Osveta i psihologija osvetnika

Sigurno ste nekada naleteli na neku osobu koja vam se za nesto sveti, na bilo koji nacin.
Mene zanima sta pokrece te osvetnike da se svete, da li im je to poluljan ego, pa moraju da izravnaju racune na ovaj nacin ili onaj ili sta je u pitanju?
Kapiraju li ti osvetoljubivi ljudi samo tako sebe koce i ponizavaju umesto da zive svoj zivot normalno oni se opterecuju nekom osvetom.

kako ce da zhivi svoj zhivot normalno kada se niti oseca "normalno" niti mu je ishta "normalno"?
ne mozhemo suditi o postupcima drugih hladeci svoju cheonu bazu lobanje.

osvetu prevazici je fenomenalno ali se do tog stupnja ne dolazi pukom verbalizacijom i banalnom mentalizacijom.
doci na neki naredni nivo znachi uraditi mnogo na sebi, cak i tzv. kvantni skokovi nisu "slucaj"

Oprostiti, to je dobro, covek se ne zamara i ne rasipa se energija. Uspeh obuzdavanja lezi u kolicini vremena provedenog rada na sebi ali i u kvalitetu tehnike koja se primenjuje.

Ako znas neki recept kako ne vratiti a pritom zadrzati balans mozes podeliti, psihologija ovo obradjuje.

Najiskrenije ću ti napisati...Mene je tada nešto besomučno i strašno bolelo. Nikada u svom životu me nešto na tako jak način "pomerilo" nije, kao to. Pomeralo. Povredjivalo. U duši. U srcu. U umu. Osećaj ravan raspadanju. Vrištala sma od nemoći, u sebi. Jer me je bolelo. A, bolelo me je, jel mi je beskonačno mnogo značilo, i zato me ej sve to u sebi i "radilo". Koliki sma balans zadržala, ne znam, verovatno nikakav, jer nisam podlegla tom porivu da vraćam, jer sam osećala negde da mi ses a pravom vraća sve, ali sam bila besna i ljuta zbog načina na koji mi se to priredilo, znaš. Mislim da sam u tom trenutku bila jako ljuta, povredjena i besna. Smatrala sma da sma sa pravom sve zaslužila ali da je nepravda zbog načina, i da nešto jeste bio prejak udarac za mene. Tu se tada rodio taj poriv, koji ja ne poznajem u sebi. Osećaj da vratiš. A, zašta da vratim? Da vratim za vraćeno, pa tuk na luk ispočetka? jer tako bi trebalo, da ja vratim, za nešto što su mi smao vratili, jer ja smatram da jesma nešto bila pogrešila, i da je neko hteo time da me "nauči". Tako sam isprva mislila, a onda sma uvidela da to nije uopste nauk, niti lekcija, nego nečija stvarnost, u kojoj mene nema, jer ja ne "postojim". Ne postojim više. I tada se javio taj poriv i bes, ali sam shvatala od samog početka, da ja neću umeti da uspostavim ravnotežu. Znala sam duboko u sebi, da cu pokušati sve, sve od sebe, da ne pokleknem tome, i u tome sam uspela. Balans je nikakav, kao i skor, jer sam time unistila zdravlje, nisam dobro iskanalisala, jer sto ti kazes, dusa jeste patila a ta iskonska nemoc u meni, me je razdirala. Mozda mi je jedini spas da ne mislim, bio u citanju. U tim danima, kada je organizam definitivno rekao stop meni malena, znam samo da sma besomučno čitala. Ali, besomučno. Dan i noć. Mozda sma u knjigama trazila odgovore na neodgovorena poitanja, trazila utehu za svoju krivicu ili za razumevanje necijih necistih postupaka u smislu, kako moglo je to sve....Znam samo da nisam vratila, a da balans po svemu navedenom i napisanom, nisam uspela da zadrzim. Znam samo da sma besomučno čitala i pisala. Pisanje je bio moj lek. Da izbacim rečima sve sta mislim i osećam. Na sta crkavam, o čemu mislim. Sta me prozdire i jede. Verovatno sma otisla u jedan vid autodestrukcije kada sma narusila ravnotezu organizma, ali kako da povredim recima, nesto sto mi je nekada najviše na svetu tom značilo. Jednostavno, nisam mogla. Izgubila sma kontrolu, prizajem, nije me toga stid, raspala energiju svakako da popravim sta popraviti ne mogu, jer nisam imala upliv ni na sta. Eto, ako to pomaze, pisanje i knjige...jesu bile moj "lek". Vazduh u danima, kada su mi vazduh zavrnuli. ♥

Rastuzila me tvoja prica. Dobro je sto nisi podlegla porivu da vracas jer si osvestila da se u toj situaciji tebi vraca, a to je prvi korak u procesu individuacije koji mnogi nisu spremni prihvatiti. Ali postoje i drugi koji trpe vise nego sto treba, podnoseci tudje patnje i probleme koje nebi trebali nositi na svojim plecima.

Vreme leci sve, tebi je pomoglo citanje i pisanje. Ne kazu bez razloga da je knjiga covekov najbolji prijatelj. Sta si pisala, jesu li bile neke pesme? Cuo sam da u takvim situacijama pomaze i vodjenje dnevnika.

Rastuzila me tvoja prica. Dobro je sto nisi podlegla porivu da vracas jer si osvestila da se u toj situaciji tebi vraca, a to je prvi korak u procesu individuacije koji mnogi nisu spremni prihvatiti. Ali postoje i drugi koji trpe vise nego sto treba, podnoseci tudje patnje i probleme koje nebi trebali nositi na svojim plecima.

Vreme leci sve, tebi je pomoglo citanje i pisanje. Ne kazu bez razloga da je knjiga covekov najbolji prijatelj. Sta si pisala, jesu li bile neke pesme? Cuo sam da u takvim situacijama pomaze i vodjenje dnevnika.

Moje pisanje , zaista nije patetika, , nego zaista tuga. Tuga i patnja. Ja sebe jesam mučila. Na neki način, u nekom vidu, jesam. Sebe iznurivala, jer jesam se ogrešila o nekoga. Jesam. Posve nesvesno, ne znam šta mi je bilo, da se ne snadjem u datom situaciju, u datom momentu, u datoj okolnosti. Jer jesma povredila nečiju najlepšu moguću dušu, nečiji najlepši osmeh. Ja gledala sam nečije suze, zbog toga, a ja to volela sma najviše na svetu, i nisam dobro odreagovala. Nisam. I to me jeste proždiralo, i to me jesto mlelo. I dan danas me "radi", Najstrašnije moguće. Jer u svom umu, meni neke stvari i dan danas izmame najveći mogući osmeh, na neke stvari mi dodje da crknem od visokog pritiska i zvonjave u ušima kada mi prolete nečije reči i dela, a na neke osećam takvu nepomirljivu tugu, da mi dodje da crknem, kada se svega setim. Jer to jeste tako, i mnogi misle da pišem bzv, ali nije važno, i ne treba da se razume. Odnosno, zbog čega je intenzitet tako jak i nepogrešivo smrljiv. Gušeći. Da. razarajući. Nabijen emocijama i natopljen suzama. Ne znam, nisam uspevala da uspostavim taj balans, jer najdublje u duši, smatram to svojom kaznom. Samo mislim da jeste bilo prejako i način neprimeren. A, šta sma zaslužila, nemam šta da se bunim. Ja sam nešto dala posve na tacni i to mi je ono što se kaže uzrok, kada već nisma na vreme videla posledicu i nemam prava da se bunim. I smatrala sam..ne znam sta sma u stvari smatrala, da ako se pokajeđ, ako do te mere mučiš sebe, da mora stići i neka pomoć, što se kaže, što kaže Baklašević, da vojska mora biti odaslata...da li u vidu neba, ili naprosto oprosta. Traženja natrag. Razumevanja. Smatrala sam da ću na taj način okajati neoprostiv greh, što nosim na svojoj duši. Da sma u najlepšim očima što su moje oči i diša gledale, ja videla nečije suze, zbog moje nemogućnosti da se snadjem, odreagujem, shvatim sve na pravi način. Ne znam šta mi je bilo, a znam u duši, ko sam, šta sam. Šta nosim u sebi "rodjenjem". Naprosto sam smatrala da trpim zasluženo, da će biti primećeno moje osvešćivanje, ali sma prekasno sve shvatila. Možda zato sma na neki način i sebe "uništila", jer negde je naprosto moralo da "pukne", i da se izlije. Nije moglo na ono šta ja voleh najviše , i ja okrenula sam protiv sebe. Kada je Jelena car dovela sebe do duvara, već je bilo kasno, i tada mi je ostalo samo da čitam, jer više nisam mogla da trčim i jedno vreme na nogama da budem. Vreme ne leči sve, uopšte ne želim da se zanosim time, zaista verujem da ne, samo učim da živim sa tim. Imam tako težak osećaj na ledjima, kao sam nekoga "ubila", a nisam. Ali, u mom umu, je ravno toj težini, jer ja sam do tog momenta u svojim očima bila neko ko jako je pazila na sve, zaista. I sada se meni desio propust. Greška. I nije mi savest mirna zbog toga. Ne osećam se više "čisto" u sopstvenim očima. Pisala sam ovo šta i danas pišem. Tekstove. Možda je to bio moj način, da iskalim bes, ljutnju, povredjenost, što je meni bilo do daske stalo, i što mi nije bilo jasno kako da ne bude drugima stalo, što je meni do srži vredno, i što pokušavah bilo šta, šta znala sam, i šta umela sam. Jedina uteha, je naprosto, da zaista sam dala sve. dala sma najvrednije. Zdravlje. Tačno, niko mi to nije tražio, ali za mene ejste bilo prejako, jer nemogućnost oprosta, i nemogućnost zavezanih reka, oslepljenost oka, i nemogućnost da kažeš išta, ponekad ima dalekosežne posledice. I svačije je pravo da misli drugačije, kao i moje, da mislim ovako. Što ne znači, da je drugačije od mojeg neispravno ili da je moje neispravno jer nije u domenu drugacijeg pisanja od necijeg. Znači samo, da ja nisma u datom momentu umela drugačije, ali da mi je bilo stalo. Ipak. I nakon svega. I sve što sma tada pisala na papir je olsikavalo zapravo, šta u mojoj duši je, kao što oslikava i danas, svaki aspekt života mog, ne samo sada. Naprosto, ja volim da pišem, mene to raduje. Ispunjava moju dušu. Time sam htela da se iskupim, da okajem grehe. Da naprosto sebi mozda oprostim, ne znam. Da u meni ne spava led, i da neće nikada. Da ja u kalupu uma svog, i dalje neke stvari čuvam, kao na dlanu. I da je sve ok, što drugi misle drugačije. bez obzira kako meni bilo je. ♥

Parafraziraću Linkolna....onog momenta kada neko prestane da mi biva neprijatelj, ja zaboravljam da je ikada i bio....poenta priče je....da, ako ti neko stalno nanosi bol, jer ima promlem što postojiš, ili te kinji i leči svoje frustracije na vama...morate odbraniti sebe...a borba za svoj integritet ili ličnost, u suštini svoje reči, ne usvakom kontestu, može sadržati i neku vrstu sukoba, a sukob znači uzvraćanje udarca....e sada da li je to osveta nemam pojma, ali svakako svaki čovek ima potrebu da se odbrani od nekoga ko ga povređuje, na ovaj ili onaj način.....kada se odaljite od nekoga ko vam je nekada bio neprijatelj, i koji je u međuvremenu zaboravio na vas....jeste potpuno idiotski planirati nekakvu osvetu za njega, i jeste trovanje i mozga i duše...i gubljenje vremena....

Ne patim ja ni od kakvih kvazi-romanističkih postulata,ali ti patiš od arogancije.
Iz tvoje priče o prezrenju tvoje dobre volje i emotivnom angažovanju zaključujem da pričaš o emotivnim osvetama, što je ipak malo neozbiljno da bi imala kompletan pogled na osvetu.
Prevara, emotivno iskorišćavanje ili neki drugi oblik životnog iskustva koji si mogla imati.
Već si se vidim potrudila i da me svrstaš u pripadnike raznih pokreta i religija. )
Čovek koji je ozbiljno povređen, ugrožen ,ima želju samo da se spasi, da ga ostave na miru, on nema snage ni želje za osvetom.
Slažem se sa onim - Oko za oko i ceo svet je slep.
Nema to veze sa romantičarskim nadrogiranim pogledima,okretanjem drugog obraza ili bilo čime što si ovde pokušala da ismeješ ,nego sa katarzom u kojoj je čovek sit nasilja,sit loših ljudi i njihovih dela.

,,Jedna je vrsta bila idealistička i smešna. Oni nikad nisu doživeli bilo kakvu povredu na svojoj koži; živeći pod staklenim zvonom situiranog porekla i zaštićenog bitisanja. Takvi nisu bili sposobni da shvate rukavicu u lice zato što je nikad nisu dobili.,,

Lepo si navela, sve mi se čini da ti spadaš u ovu prvu vrstu i upravo su takvi najviše željni osvete

Uvek mi dođe urnebesno kad ljudi krenu da me krive zbogradi stvari kojima u svakom slučaju znam da robujem.

Jel se radi o mojoj aroganciji? Ebote, pa naravno da se o tome radi. Inače, baš ti hvala. Koliko večeras, pišući na blogu, nikako mi nije dolazila reč na pamet. Sve sam se fuljala sa "ohološću", al mi nešto nije zvučala kako treba. Kad ono, arogancija!.. Pa da!.. Kako sam samo tu reč smetnula s uma?!..

Valjda usled arogancije.

O subjektivnim povredama neću više, o tome sam sve rekla. I zašto, i kako, i odakle smem.

Svrstavala sam te ko što si i ti mene. Ako sam bila svrstavana, zašto nemam pravo da svrstam?

Čovek koji je ozbiljno ugrožen ima želju da se spasi, da.

Jel smeš čiste savesti da mi kažeš kako niko od tih i takvih (ljudi) nije, najposle, imao želju da se sveti?

Ili, da je imao želju, ali nije imao mogućnosti?

Ono, čiste savesti? Nakon što si sproveo empirijska istraživanja i sveobuhvatne ankete?

Čovek sit nasilja koji ode živet na Tibet; ili barem u brvnaru u šumi; po mojem je rezonu sasvim u pravu. Ja mu skidam kapu. To je najhumaniji način na koji se možemo nositi ozledom; beg; i ja ga u potpunosti podržavam.

Bez smeha, stvarno ga podržavam. Volela bih da je meni dato da okrenem leđa svemu što doživljavam kao zaslužno šake u zube; pa da mogu živet na padini nekog brda gajeći ovce i koze i čokotima ograđenu baštu.

Nažalost, ono što me je život naučio; jeste da vam tako šta nije u moći ukoliko imate partnere i/ili decu o kojima morate mislit. I koji bi Tibet ili brdo doživeli kao predaleko civilizaciji, doktorima i školama. Ono što vam preostaje, to je da se zajeb.avate sa ovim ovakim životom koji vam se zapatio. U kojem na svaka dva koraka sretnete gov.no koje - realno - ne zaslužuje ama baš ništa drugo osim da mu se puca u čelo. Zato što je gramzivi poslodavac koji će vam izmust srž iz kostiju pre nego vas prijavi. I zato što je... Mda. Mogli bi do ujutro ovako.

Što se mene tiče, samo da se ponavljam.

Katarza je dobra lična stvar. Još nisam čula za partnersku ili sociološku. Što ne znači da je nema; niti da ljudi koji su sami na svetu; ni o kome ne ovise i nikom ništa ne duguju; ne bi trebalo da probaju s njom.

Nažalost, poznato mi je jako malo ljudi koji imaju društvo za katarzu.

Ono što ti predlažeš, kako god, jeste da svako gleda svoja posla i odgovara sam sebi. Smešno je što smo došli do rasprave, obzirom da ni ja ne zagovaram ama baš ništa drugo.:mrgreen:

Najiskrenije ću ti napisati...Mene je tada nešto besomučno i strašno bolelo. Nikada u svom životu me nešto na tako jak način "pomerilo" nije, kao to. Pomeralo. Povredjivalo. U duši. U srcu. U umu. Osećaj ravan raspadanju. Vrištala sma od nemoći, u sebi. Jer me je bolelo. A, bolelo me je, jel mi je beskonačno mnogo značilo, i zato me ej sve to u sebi i "radilo". Koliki sma balans zadržala, ne znam, verovatno nikakav, jer nisam podlegla tom porivu da vraćam

ali bi ipak vratila da imas moc

Da sam veštica...

...vratila bi sve istom merom, pa da vidim, na tudjoj kožici, tenu i u očima, i duši, pardon srcu ♥

Osvetoljubiva sam, ali se svetim ili time sto sam u stanju da zestoko zaebem nekoga za to sta mu je bitno, ali iskljucivo dok je to sto mi je namerno ucinjeno jos sveze, posle ne, jer nisam zlopamtilo, ohladim se i ne zanimaju me ljudi koji su idioti, kreteni ispali (najcesce ne samo prema meni).
Za ljude koji su mi previse znacili i donekle uspeli da me upropaste, nema te osvete koja bi im napakostila, vise nego oni sami sebi sto napakoste. Tako da ih samo pustim i posmatram sa strane kako se muce.
Svim neprijateljima, ljudima kojima idem na zivce, zavide mi i sl.jedino se 'svetim' time sto gledam svoja posla, uzivam, postizem razne licne uspehe i smejem se, svakog dana po ceo dan. Da vide da sam srecna, to je dovoljno da puknu od muke ;)

Sigurno ste nekada naleteli na neku osobu koja vam se za nesto sveti, na bilo koji nacin.
Mene zanima sta pokrece te osvetnike da se svete, da li im je to poluljan ego, pa moraju da izravnaju racune na ovaj nacin ili onaj ili sta je u pitanju?
Kapiraju li ti osvetoljubivi ljudi samo tako sebe koce i ponizavaju umesto da zive svoj zivot normalno oni se opterecuju nekom osvetom.
Nije stvar u kapiranju već u emociji.
A razni su motivi za osvetu. A razne su i vrste osvete.
Nakon što je slon u indijskom selu ubio 17 ljudi, lokalni stanovnici su znali da nemaju izbora i da ga moraju zaustaviti. No, DNA analiza sadržaja njegova želuca ukazala je na još strašniju činjenicu - životinja je konzumirala ljudsko meso.
Zoolog Dave Salmoni za sve krivi ljude i tvrdi da se slon okrenuo takvom ponašanju iz osvete jer su mu upravo ljudi ubili mladunče.
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/video-strava-u-indiji-slon-iz-osvete-jeo-ljude.html

Osveta! mrznja nosi zlo u sebi, razjeda, ubija ili oslobadja, ici u susret onome sto izlazi iz drugog u osveti ulazimo i u svoj mracniji deo odupirujuci se zlu....kada se ugledamo koliko mi toga imamo sto nosimo a ne znamo o sebi ili nezelimo da vidimo. Oslobadjanje je ici u susret ne povlaceci se u susretu sa samim sobom. Mozda je to neka vrsta privelegije, besplatnog tretmana rada na sebi.Zar nije vazan cilj upoznati sebe bas kroz napor , osvetnici kao neprijatelji ili prijatelji. Kroz neprijatelje rascinjavas sebe, njihovi udari po tebi su udari po tvojim viseslojnim licnostima koje posedujemo. Treba im zahvaliti.To je moje licno misljenje. Zlo treba izbegavati kao i osvetu ne ciniti ...al kad dodje i zakuca na vasa vrata....poigrajte se...imacete priliku da se ogledate u ogledalu, pazite se da se neuplasiti odraza svog i u mrznji neiskopniti vec poceti poznavati sebe.

Zlo, pa pod tom kategorijom i osveta je deo nas, ali opet ne moramo ispunjavati svaki nagon koji osetimo. Primera radi, neko meni ukrade novac i ja zelim da mu odsecem ruku (neka bude drakonski malo), znaci iskreno, bez imalo moralnih dilema i ustezanja zelim da mu odsecem ruku, dovoljno pokazuje u ogledalu ko sam i sta sam. Naravno vecinu nas taj prvobitni impus prodje kada se vidimo u ogledalu sta postajemo, i ne mislim da bi trebali da idemo dalje ka spoznaji sebe ako osetimo ikada potrebu za time.

Moje pisanje , zaista nije patetika, , nego zaista tuga. Tuga i patnja. Ja sebe jesam mučila. Na neki način, u nekom vidu, jesam. Sebe iznurivala, jer jesam se ogrešila o nekoga. Jesam. Posve nesvesno, ne znam šta mi je bilo, da se ne snadjem u datom situaciju, u datom momentu, u datoj okolnosti. Jer jesma povredila nečiju najlepšu moguću dušu, nečiji najlepši osmeh. Ja gledala sam nečije suze, zbog toga, a ja to volela sma najviše na svetu, i nisam dobro odreagovala. Nisam. I to me jeste proždiralo, i to me jesto mlelo. I dan danas me "radi", Najstrašnije moguće. Jer u svom umu, meni neke stvari i dan danas izmame najveći mogući osmeh, na neke stvari mi dodje da crknem od visokog pritiska i zvonjave u ušima kada mi prolete nečije reči i dela, a na neke osećam takvu nepomirljivu tugu, da mi dodje da crknem, kada se svega setim. Jer to jeste tako, i mnogi misle da pišem bzv, ali nije važno, i ne treba da se razume. Odnosno, zbog čega je intenzitet tako jak i nepogrešivo smrljiv. Gušeći. Da. razarajući. Nabijen emocijama i natopljen suzama. Ne znam, nisam uspevala da uspostavim taj balans, jer najdublje u duši, smatram to svojom kaznom. Samo mislim da jeste bilo prejako i način neprimeren. A, šta sma zaslužila, nemam šta da se bunim. Ja sam nešto dala posve na tacni i to mi je ono što se kaže uzrok, kada već nisma na vreme videla posledicu i nemam prava da se bunim. I smatrala sam..ne znam sta sma u stvari smatrala, da ako se pokajeđ, ako do te mere mučiš sebe, da mora stići i neka pomoć, što se kaže, što kaže Baklašević, da vojska mora biti odaslata...da li u vidu neba, ili naprosto oprosta. Traženja natrag. Razumevanja. Smatrala sam da ću na taj način okajati neoprostiv greh, što nosim na svojoj duši. Da sma u najlepšim očima što su moje oči i diša gledale, ja videla nečije suze, zbog moje nemogućnosti da se snadjem, odreagujem, shvatim sve na pravi način. Ne znam šta mi je bilo, a znam u duši, ko sam, šta sam. Šta nosim u sebi "rodjenjem". Naprosto sam smatrala da trpim zasluženo, da će biti primećeno moje osvešćivanje, ali sma prekasno sve shvatila. Možda zato sma na neki način i sebe "uništila", jer negde je naprosto moralo da "pukne", i da se izlije. Nije moglo na ono šta ja voleh najviše , i ja okrenula sam protiv sebe. Kada je Jelena car dovela sebe do duvara, već je bilo kasno, i tada mi je ostalo samo da čitam, jer više nisam mogla da trčim i jedno vreme na nogama da budem. Vreme ne leči sve, uopšte ne želim da se zanosim time, zaista verujem da ne, samo učim da živim sa tim. Imam tako težak osećaj na ledjima, kao sam nekoga "ubila", a nisam. Ali, u mom umu, je ravno toj težini, jer ja sam do tog momenta u svojim očima bila neko ko jako je pazila na sve, zaista. I sada se meni desio propust. Greška. I nije mi savest mirna zbog toga. Ne osećam se više "čisto" u sopstvenim očima. Pisala sam ovo šta i danas pišem. Tekstove. Možda je to bio moj način, da iskalim bes, ljutnju, povredjenost, što je meni bilo do daske stalo, i što mi nije bilo jasno kako da ne bude drugima stalo, što je meni do srži vredno, i što pokušavah bilo šta, šta znala sam, i šta umela sam. Jedina uteha, je naprosto, da zaista sam dala sve. dala sma najvrednije. Zdravlje. Tačno, niko mi to nije tražio, ali za mene ejste bilo prejako, jer nemogućnost oprosta, i nemogućnost zavezanih reka, oslepljenost oka, i nemogućnost da kažeš išta, ponekad ima dalekosežne posledice. I svačije je pravo da misli drugačije, kao i moje, da mislim ovako. Što ne znači, da je drugačije od mojeg neispravno ili da je moje neispravno jer nije u domenu drugacijeg pisanja od necijeg. Znači samo, da ja nisma u datom momentu umela drugačije, ali da mi je bilo stalo. Ipak. I nakon svega. I sve što sma tada pisala na papir je olsikavalo zapravo, šta u mojoj duši je, kao što oslikava i danas, svaki aspekt života mog, ne samo sada. Naprosto, ja volim da pišem, mene to raduje. Ispunjava moju dušu. Time sam htela da se iskupim, da okajem grehe. Da naprosto sebi mozda oprostim, ne znam. Da u meni ne spava led, i da neće nikada. Da ja u kalupu uma svog, i dalje neke stvari čuvam, kao na dlanu. I da je sve ok, što drugi misle drugačije. bez obzira kako meni bilo je. ♥

Upravo sam ovo pročitao, a onda pročitao i ranije postove.
Jeste da ne znam o čemu se tačno radi, ali to u ovom momentu možda i nije bitno. Bitne su posledice.
Ako je za utehu, sve što se desilo moralo je da se desi. Ovo je nesporan zaključak jer je sve kauzalno. Kada bi kao traku vratili sve procese unazad (praktično vreme), pa pustili da se ponovo odvija opet bi se isto desilo.
Zato o prošlosti jedino možemo razmišljati kao o iskustvu, a ne kao nešto što će služiti za osudu. Možda je nekome teško da ovo odmah razume bez daljeg objašnjenja.
Osnovno pitanje je šta sada? Život zaista počinje od sada. Sve što je bilo je naša intuicija i imaginacija.

ali bi ipak vratila da imas moc

Ne, ne bih. Nisi razumeo kontekst. U smislu "vratiti", da neko bude u mojim cipelama, na mom mestu, ne da drugima bude kao meni. Da budete ja. Da spoznate taj osećaj. U tom kontekstu. Ne bih nanela nikada zlo. I da imam tu moć, nikada ne bih mogla to. Naprosto, osećala sma nepravdu. Zavezane ruke. Nemogućnost delovanja. Šta god da kažem, uradim. Sve se izvrnulo, raspalo. Ako sma bila nejasna, na to se odnosilo. Taj bih ja osećaj, volela da može da se oseti. Ne na tudoj koži, nikako ne. Nego da neko ima mogucnost lupam, kao naučna fantastika, da ponese svoju dušu, ali da je u mom fuzičkom telu, pa da vidiš tu "tesnoću". Na to sam mislila, Kamael. Nisi me dobro razumeo. I kao svako živo biće, i mene je "radilo". Naprosto, prvo sma bila u šoku, neverici. A, onda je proradio gnev. Ljutnja. Bol. Najstrašnije me je delilo, na "pola" . Ne, ne bih mogla. Nikada. Bila bih idiot. Meni je to toliko značilo. Znam, graniči se sa idiotlukom mojim, koliko ja mogu da mislim lepo ko o meni ne, ali ok, ja sma takav čovek. I danas da čujem od bilo koga bilo šta loše, ja opet na to ne bih dala. Svega mi, ne bih. Opet bih dala sve svoje, da zaštitim to nešto, kada bi trebalo. Naprosto, ne mogu da lažem, dodje ti taj poriv, gde plačeš naglas, ridaš, nikada me tako nije nešto kidalo gde sam najtanja i igralo mi po ganglijama mozga, kao termiti, cepa te mm po mm bica. I onda se zauzdaš, i kažeš, "Stoj". Ne mogu. I dalje osećam ljutnju, bes, povredjenost. Ali, i dalje volim. I sve mi je izmešano, i pomešano. Ali, da me sada staviš na streljački vod, i kažeš, pucaj ili pucamo u tebe, da moram da biram, ja bih rekla: "Pucajte u mene, šta čekate?" O, tome se radi. Ne dam na ono šta volim, čak i kaad to više nemam, bez obzira koliko mene boli, ili koliko po mene loše je. Znam da ne bih mogla da "vratim" bilo šta. Što bih išta pa vraćala? Što bi rekli, samo ne dirajte u uspomene, dovoljno sam ja...Za sve kažnjena. :)

Osveta sama po sebi je zlo. Mržnja. I jedno je ne dati na sebe, braniti se, ne ostati nekome dužan - ali u datom trenutku. A drugo je smišljeno i pakosno kovati plan za osvetu. To već nije odbrana sebe, nego želja da se neko drugi povredi...zbog nečega
A šta pokreće osvetu... pa verovatno upravo poljuljan ego. Osećaj ugroženosti, gde se javlja potreba i želja za dokazivanjem..nečega..ko je jači, pametniji, bolji, superiorniji.
Po meni, bespotrebno rasipanje energije i trovanje sebe samog. A jedini cilj u svemu je videti protivnika poraženog i sladiti se nad sopstvenom pobedom. Dakle, ništa konstruktivno i korisno.

Najgledaniji filmovi se baziraju na osveti junaka kome je neneto zlo, a ni književnost nije imuna na lik osvetnika, "Hamlet", na primer. Teško je pronaći čoveka koji nije osvetoljubiv i zato su publici dragi likovi osvetnika. Ko se nije identifikovao sa osvetnikom kome je naneta nepravda, sa njim nešto nije u redu. To znači da ga nepravda nije ni takla, nije ga se ticala. Postoje i oni koji priželjkuju osvetu, a lenji su da se osvete. Ima onih koje drži bes kratko vreme, pa posle zaborave da se osvete kako su isplanirali u besu. Meni je jedna baraba tako kvarno uzela 500 dindži pre dvadesetak dana, da sam poželela da ga tužim ili da ga "stavim u novine". A ja mu nisam jedina žrtva. I sad kipim od osvetničkog žara i smišljam pakost dok ovo pišem.

Uuuu, ja sam osvetoljubiv, planiram danima osvetu Sodomu i Gomoru a onda kad me prodje bes prvo osvetu odlozim a na kraju i odustanem.
Al volim da ostavim mali podsetnik, da prcnem malo u mozak osobu kojoj sam namenio strasnu osvetu cisto da joj dam do znanja sta sam mogao da sam hteo, a nisam jer zapravo nema svrhe.

Back