gost 420053
Domaćin
- Poruka
- 4.950
Zar nisu koreni sta je obecano "Prvom coveku".Nije se vratila korenima.Njeni koreni su stari Slaveni i Rodnoverje
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zar nisu koreni sta je obecano "Prvom coveku".Nije se vratila korenima.Njeni koreni su stari Slaveni i Rodnoverje
San je prelomioНакон 3 и по године проучавања историје хришћанства и једног врло занимљивог сна, Џонатан је одлучио да и сам постане православац
Obećo si još u maju, šta čekaš?Moracu da otvorim temu gde su bivsi vernici presli u nevernike
Naravno vratila se korenima , i hrabra i pametna,, jer nit su po rodjenju arapi, nit sad ima prisile.
Kada se malo razmisli , Srbi su izgleda pravoslavlje primili mozda na samom pocetkukroz vid tradicije. `Nije se vratila svojim korenima pošto to nisu naši srpski koreni. Srpstvu se možeš vratiti i bez pravoslavlje.
Havajac postao zakleti Srbin
11.06.2009.
Čačak – Djuen Snej (46), automehaničar iz Honolulua, od Srba je uzeo pravoslavlje za veru, Vidovdan za slavu i Vesnu za nevestu. Zbog svoje izabranice je napustio rodne Havaje i posao u Perl Harburu i danas je Čačanin, doduše sa tek dvadeset dana staža.
– U duši, ja sam Srbin – kaže nam razgovetno, naravno, na srpskom jeziku. Sa izabranicom će, dodaje, od ponedeljka započeti petrovdanski post. Iščekuje da mu Vesna nađe posao u nekom čačanskom servisu za popravku auta i navikava se na svoje novo ime – Lazar.
Vesna Biorac upoznala je svog supruga putem Interneta i moglo bi se reći da je to bila ljubav na prvi „klik”.
– Studirala sam teologiju, bavim se slikanjem ikona i od toga živim, provela sam sedam meseci u manastiru Žiča i nije mi bilo stalo do neke veze samo radi veze. Čekala sam čoveka za kojeg bih se udala, i upoznala sam ga prošlog oktobra, na globalnoj mreži. Razgovarali smo i gledali se preko monitora. Već početkom decembra odletela sam u Honolulu i ostala kod Djuena do februara – priča nam Vesna, dodajući da je tada, pre četiri meseca, njihova veza došla do životne raskrsnice:
– Nisam mogla da se prilagodim zapadnjačkom načinu života, Lazar je to razumeo i odlučili smo da zajedno pređemo u Čačak. Ja sam se vratila prva da ovde pripremim venčanje a on je ostao još tri meseca, da bi sredio svoje poslove.
U Vesninu galeriju ikona „Perivoj”, u centru Čačka, došao je u majici sa četiri ocila na levoj strani grudi, a levu ruku krasila je tetovaža urađena na Havajima: istetoviran srpski grb i reči „Srbija u mom srcu”.
Venčali su se 16. maja u crkvi u selu Surduk, između Beograda i Novog Sada. Službu na venčanju držao je Vesnin duhovni otac Vojislav Bilbija, starešina srpske crkvene opštine u Roterdamu i ispovednik naših zatvorenika u Sheveningenu, koji u Surduku ima kuću.
– Otac Vojo nije pristalica veza preko Interneta, ali za ovu kaže da je čudo božije. Neobično je da čoveka koji vam potpuno odgovara nađete na sasvim drugom kraju planete, i još da on toliko voli moju zemlju – ističe Vesna.
A Djuenov ulazak u „srpsku priču” započeo je pre deset godina. U gradu Honoluluu je u to vreme postojala srpska kolonija koja je imala osamdesetak ljudi. Oni su, tokom bombardovanja NATO-a naše zemlje, organizovali protestna okupljanja, a Djuen im se pridružio. Svoje nove poznanike je zamolio da ga nauče nekim uobičajenim frazama srpskog jezika.
– Ti ne možeš da naučiš srpski, jer si glupi Amerikanac – odgovorili su mu, peckajući ga, ali bez zlobe.
I tada se kod Havajćanina probudila crta karaktera koja je bila prva duhovna spona sa našim narodom – inat. Počeo je pasionirano da krstari Internetom i čita sve što je mogao da nađe o Srbiji i Srbima.
– Godinama čitam „Politiku” na Internetu, zato što su vaši tekstovi uvek ozbiljni i sadržajniji nego u drugim novinama. Ja vam se divim kao narodu, šta ste samo sve proživeli pod Turcima i u Prvom svetskom ratu – iskren je Djuen.
Kruna dotadašnjeg posvećenja našoj kulturi i tradiciji dogodila se 2007: te godine umolio je vladiku zapadnoameričkog Maksima da ga ispita i pokrsti tokom svoje posete Honoluluu, a ceremonija je obavljena u grčkom hramu. Tako je Djuen napustio katoličku veru i prešao u pravoslavlje. Nadao se, kaže, imenu Dušan, zbog sličnosti sa svojim imenom, ali Dušana nema među svecima i zaštitnicima. Zato je postao Lazar, po caru i svetitelju, a Vidovdan mu je određen za krsnu slavu.
Gvozden Otašević
-----------------------------------------------
Drugi srpski zet iz Amerike
U Čačku živi još jedan srpski zet iz Amerike, Teksašanin Robert Tejlor (79). On se još 1956. oženio Čačankom Katarinom Vranić, a veći deo bračnog života proveli su u SAD. U našu zemlju vratili su se 1997, kada su mnogi odavde odlazili ili o tome maštali.
I Tejlor je 1992. prešao u pravoslavnu veru, dobivši naše ime Nikola.
http://www.politika.rs/sr/clanak/90895/Havajac-postao-zakleti-Srbin
Kako srbin ne može da bude pravoslavacBolest rasnog mešanja. Eto zašto je pravoslavlje štetno po srpski narod. Svako može da bude pravoslavac, ali Srbin ne može!
Kako srbin ne može da bude pravoslavac
Napisao si "ne može"