Остаће само један: Русија или Америка

Vise verujem

• USA

• Rusiji

• USA

• Rusiji

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Problem sa određenim ljudima je taj što ne mogu da povuku liniju između slučajne podudarnosti, i stvarne etimološke povezanosti... ta linija njima (p)ostaje potpuno nevidljiva. Naravno, nije uvek lako otkriti pravu vezu, ali nije jezik jedini alat koji za to imamo... ako ja kažem da se na kineskom broj tri kaže "san", i krenem to da povezujem sa snom i sanovnicima, tebi je odmah jasno da to nema veze sa životom.

Valjda.

Najbolji svetski poznavaoci sanskrita na osnovu te, kako je nazivaš pučke etimologije, zaključili su da je današnji srbski jezik od svih živih jezika najsličniji tom protoindoevropskom jeziku.

A evo i zašto:

U sanskritskom jeziku gotovo sva imena rodbine su potpuno identična današnjim srbskim: tata, nana, brat, prija, sestra, strina, svekar, svekrva, dever, kum, svastika, ...

Postoji istovetnost i mnogih drugih reči kao: guvno, hlad, stoka, goveče, jama, apsara, mana, raka, jad, med, guditi, ...

A ima i dosta drugih istih ili sličnih reči sa istim ili sličnim značenjem:

agan - oganj; bagas - bog; brath - brat; bhala - bela; chata - četa; deti - dete; div - div; dina - dan; dasa - deset; dama - dom; girja - gora; grad - grad; iskra - iskra; kada - kada; kuta - kuća; lip - lep; lot - ljut; laghi - laki; ljubhva - ljubav; matr - mater; mala - mali; more - more; mil - mili; nabas - nebo; nava - novi; paraha - prah; prati - protiv; panca - pet; pena - pena; rabh - rob; rosa - rosa; sa - so; sila - sila; sas - sest; stan - stan; sabha - soba; stala - stol; tata - tata; ta - taj; tvar - stvar; trasti - tresti; trang - trag; tamas - tama; tri - tri; trijdosa - trinaest; tada - tada; vrt - vrt; vicur - veče; vatara - vatra; vi - vi; vas - vas; viva - živi.

n_iyaO9ELAU.jpg

:ok:

Mada meni bolje zvuči ovako:

"Mertvoe more znaete?
Da.
Putin
oživel."

Znači, brate, za sad ništa od: Dule Srbinda. ;)

Ono nije bio nikakv tekst, nego moj odgovor tebi, odgovor koji je bio previše dugačak, pa sam mu dao naslove, već sam ti to objasnio.

A što se tiče srbskog duhovnog i nacionalnog identiteta možda ga je u današnje vreme bolje graditi na jeziku, istoriji, pismu, kulturi, ... nego na pravoslavlju, jer time od srbskog nacionalnog korpusa automatski odbijamo Srbe katolike, muslimane, ateiste, gnostike, agnostike, i pripadnike svih drugih religioznih orijentacija ...

Брате, ја не спорим дрено порекло српског народа и кажем ти да сам прочитао књигу Олге Луковић и да је књига веома информативна. А не знам да ли да будем Србин мора да начи да морам да верујем у веде и остала хиндуистичка учења? Па ја мислим да не.

Ок, извини, ја сам мислио да си то копирао неки текст.

А ово последње се не бих сложио са тобом. Није тачно да је Црква одбацивала Србе других вероипсповести, него су они сами, напуштањем Правослвља, напуштали и српски национални корпус. То је, дакле, била њихова самостална одлука. Али, да је српски духовни и национални идентитет у највећој мери заснован на Православљу-мислим да је бесмислено то негирати. Такође, не знам да ли си видео оно што сам написао да су на промоцији књиге званично говорили Владика Будимски Данило Крстић и протојереј Димитрије Калезић, декан Богословског факултета. Поред тога о књизи Олге Луковић-Пјановић "Срби народ... најстарији" као вредном литерарном и научном доприносу писано је у часопису "Православље".Такође, управо је Православна Црква сачувала српске обичаје и самим тим њена је заслуга што је сачуван тај континуитет српске историје и то наслеђе о коме ти говориш. И то је заслуга наше Цркве. Сви наши непријатељи одувек су знали да је СПЦ била духовни стожер српског народа (нажалост, некад су наши непријатељи то боље знали од многих Срба) зато су увек, кад су хтели да униште Србе, прво атаковали на СПЦ. Није случајно што су током 90-тих, а и уопше у историји српског народа, непријатељи Срба ударали на Цркве, рушили Црве, Манастире, убијали Свештенике, прогањали Цркву, итд. Српски духовни и национални идентитет, српске вредности и традиције јесу засновани на Православљу и то се не може негирати.

I ovde, čini mi se, previše insistiraš na veri, odnosno pravoslavlju.

Što se Deretića tiče, rekao bih da mnogo grešiš.
Ne znam da li si pročitao neku njegovu knjigu, ali nazivati ga šarlatanom "који служи за обесмишљавање свако озбиљног истраживања порекла српског народа", je u najmanju ruku neozbiljno.
To je čovek koji je istoriju doktorirao u Americi, koji govori i piše više jezika i koji je, verovatno jedini od naših istoričara, koji je o antičkoj istoriji Srbije pročitao sve ili gotovo sve dostupne strane izvore u najvećim svetskim bibliotekama i arhivima.
To je vitez srbske istorije čije delo će daleko nadživeti sve naše domaće savremene i manje savremene istoričare, i koje će u vrlo skoroj budućnosti oživeti i u istorijske udžbenike vratiti zabranjenu i skrivenu slavnu srbsku prednemanjićku i dalju istoriju.

Ок, то је твој став. И ја га поштујем, али не бих да се и око тога расправљамо.

Брате, ја не спорим дрено порекло српског народа и кажем ти да сам прочитао књигу Олге Луковић и да је књига веома информативна. А не знам да ли да будем Србин мора да начи да морам да верујем у веде и остала хиндуистичка учења? Па ја мислим да не.

Ок, извини, ја сам мислио да си то копирао неки текст.

А ово последње се не бих сложио са тобом. Није тачно да је Црква одбацивала Србе других вероипсповести, него су они сами, напуштањем Правослвља, напуштали и српски национални корпус. То је, дакле, била њихова самостална одлука. Али, да је српски духовни и национални идентитет у највећој мери заснован на Православљу-мислим да је бесмислено то негирати. Такође, не знам да ли си видео оно што сам написао да су на промоцији књиге званично говорили Владика Будимски Данило Крстић и протојереј Димитрије Калезић, декан Богословског факултета. Поред тога о књизи Олге Луковић-Пјановић "Срби народ... најстарији" као вредном литерарном и научном доприносу писано је у часопису "Православље".Такође, управо је Православна Црква сачувала српске обичаје и самим тим њена је заслуга што је сачуван тај континуитет српске историје и то наслеђе о коме ти говориш. И то је заслуга наше Цркве. Сви наши непријатељи одувек су знали да је СПЦ била духовни стожер српског народа (нажалост, некад су наши непријатељи то боље знали од многих Срба) зато су увек, кад су хтели да униште Србе, прво атаковали на СПЦ. Није случајно што су током 90-тих, а и уопше у историји српског народа, непријатељи Срба ударали на Цркве, рушили Црве, Манастире, убијали Свештенике, прогањали Цркву, итд. Српски духовни и национални идентитет, српске вредности и традиције јесу засновани на Православљу и то се не може негирати.

Da bi neko bio Srbin po naciji, ne mora da bude ni hrišćanin pravoslavac, ni da čita vede.
To je stvar slobode izbora i interesovanja.

Nije ni obavezno da se složimo oko svih pitanja.
Bitno je da različite stavove i mišljenja ne uzimamo nekome za zlo.:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back