Osobe koje su izmanipulisane

Sve u svemu, ne moram baš ići u sitna crevca, ali konstatujem da niti mi trebaju proksi osobe, niti ću kome to biti.
Volim da se različita mišljenja dele i uzimaju u obzir, mada ni žučne rasprave nisam fan. Usijane glave držim podalje da mi ne zapale kuću i moj običan mali mir na zemlji.

Ja bih prosirila ovo dalje od poslovnih odnosa, na licne odnose. Dakle, osobe koje nemaju svoj stav, na primer, nego ponavljaju mantru koju su negde pokupili ili koju im servira onaj ko njima manipulise.
Sa tim se kreće još u osnovnoj školi. Ili si proksi ili te šikanira najpopularnija
devojčica iz razreda. A onda se samo nastavi. Kad izgradiš ovu naviku od
detinjstva, ne trebaš ti manipulatoru, već on tebi. Jer nemaš hrabrost i
sigurnost u svoje mišljenje, već čekaš da ti se ono servira.

Ne znam engleski...
Kaze da je proksi osoba ili stvar koja deluje (ponasa se) ili biva koriscena umesto/namesto neke druge osobe ili stvari. Npr, jedan uticajan politicar, predsednik neke stranke npr, koristi nekog novinara da siri svoju agendu. Taj novinar moze da bude osoba bez kicme koja na to pristaje jer ima neku korist, ali moze i da bude izmanipulisani sledbenik tog politicara.

Kaze da je proksi osoba ili stvar koja deluje (ponasa se) ili biva koriscena umesto/namesto neke druge osobe ili stvari. Npr, jedan uticajan politicar, predsednik neke stranke npr, koristi nekog novinara da siri svoju agendu. Taj novinar moze da bude osoba bez kicme koja na to pristaje jer ima neku korist, ali moze i da bude izmanipulisani sledbenik tog politicara.
Videla sam na guglu... ipak je adovoljno, hahahah

Da li može da bude ili ima još nečega pored manipulacije?

Slazem se, otvoreno za interpretacija i poglede. Sto se tice naziva, tu i dalje ne znam sta bih rekla. Mozda: Biti proxy - manipulacija ili ne?

Opet je naslov nejasan zbog proxy. A zastareli naziv "poslušnici" je stvarno zastarelo i osim u crkvenim krugovima ta reč se ne koristi.

Ne mogu da nađem reč u srpskom jeziku koja bi odgovarala ovom terminu- proxy.

Back