,
Још једна претпоставка, није он то нигде ни наговестио да неће наставити школовање.

ne, ne govori joj.
Познајеш лично детаље њихове ситуације или претпостављаш да дечко лаже?

ona je njegovo dete i ima pravo da je zastiti,
Тако што ће је називати кyрвом јер се забавља с Ромом.

maloletnu CERKU, od punoletne MUSKE osobe
Нема велике разлике у психофизичкој зрелости између шеснаестогодишњака и деветнаестогодишњака. Проблем је искључиво законске природе и отац то злоупотребљава, што је врло очигледно. На шта не кажем да нема права, наравно. Само кажем да је деген.

koja hoce da je odvoji od njene porodice
Где то пише? Ја видим само да она својевољно од породице хоће да оде, а он је наравно неће одбити и оставити на улици него примити у кућу ако већ она жели да буде с њим. Додуше, како рече Алтер, то је само једна страна приче, ал добро.

i koja bi napravila veliki problem njenoj porodici ako bi bili u romanticnoj vezi ne daj boze braku da izradjaju decu.
Какав проблем? Срамоту би навукла на кућу јер се удала куку њима за Рома? :D

Ти такве традиције сматраш нормалним, прихватљивим?
Да им није можда неко наметнуо такав живот?
Не, и нисам то нигде ни рекао. Само сматрам непримереним да се генералише и у озбиљну тему трпају дебилне форе засноване на генерализацији и стереотипима. У преводу - немамо појма у каквој средини дечко живи и то о чему се спрдате можда нема никакве везе с њим. Као што немаш појма ни шта ја сматрам прихватљивим и нормалним али ипак себи дајеш за право да ме оптужиш за то.

Шта год да је његов проблем, он је родитељ. Одговорно је поступио јер је укључио и Центар за социјални рад.

Верујем да би сваки родитељ имао проблем ако би његово шеснаестогодишње чељаде самоиницијавитно купило карту за бус од Београда до Бање, са намером да у Бањи остане трајно.
Ма ја не улазим у то уопште нити кажем да греши, само кажем да му је то изговор за који се не би хватао да дечко није Ром, ништа више. Има он права на све то, али је и даље дегенерик који злоставља своје дете.

Не, и нисам то нигде ни рекао. Само сматрам непримереним да се генералише и у озбиљну тему трпају дебилне форе засноване на генерализацији и стереотипима. У преводу - немамо појма у каквој средини дечко живи и то о чему се спрдате можда нема никакве везе с њим. Као што немаш појма ни шта ја сматрам прихватљивим и нормалним али ипак себи дајеш за право да ме оптужиш за то.
Било како било, генерализација или не, родитељи имају право на то што су га пријавили, чак шта више, у праву су сасвим.

Родитељима није овде проблем његова средина, него то шта је он.
Опет, у праву су.
Свако треба да се држи свога и да буде оно што јесте...
Родитељ има право да и на начин који ти представљаш као критичан и називаш вређањем ње лично - упозори дете на то какав ће статус она имати у очима друштва ако донесе одређену одлуку.

Не морам да знам шта ти сматраш прихватљивим, довољно је да видим какве ставове заступаш у овом случају.
Имаш право на то, свакако.

Očigledno je da se radi o problematičnoj porodici inače devojka sa 16 godina ne bi razmišljala o udaji i da pobegne od kuće. U srednjoj sam imao drugaricu koja se udala sa 16, otac alkoholičar, majka sumnjivog morala, do 20 je rodila dvoje dece i sa nasilnin mužem koji je tretira kao psa. Dok su drugi izlazili i imali nekakav život ona je morala da ljulja decu na terasi i kuva ručak.

Још једна претпоставка, није он то нигде ни наговестио да неће наставити школовање.
Овде је све претпоставка, али можемо да, на основу мало индиција, донесемо вероватније закључке. А постављач је решио, изгледа, да побегне са теме, јер се не би добро провео када би морао да одговара на питања.

Шта мислиш, шта је већа вероватноћа? Да ће, кад оде у Бању, да настави да се школује или ће да буде домаћица, мајка и жена, у кући код свекра и свекрве?

Нема велике разлике у психофизичкој зрелости између шеснаестогодишњака и деветнаестогодишњака. Проблем је искључиво законске природе и отац то злоупотребљава, што је врло очигледно. На шта не кажем да нема права, наравно. Само кажем да је деген.
Нема. Зато постоји поступак закључења брака са лицем које има 16 година, а младожења не жели да поштује законе ове земље, нити да се надлежне институције укључе, па и због брака.

Тако што ће је називати кyрвом јер се забавља с Ромом.
А зашто верујеш постављачу да је отац своју ћерку назвао кyрвом?

Мсм..ако је рекао:"немој ћерко у Бању, само се кyрве удају за роме", то баш и није "ти си кyрва!"

мсм..не знамо, али твоје су претпоставке мање вероватне, него оне супротне.

Где то пише? Ја видим само да она својевољно од породице хоће да оде, а он је наравно неће одбити и оставити на улици него примити у кућу ако већ она жели да буде с њим. Додуше, како рече Алтер, то је само једна страна приче, ал добро.
Колико тинејџера и тинејџерки бежи од куће?

Да ли их треба вратити кући кад побегну од куће?

Наравно.

Ако прође процедуру за удају са 16. нека иде у другу кућу. До тада су родитељи одговорни за њу, а не дечко и његова фамилија.

Било како било, генерализација или не, родитељи имају право на то што су га пријавили,
И по десети пут кажем, нисам реко да немају право на то. Ај још који пут понови да имају као да сам ја то порекао.

чак шта више,
,,Штавише" је једна реч, а ово је плеоназам; каже се или ,,чак" или ,,штавише".

у праву су сасвим.
Субјективно мишљење. За неког јесу, за неког нису.

Родитељима није овде проблем његова средина,
Да, његову средину си овде довео и питање ти, а о истој немаш никаквог сазнања.

него то шта је он.
Опет, у праву су.
Свако треба да се држи свога
Опет субјективно мишљење. Ти се држи свога ако је то твој избор, не форсирај га на остале и не представљај као правило које сви треба да поштују.

и да буде оно што јесте...
Човек. Сви смо људи.

Родитељ има право да и на начин који ти представљаш као критичан и називаш вређањем ње лично
Не ,,представљам" ја то вређањем - то јесте вређање. Чињеница да ти то не сматраш вређањем је у најмању руку проблематична и којим год језичко-гимнастичким акробацијама се служили, увреда је па је увреда, за сваког осим за неког ко заиста јесте кyрва по професији.

- упозори дете на то какав ће статус она имати у очима друштва ако донесе одређену одлуку.
У очима таквог отровног друштва о ком ти говориш, статус је безначајан. Ставови које такво друштво негује су канцер.

Не морам да знам шта ти сматраш прихватљивим
Немој онда себи ни да дајеш за право да ми учитаваш ставове и мишљења.

довољно је да видим какве ставове заступаш у овом случају.
Пристојне. Зреле. Људске. Супротне ставовима дегенерика који нажалост сопствену децу злостављају и доприносе њиховом отуђивању од породице под изговором да им само желе најбоље (што ја такође не поричем).

Овде је све претпоставка, али можемо да, на основу мало индиција, донесемо вероватније закључке. А постављач је решио, изгледа, да побегне са теме, јер се не би добро провео када би морао да одговара на питања.
Постављач се обратио за помоћ, добио неке савете и мишљења и то је то. Друга је ствар што би сад неки да му чачкају по животу и испитују га да би могли да га на основу тога пецају и своја мишљења која им није тражио трпају.

Шта мислиш, шта је већа вероватноћа? Да ће, кад оде у Бању, да настави да се школује или ће да буде домаћица, мајка и жена, у кући код свекра и свекрве?
Моје мишљење није релевантно. Могу да будем и 100% сигуран у једно и сутра да се деси баш супротно, или обрнуто. Не заноси се да можеш да сигурношћу да знаш шта ће бити, како си то представио у објави на коју сам одговорио, то је све.

Нема. Зато постоји поступак закључења брака са лицем које има 16 година, а младожења не жели да поштује законе ове земље, нити да се надлежне институције укључе, па и због брака.
Закључење брака у овом моменту, док је она малолетна, уопште није споменуто као опција или циљ, него је то неко други у причу увео.

А зашто верујеш постављачу да је отац своју ћерку назвао кyрвом?

Мсм..ако је рекао:"немој ћерко у Бању, само се кyрве удају за роме", то баш и није "ти си кyрва!"
Није ,,ти си кyрва" али јесте ,,ти си кyрва ако се удаш за њега, јер се само кyрве удају за Роме". Је ли заиста неопходно да улазимо у анализу значења реченице као да није очигледно? Би ли то свом детету такве речи упутио?

мсм..не знамо, али твоје су претпоставке мање вероватне, него оне супротне.
Ирелевантно.

Колико тинејџера и тинејџерки бежи од куће?

Да ли их треба вратити кући кад побегну од куће?

Наравно.

Ако прође процедуру за удају са 16. нека иде у другу кућу. До тада су родитељи одговорни за њу, а не дечко и његова фамилија.
Аман, још колко пута треба да нагласим да то не поричем? Обрати пажњу на шта сам одговорио том објавом, узми у обзир контекст, не извлачи из њега и не трпај у други.

Закључење брака у овом моменту, док је она малолетна, уопште није споменуто као опција или циљ, него је то неко други у причу увео.

А како другачије да оде у туђу кућу малолетна особа?????

Она је малолетна. Дете. Он од ње не тражи да се забављају, већ да живе заједно. Дакле, брачна или ванбрачна заједница.

Не да иду у биоскоп и држе се за руке, него да спавају под истим кровом!

Не ,,представљам" ја то вређањем - то јесте вређање. Чињеница да ти то не сматраш вређањем је у најмању руку проблематична и којим год језичко-гимнастичким акробацијама се служили, увреда је па је увреда, за сваког осим за неког ко заиста јесте кyрва по професији.
Као прво, ми не знамо да ли је то да се човек на тај начин обратио својој кћерки у опште истина.

Све и да јесте, он јој није рекао "ти си *****". То би, већ, било вређање.
Сложићу се да човек можда није мора баш тај избор речи да употреби, ако у опште и јесте, али, што неки кажу... љута трава на љуту рану.
Боље и то, него живот у срамоти.

Пристојне. Зреле. Људске. Супротне ставовима дегенерика који нажалост сопствену децу злостављају и доприносе њиховом отуђивању од породице под изговором да им само желе најбоље (што ја такође не поричем).
Ех, људске...
Сви су дегенерици који мисле за нијансу другачије, зар не?

А како другачије да оде у туђу кућу малолетна особа?????

Она је малолетна. Дете. Он од ње не тражи да се забављају, већ да живе заједно. Дакле, брачна или ванбрачна заједница.

Не да иду у биоскоп и држе се за руке, него да спавају под истим кровом!
Опет полазиш од претпоставке да он овде лаже и то тражи од ње, а не она од њега, а ми то не знамо, и опет си моју објаву истргнуо из контекста у утрпао у неки други, па сад испада да ја подржавам да се они венчају мимо одлука њених родитеља.

Контекст објаве на који сам одговорио је ,,она је малолетна, а он пунолетан и то је повод за њену заштиту", као да је реч о маторој дртини која јури дете. Није. Разлика је три целе године и ничег проблематичног нема у томе.

Вас двојица што се кезечите овде као деца немате благог појма о томе колико има међу вашим прецима Рома и других несрба и неправославаца, а овде отворено заступате некакве нацистичке идеале о чистокрвности и генетици. :mrgreen:
Могуће да је било... али тамо почетком или средином 18ог века или раније. :flert:
Од тада, па до данас - свако се име зна, село/град из ког долази она која се удаје у фамилију...

Схватам о чему причаш, свакако, али ипак много породица и даље води рачуна о овим стварима.

Као прво, ми не знамо да ли је то да се човек на тај начин обратио својој кћерки у опште истина.
Па не знамо ми ништа овде; ја не знам јеси ли ти женско или мушко, ти кажеш да си мушко ал ја ћу ипак да мислим да си женско. То ти радиш овде, на силу се водиш претпоставком да дечко лаже. А то није зато јер је он пунолетан, а она малолетна, него зато што је Ром, не кријеш то.

Све и да јесте, он јој није рекао "ти си *****". То би, већ, било вређање.
Сложићу се да човек можда није мора баш тај избор речи да употреби, ако у опште и јесте, али, што неки кажу... љута трава на љуту рану.
Боље и то, него живот у срамоти.
Боже сачувај и саклони, значи.

Ех, људске...
Што, да нису можда нељудски?

Сви су дегенерици који мисле за нијансу другачије, зар не?
Опет учитавање и трпање речи у уста. Реко сам да је лик дегенерик јер се на такав начин опходи према свом детету, не јер је расиста или јер ,,мисли за нијансу другачије".

Опет полазиш од претпоставке да он овде лаже и то тражи од ње, а не она од њега, а ми то не знамо, и опет си моју објаву истргнуо из контекста у утрпао у неки други, па сад испада да ја подржавам да се они венчају мимо одлука њених родитеља.

Контекст објаве на који сам одговорио је ,,она је малолетна, а он пунолетан и то је повод за њену заштиту", као да је реч о маторој дртини која јури дете. Није. Разлика је три целе године и ничег проблематичног нема у томе.

Како он то не тражи од ње?

А шта је његово очекивање, ако она бежи из Београда за Бању?

Ако дете побегне у туђу кућу, то домаћинство мора дете да врати у њену кућу. По ком основу она може да буде део домаћиства у Бањи, ако не закључи брак? Може ако је пунолетна. Ако није, не може. Осим браком.

Вас двојица што се кезечите овде као деца немате благог појма о томе колико има међу вашим прецима Рома и других несрба и неправославаца, а овде отворено заступате некакве нацистичке идеале о чистокрвности и генетици. :mrgreen:

Роми су одувек били затворена заједница. Не верујем да је било пуно мешања.

Могуће да је било... али тамо почетком или средином 18ог века или раније. :flert:
Од тада, па до данас - свако се име зна, село/град из ког долази она која се удаје у фамилију...

Схватам о чему причаш, свакако, али ипак много породица и даље води рачуна о овим стварима.
Све то после ,,али" ти пада у воду у светлу онога што је испред тог ,,али". Бесмислено је. Али теби има смисла и то је у реду. Само не очекуј да зато има смисла и остатку света и да мора том смислу да се повинује. То јест, нема потребе да то истичеш и то конкретно у форми ,,свако треба да се забавља, венчава и прави децу с неким своје националне и верске припадности", нарочито на теми која се тиче двоје људи који можда нису припадници исте националности и вере и управо им је небитно то.

Како он то не тражи од ње?

А шта је његово очекивање, ако она бежи из Београда за Бању?

Ако дете побегне у туђу кућу, то домаћинство мора дете да врати у њену кућу. По ком основу она може да буде део домаћиства у Бањи, ако не закључи брак? Може ако је пунолетна. Ако није, не може. Осим браком.
Па узми у обзир то да су обоје млади, осетљиви, заљубљени, импулсивни и склони драматизацији. Она му се поверава и свој однос с оцем приказује као малтретирање. Мислиш ли да ће јој он рећи ,,морам да поступим по закону и не смеш овде да боравиш без татине дозволе" или ,,остани слободно"? Наравно да ће ово друго. Обојица знамо да по закону на то нема права али не видим из тога да он од ње ,,тражи" да напусти породицу иако би то несумњиво желео.

Па узми у обзир то да су обоје млади, осетљиви, заљубљени, импулсивни и склони драматизацији. Она му се поверава и свој однос с оцем приказује као малтретирање. Мислиш ли да ће јој он рећи ,,морам да поступим по закону и не смеш овде да боравиш без татине дозволе" или ,,остани слободно"? Наравно да ће ово друго. Обојица знамо да по закону на то нема права али не видим из тога да он од ње ,,тражи" да напусти породицу иако би то несумњиво желео.

Он?

Мислим да он живи у заједници са родитељима. (и у то сумњаш?)

Не мора он то да каже, мада јесте у обавези, али његови родитељи свакако морају из момента да предузму нешто. Да јаве полицији, Центру за соц. рад, родитељима девојчице, или било шта друго, али, изгледа, и они се радују снајки. А за овоземаљске законе, можда, мисле да не важе за њих.

Back